ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΣΟΦΙΤΕΛ»
Εμμένει προκλητικά στις απολύσεις

Την άρνησή της να ανακαλέσει τις πρόσφατες τρεις απολύσεις εργαζομένων, δήλωσε η διεύθυνση του ξενοδοχείου «Σοφιτέλ» στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χτες μετά από αίτημα του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας. Οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου ξεκαθάρισαν ότι δε θα επιτρέψουν τις απολύσεις και προς αυτή την κατεύθυνση τις επόμενες μέρες αναλαμβάνουν δυναμικές πρωτοβουλίες.

Οι τρεις απολυμένοι είχαν ειδικότητα γυμναστή και εργάζονταν στο γυμναστήριο και την πισίνα του ξενοδοχείου. Σε προχτεσινή συνάντηση, η διεύθυνση τους ανακοίνωσε ότι απολύονται καθώς λόγω των «μη αναμενόμενων κερδών» από τη λειτουργία του 2ου ορόφου (γυμναστήριο και πισίνα) αποφάσισε να το νοικιάσει στον επιχειρηματία που έχει και το κέντρο αισθητικής του ξενοδοχείου.

Η διεύθυνση επιδιώκει να πετύχει «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια», καθώς η μια από τους τρεις απολυμένους ήταν και μέλος της νεοσύστατης σωματειακής επιτροπής, με πλούσια συνδικαλιστική δράση στο ξενοδοχείο. Μ' αυτό τον τρόπο προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, ύστερα μάλιστα και από τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 26 Ιούλη.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΔΕΘ
Πανεξόρμηση από τις ταξικές δυνάμεις

Με καθημερινές περιοδείες, «χτίζεται» η επιτυχία της πανεργατικής κινητοποίησης στη Θεσσαλονίκη

Από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ στα εγκαίνια της 69ης ΔΕΘ
Από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ στα εγκαίνια της 69ης ΔΕΘ
Ταυτόχρονα με τον καθημερινό αγώνα ενάντια στην αντεργατική επίθεση που οξύνεται σε κάθε χώρο δουλιάς, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δίνουν τη μάχη της πανεξόρμησης για την επιτυχία του συλλαλητηρίου αντίστασης, που οργανώνει μαζί με την ΠΑΣΥ και τη ΣΕΑ ΕΒΕ στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, για την απόκρουση των απολύσεων και των μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας, που επιβάλλει το κεφάλαιο και, παράλληλα, τους καλούν να πάρουν τη θέση τους στο πλάι των ταξικών δυνάμεων και να δώσουν μαζικά το «παρών» στο συλλαλητήριο που θα γίνει το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στην κεντρική πύλη του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το καθημερινό πρόγραμμα εξορμήσεων που σχεδιάστηκε με στόχο να φτάσει το κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων σε κάθε εργάτη και εργάτρια, σε κάθε υπάλληλο, αγρότη, συνταξιούχο, σε όλους τους νέους.

Χθες, στελέχη του ΠΑΜΕ περιόδευσαν στην επιχείρηση μπισκότων «Παπαδοπούλου», την ώρα που 30 εργαζόμενοι έπαιρναν τις απολύσεις τους στα χέρια, για να προστεθούν στη μεγάλη στρατιά των ανέργων, μαζί με χιλιάδες ακόμα συναδέλφους τους στην περιοχή. Το επόμενο διάστημα, η επιχείρηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέες απολύσεις. Απασχολεί συνολικά 300 άτομα. Οι 120 εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου και οι υπόλοιποι με συμβάσεις 8μηνες και 9μηνες που ανανεώνονται, με αποτέλεσμα να χάνουν επιδόματα, αυξήσεις κλπ.

Οι 30 εργαζόμενοι που απολύθηκαν χθες πίστευαν ότι απασχολούνται με σύμβαση αορίστου χρόνου. Κάποιοι από αυτούς δούλευαν έως και 1,5 χρόνο χωρίς διακοπή. Ομως, η εταιρία τους ανακοίνωσε πως απολύονται επειδή έληξε η σύμβαση ορισμένου χρόνου με την οποία τους απασχολούσε. Στην πραγματικότητα, κανένας εργαζόμενος δε γνώριζε με τι όρους δούλευε, αφού, όπως κατήγγειλαν, απλά υπέγραψαν τη σύμβαση χωρίς να τους επιτραπεί να τη διαβάσουν.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ αμέσως έκαναν παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας. Παράλληλα όμως, κάλεσαν τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ και να διεκδικήσουν μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων για όσο διάστημα βρίσκονται στην ανεργία, σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα και κυρίως να γίνουν αιμοδότες του αγώνα που θα οδηγεί σε σύγκρουση και ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική που οδηγεί την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα στην ανεργία και τη φτώχεια.

Οι ταξικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης περιόδευσαν ακόμα χθες στη Δημοτική Επιχείρηση Καλαμαριάς και την ΕΥΑΘ, καθώς και στα εργοστάσια «Ευθυμιάδης», ΚΑΡΤΟΝΠΑΚ, TOSOH. Επίσης, έγιναν εξορμήσεις στα καταστήματα Τριανδρίας, Τούμπας και στα πολυκαταστήματα ΚΑΡΦΟΥΡ - Μαρινόπουλος.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη FENA

Σήμερα, οι εμποροϋπάλληλοι στήνουν μπλόκο στην ασυδοσία του εμπορικού κεφαλαίου, αντιδρώντας στις ατομικές συμβάσεις εργασίας μεσαιωνικού τύπου, που επιβάλλει η επιχείρηση FENA στους εργαζόμενους. Στις 6 το απόγευμα θα ξεκινήσουν μαζική εξόρμηση στα καταστήματα της οδού Εγνατία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η οποία θα καταλήξει με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα της FENA.

«Ξεσπαθώνουν» οι συν-νεκροθάφτες...

Με μια «μαγειρεμένη» απόφαση, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έσπευσε να ανακοινώσει την πρόθεσή του να μη στείλει αντιπροσώπους στην Επιτροπή διευθέτησης που θα συγκροτηθεί σε επίπεδο νομού, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο πρόσφατος νόμος της ΝΔ. Η πλειοψηφία μάλιστα του ΕΚΑ, φρόντισε να διανθίσει τη σχετική ανακοίνωση με λεονταρισμούς, όπως «θα παλέψουμε για την κατάργηση αυτής της διάταξης και κάθε άλλης διάταξης ντροπής, που θα απορυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις». Λίγο έως πολύ, η συμβιβασμένη πλειοψηφία του ΕΚΑ επιχειρεί να εμφανίσει εαυτώ σαν πολέμιο της διευθέτησης, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες που έχει για τον οριστικό ενταφιασμό του οκτάωρου.

Αντί άλλου σχολίου, αρκεί κανείς να ανατρέξει στις θέσεις της ΓΣΕΕ για το σχετικό νομοσχέδιο, λίγες μέρες πριν από την ψήφισή του και συγκεκριμένα στις 18/7/2005. Εγραφαν τότε οι ομοτράπεζοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ (ανάμεσα τους και ο Γρ. Φελώνης, πρόεδρος του ΕΚΑ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ), της ΔΑΚΕ και της ΑΠ:

«Η οργάνωση του χρόνου εργασίας είναι απαράδεκτο να επαφίεται αποκλειστικά άμεσα ή έμμεσα στο διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη ή σε ατομικές συμφωνίες με τον εργαζόμενο (...). Η όποια νομοθετική ρύθμιση για τη διευθέτηση όφειλε να εξουσιοδοτεί τους κοινωνικούς διαπραγματευτές να ρυθμίζουν μόνοι τους ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες και περιστάσεις κάθε κλάδου, επαγγέλματος ή επιχείρησης τους ειδικούς όρους της όποιας διευθέτησης με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις».

ΝΑΙ στη διευθέτηση στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», αλλά με τη συναίνεση και της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας! Αυτή είναι η θέση και της διοίκησης του ΕΚΑ, που τώρα επιχειρεί να εμφανιστεί σαν... θεματοφύλακας του οκτάωρου και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αν νομίζουν ότι με τέτοια τερτίπια θα ξεγελάσουν τους εργαζόμενους, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Και στις 10 του Σεπτέμβρη, με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι θα δώσουν απάντηση όχι μόνο στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και στους συμβιβασμένους συν-νεκροθάφτες του οκτάωρου.


Περ. Κ.

«Σύναξη» για το ξεπούλημα των οδηγών

Για ύποπτη σύναξη συνδικαλιστών που γίνεται σήμερα στην Αθήνα και στόχο έχει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα σύρουν τον κλάδο σε αποδοχή του αιτήματος των εργοδοτών για κατάργηση του βιβλίου δρομολογίων, κάνει λόγο το Συνδικάτο Οδηγών Μακεδονίας - Θράκης «Ο Ερμής».

Με ανακοίνωσή του, απευθύνεται στους οδηγούς φορτηγών, που μέρα και νύχτα «λιώνουν» στους δρόμους δουλεύοντας κάτω από άθλιες συνθήκες και τους καλεί να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια εργοδοσίας και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Τους καλεί να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη και μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα να παλέψουν για να μην περάσει η κατάργηση του βιβλίου δρομολογίων, να διεκδικήσουν συνθήκες εργασίας, που θα εξασφαλίζουν ανθρώπινη δουλιά, με 8ωρο, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ