ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Επιχείρηση αποπροσανατολισμού από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας συνεχίζει να βρίσκεται η αποπροσανατολιστική φιλολογία γύρω από το εκλογικό σύστημα βάσει του οποίου θα διεξαχθούν σε ένα χρόνο οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Οι δύο εταίροι του δικομματισμού συναγωνίζονται στην έντεχνη καλλιέργεια ενός δήθεν φιλοαριστερού προφίλ προσδοκώντας εκλογικά οφέλη. Από κοντά κι ο ΣΥΝ, που ενώ έχει στηρίξει την πολιτική που μετέτρεψε την ΤΑ σε προέκταση του κρατικού μηχανισμού θυμάται τη συνεργασία της ...Αριστεράς.

Πριν από μερικές μέρες γνωστοποιήθηκε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, θα στείλει επιστολή στα «κόμματα της Αριστεράς» με θέμα τη συνεργασία μαζί τους. Στο ζήτημα των συνεργασιών ο Γ. Παπανδρέου επανήλθε πάλι προχτές, Κυριακή, μιλώντας στα νεοεκλεγμένα στελέχη των Περιφερειακών, Νομαρχιακών και Δημοτικών Οργάνων του ΠΑΣΟΚ. Εκεί υπήρξε άκρως αποκαλυπτικός λέγοντας: «Υπάρχει βέβαια το μεγάλο θέμα των συνεργασιών και, όπως ήδη είπα, εμείς θέλουμε τους καλύτερους. Και όχι μόνο τους καλύτερους, αλλά αυτούς με τους οποίους μπορούμε να έχουμε μια κοινή προγραμματική αντίληψη για το πού πάει η κοινωνία». Είναι σαφές πως τέτοιους συνεργαζόμενους το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βρει αμέτρητους στο χώρο της ΝΔ!!!

Στο χορό της φιλοαριστερής δημαγωγίας μπήκε και η ΝΔ. Ο γραμματέας του κόμματος, Β. Μεϊμαράκης, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να υποστηρίξει «αριστερά ψηφοδέλτια» στους Δήμους της Νίκαιας και της Καισαριανής. Σε σχετική ερώτηση, στην οποία ονοματίζονταν οι προαναφερόμενοι δήμοι, ο Β. Μεϊμαράκης είπε κατά λέξη: «Ολα αυτά τα χρόνια εμείς ενθαρρύνουμε τοπικές συνεργασίες και δεν κάνουμε κεντρικές κομματικές συμφωνίες ούτε τις επιδιώκουμε. Οπου λοιπόν σε τοπικό επίπεδο υπάρξει συμφωνία θα την υποστηρίξουμε».

Τη συνεργασία με τις δυνάμεις του δικομματισμού, και κυρίως με το ΠΑΣΟΚ, στη λογική του μικροκομματικού οφέλους, φαίνεται ότι επιδιώκει ο ΣΥΝ. Ο πρόεδρος του κόμματος, Αλ. Αλαβάνος, δήλωσε σε τηλεοπτικά μέσα ότι στις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές δεν κρίνεται η εκλογή κυβέρνησης, υπονοώντας προφανώς ότι οι εκλογικές συνεργασίες είναι πιο εύκολες και περισσότερο δυνατές. Πέραν αυτού από παλιά ο ΣΥΝ υπήρξε υπέρμαχος των τοπικών συνεργασιών στη βάση της λογικής «της αυτονομίας των τοπικών κοινωνιών».

Αντίθετα, σε ό,τι φυσικά αφορά στο ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο εδώ και χρόνια ότι συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ είναι, πολιτικά, αδύνατο να υπάρξει. Την πολιτική αυτή του ΚΚΕ επανέλαβε για μια ακόμη φορά χτες σε συνέντευξή της στον Γ. Ε. Διακογιάννη στα «Νέα» η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλ. Παπαρήγα, λέγοντας: «Δεν καθορίζουμε τη στάση μας απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, στη NΔ και στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το εκλογικό σύστημα. Από το 1994 και μετά, το ΠΑΣΟΚ μαζί με τον ΣΥΝ και τη NΔ στήριξαν το νέο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε με βάση τις κατευθύνσεις της EE, που κάνει την TA 100% μηχανισμό του κράτους για να περνά η αντιλαϊκή πολιτική. Επομένως, δεν μπορεί το εκλογικό σύστημα να καθορίσει με ποιον θα συνεργαστούμε. Ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με τη NΔ, ούτε με τους συμμάχους τους... Υπάρχουν δυνάμεις με τις οποίες θα συνεργαστούμε για να χτυπηθεί η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της NΔ και ο ίδιος ο θεσμός της TA, με την έννοια ότι έχει εξελιχθεί σε έναν αντιδραστικό θεσμό. Επίσης, η μάχη των τοπικών εκλογών πρέπει να βοηθήσει να ανοίξει η συζήτηση, ποιος θεσμός τοπικής λαϊκής εξουσίας βοηθάει στην επίλυση των προβλημάτων».

Χτες ο πρωθυπουργός, ενόψει της ΔΕΘ, είχε συναντήσεις με αντιπροσωπείες της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ.

«ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ»
Ανατροπή εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ

Τη γενίκευση του μοντέλου του ΟΤΕ προωθεί η κυβέρνηση, η οποία εξετάζει και την επιβολή «του θεσμού των ατομικών συμβάσεων»!

Καθεστώς εργασιακού Μεσαίωνα, με πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και ανατροπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προωθεί με ταχείς ρυθμούς στις ΔΕΚΟ η κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί έχουν περάσει πλέον στη φάση της «εκτέλεσης» και τον επόμενο μήνα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις αντιδραστικές αλλαγές στις λεγόμενες ΔΕΚΟ. Ωθηση στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο ευρύτερο δημόσιο τομέα θα δώσει ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής με τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ. Το βέβαιο είναι ότι οι «τομές» αποβλέπουν στην ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με αιχμή την άρση της μονιμότητας στους νεοεισερχόμενους.

Ηδη γίνεται προετοιμασία του κλίματος, τόσο με τις δηλώσεις του γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκη, όσο και με διαρροές στο φιλοκυβερνητικό Τύπο ακόμα και για προσλήψεις ...με ατομικές συμβάσεις στις ΔΕΚΟ.

Ταυτόχρονα, με την υπερπροβολή των «μεταρρυθμίσεων» στις ΔΕΚΟ η κυβέρνηση επιδιώκει να «ξεχαστούν» ή να περάσουν σε δεύτερη μοίρα οι «μεταρρυθμίσεις» που ψήφισε στη διάρκεια του καλοκαιριού (ελαστικό 8ωρο, απλήρωτες υπερωρίες, διεύρυνση του ωραρίου καταστημάτων, ανατροπές στο Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, κ.ά.). Το Μέγαρο Μαξίμου, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι η πλειοψηφία του κόσμου αντιδρά στις παραπάνω «μεταρρυθμίσεις», προτιμά να στρέφει την προσοχή της «κοινής γνώμης» στην αφαίρεση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που παρουσιάζει βέβαια ως «προνομιούχους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τάχθηκε χτες στο πλευρό του Β. Μεϊμαράκη, υποστηρίζοντας πλήρως τις προτάσεις «του» για άρση της μονιμότητας των νεοεισερχομένων στις ΔΕΚΟ και γενίκευση της εφαρμογής της επαίσχυντης συμφωνίας στον ΟΤΕ. Σημειώνεται ότι ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ σε συνέντευξή του στην «Απογευματινή της Κυριακής» είχε προτείνει «ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων» στις ΔΕΚΟ, διευκρινίζοντας ότι «το επιτυχημένο μοντέλο του ΟΤΕ πρέπει να γενικευτεί». Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει και την «απελευθέρωση» των προσλήψεων και των απολύσεων. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση κινείται να μειώσει το ποσοστό του δημοσίου κάτω από το 51% σε όλες σχεδόν τις ΔΕΚΟ, τυπικά λύνονται τα χέρια της για προσλήψεις «εκτός ΑΣΕΠ». Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό έχουν κατατεθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο εισηγήσεις για «εισαγωγή στις ΔΕΚΟ του θεσμού των ατομικών συμβάσεων που εφαρμόζεται στον ιδιωτικό τομέα». Ο Θ. Ρουσόπουλος, που κλήθηκε να σχολιάσει το σχετικό δημοσίευμα της «Απογευματινής», περιορίστηκε να δηλώσει ότι «δεν υπάρχει κάποιου είδους διαφορετική προσέγγιση από αυτό που ισχύει», αφήνοντας έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα, τα τρία σενάρια που εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τον τρόπο των προσλήψεων στις ΔΕΚΟ προβλέπουν: 1. Η άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους να περιοριστεί στις ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, καθώς «οι επιχειρήσεις αυτές είναι εκτεθειμένες στον ανταγωνισμό». 2. Η μονιμότητα να αρθεί και στις ΔΕΚΟ που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο αλλά είναι ζημιογόνες, γιατί «έχουν περισσότερο ανάγκη από καλό προσωπικό» που θα αυξήσει την αποδοτικότητά τους. 3. Η τρίτη και πιο προωθημένη εισήγηση που εξετάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι οι προσλήψεις στις ΔΕΚΟ να γίνονται με ατομικές συμβάσεις και με όρους ιδιωτικών επιχειρήσεων.

ΓΚΑΛΟΠ «OPINION»
Λαϊκή δυσαρέσκεια στο δικομματισμό

Το πρώτο φθινοπωρινό «γκάλοπ» βγήκε χτες στη δημοσιότητα από τον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA». Πρόκειται για τηλεφωνικό «γκάλοπ», που έγινε την προηγούμενη βδομάδα από την εταιρία «OPINION» σε δείγμα 1.000 ατόμων. Οσον αφορά την πρόθεση ψήφου καταγράφεται η εξής εικόνα, χωρίς αναγωγές: ΝΔ 30,4%, ΠΑΣΟΚ 26,3%, ΚΚΕ 7,9%, ΣΥΝ 3,5%, ΛΑΟΣ 2,3%.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτώμενοι είναι μια γενική δυσαρέσκεια τόσο στην κυβερνητική πολιτική όσο και στον άλλο πόλο του δικομματισμού, το ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα για το ποιον, μεταξύ Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου, θεωρείτε ικανό για πρωθυπουργό, το 42% δηλώνει κανέναν απ' τους δύο, το 33% θεωρεί ικανό τον πρόεδρο της ΝΔ και το 18% τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Στο ερώτημα για το πώς χαρακτηρίζουν την οικονομική κατάσταση, το 49% απάντησε πολύ κακή, το 34% αρκετά κακή, το 13% αρκετά καλή και μόνο το 2% τη χαρακτηρίζει καλή. Αναφορικά με τη δυσαρέσκεια στην κυβερνητική πολιτική το 38% δηλώνει πολύ δυσαρεστημένο, το 32% αρκετά δυσαρεστημένο, το 21% δηλώνει ικανοποιημένο και πολύ ικανοποιημένο δηλώνει μόνο το 4%. Σε σχέση με το πώς βλέπουν το μέλλον, το 49% δηλώνει χειρότερα, το 35% τα ίδια και μόνο το 10% καλύτερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ