ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Σινιάλο πανεργατικού ξεσηκωμού

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου, μπροστά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Οι οικοδόμοι θα δώσουν και φέτος βροντερό «παρών» στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ
Οι οικοδόμοι θα δώσουν και φέτος βροντερό «παρών» στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ
Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη στις 10 του Σεπτέμβρη να αποτελέσει το σινιάλο για τον ξεσηκωμό της εργατικής τάξης ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας. Η ταξική Ομοσπονδία σημειώνει την τεράστια σημασία που έχει η επιτυχία της κινητοποίησης, με αφορμή τη ΔΕΘ στην πορεία έντασης των ταξικών αγώνων, που κλιμακώνονται τον Οκτώβρη, με το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα.

Στα εγκαίνια της ΔΕΘ, επισημαίνει η Ομοσπονδία, «η κυβέρνηση μέσω του πρωθυπουργού θα εξαγγείλει τα νέα μέτρα εξόντωσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων». Στις προτεραιότητές της βρίσκονται η επίθεση ενάντια στο Ασφαλιστικό, οι νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, η πλήρης ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ.

Η ΝΔ, έχοντας σα δεκανίκι τα κόμματα που στηρίζουν τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, «προσπαθεί να διαμορφώσει συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, με στόχο την παραπέρα συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου και των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, κατά συνέπεια την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου».

Απέναντι σε αυτό το αντιλαϊκό μέτωπο, τονίζει η Ομοσπονδία, «μοναδικός υπερασπιστής των εργαζομένων, μοναδικός εκφραστής των αγώνων για να επιβληθούν νέα δικαιώματα που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης στέκεται το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα». Το ΠΑΜΕ «συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τους αγώνες του ενάντια στην πολιτική έντασης της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, διοργανώνει - σε συνεργασία με την Παναγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΣΕΔ ΕΒΕ) - στις 10 Σεπτέμβρη συλλαλητήριο αντίστασης, ενάντια στις αντεργατικές επιλογές κεφαλαίου και πολιτικών του εκφραστών».

Αναδεικνύοντας τη σημασία του συλλαλητηρίου, η Ομοσπονδία τονίζει ότι «μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σταθμό στους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, μπορεί και πρέπει να δώσει ώθηση στους αγώνες του εργατικού κινήματος, να δυναμώσει το στόχο της ταξικής αντεπίθεσης. Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στο Πανεργατικό Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Σεπτέμβρη, στις 6:30 το απόγευμα, στην κεντρική πύλη του λιμανιού της πόλης, σηματοδοτεί την απόφασή μας να αντισταθούμε στη νέα αντεργατική επιχείρηση, είναι ένα ακόμη αγωνιστικό βήμα προβολής των αιτημάτων που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης».

«Η Ομοσπονδία, με γνώμονα ότι η ενίσχυση του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα και η ενίσχυση των γραμμών του ταξικού αγώνα με νέους μαχητές μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την αντίστροφη μέτρηση, προϋποθέσεις που θα φέρουν την εργατική τάξη στο προσκήνιο, θα κάνουν πιο αποτελεσματικούς τους αγώνες για νέα δικαιώματα, σας καλεί σε προσκλητήριο αγώνα για τις 10 Σεπτέμβρη», καταλήγει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

ΔΗΜΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ
Να γίνουν οι αερομεταφορές λαϊκή περιουσία

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους της ΟΑ
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους της ΟΑ
Την ανάγκη οι εργαζόμενοι να έρθουν σε ρήξη με τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, που στο βωμό του κέρδους δε διστάζουν να θυσιάσουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές, ανέδειξε ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής του περιοδείας στις Οικονομικές Υπηρεσίες και το τμήμα Μηχανογράφησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, στο Ελληνικό, με αφορμή το πρόσφατο αεροπορικό πολύνεκρο δυστύχημα.

Ο Δ. Κουμπούρης τόνισε ότι το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του και η Ευρωπαϊκή Ενωση εντείνουν συνεχώς την επίθεσή τους στα δικαιώματα των εργαζομένων, έτσι ώστε να εξασφαλίζουν όλο και πιο φθηνό εργατικό δυναμικό, να αυξάνουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών, σημείωσε, είναι και το αεροπορικό δυστύχημα, για το οποίο μπορεί να βρεθούν κάποια εξιλαστήρια θύματα. Αλλά κανείς δε θα μιλήσει για το πραγματικό πολιτικό θερμοκήπιο, μέσα στο οποίο ευδοκιμούν τέτοιου είδους επιχειρήσεις, που ξεφύτρωσαν σαν τα μανιτάρια στο όνομα του ιδιωτικού κέρδους, εξουθενώνουν τους εργαζόμενους και κάνουν ελλιπείς ελέγχους.

Υπεύθυνη γι' αυτήν την κατάσταση είναι τόσο η ΕΕ όσο και οι πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ - η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Μια Συνθήκη που επέτρεψε την ελευθερία μετακίνησης του εργατικού δυναμικού, των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών και του κεφαλαίου, προωθώντας την απελευθέρωση των αγορών και δίνοντας τη δυνατότητα στο κεφάλαιο να βάλει χέρι σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως οι μεταφορές. Τεράστιες ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση φέρουν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, συνέχισε, οι οποίες αποδέχονται την «ανταγωνιστικότητα» και προβάλλουν ως λύση την ταξική συνεργασία, στηρίζοντας έτσι το πέρασμα των αντεργατικών πολιτικών.

Για να υπάρξει μια άλλη προοπτική, υπογράμμισε το στέλεχος του ΠΑΜΕ, είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Να οργανώσουν τον αγώνα τους και μαζί με τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις να παλέψουν ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και των φορέων της, να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους. Εμείς, είπε, πιστεύουμε ότι μεταφορές, Υγεία, Παιδεία και στρατηγικοί τομείς της οικονομίας πρέπει να περάσουν στα χέρια του κράτους, να βρίσκονται υπό κοινωνικό έλεγχο, με στόχο να υπηρετούν τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Μόνο ο εργαζόμενος μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του, κατέληξε.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι εργαζόμενοι ανέφεραν τους προβληματισμούς τους σχετικά με την πορεία της Ολυμπιακής Αεροπορίας, το ρόλο της ΕΕ, τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων και τους τρόπους, με τους οποίους μπορούν να αντιδράσουν στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους.

Οταν το θράσος περισσεύει...

Με απατεωνιές προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Παρουσίασαν ως δήθεν «ομόφωνη» την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΚΘ για διοργάνωση συλλαλητηρίου των ΕΚΘ - ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Η παράταξη της Εργατικής Ενότητας, που στηρίζει το ΠΑΜΕ στο ΕΚΘ, απείχε από την ψηφοφορία, διαχωρίζοντας τη θέση της από το πλαίσιο και τους στόχους της φιέστας που πάνε να στήσουν οι ηγεσίες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Αλλωστε δε θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να διαδηλώσει πλάι - πλάι με τους «συνδικαλιστές» της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, με όσους λένε ΝΑΙ στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τον ενταφιασμό του 8ωρου, στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού, στη μερική απασχόληση και στις συμβάσεις φτώχειας για τους εργαζόμενους.

Η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καταγγέλλει στους εργαζόμενους του νομού τους εμπνευστές αυτής της ενέργειας, το συμπαγές μέτωπο των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΕΤΑΣ. Οπως αναφέρει, «με ψέματα, αντικαταστατικές μεθοδεύσεις και φθηνά επικοινωνιακά τερτίπια, προσπαθούν να "ψαρέψουν σε θολά νερά". Να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους που κάθε μέρα αντιλαμβάνονται ότι οι συνδικαλιστικές αυτές ηγεσίες του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού βάζουν πλάτη για να περάσει η αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ