ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΕΜΠΟΡΟΙ
Θα πολεμήσουμε το απαράδεκτο ωράριο

Την παραπέρα οργάνωση του αγώνα, σε συντονισμό και με τους εργαζόμενους συζήτησαν συνδικαλιστές σε σύσκεψη της ΟΒΣΑ

Motion Team

Με την παραπέρα δραστηριοποίηση των σωματείων και νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες συνεχίζουν οι μικροί ΕΒΕ τον αγώνα κατά του απελευθερωμένου ωραρίου των καταστημάτων, σε συντονισμό και με τους εργαζόμενους. Η κατάσταση που διαμορφώνεται και η οργάνωση των επόμενων κινητοποιήσεων συζητήθηκε διεξοδικά στη σύσκεψη που συγκάλεσε το βράδυ της Τετάρτης η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν τα ΔΣ των σωματείων και θα πάρουν μέτρα για την ενημέρωση και κινητοποίηση των ΕΒΕ σε κάθε κλάδο και συνοικία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Σωματείων: Καθαριστηρίων, κομμωτών «Η Αδελφότης», εμποροραφτών, αργυροχρυσοχόων, υποδηματοποιών, φωτογράφων, οι ενώσεις ΕΒΕ Ταύρου, Ζωγράφου, Ν. Ερυθραίας, Αγ. Βαρβάρας, Ηλιούπολης, του Εμπορικού Συλλόγου Ιλίου και των αγωνιστικών ψηφοδελτίων από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας, τον Εμπορικό Σύλλογο Γαλατσίου και την ένωση ΕΒΕ Καλλιθέας. Από την πλευρά των εργαζομένων παραβρέθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Μ. Τσαγκατάκη που ανέδειξε τη μεγάλη σημασία του κοινού αγώνα με κοινό πλαίσιο αιτημάτων ανάμεσα στους εργαζόμενους στο εμπόριο και τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς εμπόρους και βιοτέχνες.

Οπως αναφέρει και σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, «από όλους συμφωνήθηκε ότι ο αγώνας ενάντια στην εφαρμογή του εξοντωτικού ωραρίου που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας και επεκτείνοντας την απελευθέρωση που είχε εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα συνεχιστεί με πολύμορφες κινητοποιήσεις όπως οι πρόσφατοι συμβολικοί αποκλεισμοί αρκετών πολυκαταστημάτων το προηγούμενο Σάββατο αλλά και με άλλες μορφές αγώνων. Αποφασίστηκε να δοθεί συνέχεια στη δράση μας μαζί με τους εργαζόμενους στο εμπόριο με εξορμήσεις, περιοδείες, ενημερώσεις των εργαζομένων, καταναλωτών και κινητοποιήσεις κάθε μορφής».

Γενική ήταν η διαπίστωση ότι η απελευθέρωση του ωραρίου και η κατάργηση του 8ωρου είναι μέρος της συνολικότερης επίθεσης της κυβέρνησης ενάντια στα δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων, μικρών ΕΒΕ και εργαζομένων. Καθώς και ότι αυτή η επίθεση θα ενταθεί με το παραπέρα χτύπημα στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, με το φοροκυνηγητό, με την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, τη μείωση του εισοδήματος, την ακρίβεια κλπ. Εγινε επίσης φανερό από τους συμμετέχοντες ότι απάντηση σ' αυτή τη βάρβαρη πολιτική που ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο είναι μια άλλη πολιτική, που στο κέντρο της θα έχει τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων μικρών ΕΒΕ και των λαϊκών στρωμάτων. Σ' αυτό το πλαίσιο θα ενταθεί και η προσπάθεια συγκρότησης του αγωνιστικού αντιμονοπωλιακού πόλου στο χώρο των αυτοαπασχολούμενων.

Οι συνδικαλιστές καταδίκασαν και κατήγγειλαν τη νόθα διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ, που αντί να ασχολείται με την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής αφανισμού των μικρών ΕΒΕ, οργανώνει ένα ακόμα νόθο, πραξικοπηματικό Συνέδριο για να εξασφαλίσει την παραμονή της στις καρέκλες της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος και να συνεχίσει να βάζει πλάτη για να περνάει πιο εύκολα η πολιτική του αφανισμού των μικρών ΕΒΕ.

Απορρίφθηκαν ακατάλληλα τρόφιμα

Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι και χτες απορρίφθηκαν κατά την εισαγωγή τους ως μη κατάλληλες για ανθρώπινη κατανάλωση οι παρακάτω ποσότητες αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης: 17.000 Kg φιστίκια από Κίνα, 12.611 Kg πιπεριές Φλωρίνης από Τουρκία, 21.520 Kg κατεψυγμένο κρέας πουλερικών (κοτόπουλα) από Αργεντινή, 12.887,2 Kg κρέας αρνιών κατεψυγμένα από Νέα Ζηλανδία, 14.300 Kg αλατισμένα έντερα χοιρινών από Κίνα, 18.000 Kg κατεψυγμένα φιλέτα ψαριών πέρκας από Ουγκάντα, 2.300 Kg προϊόντα με βάση το κρέας βοοειδών από ΗΠΑ, 14.052 Kg προϊόντα με βάση το γάλα από ΗΠΑ, 24.002,750 Kg κατεψυγμένο κρέας βοοειδών άνευ οστών από Βραζιλία, 22.000 Kg κατεψυγμένα φιλέτα ψαριών από Βιετνάμ, 4.972.000 Kg στάρι μαλακό προερχόμενο από Βουλγαρία.

Επίσης, η Δ/νση Γεωργίας της Νομαρχίας Αν. Αττικής, παρέπεμψε στην πρωτοβάθμια επιτροπή επιβολής κυρώσεων δύο εταιρίες, στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα διότι κατά την ανασυσκευασία και εμπορία φιστικιών Κίνας δεν ανέγραφαν την προέλευση του προϊόντος επί της συσκευασίας καθώς και στα τιμολόγια πώλησης. Τέλος, σε αντίστοιχο έλεγχο που πραγματοποίησε η Δ/νση Εμπορίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας, παρέπεμψε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών φρουτέμπορο της Κεντρικής Λαχαναγοράς Λάρισας διότι σε τιμολόγια πώλησης λεμονιών προέλευσης Τουρκίας δεν ανέφερε τη χώρα προέλευσης.

ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ
Η απαλλαγή ΦΠΑ

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απαλλαγή της αγοράς επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών από το ΦΠΑ καθορίζονται με υπουργική απόφαση που θα δημοσιευτεί στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Για την απαλλαγή του σκάφους (κουφαριού) χρειάζεται αίτηση στην οποία να περιλαμβάνονται τα πλήρη στοιχεία του αγοραστή και του πωλητή, η αρμόδια λιμενική αρχή, τα στοιχεία του σκάφους, έγγραφο του πωλητή ή του κατασκευαστή κ.ά.

Για την απαλλαγή της μηχανής απαιτούνται επιπλέον δικαιολογητικά, όπως υπεύθυνη δήλωση του αγοραστή στην οποία να αναφέρεται ότι η μηχανή θα ενσωματωθεί στο συγκεκριμένο σκάφος.

«Παρατράπεζα» από λέκτορα ΑΕΙ

«Λαγούς με πετραχήλια» φέρεται να έταζε σε επίδοξους... επενδυτές, λέκτορας ΑΕΙ, ο οποίος σύμφωνα με την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ), κατάφερε να βάλει στο χέρι περίπου 15 εκατ. ευρώ. Ο λέκτορας έπειθε την «πελατεία» του ότι θα τους εξασφάλιζε αποδόσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές που δίνουν οι τράπεζες. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση προσπάθησε να «ξεπλύνει» τα ποσά που απέσπασε πραγματοποιώντας πολύπλοκες κινήσεις κεφαλαίων στη χώρα και στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας και οφσόρ εταιρίες. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα, ενώ η έρευνα επεκτείνεται στην αναζήτηση τυχόν συνεργατών του.

ΠΑΣΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Κάλεσμα αγωνιστικό στους αγρότες

Κάλεσμα για αγώνες και συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ στις 12 Νοέμβρη 2005 στην Αθήνα, απηύθυνε στους αγρότες του νησιού, η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ.

Οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ, αναφερόμενοι στην εφαρμογή της ενδιάμεσης ΚΑΠ τόνισαν πως στόχος είναι να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι ρυθμοί ξεκληρίσματος του μικρομεσαίου αγρότη και το πέρασμα της γης σε ακόμα λιγότερα χέρια. Γι' αυτό το λόγο, όπως σημείωσαν, είναι ανάγκη οι αγρότες να:

  • Αγωνιστούν ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική που θέλει να τους διώξει από τη γη τους.
  • Καταδικάσουν τα κόμματα και τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που την υπηρετούν πιστά.
  • Παλέψουν ενάντια στα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, των ποσοστώσεων, των καταστροφικών κανονισμών, κ.ά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ