ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Κλιμακώνουν με απεργία

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν το ερχόμενο Σάββατο 27 Αυγούστου οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Δήμου Παρελίων στην Κέρκυρα, με απόφαση του ταξικού Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού. Η απεργιακή κινητοποίηση με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ αποτελεί ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων ενάντια στην ασυδοσία της εργοδοσίας που ενθαρρύνει η πολιτική της κυβέρνησης.

Η τρομοκρατία στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας - όπως εκφράστηκε και την περασμένη Πέμπτη στο ξενοδοχείο «ΑΤΤΙΚΑ», με την ωμή και απροκάλυπτη απειλή της εργοδοσίας σε συνδικαλιστή εργαζόμενο του ΠΑΜΕ - συνάδει με την εντατικοποίηση της εργασίας, την καθυστέρηση δεδουλευμένων, τη μαύρη εργασία, την παραβίαση ακόμα και της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας, με στόχο την παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Στα ξενοδοχεία του Δήμου Παρελίων, όπου έχει προγραμματιστεί η απεργιακή κινητοποίηση, οφείλονται στους εργαζόμενους δεδουλευμένα ακόμη και από την προηγούμενη περίοδο (Οκτώβρης και επίδομα αδείας), μισθοί κάτω από τις υπάρχουσες Συλλογικές Συμβάσεις, εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού. Ενώ στυγνή είναι η εκμετάλλευση και των οικονομικών μεταναστών από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι, στα πλαίσια διακρατικών συμφωνιών της ΕΕ, εργάζονται με 250 ευρώ το μήνα και χωρίς ένσημα.

Οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με καθημερινές περιοδείες δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης για την καλύτερη προετοιμασία και την επιτυχία της απεργίας. Καλούν τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους και να ενισχύσουν τον ταξικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα, να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στους ρυθμούς του ταξικού συλλαλητηρίου

Καθημερινές περιοδείες από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ

Οι εργαζόμενοι της Νάουσας θα διαδηλώσουν ξανά στη Θεσσαλονίκη στις 10 του Σεπτέμβρη, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο αντίστασης και διεκδίκησης του ΠΑΜΕ

Motion Team

Οι εργαζόμενοι της Νάουσας θα διαδηλώσουν ξανά στη Θεσσαλονίκη στις 10 του Σεπτέμβρη, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο αντίστασης και διεκδίκησης του ΠΑΜΕ
Σε ρυθμούς πανεξόρμησης μπαίνουν μέρα με τη μέρα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, προκειμένου το συλλαλητήριο που οργανώνουν στα εγκαίνια της ΔΕΘ το Σάββατο 10 του Σεπτέμβρη στις 6.30 το απόγευμα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, να αποτελέσει ένα ακόμα μαζικό βήμα διεκδίκησης και αντίστασης στην πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου για τον εργαζόμενο λαό, την αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους και τη νεολαία.

Στελέχη της ΠΑΣΥ και του ΠΑΜΕ εξορμούν καθημερινά στα χωριά του νομού, με στόχο το κάλεσμα αντίστασης να φτάσει παντού, σε όλο το λαό και τη νεολαία, που βιώνουν την πολιτική εγκατάλειψης της υπαίθρου. Εξορμήσεις έχουν γίνει ήδη σε Κουφάλια, Βαλμάδα, Κύμινα, Νέα Ζωή και Μικρό Μοναστήρι.

Καθημερινά πραγματοποιούνται περιοδείες και σε χώρους δουλιάς, σε γειτονιές και στέκια της νεολαίας, με επικεφαλής τα στελέχη του ΠΑΜΕ. Σήμερα προγραμματίζονται περιοδείες στα εργοστάσια ΖΗΜΕΝΣ, ΦΙΛΚΕΡΑΜ, ΠΕΒΠΣΑ και στο Ιδρυμα «Αγιος Στυλιανός» στη Θεσσαλονίκη, ενώ ήδη από χτες βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα εξορμήσεων στον κλάδο του εμπορίου. Χτες το απόγευμα συνδικαλιστές από το χώρο των εμποροϋπαλλήλων πραγματοποίησαν εξόρμηση στα σούπερ μάρκετ του κέντρου της Θεσσαλονίκης και στα τρία καταστήματα της «ΧΟΝΤΟΣ». Σήμερα, Τρίτη, κλιμάκια συνδικαλιστών θα περιοδεύσουν στα σούπερ μάρκετ της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, μια σειρά πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων και φορέων συνεδριάζουν ώστε μέσα από συλλογικές διαδικασίες να αναδειχτεί η αποφασιστικότητα των εργαζομένων να συστρατευθούν με το ΠΑΜΕ, στον αγώνα που θα φέρει στο προσκήνιο αιτήματα και διεκδικήσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

«Παρών» από τους εργάτες της Νάουσας

Συνέχεια στη μάχη ενάντια στην πολιτική της φτώχειας και της ανεργίας δίνουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι «υποψήφιοι» άνεργοι της Νάουσας, μέσα από τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη. Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας αποφάσισε να συμμετάσχει στο πανεργατικό συλλαλητήριο με το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλει το ΠΑΜΕ. Διεκδικούν, μεταξύ άλλων, προστασία όλων των ανέργων με το 80% του ημερομισθίου - μισθού για όσο διάστημα βρίσκονται στην ανεργία, κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ, σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, σύνταξη στα 30 χρόνια δουλιάς ή με 9.000 ένσημα ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΣΟΦΙΤΕΛ»
Εδιωξε τρεις εργαζόμενους

Στο δρόμο πέταξε τρεις εργαζόμενους η διεύθυνση του Ξενοδοχείου «Σόφιτελ» στην Αθήνα, δίνοντας συνέχεια στο μπαράζ των τρομοκρατικών απολύσεων που έχουν εξαπολύσει οι μεγαλοξενοδόχοι σε βάρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας. Με την απόλυσή τους οι τρεις εργαζόμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν τα... «μη αναμενόμενα κέρδη» της επιχείρηση από τη λειτουργία του γυμναστηρίου και της πισίνας του ξενοδοχείου!

Η πρόθεση της διεύθυνσης είναι να βάλει φρένο στη συνδικαλιστική δράση στο ξενοδοχείο, καθώς η μια από τους τρεις απολυμένους ήταν και μέλος της νεοσύστατης σωματειακής Επιτροπής. Ταραχή στην εργοδοσία προκάλεσε και η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του «Σόφιτελ» στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 26 Ιούλη.

Οι τρεις εργαζόμενοι είχαν ειδικότητα γυμναστή και δούλευαν στο γυμναστήριο και την πισίνα. Χτες το πρωί η εργοδοσία του ξενοδοχείου κάλεσε τους εργαζόμενους σε σύσκεψη, στην οποία ο προσωπάρχης κ. Μαράτος ανακοίνωσε ότι η διεύθυνση αποφάσισε να νοικιάσει τον 2ο όροφο (πισίνα και γυμναστήριο) στον επιχειρηματία που έχει και το κέντρο αισθητικής του ξενοδοχείου, επειδή δε φέρνει κέρδη στην επιχείρηση. Μάλιστα -όπως είπε στους εργαζόμενους - για να χρυσώσει το χάπι της απόλυσης, η διεύθυνση πρότεινε στον επιχειρηματία να κρατήσει τους τρεις υπαλλήλους, αλλά δε δέχτηκε.

Αμεση ήταν η απάντηση των ταξικών δυνάμεων στο κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας που ενημερώθηκε άμεσα, επικοινώνησε με τη διεύθυνση της επιχείρησης ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει τις απολύσεις. Μετά από αυτή την εξέλιξη, το θέμα των απολύσεων θα αποτελέσει και το κύριο ζήτημα στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, ανάμεσα στη διοίκηση του Συνδέσμου και τη διεύθυνση. Η συνάντηση είχε οριστεί πριν τις απολύσεις και αφορούσε στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
ΟΧΙ στο φακέλωμα των ναυτεργατών

Την άμεση αντίδραση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» προκάλεσε η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη δημιουργία «Συστήματος διαχείρισης δεδομένων πλοίων και ναυτικών» που εξέδωσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με συνολικό προϋπολογισμό 1.893.294 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, στην παράγραφο Οντότητα «Ναυτικός» της προκήρυξης αναφέρεται: «Η εφαρμογή Μητρώου ναυτικών και διαχείρισης ναυτικών φυλλαδίων θα περιλαμβάνει την ενημέρωση όλων των ατομικών στοιχείων των απογεγραμμένων ναυτικών καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται (ενεργός - μη ενεργός) με σκοπό την εξασφάλιση της συνέπειας στην τήρηση των περιεχομένων του αρχείου ναυτικών και του ιστορικού κάθε συγκεκριμένου ναυτικού». Θα φακελώνουν δηλαδή κανονικά τους ναυτεργάτες, και θα είναι ανά πάσα στιγμή σε θέση να τους ελέγχουν, με πρόσχημα τη «συνέπεια στην τήρηση των αρχείων»!

«Απέναντι σε αυτό το έκτρωμα που παραβιάζει θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα, κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να υψώσει φωνή αντίστασης και καταδίκης», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, και ζητούν την άμεση απόσυρση του αντιλαϊκού και αντιδημοκρατικού αυτού κατασκευάσματος και τον εκδημοκρατισμό της ναυτικής νομοθεσίας.

Αφού τονίζουν ότι «καταπατούνται δημοκρατικές, συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτικών», επισημαίνουν πως ο διαγωνισμός αυτός, εντάσσεται στα σχέδια για τον ασφυκτικό έλεγχο πλοίων και ναυτικών και είναι σχεδιασμένος στα μέτρα ταχείας επέμβασης των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα πλαίσια ενσωμάτωσης του ελληνικού εμπορικού στόλου και των ναυτεργατών, για να υπηρετεί τα τυχοδιωκτικά σχέδιά τους για την καταδυνάστευση των λαών και την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους».

ΜΕΤΡΟ
Ερωτηματικά από τραυματισμό μηχανοδηγού

Ερωτηματικά για τους κινδύνους που προκύπτουν για τους εργαζόμενους από κατασκευαστικά λάθη στους νέους - κορεάτικης κατασκευής - συρμούς του ΜΕΤΡΟ, δημιουργεί ο προχτεσινός τραυματισμός της μηχανοδηγού Μαρίας Μαρνιεράκη. Η εργαζόμενη τραυματίστηκε ελαφρά από διαρροή ρεύματος χαμηλής τάσης μέσα στην καμπίνα του οδηγού, την ώρα που ο συρμός κατευθυνόταν από το σταθμό Εθνικής Αμυνας προς το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.

Μετά το περιστατικό η εργαζόμενη μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό». Ειδικοί που εξέτασαν το τρένο, έκαναν λόγο για «κατασκευαστική αστοχία», ενώ ξεκίνησε η σταδιακή απόσυρση των συρμών της ίδιας σειράς για να ελεγχθούν. Ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί και πριν περίπου ένα χρόνο, λίγο μετά την παραλαβή των νέων συρμών, τα οποία προμηθεύει στην «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» η εταιρία «ΡΟΤΕΝ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ