ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Αυγούστου 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Το αλεξικέραυνο πανό του ΠΑΜΕ

Το άκουσα και δεν το πίστευα για πολλή ώρα. Υστερα επιβεβαίωσα την είδηση. Κι άρχισα ν' αναρωτιέμαι πού είναι όλοι αυτοί οι ...«ευαίσθητοι», οι ...«δημοκράτες», οι ...«διανοούμενοι», οι πολιτισμένοι τέλος πάντων να πάνε σε δεκάδες πρεσβείες να υπογράψουν σε βιβλία συλλυπητηρίων για τις δολοφονίες και τους προπηλακισμούς. Ποιων; Μα η είδηση, σύντροφοι, τρομάζει, κόβει πόδια, ανεβάζει το αίμα στο κεφάλι και τα ερωτηματικά για τον πολιτισμό (;) σαν αφρό λύσσας στο στόμα.

«Χίλιοι (1.000!!!) άνθρωποι αλλοτρίου θρησκεύματος, άλλης ράτσας (!) κι ενδεχομένως απλώς μελαμψοί έπεσαν και πέφτουν θύματα βίας και εξευτελισμών, προπηλακισμών και ξυλοδαρμών στη Βρετανία κάθε βδομάδα μετά τις επιθέσεις στο Λονδίνο».

Η καλύβα του μπαρμπα - Θωμά ξαναγράφεται με όρους υστεροκαπιταλιστικού 21ου αιώνα και σύμβολο έναν εργάτη Βραζιλιάνο, που χάθηκε σε δευτερόλεπτα από αστυνομικές σφαίρες στο όνομα του ...αντιτρομοκρατικού ντελίριουμ.

Αυτό το πολιτικό και κυρίως πολιτισμικό όπισθεν ολοταχώς δε συγκίνησε ούτε έναν στους δέκα από κείνους τους αχρείους που κάθε τρεις και λίγο κόβουν την καρδιά τους ρητορικώς στα δύο και βγαίνουν και κράζουν «η μισή μου καρδιά στο Λονδίνο βρίσκεται, στη Νέα Υόρκη, άντε και στο Πεκίνο την εποχή της Τιεν Αν Μεν». Ποτέ όμως αυτό το ...επικοινωνιακό κομμάτι των μισόψυχων ανθρώπων δεν ταξιδεύει λεκτικά ούτε στην Καμπούλ, ούτε στη Ραμάλα, ούτε στη Βασόρα, ούτε στο Μαρόκο, την Αλγερία, την Πόλη.

Είναι οι ίδιοι δημοσιολογούντες, κονδυλοφόροι και πολιτικοί περιοδεύοντες που έτρεμαν στην ιδέα ότι το ΠΑΜΕ κατάφερε και κρέμασε στον Παρθενώνα, παρά τα μέτρα ασφαλείας των μιζαδόρων της τρομο-λαγνείας, εκείνο το αείμνηστο γιγάντιο πανό προσδιορίζοντας τον εχθρό και στέλνοντάς τον στο σπίτι του.

Είναι οι ίδιοι, οι πάντα ταξικώς και πολιτισμικώς ασυγκίνητοι απέναντι στα 1.000 θύματα τη βδομάδα, δηλαδή 4.000 άνθρωποι το μήνα. Θύματα ρατσιστικοθρησκευτικών επιθέσεων, θύματα μιας ραγδαία εκφοβιζόμενης και εκφασιζόμενης δυτικής (;) κοινωνίας αυτοί οι πολίτες με το χάλκινο δέρμα, το μάτι κάρβουνο να καίει στην απελπισία μιας συνεχούς άμυνας κι έναν Μωάμεθ ή έναν Βούδα να παίζει το αλεξικέραυνο σε κατανυκτικές παραμυθίες μισοκατεστραμμένων ζωών.

Αυτοί οι κρυφοί χορηγοί του νεοταξίτικου νεοναζισμού που κατασυκοφαντούν εγκαίρως και με δριμύτητα λαϊκές πρωτοβουλίες σαν του ΠΑΜΕ κι ενέργειες με φαντασία και λαϊκή δημιουργικότητα που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν με τίποτα «χάπενινγκ» που τόσο τους αρέσουν, δεν ανοίγουν βιβλία συλλυπητηρίων για τους μικρούς και μεγάλους Σπάρτακους της εποχής. Που έτυχε να γεννηθούν και να προσπαθούν να επιβιώσουν σε λάθος τόπο, φυλή, χώρα, έθνος, θρήσκευμα, ιδεολογία, αυτομάτως αντίπαλοι, εχθροί κυριολεκτικώς, της παγκόσμιας λευκής τάξης των αστών και πλουτοκρατών, των μικροαστών επιγόνων μιας απάνθρωπης αποικιοκρατίας.

Είναι οι ίδιοι ρατσιστές, καλά κρυμμένοι ως τέτοιοι πίσω από την πατίνα της συμβατικής με το σύστημα πορείας τους, που εκφράζουν χυδαία την απορία που ακούγεται ως βεβαιότητα ότι «οι ισλαμιστές εξτρεμιστές δε χτυπάνε την Ελλάδα».

Και δεν τολμούν να σκεφτούν καν ότι ένα τέτοιο πανό «Killers go home» με σαφή αντιιμπεριαλιστικό, αντικαπιταλιστικό, αντιαμερικανικό παραλήπτη εκφράζει έναν ολόκληρο λαό. Κι όταν αναρτάται σ' έναν Παρθενώνα, σύμβολο αναγνωρίσιμο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όχι απλώς δε διώχνει τουρίστες, όχι απλώς «δεν κάνει τη χώρα ρεζίλι», αλλά της δίνει εκείνη τη συνολική λαϊκή δύναμη και σοφία που λειτουργεί ως αλεξικέραυνο στην απελπισία, την τρομοκρατία και τα συμφέροντα που αυτή έστω κι άκουσα, υπηρετεί...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


ΕΕΔΥΕ
Αύριο στην Ακρόπολη

Με αφορμή τα εξήντα χρόνια από το ολοκαύτωμα σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι, να καταδικαστούν και τα σημερινά εγκλήματα των ιμπεριαλιστών

Από την περσινή εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ στην Ακρόπολη
Από την περσινή εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ στην Ακρόπολη
Στον ιερό Βράχο της Ακρόπολης καλεί τον αθηναϊκό και πειραιώτικο λαό η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, αύριο Δευτέρα 8 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ. Σκοπός να τιμηθούν τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος και να καταδικαστούν τα εγκλήματα που διαπράττουν μέχρι και σήμερα οι ιμπεριαλιστές, εναντίον της ανθρωπότητας. Αλλωστε την επομένη, 9 Αυγούστου, συμπληρώνονται 60 χρόνια από την επέτειο της ρίψης ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς κι ενώ ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είχε λήξει.

Οπως τονίζει η ΕΕΔΥΕ σε σχετική ανακοίνωσή της, 60 χρόνια μετά, ο ιμπεριαλισμός, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ επιδεικνύουν το ίδιο και χειρότερο δολοφονικό πρόσωπο: Κατοχή σε Ιράκ και Αφγανιστάν, γενοκτονία στην Παλαιστίνη, τρομοκρατία και δολοφονίες σε βάρος κρατών - λαών με πρόσχημα την ...τρομοκρατία, προκειμένου να προωθήσουν τα οικονομικά και στρατιωτικά τους συμφέροντα.

Η ΕΕΔΥΕ αναφέρεται και στα πρόσφατα χτυπήματα στο Λονδίνο, υπογραμμίζοντας ότι τα αθώα θύματα από τις εκρήξεις αυτές προστίθενται στη μεγάλη στρατιά των θυμάτων του ιμπεριαλισμού. Επίσης, ότι τα νέα «αντιτρομοκρατικά μέτρα» ήταν έτοιμα από καιρό. Το χτύπημα στο Λονδίνο ήταν απλά πρόσχημα, όπως τα αντίστοιχα σε Ν. Υόρκη, Μαδρίτη κι αλλού.

Προσθέτει ότι οι ιμπεριαλιστές, καλλιεργώντας την «τρομοϋστερία», ενισχύουν την αστυνομοκρατία, τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, ισοπεδώνουν δικαιώματα, κατακτήσεις και ελευθερίες, διευρύνουν το κατασκοπευτικό «Εσελον» και στρατιωτικοποιούν το διάστημα, «νομιμοποιούν» τις κάμερες - χαφιέδες. Συμπληρώνει δε ότι πίσω από την «τρομοκρατία» κρύβουν την ένταση της εκμετάλλευσης, το λυσσαλέο ανταγωνισμό για τους ενεργειακούς πόρους και το μοίρασμα των αγορών.

Σε Θεσσαλονίκη - Καβάλα


Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση, με αφορμή τη μαύρη επέτειο οργανώνει η ΕΔΥΕ Θεσσαλονίκης, μεθαύριο Τρίτη 9 Αυγούστου. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 8 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Η ΕΔΥΕΘ καλεί τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να συμμετέχει μαζικά στη συγκέντρωση και να στείλει ισχυρό μήνυμα αντίστασης στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Να δυναμώσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών που ματοκυλούν τους λαούς.

Επίσης την Τρίτη, στις 08:30 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας διοργανώνει συγκέντρωση στο Λιμάνι, απέναντι από το Λιμεναρχείο. Θα ακολουθήσει πορεία - λαμπαδηφορία στους παραλιακούς δρόμους της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ