Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Επιχείρηση αποπροσανατολισμού από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας συνεχίζει να βρίσκεται η αποπροσανατολιστική φιλολογία γύρω από το εκλογικό σύστημα βάσει του οποίου θα διεξαχθούν σε ένα χρόνο οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Οι δύο εταίροι του δικομματισμού συναγωνίζονται στην έντεχνη καλλιέργεια ενός δήθεν φιλοαριστερού προφίλ προσδοκώντας εκλογικά οφέλη. Από κοντά κι ο ΣΥΝ, που ενώ έχει στηρίξει την πολιτική που μετέτρεψε την ΤΑ σε προέκταση του κρατικού μηχανισμού θυμάται τη συνεργασία της ...Αριστεράς.

Πριν από μερικές μέρες γνωστοποιήθηκε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, θα στείλει επιστολή στα «κόμματα της Αριστεράς» με θέμα τη συνεργασία μαζί τους. Στο ζήτημα των συνεργασιών ο Γ. Παπανδρέου επανήλθε πάλι προχτές, Κυριακή, μιλώντας στα νεοεκλεγμένα στελέχη των Περιφερειακών, Νομαρχιακών και Δημοτικών Οργάνων του ΠΑΣΟΚ. Εκεί υπήρξε άκρως αποκαλυπτικός λέγοντας: «Υπάρχει βέβαια το μεγάλο θέμα των συνεργασιών και, όπως ήδη είπα, εμείς θέλουμε τους καλύτερους. Και όχι μόνο τους καλύτερους, αλλά αυτούς με τους οποίους μπορούμε να έχουμε μια κοινή προγραμματική αντίληψη για το πού πάει η κοινωνία». Είναι σαφές πως τέτοιους συνεργαζόμενους το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βρει αμέτρητους στο χώρο της ΝΔ!!!

Στο χορό της φιλοαριστερής δημαγωγίας μπήκε και η ΝΔ. Ο γραμματέας του κόμματος, Β. Μεϊμαράκης, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να υποστηρίξει «αριστερά ψηφοδέλτια» στους Δήμους της Νίκαιας και της Καισαριανής. Σε σχετική ερώτηση, στην οποία ονοματίζονταν οι προαναφερόμενοι δήμοι, ο Β. Μεϊμαράκης είπε κατά λέξη: «Ολα αυτά τα χρόνια εμείς ενθαρρύνουμε τοπικές συνεργασίες και δεν κάνουμε κεντρικές κομματικές συμφωνίες ούτε τις επιδιώκουμε. Οπου λοιπόν σε τοπικό επίπεδο υπάρξει συμφωνία θα την υποστηρίξουμε».

Τη συνεργασία με τις δυνάμεις του δικομματισμού, και κυρίως με το ΠΑΣΟΚ, στη λογική του μικροκομματικού οφέλους, φαίνεται ότι επιδιώκει ο ΣΥΝ. Ο πρόεδρος του κόμματος, Αλ. Αλαβάνος, δήλωσε σε τηλεοπτικά μέσα ότι στις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές δεν κρίνεται η εκλογή κυβέρνησης, υπονοώντας προφανώς ότι οι εκλογικές συνεργασίες είναι πιο εύκολες και περισσότερο δυνατές. Πέραν αυτού από παλιά ο ΣΥΝ υπήρξε υπέρμαχος των τοπικών συνεργασιών στη βάση της λογικής «της αυτονομίας των τοπικών κοινωνιών».

Αντίθετα, σε ό,τι φυσικά αφορά στο ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο εδώ και χρόνια ότι συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ είναι, πολιτικά, αδύνατο να υπάρξει. Την πολιτική αυτή του ΚΚΕ επανέλαβε για μια ακόμη φορά χτες σε συνέντευξή της στον Γ. Ε. Διακογιάννη στα «Νέα» η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλ. Παπαρήγα, λέγοντας: «Δεν καθορίζουμε τη στάση μας απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, στη NΔ και στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το εκλογικό σύστημα. Από το 1994 και μετά, το ΠΑΣΟΚ μαζί με τον ΣΥΝ και τη NΔ στήριξαν το νέο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε με βάση τις κατευθύνσεις της EE, που κάνει την TA 100% μηχανισμό του κράτους για να περνά η αντιλαϊκή πολιτική. Επομένως, δεν μπορεί το εκλογικό σύστημα να καθορίσει με ποιον θα συνεργαστούμε. Ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με τη NΔ, ούτε με τους συμμάχους τους... Υπάρχουν δυνάμεις με τις οποίες θα συνεργαστούμε για να χτυπηθεί η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της NΔ και ο ίδιος ο θεσμός της TA, με την έννοια ότι έχει εξελιχθεί σε έναν αντιδραστικό θεσμό. Επίσης, η μάχη των τοπικών εκλογών πρέπει να βοηθήσει να ανοίξει η συζήτηση, ποιος θεσμός τοπικής λαϊκής εξουσίας βοηθάει στην επίλυση των προβλημάτων».

Χτες ο πρωθυπουργός, ενόψει της ΔΕΘ, είχε συναντήσεις με αντιπροσωπείες της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ