ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ούτε λεπτό χαμένο

Με στόχο να μην πάει ούτε λεπτό χαμένο και πρώτο κρίσιμο σταθμό της προεκλογικής μάχης τη Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση, που θα γίνει την Κυριακή 11 του Σεπτέμβρη, στις 8.30 π.μ., στο θέατρο «ΠΕΡΟΚΕ», τα μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας εντείνουν καθημερινά τις εξορμήσεις σε γιαπιά, σε εργοτάξια, σε γειτονιές.

Η μαζική συμμετοχή τόσο στη Γενική Συνέλευση όσο και στις εκλογές που ξεκινούν αρχές Οκτώβρη, όπως και η ενίσχυση της ταξικά προσανατολισμένης δράσης του Συνδικάτου βρίσκονται καθημερινά στο επίκεντρο της συζήτησης με δεκάδες οικοδόμους. Το κάλεσμα για συμμετοχή στις διαδικασίες απευθύνεται το ίδιο αποφασιστικά στους ντόπιους αλλά και στους αλλοδαπούς εργάτες. Η κυρίαρχη πολιτική, η ασυδοσία και η κερδοσκοπική λαιμαργία του κεφαλαίου, που αδιαφορούν ακόμα και για την ίδια τη ζωή του εργάτη, είναι κοινός αντίπαλος. Οπως επίσης κοινό συμφέρον κάθε εργάτη, όποια κι αν είναι η εθνική του καταγωγή, είναι η ενωμένη ταξική πάλη, το δυνάμωμα του ΠΑΜΕ, τα οποία συνδέονται και με το δυνάμωμα του Συνδικάτου.

Σήμερα, Παρασκευή, 9 του Σεπτέμβρη, εξορμήσεις σε γιαπιά της περιοχής τους οργανώνουν: Τα παραρτήματα Κέντρου, Αιγάλεω, Ανω Λιοσίων, Βύρωνα, Γαλατσίου, Γκύζη, Γλυφάδας, Καλλιθέας, Καματερού, Κυψέλης, Αμαρουσίου, Μενιδίου, Μπραχαμίου, Περιστερίου, Νέων Λιοσίων, Παλλήνης, Πετραλώνων. Το παράρτημα του Αμαρουσίου θα βγει εξόρμηση το πρωί, 6.30-7.30, στο σταθμό του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά, και μετά σε γιαπιά της περιοχής.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Δυναμώνουν τον αγώνα τους

Και χτες και σήμερα και αύριο έξω από το εργοστάσιο, υπερασπίζουν τα δικαιώματά τους
Και χτες και σήμερα και αύριο έξω από το εργοστάσιο, υπερασπίζουν τα δικαιώματά τους
Αποφασιστικά και χωρίς αυταπάτες για τις ευθύνες της κυβέρνησης, αφού η ίδια η πολιτική της είναι που καλλιεργεί την ασυδοσία της εργοδοσίας, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», με μπροστάρηδες το ταξικό κλαδικό Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος της Αθήνας και την ΟΕΚΙΔΕ. Και χτες, από νωρίς το πρωί, οι εργάτριες έδωσαν δυναμικό «παρών» στις πύλες του εργοστασίου, μετρώντας νέες υπογραφές στο επισχετήριο εργασίας. Επόμενος σταθμός της δράσης τους είναι η κινητοποίηση που ετοιμάζουν για την επόμενη Τρίτη, 13 Σεπτέμβρη, όταν θα γίνει και η νέα τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

Η προχτεσινή συνάντηση με τον επιχειρηματία Παπαδόπουλο και τον υφυπουργό Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτο ξεμπρόστιασε το υπουργείο «του κεφαλαίου και της εργοδοσίας», όπως σωστά το χαρακτήρισαν οι εργαζόμενες στη συγκέντρωση που είχαν έξω από το κτίριο. Αποκάλυψε ακόμα μια φορά το μέτωπο κυβέρνησης -εργοδοσίας, άφησε να διαφανεί πως στο στόχαστρό τους μπαίνει το ίδιο το δικαίωμα των εργαζομένων σε σταθερή δουλιά.

Την ώρα που ακόμα δεν έχουν καταβληθεί στις εργάτριες τα δεδουλευμένα του Αυγούστου και το επίδομα της καλοκαιρινής αδείας, ενώ οι φήμες για το κλείσιμο του εργοστασίου πληθαίνουν, ο εργοδότης απλά ισχυρίστηκε ότι σήμερα «περιμένει χρήματα». Από τη μεριά της, η ηγεσία του υπουργείου όχι μόνο δεν άσκησε... ίχνος πίεσης στην εργοδοσία, αλλά επιδίωξε επιπλέον να παρακάμψει τα νόμιμα εκλεγμένα από χιλιάδες εργαζομένους μέλη της διοίκησης του κλαδικού συνδικάτου της Αθήνας και της ΟΕΚΙΔΕ. Οταν την προηγούμενη βδομάδα είχαν προηγηθεί οι προσπάθειες της εργοδοσίας να διορίσει δικά της τσιράκια «εκπροσώπους» των εργαζομένων.

Τα συμπεράσματα για τις εργαζόμενες, από τη συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας, είναι καθαρά: Η συνέχιση του αγώνα τους, η ενίσχυση των ταξικών του χαρακτηριστικών είναι μονόδρομος γι' αυτές. Αλλωστε, όπως όλα δείχνουν, αυτός ο αγώνας είναι που ενοχλεί τόσο την κυβέρνηση όσο και το κεφάλαιο...

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Ενοχλεί η συνδικαλιστική δράση

Διευθυντής ζητά την αντικατάσταση από τη θέση προϊσταμένου στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, του γραμματέα του Σωματείου, συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ

Τη δίωξη - αντικατάσταση του προϊσταμένου της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Γιώργου Φραγκιαδάκη, και Γραμματέα του Σωματείου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χανίων, ζητά από τη διοίκηση του Νοσοκομείου ο διευθυντής της Μονάδας, Ιωάννης Μαραγκάκης (ήταν υποψήφιος με την ΠΑΣΚΕ στον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων...) ενοχλημένος από την πολιτική - συνδικαλιστική δράση του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ.

Προκλητικός ο κύριος διευθυντής, με έγγραφο που στέλνει προς το διοικητή του Γ.Ν.Χ., αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κρίνω τον νυν Προϊστάμενο Νοσηλευτικού προσωπικού της Μ.Ε.Θ. ακατάλληλο για την εν λόγω θέση και επιθυμώ την αντικατάστασή του»! Και αφού σημειώνει πως έχει, ήδη, ενημερώσει προφορικά τους αρμόδιους... προσθέτει προκλητικά: «... Ο σπουδαιότερος, όμως, λόγος είναι ότι ο εν λόγω προϊστάμενος ευρίσκεται συνεχώς απασχολημένος με θέματα που δεν αφορούν τη Μ.Ε.Θ. και τα καθήκοντά του. Σαν παράδειγμα αναφέρω ασχολίες του με συνδικαλιστικά θέματα, διάφορες επιτροπές κλπ.»!...

Είναι φανερό πως εκείνο που ενοχλεί τον Ιωάννη Μαραγκάκη είναι η δράση και η φωνή του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ που αποκαλύπτει και έρχεται σε αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της Υγείας αλλά και γενικότερα. Και, ιδίως, όταν η φωνή αυτή προέρχεται από το χώρο του ΚΚΕ, του οποίου ο συνδικαλιστής είναι στέλεχος.

Στη «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» η Αλέκα Παπαρήγα

Τη «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» θα επισκεφθεί σήμερα το πρωί, στις 7πμ, η Αλ. Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για να μιλήσει με τις εργάτριες που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, για δεύτερη βδομάδα.

Ενταση του αυταρχισμού και της καταστολής

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Την ένταση της πολιτικής του αυταρχισμού και της καταστολής ταυτόχρονα με την κλιμάκωση της επίθεσης από την κυβέρνηση της ΝΔ ενάντια στα εργατικά δικαιώματα, προσφέροντας «γην και ύδωρ» στο μεγάλο κεφάλαιο, έφερε στη Βούλη με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας.

Οπως αναφέρει στην Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ, «πρόσφατα κλήθηκαν σε απολογία από τον εισαγγελέα έξι συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του Συνδικάτου Οικοδόμων και του ΠΑΜΕ, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και βουλευτής, γιατί περιφρούρησαν την πανελλαδική απεργία στις 26 Ιούλη 2005 υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στην απεργία και τις κατακτήσεις των εργαζομένων».

Υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες για τις διώξεις αυτές, με τις οποίες επιδιώκει να κάμψει τους αγώνες και τις αντιστάσεις των εργαζομένων στις αντεργατικές και τις άλλες αντιλαϊκές επιλογές της και για το λόγο αυτό επιλέγει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο που οδηγεί στην ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών και κοινωνικών αγώνων».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, απευθυνόμενος στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, ρωτά: «Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει αυτός ο επικίνδυνος και αντιδημοκρατικός κατήφορος και για να τεθεί τέρμα στις διώξεις των συνδικαλιστών;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ