ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΞΕΝΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ
Ακριβή και για λίγους

Την πορεία εφαρμογής του νέου νόμου παρουσίασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος

Αλβανίδες εργάτριες στα χωράφια του Τυρνάβου

ICON

Αλβανίδες εργάτριες στα χωράφια του Τυρνάβου
Ακριβή και για λίγους είναι η ευκαιρία που δίνει στους ξένους εργάτες στην Ελλάδα ο πρόσφατος νόμος της ΝΔ (3286/2005), ώστε είτε να νομιμοποιηθούν, εφόσον ζουν και εργάζονται εντελώς παράνομα στη χώρα μας, είτε να ανανεώσουν τις άδειες διαμονής τους που έληξαν μέχρι τις 23/8/2005, ημέρα που ο εν λόγω νόμος δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και τέθηκε σε ισχύ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκπροσώπων των μεταναστών στην Ελλάδα, που παραβρέθηκαν χθες σε σχετική με το θέμα συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου, χρήση των δυνατοτήτων που προσφέρει ο νέος νόμος για νομιμοποίηση μπορεί να κάνει περίπου το 30% όσων ζουν και εργάζονται παράνομα, ενώ πολύ ακριβή είναι η ανανέωση διαμονής των υπολοίπων.

Για τους πρώτους που θα επιχειρήσουν να νομιμοποιηθούν και να πάρουν για πρώτη φορά άδεια διαμονής, ο νόμος απαιτεί να καταθέσουν αποδεικτικό στοιχείο ότι διέμεναν στη χώρα μέχρι 31/12/2004. Το αποδεικτικό αυτό στοιχείο μπορεί να είναι: Φωτοαντίγραφα όλων των σελίδων διαβατηρίου με θεώρηση εισόδου. Βεβαίωση αιτήματος ή βεβαίωση υποβολής δικαιολογητικών για χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους ή αντίγραφο απορριπτικής απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών πάνω σε αυτό το θέμα. Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την καταβολή ενσήμων. Απορριπτική απόφαση επί αιτήματος παροχής ασύλου ή, τέλος, βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ.

Αντιλαμβάνεται, όμως, κανείς ότι για να έχει κάποιος που ζει παράνομα στη χώρα ένα από αυτά τα έγγραφα θα πρέπει να έρθει αυτοβούλως σε συναλλαγή με κάποια από τις κρατικές υπηρεσίες. Ετσι όμως νομιμοποιούνται μόνον οι ελάχιστοι που έχουν καταφέρει από άποψη εργασίας και διαβίωσης να δημιουργήσουν τους όρους νομιμοποίησής και, φυσικά, δεν αντιμετωπίζεται το δουλεμπόριο και η μαύρη εργασία σε βάρος των ξένων εργατών.

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι καλύτερα γι' αυτούς που ζουν και εργάζονται νόμιμα. Η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου, τους στοιχίζει πανάκριβα, αφού για να ανανεώσουν την άδεια διαμονής τους πρέπει να έχουν τουλάχιστον 150 ένσημα, τα οποία εφόσον δεν έχουν μπορούν να εξαγοράσουν. Η οικονομική επιβάρυνση εξαγοράς για το σύνολο των 150 ενσήμων υπολογίζεται περί τα 1.000 ευρώ. Από πού, όμως, θα βρουν αυτά τα χρήματα οι μετανάστες; «Τα χρήματα αυτά - είπε στη χθεσινή του συνέντευξη ο Πρ. Παυλόπουλος - μπορεί να τα δώσει ο μελλοντικός εργοδότης ή ο εργοδότης στον οποίο εργάζονται, εφόσον δεν έχουν προλάβει να συμπληρώσουν τα ένσημα αυτά». Αυτό, πολύ απλά, σημαίνει μιαν έμμεση ενθάρρυνση στους εργοδότες να επιχειρήσουν να αποσπάσουν αυτό το κόστος από τους ξένους εργάτες με υπερεργασία και υπερεκμετάλλευση. Με άλλα λόγια: «Θες νομιμότητα; Σκάσε και σκάβε».

Η οικονομική αφαίμαξη των μεταναστών με πρωταγωνιστή το κράτος φαίνεται κι από τα εξής στοιχεία. Κάποιος που υποβάλλει αίτηση για ανανέωση της άδειας διαμονής του πρέπει να πληρώσει παράβολο 146,74 ευρώ. Παράβολο του ιδίου ποσού πρέπει να προσκομίσει και για κάθε μέλος της οικογένειάς του από 14 ετών και άνω. Σε περίπτωση που απορριφθεί το αίτημα για χορήγηση άδειας διαμονής, το παράβολο δεν επιστρέφεται στο μετανάστη, σύμφωνα με την εγκύκλιο 26 του υπουργείου Εσωτερικών, της 1ης Σεπτέμβρη του 2005.

Σ' όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το κόστος δικηγόρων και άλλων μεσαζόντων, που κατά κανόνα παρεμβάλλονται ανάμεσα στους ξένους εργάτες και στο ελληνικό Δημόσιο για την κατοχύρωση της νόμιμης παρουσίας των πρώτων στην Ελλάδα. Οι μεσάζοντες αυτοί θα πολλαπλασιαστούν, μαζί με το οικονομικό κόστος για την τσέπη των μεταναστών, δεδομένου ότι το υπουργείο Εσωτερικών - όπως παραδέχτηκε ο υπουργός χθες - κατ' απαίτηση της Eurostat (της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης) απαιτεί από τους μετανάστες να καταθέσουν μιαν ειδική αίτηση για άδεια διαμονής, στην οποία ζητούνται πλήθος στοιχείων και την οποία ελάχιστοι μετανάστες στη χώρα μας μπορούν να συμπληρώσουν μόνοι τους.

Πάντως, όπως δήλωσε χθες ο Πρ. Παυλόπουλος, η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από το νομοθέτημά της, πιστεύει ότι «μέχρι το τέλος του 1ου εξαμήνου του 2006 το πρόβλημα της διαχείρισης των μεταναστών θα το έχουμε, σε μεγάλο βαθμό, αντιμετωπίσει» και δηλώνει έτοιμη για νομοθετικές αλλαγές, εφόσον αυτό απαιτηθεί από την πράξη της εφαρμογής του νέου νόμου.

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Χαράτσι με δόλωμα για τους δημότες

Ανακοίνωση της ΚΟ του ΚΚΕ για τη λειτουργία του κλειστού γηπέδου της πόλης

Την απόλυτη αντίθεσή της στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας, να αναλάβει ο Δήμος Ορεστιάδας τη λειτουργία και συντήρηση του νέου κλειστού γηπέδου, εκφράζει η ΚΟ Ορεστιάδας του ΚΚΕ. Γιατί, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΚΟ, τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης του γηπέδου θα είναι πολλαπλάσια και σύντομα θα κληθούν οι δημότες να πληρώσουν ακριβό χαράτσι για τη λειτουργία του κλειστού γηπέδου.

Η ΚΟ Ορεστιάδας σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας αποφάσισε να αναλάβει τη λειτουργία του νέου κλειστού γηπέδου με το δόλωμα των 200.000 ευρώ το χρόνο (σύμβαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που θα ισχύει μόνο για 3 χρόνια). Και επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ, που θέλει «δήμους επιχειρήσεις», όπου πρόσβαση στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στους παιδικούς σταθμούς κλπ., θα έχουν μόνο όσοι έχουν χρήματα.

Η ΚΟ Ορεστιάδας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους του δήμου να βγάλουν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα και από αυτή την απόφαση του δήμου. «Δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από Δημοτικές και Νομαρχιακές αρχές που εφαρμόζουν τις αντιλαϊκές φορομπηχτικές κατευθύνσεις της ΕΕ, κατευθύνσεις που έχουν μεταλλάξει το θεσμό της ΤΑ σε ένα φορομπηχτικό μηχανισμό», τονίζει στο κάλεσμα η ΚΟ και σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι χρειάζονται δημοτικές αρχές που θα αντισταθούν και θα συγκρουστούν με αυτές τις πολιτικές. Τους καλεί να ενισχύσουν αποφασιστικά τους υποψήφιους που θα στηρίξει το ΚΚΕ, για μία ΤΑ στην υπηρεσία των συμφερόντων της νεολαίας και του λαού.

ΝΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Αγώνας η μόνη ελπίδα για τη Μαυροπηγή

Η συνέχιση του αγώνα είναι ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος για τη δικαίωσή τους, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Κοζάνης, απευθυνόμενη στο λαό της Μαυροπηγής που διεκδικεί μετεγκατάσταση του οικισμού και απορρόφηση των ανέργων στη ΔΕΗ.

Ο αγώνας των κατοίκων της Μαυροπηγής ξεκίνησε όταν η ΔΕΗ με τη στήριξη της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το 2001, έβαλε στο χέρι τα χωράφια των κατοίκων για να τα μετατρέψει σε ορυχείο εξόρυξης λιγνίτη, χωρίς όμως να αναλάβει καμία δέσμευση στήριξής τους. Ετσι οι κάτοικοι ζουν δίπλα στο ορυχείο της ΔΕΗ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου που έγινε στην Πτολεμαΐδα με θέμα τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων του ορυχείου, η ΝΑΣ αποκάλυψε τον εμπαιγμό των κατοίκων της Μαυροπηγής από τις δυνάμεις του δικομματισμού.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΝΑΣ, «ενώ ο αγώνας των κατοίκων της Μαυροπηγής συνεχίζεται με βασικά αιτήματα τη μετεγκατάσταση του οικισμού και την πρόσληψη των ανέργων του από τη ΔΕΗ, με καταγραμμένες στην παντιέρα τους τις τρεις αποφάσεις του ΣτΕ οι οποίες απορρίπτουν τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων της ΔΕΗ και υποδεικνύουν την υποχρέωσή της να πραγματοποιήσει τη μετεγκατάσταση, η ΔΕΗ εφαρμόζει, φυσικά με κρατική αυτουργία, τους δικούς της ληστρικούς και απάνθρωπους νόμους».

Οσον αφορά τον εμπαιγμό από τα κόμματα του δικομματισμού σημειώνει ότι «το 2001 το ΠΑΣΟΚ έστειλε τα ΜΑΤ όταν οι Μαυροπηγίτες διεκδικούσαν τα ίδια πράγματα, ενώ σήμερα αποδέχεται τα αιτήματά τους. Η ΝΔ το 2001 δεσμευόταν ότι αν γίνει κυβέρνηση θα αποκαταστήσει την αδικία και θα ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους. Σήμερα καμώνεται άγνοια του προβλήματος...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ