ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - «ΚΑΤΡΙΝΑ»
Συνεχίζεται το δράμα και ... η προπαγάνδα

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται χιλιάδες αποκλεισμένοι μικρότερων πόλεων του νότου που οι κάμερες δεν ...ανακάλυψαν όπως στη Ν. Ορλεάνη

Το μικρό κοριτσάκι ψάχνει ρούχα σε προσφυγικό καταυλισμό

Associated Press

Το μικρό κοριτσάκι ψάχνει ρούχα σε προσφυγικό καταυλισμό
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΜΠΑΤΟΝ ΡΟΥΖ-ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ-ΜΠΙΛΟΞΙ.--

«Σημαντική πρόοδο»(!) σημειώνουν οι επιχειρήσεις διάσωσης, ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών, «διαπίστωσε» χτες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένεϊ, απ' το Μπιλόξι του Μισισιπή, ξεκινώντας τη δική του κακόγουστη φάρσα συγκάλυψης των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησής του... Πού, όμως, «στήριξε» ο αντιπρόεδρος αυτή την «εκτίμηση»; Στο ότι «έχουμε σημαντική παρουσία εθνοφρουρών και οι αποστολές τροφίμων και νερού είναι καθ' οδόν»! Τα ίδια θα «δει» και θα πει ο Τσένεϊ όταν θα μεταβεί στη Ν. Ορλεάνη και στο Μπατόν Ρουζ, πρωτεύουσα της πολιτείας της Λουιζιάνα...

Ομως, όσα είπε ο αντιπρόεδρος (που προφανώς εντάσσονταν στα γνωστά τρικ προπαγάνδας και της αναπαραγωγής τους απ' τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ) δεν είχαν σχέση με την εφιαλτική πραγματικότητα. Τόσο στο κατεστραμμένο Μπιλόξι, που επισκέφθηκε χτες αλλά ούτε αισθάνθηκε, ούτε κατάλαβε τίποτε. Οσο και σε πλείστες άλλες κομητείες, κωμοπόλεις του αμερικανικού νότου, όπως η πόλη Τσάλμετ (πριν την «Κατρίνα» είχε 66.000 κατοίκους), που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Λουιζιάνα και την οποία ο Τσένεϊ βεβαίως δε θα επισκεφθεί προφανώς επειδή δεν «αφθονούν» τα τηλεοπτικά συνεργεία...

«Ολα πήγαν στη Ν. Ορλεάνη!»

«Ολα πήγαν στη Ν. Ορλεάνη. Εντάξει! Καταλαβαίνουμε πως τα νερά εκεί ξεπέρασαν τα έξι μέτρα... Αλλά και εμείς εδώ είμαστε 2,5 μέτρα κάτω απ' το νερό. Είναι η όγδοη μέρα, άνθρωπέ μου, και ακόμη δεν έχουμε δει εδώ τίποτε!... Αλλά έτσι είναι η κυβέρνηση: Πρώτα αφήνει τους ανθρώπους να πεθάνουν απ' τον κυκλώνα. Επειτα τους αφήνει να πεθάνουν πάνω στις στέγες και, τέλος, τους αφήνει να ξεψυχήσουν μέσα στα νερά. Μας έχουν εγκαταλείψει. Δε νοιάστηκαν...», έλεγε με οργή ένας 45χρονος κάτοικος της μικρής πόλης, που σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» θα θρηνήσει «αρκετές εκατοντάδες» νεκρούς.

Το ίδιο δύσκολη παραμένει η κατάσταση και σε αρκετές ακόμη μικρότερες πόλεις του Μισισιπή, της Λουιζιάνα και της Αλαμπάμα. Μόνο τα βλέμματα των περισσότερων εξακολουθούν να είναι στραμμένα στη Ν. Ορλεάνη. Σε μία πόλη, όπου χτες οι υπάλληλοι της FEMA (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων) συνέχισαν τη συγκέντρωση πτωμάτων έχοντας στη διάθεσή τους πάνω από 25.000 ειδικούς πλαστικούς σάκους για τη μεταφορά τους... Η εξήγηση που έδωσε αξιωματούχος της Υπηρεσίας είναι πως τα συνεργεία «δεν ξέρουν τι κατάσταση θα αντιμετωπίσουν»...

Δεν προχωρά η εκκένωση διά της βίας...

Στο μεταξύ, η υποχρεωτική εκκένωση της Ν. Ορλεάνης, όπου η διαμονή ανθρώπων έχει καταστεί... επικίνδυνη απ' τα κολοβακτήρια, τα τοξικά, τα χημικά και άλλα απόβλητα που περιέχουν τα βρώμικα νερά, δεν προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Κυρίως επειδή αρκετοί στρατιώτες, εθνοφρουροί αλλά και πολλοί απ' τους 5.000-10.000 κατοίκους, που εκτιμάται πως παραμένουν στην πόλη, είναι απρόθυμοι να συνεργαστούν σ' αυτό το στόχο. Ελάχιστοι θέλουν να φύγουν απ' τα κατεστραμμένα τους σπίτια. Ελάχιστοι στρατιώτες είναι πρόθυμοι να διώξουν τους συμπατριώτες τους υπό την κάννη των όπλων...

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ζήτησαν χτες τη βοήθεια του ΝΑΤΟ (όπως είχε συμβεί και μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη...) όσον αφορά στη μεταφορά προμηθειών σε τρόφιμα και φάρμακα για τους εκατοντάδες χιλιάδες επιζήσαντες του «Κατρίνα». Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει μεταξύ άλλων και την αποστολή επίλεκτων ΝΑΤΟικών δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού...

Μεξικανοί στρατιώτες στις ...ΗΠΑ!

Επιπλέον χτες έφθασαν στο έδαφος των ΗΠΑ, για πρώτη φορά απ' το 1846, οι πρώτοι 200 απ' τους Μεξικανούς στρατιώτες, στρατιωτικούς γιατρούς και άλλους ειδικούς που θα συμμετάσχουν στο έργο ανακούφισης των πληγέντων και άντλησης των νερών στις πλημμυρισμένες πολιτείες... Οι Μεξικανοί άρχισαν να αναπτύσσονται απ' το Λαρέντο του Τέξας με προορισμό το Σαν Αντόνιο, όπου αρκετοί εξ αυτών θα αναλάβουν την ημερήσια σίτιση 7.000 επιζησάντων.

Τέλος, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ προέβλεψε πως έως το τέλος του έτους τα καύσιμα στις μεσοδυτικές πολιτείες θα ακριβύνουν κατά 70% και στις βορειοανατολικές κατά 31%! Επιπλέον, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα ακριβύνουν κατά 17% στις περισσότερες πολιτείες του νότου. Οσο για την αμερικανική παραγωγή πετρελαίου; Σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών, η παραγωγή δε θα επανέλθει στα επίπεδα των 5,4 εκατ. δολαρίων τη μέρα πριν τον ερχόμενο Νοέμβρη-Δεκέμβρη.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αδιάκοπες συγκρούσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΠΕΣΑΒΑΡ.--

Ενώ συνεχίζεται η λεγόμενη «προεκλογική εκστρατεία» στο Αφγανιστάν (γίνεται ως εξής, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ουάσινγκτον Ποστ»: οι υποψήφιοι επισκέπτονται περιοχές και συζητούν με τους φυλάρχους τι θα τους δώσουν αν τους εξασφαλίσουν τις ψήφους των φυλών τους), οι μάχες συνεχίζονται καθημερινά στο υπό κατοχή Αφγανιστάν. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, έξι Αφγανοί αστυνομικοί και δύο φερόμενοι ως μαχητές των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε μάχη στη Μουκούρ, μια περιοχή της επαρχίας Γκάζνι στο νότο, ενώ νωρίτερα την ίδια ημέρα είχαν βρει το θάνατο τέσσερις άνθρωποι επίσης στο νότο.

Παράλληλα, συνεχίζεται η επιχείρηση αναγκαστικού και βίαιου επαναπατρισμού των Αφγανών προσφύγων από το Πακιστάν, η ηγεσία του οποίου επικαλείται «λόγους ασφαλείας» για την απόφασή της. Χτες, πρόσφυγες επιτέθηκαν σε εργαζόμενους της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες και τις καθυστερήσεις όσον αφορά τη διαδικασία. Η «ξαφνική» επίθεση εξέπληξε τους αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, η ΕΕ υποστηρίζει ότι έχει «ηθική υποχρέωση» να «βοηθήσει» το Αφγανιστάν να διεξαγάγει εκλογές. Τα περί ηθικής αποτελούν το άλλοθι της κατοχής, που έχει πολύ διαφορετικές στοχεύσεις από τον «εκδημοκρατισμό» του Αφγανιστάν...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέα γενετική μέθοδος

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι βρετανικές αρχές εξουσιοδότησαν χτες (σύμφωνα με το BBC) ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ να δημιουργήσουν ανθρώπινο έμβρυο χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της κλωνοποίησης, με τρόπο που δε θα οδηγήσει ωστόσο στη δημιουργία ανθρώπινου κλώνου. Οπως δημοσιοποιήθηκε, οι ερευνητές θα μεταφέρουν τον πυρήνα ωαρίου της μητέρας που έχει γονιμοποιηθεί από το σπέρμα του πατέρα σε μη γονιμοποιημένο ωάριο δεύτερης γυναίκας. Σκοπός του εγχειρήματος είναι η ευγονική: Η γέννηση ενός υγιούς παιδιού που θα είναι απαλλαγμένο από τις λεγόμενες ασθένειες του μιτοχόνδριου που συνήθως κληρονομούνται στα παιδιά από μητέρα με κληρονομικό ιστορικό ανάλογων παθήσεων.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα δε θα οδηγήσει στη δημιουργία κλώνου μολονότι η βασική ιδέα της τεχνολογικής εφαρμογής είναι εκείνη της κλωνοποίησης. Και αυτό επειδή θα γίνει έγχυση του πυρήνα ήδη γονιμοποιημένου ωαρίου στον αδειανό πυρήνα ενός άλλου ωαρίου.

Παρόμοια μέθοδο είχε χρησιμοποιήσει πριν τέσσερα χρόνια ομάδα επιστημόνων του Ιδρύματος Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Επιστήμης του Νιου Τζέρσεϊ, ανακοινώνοντας πως χάρη σ' αυτή «γεννήθηκαν 15 υγιή μωρά».

Ωστόσο, το νέο εγχείρημα στη Βρετανία προκαλεί αντιδράσεις κυρίως στις οργανώσεις που αντιτίθενται στη χρήση των τεχνολογιών της κλωνοποίησης με σκοπό την ευγονική.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
«Αδικα» τα πετρελαϊκά συμβόλαια

ΚΙΤΟ.--

Ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ Αλφρέντο Παλάσιο υποσχέθηκε χτες ότι θα αναθεωρήσει τα συμβόλαια με τις πολυεθνικές εταιρίες που εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της χώρας, με στόχο να αυξηθεί το μερίδιο του κράτους στα κέρδη από το φυσικό πλούτο της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παλάσιο ήδη ειδοποίησε τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις ότι θέλει να αυξηθεί το ποσοστό από τα κέρδη του πετρελαίου που θα παραμένει στη χώρα σε 50% από το σημερινό 20%. Ο Παλάσιο δήλωσε το προφανές, ότι δηλαδή τα συμβόλαια βάσει των οποίων επιχειρούν οι πετρελαϊκές επιχειρήσεις από οκτώ χώρες (ΗΠΑ, Ισπανία, Κίνα, Βραζιλία κ.ά.) στο Εκουαδόρ είναι «άδικα» για τη χώρα.

Τον περασμένο μήνα, η παραγωγή πετρελαίου είχε παραλύσει λόγω των διαδηλώσεων εργαζομένων που αξιώνουν να επενδύονται τα κέρδη από το πετρέλαιο στην ίδια τη χώρα. Μένει να φανεί αν ο Παλάσιο, που ανέλαβε την εξουσία μετά την παραίτηση του Λούσιο Γκουτιέρες νωρίτερα εφέτος, έχει τη θέληση και την ισχύ να προχωρήσει σε αυτό το δρόμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ