ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Χαστούκι σε κυβέρνηση και εργοδοσία

Οι εργάτριες ξεσκέπασαν και έσπασαν στην πράξη το μηχανισμό υπονόμευσης του αγώνα τους

Μία μία οι εργάτριες υπογράφουν το υπόμνημα καταδίκης του υπονομευτικού μηχανισμού
Μία μία οι εργάτριες υπογράφουν το υπόμνημα καταδίκης του υπονομευτικού μηχανισμού
Με μια απροκάλυπτη και χυδαία παρέμβαση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, κυβέρνηση και εργοδοσία επιχείρησαν χτες και την Τετάρτη να πλαγιοκοπήσουν τον αγώνα των εργατριών της «Σεξ Φορμ» και να υπονομεύσουν το ταξικό Συνδικάτο και την Ομοσπονδία, που πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης τους. Με υπόγειες διαδικασίες και σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η διεύθυνση της επιχείρησης προσπάθησε εκβιαστικά και εν κρυπτώ από την πλειοψηφία των εργαζομένων να διορίσει «αντιπροσώπους» τους, προκειμένου να συμμετέχουν στην τριμερή συνάντηση, που είχε ήδη αποφασιστεί ανάμεσα στον υφυπουργό Εργασίας και την εργοδοσία για την ερχόμενη Τετάρτη.

Η απάντηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργατριών - που διανύουν σήμερα την πέμπτη μέρα επίσχεσης εργασίας - ήταν άμεση και αποφασιστική και ακύρωσε στην πράξη το μηχανισμό υπονόμευσης που επιχειρήθηκε να στηθεί στις πλάτες τους.

Νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, η εργοδοσία, αφού προφανώς κανόνισε την τριμερή με τον υφυπουργό Εργασίας, κάλεσε τους ελάχιστους εργαζόμενους που δουλεύουν στο εργοστάσιο να «αναδείξουν» τους εκπροσώπους τους για τη συνάντηση. Στην πραγματικότητα, η εργοδοσία διόρισε τους εντεταλμένους της, αφού, όπως αποδείχτηκε, στην «αντιπροσωπεία» των εργαζομένων συμμετείχαν μια υπάλληλος που εκπροσωπεί τη διοίκηση στις τριμερείς με την Επιθεώρηση Εργασίας, μια προϊσταμένη τμήματος και ένας από τους καλοθελητές της εργοδοσίας στα τμήματα της παραγωγής!

Από τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Κι αυτό, όταν οι τρεις νόμιμα εκλεγμένες εκπρόσωποι των εργαζομένων πρωτοστατούν στις μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών και στην επίσχεση εργασίας, απολαμβάνοντας την ολόπλευρη στήριξη των συναδέλφων τους, που στις τελευταίες μάλιστα εκλογές τις ανέδειξαν στη διοίκηση του κλαδικού Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος Αττικής.

Οπως αποκαλύφθηκε, η εργοδοσία κυκλοφόρησε τη λίστα με τους εκλεκτούς της και ζήτησε με εκβιασμούς από τους εργαζόμενους να την εγκρίνουν, αποσπώντας τελικά μερικές δεκάδες μόνο υπογραφές. Με αυτό τον τρόπο «βάφτισε» τα τσιράκια της «αντιπροσώπους των εργαζομένων», προκειμένου στην τριμερή να ξεμπερδεύει μια κι έξω με τις εργατικές διεκδικήσεις και να δώσει πάτημα στην κυβέρνηση ευκολότερα να κουκουλώσει το θέμα των δεδουλευμένων προς όφελος της εργοδοσίας. Οπως επιβεβαιώθηκε και χτες, η διαδικασία ήταν σε πλήρη γνώση του υφυπουργού Εργασίας, ο οποίος συναίνεσε και στην τριμερή με τους νόθους αντιπροσώπους.

Να μην ξανατολμήσετε!

Οταν οι εργαζόμενες που βρίσκονται σε επίσχεση ξεσκέπασαν το μηχανισμό, ανέλαβαν άμεσα πρωτοβουλίες για την ακύρωσή του. Η χτεσινή συγκέντρωση έξω από την πύλη της «Σεξ Φορμ» μετατράπηκε σε μαζική διαδήλωση. Οι εργάτριες υπέγραψαν υπόμνημα προς τον υπουργό, με το οποίο καταγγέλλουν τις αντεργατικές μεθοδεύσεις και ξεκαθαρίζουν ότι αναγνωρίζουν σαν εκπροσώπους τους μόνο τις εκλεγμένες από τις ίδιες συναδέλφισσές τους στο κλαδικό Σωματείο και την ΟΕΚΙΔΕ.

«Οι άνθρωποι της εργοδοσίας να μην τολμήσουν να παραστήσουν ξανά τους εκπροσώπους μας. Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά έδειξε σε εμάς με ποιους είναι: είναι με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου» σημειώνεται χαρακτηριστικά στο υπόμνημα, το οποίο συγκέντρωσε τις υπογραφές όλων των εργατριών που βρίσκονται από τη Δευτέρα στο δρόμο του αγώνα και οι οποίες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού του εργοστασίου.

Μαζική ήταν και η παράδοση του υπομνήματος, αφού οι εργάτριες, με αυτοκίνητα, λεωφορεία και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, μετέφεραν τη συγκέντρωσή τους έξω από το υπουργείο και αντιπροσωπεία τους, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΟΕΚΙΔΕ, συναντήθηκε με τον υφυπουργό. Κάτω από την πίεση των εργαζομένων, ο Γερ. Γιακουμάτος αναγκάστηκε να τα «μαζέψει», παραδεχόμενος ότι οι εκλεγμένες συνδικαλίστριες είναι οι πραγματικές εκπρόσωποι των εργαζομένων. Δεν παρέλειψε ωστόσο να υπερασπιστεί το μηχανισμό της εργοδοσίας, λέγοντας ότι στο εργοστάσιο «έγιναν εκλογές» (!), ενώ στο διά ταύτα μετέφερε στους εργαζόμενους τις δυσκολίες που έχει η εργοδοσία για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων, λειτουργώντας σαν εκπρόσωπός της.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, οι εργαζόμενες δήλωσαν για μια ακόμη φορά την αποφασιστικότητά τους να μην πιάσουν δουλιά μέχρι να αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη, στις 11.30 το πρωί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου με όρους αγώνα να παραβρεθούν στην τριμερή που συγκαλεί το υπουργείο. Παράλληλα, ξεκαθάρισαν προς τον υπουργό και την εργοδοσία ότι θα αντιμετωπίσουν σαν μια γροθιά οποιαδήποτε προσπάθεια της επιχείρησης να απολύσει συναδέλφισσές τους, όταν επιστρέψουν στη δουλιά, καθώς και όποιον άλλο σχεδιασμό που θα βάζει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους στο εργοστάσιο.

  • Την αλληλεγγύη των εργαζομένων του κλάδου προς τις εργάτριες της «Σεξ Φορμ» εκφράζουν με ανακοίνωση τους η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων και το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Καλλυντικού Αττικής Πειραιά και Νήσων. «Χαιρετίζουμε τον αγώνα σας και δηλώνουμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό σας μέχρι την τελική νίκη», σημειώνουν στην ανακοίνωση.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συλλαλητήρια αντίστασης

Μετά το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη στις 10 Σεπτέμβρη, κλιμάκωση της πάλης με νέο πανελλαδικό πανεργατικό συλλαλητήριο στις 12 Νοέμβρη στην Αθήνα

Με πρώτη απάντηση το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 10 Σεπτέμβρη και την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με τη διοργάνωση πανελλαδικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα στις 12 Νοέμβρη στο Πεδίον του Αρεως, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την αντίστασή τους στην κυβερνητική πολιτική και στην επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου. Με τα συλλαλητήρια αυτά και το διεκδικητικό τους πλαίσιο, οι ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος εντείνουν τη δράση τους για να εμποδίσουν νέα αντεργατικά μέτρα, απαντούν στη νέα πολιτική λιτότητας που εξυφαίνει η κυβέρνηση, παλεύουν για να αναπτυχθεί ένα μαζικό διεκδικητικό κίνημα με άξονα τις σύγχρονες ανάγκες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό στη χτεσινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ συζήτησε και κατέληξε το πλαίσιο διεκδικήσεων για το 2006. Το διεκδικητικό πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη. Η συνέντευξη θα δοθεί στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Στην ίδια συνεδρίαση, τα στελέχη του ΠΑΜΕ αποφάσισαν μια σειρά από οργανωτικά μέτρα για την επιτυχία των συλλαλητηρίων, για να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Τώρα το βάρος της δουλιάς πέφτει στις πλάτες των ταξικών σωματείων, των συνδικάτων, των Επιτροπών Αγώνα, σε κάθε συνδικαλιστή - αγωνιστή, που πρέπει να πρωτοστατήσουν στην ενημέρωση των εργαζομένων.

Σ' αυτή τη μάχη έχουν ριχτεί εδώ και μέρες οι ταξικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης, με καθημερινές περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς. Καλούν τους εργαζόμενους να δυναμώσουν το ταξικό κίνημα δίνοντας προοπτική στον αγώνα τους και να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο αντίστασης στα εγκαίνια της ΔΕΘ, στις 6.30 μ.μ. στο λιμάνι, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ από κοινού με την ΠΑΣΥ και τη ΣΕΑ ΕΒΕ.

Χτες, στελέχη του ΠΑΜΕ περιόδευσαν στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη και συνομίλησαν με τους συμβασιούχους (8μηνίτες) εργαζόμενους που απασχολούνται εκεί. Επίσης πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις στο «Μασούτη» στη Θέρμη, στις αποθήκες του «ΚΑΡΦΟΥΡ» σε Δρυμό και Ευκαρπία. Σήμερα συνεχίζεται η πανεξόρμηση με περιοδείες στο «Πράκτικερ», το «ΚΑΡΦΟΥΡ Μακεδονίας», στα καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης, στα ΕΛΤΑ Σταυρούπολης και Ωραιοκάστρου, στο Βιολογικό Καθαρισμό, στις αποθήκες του «Κωτσόβολου», σε βιοτεχνίες του Μετάλλου και στο Καπνομάγαζο «ΝΤΑΪΑΜΟΝΤ».

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο των ταξικών δυνάμεων καλούν τους συναδέλφους τους η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ.


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Πανεξόρμηση σε όλους τους νομούς

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δίνουν εργάτη τον εργάτη τη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ

Με εντατικούς ρυθμούς, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Μακεδονίας και της Θράκης προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και η ΣΕΑ ΕΒΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 10 του Σεπτέμβρη στις 6.30 το απόγευμα στην κεντρική πύλη του λιμανιού.

Από τη Φλώρινα μέχρι και τον Εβρο, τα στελέχη του ΠΑΜΕ και όσοι συσπειρώνονται στα ταξικά συνδικάτα, με συγκεκριμένο πρόγραμμα, πραγματοποιούν εξορμήσεις και περιοδείες. Στόχος είναι να φτάσει το κάλεσμα αντίστασης σε κάθε χώρο δουλιάς, σε όλους τους εργαζόμενους.

Στην Κοζάνη έγινε χτες εξόρμηση στους εργαζόμενους της ΔΕΗ που απασχολούνται στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, στο βιομηχανικό συγκρότημα και στον ΑΗΣ Αμυνταίου, ενώ παράλληλα συνεχίστηκε η εξόρμηση στα γιαπιά και σε άλλους χώρους δουλιάς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στη Φλώρινα ολοκληρώθηκε ένας πρώτος κύκλος εξορμήσεων στις υπηρεσίες, στις ΔΕΚΟ και στα εμπορικά καταστήματα. Τις επόμενες μέρες θα γίνει περιοδεία στο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ και πανεξόρμηση στα χωριά.

Στη Ροδόπη σήμερα τα στελέχη του ΠΑΜΕ θα περιοδεύσουν στο εργοστάσιο μετάλλου ΑΛΦΙΝ και στη χαρτοποιία ΕΛΙΝΑ, ενώ αύριο, Σάββατο, θα πραγματοποιήσουν πανεξόρμηση στα μεγάλα σούπερ μάρκετ «Μασούτης», «Μαρινόπουλος», «Lidl» και στο εμπορικό κέντρο «Κοσμόπολη».

Στον Εβρο, η παγκινητοποίηση συνεχίστηκε χτες με μαζικές εξορμήσεις στα σχολεία και μεγάλη συγκέντρωση στην «ΟΤΤΟ ΕΒρος», όπου οι εργαζόμενοι του Λαναρά κάθονται χωρίς δουλιά λόγω έλλειψης πρώτων υλών και βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόφαση της εργοδοσίας να τους θέσει σε δίμηνη διαθεσιμότητα μέχρι να τους ανακοινώσει την οριστική απόλυση.

Σήμερα, Παρασκευή, θα περιοδεύσουν στις τεχνικές υπηρεσίες του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, στη ΔΕΥΑΑ και στην Πυροσβεστική, καθώς και στα εμπορικά καταστήματα.

Με τους ίδιους ρυθμούς κινητοποιούνται και οι ταξικές δυνάμεις στις Σέρρες, στην Ημαθία, στη Νάουσα, στην Πέλλα και στην Πιερία, «αλωνίζοντας» καθημερινά χώρους δουλιάς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στο Κιλκίς τα στελέχη του ΠΑΜΕ μετέφεραν το κάλεσμα συσπείρωσης, ενωμένου και ταξικά προσανατολισμένου αγώνα, στους εργαζόμενους της βιομηχανικής περιοχής στο Σταυροχώρι με πανεξόρμηση στην πύλη. Πραγματοποίησαν περιοδεία στους εργαζόμενους που απέμειναν να δουλεύουν στο εργοστάσιο πλαστικών ΦΕΡΟΡ. Εκεί εξαναγκάστηκαν σε «οικειοθελή» απόλυση 40 εργάτες προκειμένου να μπει ξένος επενδυτής.

Επίσης, περιόδευσαν στα ΕΛΤΑ, στην «Αλουμίνιο Μακεδονίας» και στη βιομηχανική περιοχή της Νέας Σάντας, όπου μίλησαν με τους εργαζόμενους της ΦΙΕΡΑΤΕΞ, οι οποίοι εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο βρίσκονται αντιμέτωποι με την πολιτική μείωσης του προσωπικού που εφαρμόζει η εργοδοσία. Μέσα σε ένα χρόνο το προσωπικό μειώθηκε από 330 εργαζόμενους σε 220, με την απόλυση εργαζομένων που απασχολούνταν κυρίως με σύμβαση ορισμένου χρόνου.


ΠΑΣΥ
«Οργώνουν» πόλεις και χωριά

Τα τρακτέρ των αγροτών βρέθηκαν και πέρυσι στην κεφαλή της πορείας των ταξικών δυνάμεων στη ΔΕΘ
Τα τρακτέρ των αγροτών βρέθηκαν και πέρυσι στην κεφαλή της πορείας των ταξικών δυνάμεων στη ΔΕΘ
Εξορμήσεις σε χωριά των Γιαννιτσών και της Εδεσσας πραγματοποίησαν τις τελευταίες μέρες αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ από το νομό Πέλλας, καλώντας τους αγρότες να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ.

«Κάθε φέτος και χειρότερα», λένε οι παραγωγοί των περιοχών αυτών, πολλοί από τους οποίους ασχολούνται με τη ροδακινοπαραγωγή και αναγκάστηκαν να δώσουν στους βιομηχάνους για μια ακόμη χρονιά τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές. Η ΚΑΠ της ΕΕ δεν αφήνει μέλλον για το μικρομεσαίο Ελληνα αγρότη, με τις αποφάσεις της περιορίζει όλες τις δυναμικές καλλιέργειες, βάζει πρόστιμα συνυπευθυνότητας για επιπλέον παραγωγές, ξεκληρίζει καθημερινά και μειώνει τ' αγροτικά νοικοκυριά. Τα οπωροκηπευτικά και κυρίως το ροδάκινο αποτελούν μέρος του συνολικού αγροτικού προβλήματος κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία», ανέφεραν στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ.

Τα στελέχη της ΠΑΣΥ καλούν σε συντονισμό της πάλης όλων των μικρομεσαίων αγροτών, γιατί μόνο ένα ισχυρό μαζικό αγροτικό κίνημα είναι ικανό να «φέρει τα πάνω κάτω» διασφαλίζοντας μέλλον για τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας μας.

Επίσης κλιμάκια της ΠΑΣΥ κυριολεκτικά «αλωνίζουν» καθημερινά τα χωριά του νομού Θεσσαλονίκης. Οι παραγωγοί εκφράζουν την ανησυχία τους τόσο για τη χαμηλή τιμή που έχει φέτος η βιομηχανική ντομάτα όσο και για την αβεβαιότητα για την τιμή του ρυζιού. Ωστόσο, αντιλαμβάνονται πλέον ότι οι ψευδαισθήσεις που έτρεφαν για ένα καλύτερο μέλλον στη γεωργία έχουν λάβει ένα τέλος, καθώς έχουν πάρει στα χέρια τους ήδη τα σχετικά έγγραφα, όπου φαίνεται ότι από το 2006 όλα αλλάζουν σε βάρος του μικρομεσαίου παραγωγού.

Αντίστοιχες περιοδείες γίνονται σε ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη. Από τη Φλώρινα και την Κοζάνη, το Κιλκίς, τη Δράμα και την Καβάλα μέχρι τη Ροδόπη και τον Εβρο.

Μάλιστα, σήμερα στον Εβρο στελέχη της ΠΑΣΥ θα περιοδεύσουν στα χωριά Μαΐστρος, Αμφιτρίτη, Απαλός, Μάκρη, Δίκελλα, Μεσήμβρια. Στη Ροδόπη, θα περιοδεύσουν στη Λαϊκή Αγορά των Σαπών και το Σαββατοκύριακο στα χωριά Κάλχας, Ιάμπολη, Λαμπρό, Ομηρικό, Δοκός, Πάσος, Βραγιά.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ρήξη με την αντιλαϊκή πολιτική

Την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, συνεπέστατη στις δεσμεύσεις της απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο και σε βάρος των εργαζομένων, με πρώτα θύματα τη νεολαία και τις γυναίκες, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η ανακοίνωση καλεί τους εργαζόμενους να απορρίψουν κόμματα και συνδικαλιστικές παρατάξεις που θέλουν το κίνημα «στα μέτρα» της πολιτικής της ΕΕ και της λεγόμενης «ανταγωνιστικότητας».

«Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στηρίζει σταθερά το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, γιατί αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση που δέχονται. Αυτό το πλαίσιο αντιστοιχεί και προβάλλει αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Το πλαίσιο του ΠΑΜΕ βάζει αιτήματα, που είναι μακριά από τη λογική της "ανταγωνιστικότητας" και την "αντοχή της οικονομίας". Χρειάζεται ρήξη και ανατροπή αυτής της πολιτικής. Χρειάζεται αλλαγή σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. Σ' αυτή την πολιτική που μας κάνει κάθε μέρα φτωχότερους, μεγαλώνει την ανεργία και τη φτώχεια, ανατρέπει κατακτήσεις δεκαετιών, ένας δρόμος υπάρχει: συσπείρωση των εργαζομένων στα ταξικά συνδικάτα, ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ σε κάθε χώρο δουλιάς, πολιτικοποίηση του αγώνα, καταδίκη των συνδικαλιστικών ηγεσιών, απεγκλωβισμός από τα κόμματα του κεφαλαίου και ευρωμονόδρομου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ