ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
31ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Σε πορεία κορύφωσης στους νομούς της χώρας

Σε πορεία κορύφωσης μπαίνουν οι εκδηλώσεις του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε όλη τη χώρα και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στήνουν, προετοιμάζουν και προπαγανδίζουν τις εκδηλώσεις τους καλώντας τη νεολαία με το σύνθημα «Μαθαίνουμε την αλήθεια, αλλάζουμε τον κόσμο».

Μέχρι να καταλήξει στην Αθήνα, στις 15, 16, 17 και 18 Σεπτέμβρη, το Φεστιβάλ θα περάσει μια βδομάδα νωρίτερα από τη Θεσσαλονίκη (8, 9 και 10 Σεπτέμβρη) αλλά και από όλες σχεδόν τις πρωτεύουσες των νομών της χώρας. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο πραγματοποιούνται οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στους Νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας κι ακόμα στο Αγρίνιο, την Πρέβεζα, την Κέρκυρα, τη Μυτιλήνη και αλλού.

Παράλληλα συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές, πριν τις εκδηλώσεις κορύφωσης του Φεστιβάλ σε διάφορες περιοχές και αύριο Τετάρτη πραγματοποιούνται:

  • Στη Θεσσαλονίκη, στο Γεντί Κουλέ, στις 8 μ.μ., εκδήλωση των οργανώσεων Πόλης, Σπουδάζουσας και ΤΕΙ, αφιερωμένη στα 60 χρόνια Αντιφασιστικής Νίκης, με ειδική αναφορά στην ιστορία του Γεντί Κουλέ. Θα μιλήσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση όλου του έργου του Γιάννη Ρίτσου «Ρωμιοσύνη» από το συγκρότημα «Ι5», συναυλία με επαναστατικά τραγούδια της Σοβιετικής Ενωσης από Συγκρότημα της ΚΝΕ, ειδικά αφιερώματα στην ιστορία του Γεντί Κουλέ.
  • Στη Ζίτσα Ιωαννίνων, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία με θέμα το μισθοφορικό στρατό.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σε τρεις πόλεις χτυπά η καρδιά του Φεστιβάλ

Ξεκινούν στους νομούς της Θεσσαλίας οι κεντρικές εκδηλώσεις του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Η αρχή γίνεται από τα Τρίκαλα, το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Σεπτέμβρη, στο πάρκο «Ματσόπουλου», τις ίδιες μέρες θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στην Καρδίτσα, στο «Αθλητικό Πάρκο» και ακολουθεί, την Κυριακή και τη Δευτέρα, 4 και 5 Σεπτέμβρη, ο Βόλος στην πλατεία «Ρήγα Φεραίου». Την επόμενη βδομάδα, στις 9 και 10 Σεπτέμβρη, το Φεστιβάλ θα «κλείσει τον κύκλο του» στη Θεσσαλία με τις εκδηλώσεις στη Λάρισα, στο «κηποθέατρο Αλκαζάρ».

Στα Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα το πρόγραμμα θα ξεκινάει και τις δυο μέρες στις 8.30 μ.μ. Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου 3/9 περιλαμβάνουν ομιλία από τον Θανάση Αργυρίου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, αφιέρωμα «Ο αντικομμουνισμός στο σινεμά» και συναυλίες ελληνικής και ξένης μουσικής από τα συγκροτήματα ACRIMONY, ΤΝΤ, «Μουσικά οράματα», «Διά πυρός» και «Ο,τι χειρότερο».

Την Κυριακή 4/9 οι εκδηλώσεις ξεκινούν με ένα αφιέρωμα στον Χαρίλαο Φλωράκη, συνεχίζονται με παραδοσιακή μουσική και χορούς από τους «Απτάλιδες», ακολουθεί ομιλία από μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κλείνει με λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων.

Στο χώρο θα λειτουργήσουν περίπτερα, ταβέρνα, βιβλιοπωλείο, παιδότοπος, θα παραδοθούν βασικά μαθήματα ορειβασίας και αναρρίχησης και θα γίνει επίδειξη από τον τοπικό ορειβατικό σύλλογο.

Στην Καρδίτσα

Στην Καρδίτσα οι εκδηλώσεις του Σαββάτου 3/9 ξεκινούν στις 8.30 μ.μ. και περιλαμβάνουν ελληνική ροκ μουσική από το συγκρότημα «Ελεύθερη πτώση», αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο (Μουσική - Ποίηση), ομιλία από τον Γιώργο Φραγκογιάννη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και αφιέρωμα στο λαϊκό εργατικό τραγούδι. Την Κυριακή 4/9 οι εκδηλώσεις ξεκινούν με πολιτικό τραγούδι από μουσικό σχήμα της ΚΝΕ και ακολουθούν θεατρικό δρώμενο από το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Καρδίτσας, ομιλία μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη από το συγκρότημα «Τα μπαγλαμαδάκια» και λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα «Ταξιδιώτες».

Στο χώρο θα λειτουργήσουν επίσης περίπτερα, ταβέρνα και βιβλιοπωλείο.

Στο Βόλο

Στο Βόλο, το Φεστιβάλ θα έχει παράλληλο πρόγραμμα σε δυο σκηνές και οι πύλες του θα ανοίγουν από τις 7.30 μ.μ.

Την Κυριακή 4/9 στην «ΤΑΒΕΡΝΑ» οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μουσικό αφιέρωμα για τα 25 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Ξυλούρη με χορευτικό από το Σύλλογο Κρητών το «ΑΡΚΑΔΙ» και μετά λαϊκό γλέντι. Στο «ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ» θα γίνει ομιλία από μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και θα ακολουθήσουν αφιέρωμα στον Μ. Θεοδωράκη από τους Ν. Παρθένη και Ζ. Κουκουσέλη και ερασιτεχνικό συγκρότημα «GOGITO ERGO SUM». Επίσης, το πρόγραμμα της πρώτης μέρας περιλαμβάνει προβολές με αφιέρωμα στον Χ. Φλωράκη και με τις ταινίες «SACO ANT VANCETTI», «Ψωμί και τριαντάφυλλα».

Τη Δευτέρα 5/9 στην «ΤΑΒΕΡΝΑ» θα εμφανιστούν τα ερασιτεχνικά συγκροτήματα «ΟΝΕΙΡΟΒΑΤΕΣ», «RIG IN A POKE» κ.ά. και θα γίνει συζήτηση για τις εξελίξεις στα εργασιακά. Στο «ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ» ξεκινά το ερασιτεχνικό συγκρότημα «HOLLE ROTA ROCKETS», ακολουθεί ομιλία από τον Γ. Κορίτσα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και συναυλία των Λάκη Παπαδόπουλου και Γιοκαρίνη. Θα υπάρξουν ακόμα τουρνουά σκάκι, εκθέσεις βιβλίου, ζωγραφικής - σκίτσου και περίπτερα.

Μαζική η συμμετοχή σε Κατερίνη και Κιλκίς

Μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά ήταν η συμμετοχή της νεολαίας στις εκδηλώσεις του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε Κατερίνη και Κιλκίς, που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο. Οι εκδηλώσεις και στις δύο πόλεις χαρακτηρίστηκαν από το πλούσιο περιεχόμενο της θεματολογίας που ήταν αφιερωμένη στα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, ενώ θετικά ήταν και τα μηνύματα που δέχτηκαν από τους νέους που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις.

Πέντε περίπτερα με διαφορετικές θεματικές κοσμούσαν το χώρο του Φεστιβάλ στην Κατερίνη, ενώ πλούσιο ήταν το ψυχαγωγικό πρόγραμμα με συμμετοχή νεανικών ερασιτεχνικών συγκροτημάτων. Το κεντρικό περίπτερο ήταν αφιερωμένο στην Αντιφασιστική Νίκη, με ειδικό αφιέρωμα «Αντίσταση στην Πιερία». Τα άλλα περίπτερα αναφέρονταν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, στην αγωνιστική στάση ζωής ενάντια στη ναρκω-κουλτούρα. Στήθηκε, επίσης, ξεχωριστό περίπτερο αφιερωμένο στη δράση της ΚΝΕ και στον «Οδηγητή». Κάλεσμα αγώνα στη νεολαία μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ απηύθυνε ο Δημήτρης Τσιντικίδης, γραμματέας Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις. Συντροφιά στους νέους και τις νέες που επισκέφτηκαν το Φεστιβάλ κράτησαν πέντε νεανικά συγκροτήματα: «Ανεξάρτητοι», «LWR», «Phyco Sessions», ένα έντεχνο ελληνικό συγκρότημα και ένα ρεμπέτικο.

Το ενδιαφέρον αρκετών νέων προκάλεσε και το Φεστιβάλ στο Κιλκίς, το οποίο επίσης είχε σημείο αναφοράς την Αντιφασιστική Νίκη. Στις εκδηλώσεις συμμετείχε και η ΠΕΑΕΑ με δικό της περίπτερο όπου εκτέθηκαν διάφορα ντοκουμέντα. Στο Φεστιβάλ μίλησε η Νένα Νικοπολιτίδη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, που αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και ανέπτυξε την πρόταση της ΚΝΕ για τη νεολαία. Μελωδική συντροφιά κράτησαν το ροκ συγκρότημα «GANG BAND» και το ρεμπέτικο ερασιτεχνικό «Η ΠΑΡΕΑ».

Προβοκάτσιες στην Καβάλα

Το μένος τους ενάντια στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ ξέσπασαν για ακόμη μια φορά οι αυτοαποκαλούμενοι «αναρχικοί» στην Καβάλα, καταστρέφοντας τα πανό που προπαγάνδιζαν τις εκδηλώσεις του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στην πόλη.

Με καταγγελία τους, η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο της ΚΝΕ, τονίζουν ότι «αυτές οι προσπάθειες δεν είναι σε θέση να εμποδίσουν ούτε στο ελάχιστο την πολιτική δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το αυξημένο κύρος τους στο λαό και τη νεολαία».

«Ωστόσο δε θα μείνουν αναπάντητες», επισημαίνουν. «Ας πληροφορηθούν οι χαφιέδες των δυνάμεων καταστολής ότι τις προβοκάτσιες τους θα τις βρουν απέναντί τους και η απάντηση που θα πάρουν θα είναι δυναμική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ