ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
Κερδοφορία 613% στο χονδρεμπόριο!

Στοιχεία για 70 επιχειρήσεις του Χρηματιστηρίου. Αύξηση κερδών μέχρι 66,4% στις βιομηχανίες τροφίμων, 28,2% στο λιανικό εμπόριο δείχνουν οι ισολογισμοί του α' εξαμήνου 2005

Εκρηκτική άνοδο της κερδοφορίας τους συνεχίζουν να εμφανίζουν και φέτος οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι, σε μια περίοδο που τα λαϊκά στρώματα της χώρας «στριμώχνονται» στη στενωπό της λιτότητας και αναγκάζονται να σηκώσουν νέα φορολογικά βάρη στο όνομα των «ελλειμμάτων» και του «ευρωμονόδρμου» που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Τα κέρδη (προ φόρων) για τις 70 από τις εισηγμένες στη Σοφοκλέους μεγάλες ΑΕ που έχουν μέχρι σήμερα δημοσιεύσει ισολογισμό για το α' εξάμηνο του 2005 καταγράφουν -σ υγκριτικά με το 2004 - μεσοσταθμική αύξηση 36%, δηλαδή υπερδεκαπλάσια από τον επίσημο πληθωρισμό. Η μεσοσταθμική αύξηση για τις «μητρικές εταιρίες» είναι ακόμα μεγαλύτερη και διαμορφώνεται στο 42,3%. Στη λίστα δεν υπάρχουν ακόμη τα κέρδη ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων (όπως της Εθνικής Τράπεζας κ.ά.) που θα δημοσιεύσουν τους ισολογισμούς τους στο επόμενο διάστημα. Παρά ταύτα η μάζα των καθαρών κερδών για 70 από τις εισηγμένες επιχειρήσεις διογκώθηκε στο α' εξάμηνο στα 2,65 δισ. ευρώ. Αποκαλυπτικό είναι και το γεγονός ότι η μεσοσταθμική αύξηση της κερδοφορίας στο χονδρικό εμπόριο φτάνει στο 613%, στο λιανικό εμπόριο (σούπερ μάρκετ, και αλυσίδες καταστημάτων) στο 28,2%, στις βιομηχανίες τροφίμων στο 66,4% κ.ο.κ. Γίνεται απόλυτα φανερή η διαδικασία της εντεινόμενης ανακατανομής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Η προκλητική αύξηση της κερδοφορίας τους είναι αποτέλεσμα της λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων που τροφοδοτείται και από το διογκούμενο κύμα της ακρίβειας που επιβάλλουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Από τα συγκεντρωτικά στοιχεία των ισολογισμών α' εξαμήνου 2005 για 70 από τις εισηγμένες ΑΕ επιχειρήσεις που επεξεργάστηκε η «Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ» προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Τα συνολικά κέρδη (προ φόρων) φτάνουν 2,65 δισ. ευρώ από 1,95 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2004 με αύξηση 36%. Οι μητρικές εταιρίες των ομίλων δήλωσαν κέρδη 2,03 δισ. ευρώ (από 1,42 δισ. ευρώ πέρσι) με μεσοσταθμική αύξηση 42,3%.
  • Οι 6 τραπεζικοί όμιλοι - που δημοσίευσαν ισολογισμό απέσπασαν κέρδη ύψους 901 εκατ. ευρώ ή το 34% των συγκεντρωτικών κερδών που δήλωσαν οι 70 επιχειρήσεις.
  • Χονδρικό εμπόριο: Η μεσοσταθμική αύξηση - σε επίπεδο ομίλων - φτάνει στο 613%. Τα καθαρά κέρδη τους εκτινάχτηκαν στα 240,5 εκατ. ευρώ (από 33,7 εκατ. ευρώ πέρσι).
  • Λιανικό εμπόριο: Αποκαλυπτικά είναι και τα κέρδη στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Οι μητρικές εταιρίες του κλάδου (πολυκαταστήματα - σούπερ μάρκετ) αύξησαν τα κέρδη σε ποσοστό 28,2% στα 80,4 εκατ. ευρώ από 62,7 εκατ. ευρώ το 6μηνο του 2004.
  • Τρόφιμα: Οι μεγαλοβιομήχανοι του κλάδου δήλωσαν κέρδη ύψους 221,2 εκατ. ευρώ (132,9 εκατ. πέρσι) πετυχαίνοντας αύξηση 66,4%.
  • Τα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) σε μια περίοδο μεγάλης κερδοσκοπίας με τις τιμές των καυσίμων αύξησαν τα κέρδη τους σε ποσοστό 56,2%.
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ»
Σενάρια ακόμα και για «λουκέτο»

«Φουντώνει» σκόπιμα τη σεναριολογία για το μέλλον των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» (ΟΑ) η κυβέρνηση, ενόψει της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή υπέρογκου και αυθαίρετου προστίμου. Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση εξετάζει ακόμα και το κλείσιμο της εταιρίας, σε περίπτωση που είναι καταδικαστική η απόφαση των Βρυξελλών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, είπε χτες ότι κάτι τέτοιο «δε σημαίνει πως κλείνει αυτομάτως η ΟΑ», για να προσθέσει ότι «υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις».

Την ίδια ώρα, η διοίκηση της εταιρίας δημοσιοποίησε στοιχεία 7μηνου (Γενάρης - Ιούλης 2005), για να δείξει την «επιτυχημένη χρονιά», όπως τη χαρακτηρίζει η ίδια, αλλά και για να πείσει προφανώς τους υποψήφιους «μνηστήρες» πόσο «ελκυστικό» είναι το προσφερόμενο «πακέτο». Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι ΟΑ καταγράφουν το 7μηνο του 2005 αύξηση εσόδων κατά 14,6% και επιβατικής κίνησης κατά 3,6%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα συνολικά έσοδα το πρώτο 7μηνο του 2005 ανήλθαν σε 298,6 εκατ. ευρώ, έναντι 260,5 εκατ. ευρώ της ίδιας περιόδου το 2004, ενώ ο συνολικός αριθμός επιβατών έφτασε τα 3.345.628, έναντι 3.227.851 του 2004. Ανάλογη αύξηση, 7%, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα στοιχεία, παρουσίασε το 2005 και η μέση πληρότητα των αεροσκαφών των ΟΑ, σε σύγκριση με το 2004, φτάνοντας στο 69%.

Τέλος, η διοίκηση των ΟΑ υπερηφανεύεται ότι φέτος έκανε και οικονομία στις δαπάνες ενοικίασης αεροσκαφών, καταβάλλοντας από την αρχή του χρόνου έως σήμερα 7,8 εκατ. ευρώ, έναντι 8,2 εκατ. ευρώ, που κατέβαλε πέρυσι, αλλά για το σύνολο του 2004, κατά το οποίο, όμως, η εταιρία λειτούργησε με 44 αεροσκάφη, έναντι 40 αεροσκαφών φέτος.

Σημειώνεται ότι οι τελευταίες εξελίξεις περί την ΟΑ ...ξύπνησαν από το χρόνιο συνδικαλιστικό λήθαργο την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), η οποία απλά ανακοίνωσε ότι παραχωρεί σήμερα συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Τολμούν να κλείσουν την "Ολυμπιακή" ;;;».

ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
Καταγγέλλουν τη νόθα πλειοψηφία στη ΓΣΕΒΕΕ

Πραξικοπηματική η απόφαση για το έκτακτο εκλογικό Συνέδριο

Τη νόθα πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ και την πραξικοπηματική απόφασή της να προκηρύξει έκτακτο εκλογικό Συνέδριο 17 και 18 του Σεπτέμβρη, τέσσερις μέρες πριν την εκδίκαση της έφεσης που η ίδια κατέθεσε εναντίον της δικαστικής απόφασης με την οποία κηρύχτηκε άκυρο το τελευταίο Συνέδριο, καταγγέλλει ομόφωνα το ΔΣ του Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής.

Η διοίκηση του Συνδέσμου επισημαίνει στην ανακοίνωσή της: «Οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΜΜΕ - ΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚΜΜΕ, την ώρα που οι συνάδελφοι βρίσκονταν στο δρόμο με τους εμποροϋπαλλήλους για να μην εφαρμοστεί στην πράξη το ωράριο της κυβέρνησης και των πολυεθνικών, προτίμησαν στις 27 του Αυγούστου να συνεδριάσουν για να "κόψουν" και να "ράψουν" στα μέτρα τους ένα νέο εκλογικό πραξικόπημα στη ΓΣΕΒΕΕ. Στόχος, να συνεχίσουν να κρατούν τις καρέκλες τους, να υπηρετούν τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης και να έχουν τη ΓΣΕΒΕΕ παραμάγαζο του ΣΕΒ και των πολυεθνικών».

Προσθέτει ότι «η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ με τη στάση της βοηθάει στο να βυθιστεί ακόμη περισσότερο στην ανυποληψία το 3βάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο (3 καταδίκες τα τελευταία 5 χρόνια). Βοηθάει στην απομαζικοποίηση του συνδικαλιστικού μας κινήματος, απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων».

Ο Σύνδεσμος καλεί τους συναδέλφους να «καταδικάσουν αυτές τις καιροσκοπικές και "ιδιοτελείς ενέργειες" αυτών των συνδικαλιστών» και τις Ομοσπονδίες «να πάρουν κάθε μέτρο, ακόμη και ένδικα, για να σταματήσει αυτή η διαδικασία» και συνεχίζει: «Με τον αγώνα τους να δώσουν τη μάχη για να απαλλαγεί το συνδικαλιστικό κίνημα από νοθείες και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις που δεν ωφελούν τους επαγγελματίες - βιοτέχνες - εμπόρους, αλλά τη φιλομονοπωλιακή πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων. Να ενισχύσουν εκείνες τις δυνάμεις που όλα αυτά τα χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ».

Αποσύρονται επικίνδυνα στιλό

Για την απόσυρση από την αγορά επικίνδυνων στιλό ενημέρωσε την ΕΕ, μέσω του συστήματος έγκαιρης ενημέρωσης, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η οποία, ωστόσο, παρέλειψε να εκδώσει σχετικό ξεχωριστό δελτίο Τύπου για την εγχώρια αγορά και τους καταναλωτές.

Πρόκειται, σύμφωνα με το σχετικό ενημερωτικό δελτίο, για «gel pens» (στυλό με ζελατινώδη μελάνη) κινεζικής προέλευσης, που αποτελείται από σετ με δώδεκα διαφορετικά χρώματα. Το επάνω μέρος του στιλό καλύπτεται από πλαστικό καπάκι, το οποίο έχει μια τρύπα διαμέτρου 2 mm στη μέση.

Το συγκεκριμένο προϊόν στάθηκε ήδη αιτία να υποβληθεί ένα παιδί σε πλύση στομάχου, καθώς από την οπή που υπάρχει στο καπάκι κατάπιε τη μελάνη. Το υγρό αυτό περιέχει διαιθυλενογλυκόλη, μια ουσία που χαρακτηρίζεται επικίνδυνη σε περίπτωση κατάποσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ