ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
Ιδια πολιτική

Γρηγοριάδης Κώστας

Μπόλικες διαπιστώσεις για τα γνωστά σε όλους και συνεχώς εντεινόμενα λαϊκά προβλήματα, ανούσιες και επιδερμικές κριτικές σε ζητήματα διαχείρισης και μόνο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και καθόλου πολιτική ουσία, χαρακτήριζαν την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου των υπευθύνων του Οικονομικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ (Β. Παπανδρέου, Γ. Φλωρίδη και Γ. Μακρυπίδη), με θέμα «Τα μεγάλα ψέματα της κυβέρνησης για την οικονομία». Χαρακτηριστική απόδειξη αποτελεί το γεγονός, πως -φρονίμως ...ποιούντες - απέφυγαν να διατυπώσουν προτάσεις και πολύ περισσότερο τη συνολική οικονομική πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και όταν ρωτήθηκαν από τους δημοσιογράφους, εάν το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί ή διαφωνεί με την προωθούμενη από την κυβέρνηση κατάργηση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ, η Β. Παπανδρέου απάντησε με τη γνώση μέθοδο «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε». Το ΠΑΣΟΚ «θα τοποθετηθεί κατά περίπτωση» - είπε - διότι «σε άλλες ΔΕΚΟ πρέπει να προχωρήσουμε σε αποκρατικοποίηση, σε άλλες πρέπει να πάμε σε μετοχοποίηση, σε άλλες πρέπει να μείνουν στο δημόσιο τομέα και βεβαίως η λειτουργία τους να είναι αποτελεσματική με καλή ποιότητα υπηρεσιών για τους Ελληνες πολίτες»...

Κατανοούμε τη δυσκολία τους. Τι να πουν, ότι έχουν ουσιαστικά την ίδια πολιτική με αυτή της κυβέρνησης της ΝΔ ή να... κατηγορήσουν την τελευταία, ότι εφαρμόζει την πολιτική, που κι αυτοί εφάρμοζαν για χρόνια;

«Πολύ καλά»...

«Επιστρατεύτηκε» κι αυτή, παρά την ηλικία της, στην επιχείρηση αναστήλωσης του πληγωμένου προφίλ του Τζ. Μπους. Μιλάμε, για την κ. Μπάρμπαρα Μπους, μητέρα του Αμερικανού Προέδρου, η οποία περιόδευσε στο πλευρό του συζύγου της σε χώρους όπου έχουν καταφύγει επιζήσαντες. Ανάμεσα σε άλλους χώρους, λοιπόν, πήγε και στο στάδιο «Αστροντομ» του Χιούστον, όπου είναι στοιβαγμένοι δεκάδες χιλιάδες άστεγοι από τη Νέα Ορλεάνη και μετά δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Οι περισσότεροι πληγέντες ανήκαν ούτως ή άλλως στις μη προνομιούχες τάξεις. Συνεπώς τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ καλά γι' αυτούς...».

Πάλι καλά, που δεν είπε ότι πρέπει να χρωστάνε χάρη στον «κανακάρη» της, μόνο και μόνο επειδή δεν κατάφερε να τους σκοτώσει κι αυτούς...

«Αερομαχίες» Βενιζέλου - Κακλαμάνη

Τις τελευταίες μέρες πάνε σκοινί - κορδόνι οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, ως υπευθύνου του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, και οι απαντήσεις του υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη. «Κινδυνεύει το ΕΣΥ που έστησε εκ του μηδενός το ΠΑΣΟΚ»... βογκάει ο Βενιζέλος. Κι ο Κακλαμάνης του απαντά ότι (ο Βενιζέλος) δε γνωρίζει τα θέματα Υγείας, εκφράζοντας τη λύπη του που δεν μπορεί να τον βοηθήσει να αντικαταστήσει (ο Βενιζέλος) τον Γιώργο Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ...

Αερολογίες, δηλαδή, με φόντο τη σύμπλευση και των δυο στην πολιτική άγριας εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας που έχουν οδηγήσει του κατοίκους τούτης της χώρας σε πρωταθλητές της Ευρώπης καθώς πληρώνουν από την τσέπη τους πάνω από 45% των συνολικών δαπανών για υπηρεσίες Υγείας.

Και ξέρουν και καταλαβαίνουν

Από προχτές όμως προστέθηκε ένα ακόμα βέλος στη φαρέτρα της «κριτικής» του Νικ. Κακλαμάνη ενάντια στο Ευ. Βενιζέλο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου μόλις το 7% των Ελλήνων θεωρεί το σύστημα Υγείας ως ένα απ' τα σημαντικότερα προβλήματα, ιεραρχώντας άλλα (ανεργία, οικονομία, κλπ.) ως σοβαρότερα. Ετσι χτες ο Νικ. Κακλαμάνης βρήκε την ευκαιρία να δηλώσει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζει τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στο ΕΣΥ και συμπαραστέκεται στην προσπάθεια της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, κατατάσσοντας τον Βενιζέλο στη μειοψηφία του 7%.

Δεν ξέρουμε αν το Ευρωβαρόμετρο περιέλαβε στους δυσαρεστημένους τους ηλικιωμένους, που σε ποσοστό 80% ζουν κάτω απ' το όριο φτώχειας και στέλνουν γράμματα απελπισίας στον υπουργό Υγείας ότι δεν έχουν να πληρώσουν τα φάρμακά τους. Γνωρίζουμε, όμως, αυτό που έλεγε ο ίδιος ο Νικ. Κακλαμάνης στις 19.11.2003 σε μια εκδήλωση για τα 30 χρόνια του λεγόμενου ΕΣΥ: «Εδώ οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας έφτασαν το 44% και ο Σημίτης κάνει πως δεν καταλαβαίνει». Προφανώς, ο υπουργός έχει ξεπεράσει τον πρώην πρωθυπουργό, αφού οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας διάβηκαν το 45% και ο ίδιος κάνει πως δεν καταλαβαίνει!

Βέβαια, και ξέρουν και καταλαβαίνουν τι κάνουν και οι δυο. Απλώς πουλάνε επικοινωνιακό νταηλίκι.


Τα ερμηνευτικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΝΑ ΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΓΚΑΛΟΠ στη δημοσιότητα, για τις δημοτικές εκλογές και δεν είναι φυσικά να μένει κανένας έκπληκτος. Το αντικείμενό τους, ποιο άλλο, από την ...προσωπική λάμψη και αποδοχή των νυν και των πιθανών υποψήφιων δημάρχων.

Είναι προφανές ότι οι πολιτικές δυνάμεις που δεν επιδιώκουν ...πολιτικές δημοτικές εκλογές, σαφώς προτιμούν μια προεκλογική διαδικασία που θα εστιάζει σε «κάδρα» υποψηφίων, παρά σε θέσεις και απόψεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Φυσικά, η τάση είναι δεδομένη εδώ και χρόνια. Φαίνεται, όμως, πως στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, σε κάτι παραπάνω από ένα χρόνο, θα επιδιωχτεί να είναι στο ...χειρότερο δυνατό επίπεδο.

Λογικό, μια και η «σύμπτωση» απόψεων μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη μετατροπή των δήμων σε ...διεκπεραιωτές των αντιλαϊκών πολιτικών και των ευρωενωσιακών οδηγιών ή σε φοροεισπράκτορες, τους κάνει να ψάχνουν από τώρα τρόπους διαφοροποίησης.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ η ερμηνεία που έδωσαν κάποιες εφημερίδες σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με την οποία οι Ελληνες θεωρούν ότι χειροτερεύει και θα χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο η κατάσταση στην οικονομία. Είμαστε λέει ...απαισιόδοξοι ως λαός!

Αν καταλάβαμε καλά, δηλαδή, τα λαϊκά στρώματα αυτής της χώρας δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα, αλλά ...ψυχολογικό. Δε θέλουμε, για παράδειγμα, να καταλάβουμε ότι όσο περισσότερο ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου και αυξάνονται τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιριών, τόσο το καλύτερο για μας και το μέλλον μας...

Τι να απαντήσει κανείς σε αυτού του είδους τους αναλυτές; Αν μπορούσαμε θα ...πηγαίναμε όλοι στο κρεβάτι του ψυχιάτρου. Πλην όμως, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση το σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, οπότε θα έπρεπε να πληρώνουμε στα περίφημα «απογευματινά ιατρεία» που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ και διατηρεί η ΝΔ.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δυστυχώς, κι εδώ υπάρχει ...οικονομικό κώλυμα, οπότε μάλλον κάτι άλλο φταίει, εκτός από τη «διάθεση» των Ελλήνων εργαζομένων.

Για πολιτική εκμετάλλευση...

Καλά, τι είπε ο Κοκκινούλης κι έγινε τόσος «ντόρος»; Και τι ξέφυγε από τα χείλη του απρόσεκτου βουλευτή Πιερίας της ΝΔ και, εν μια νυκτί, βρέθηκε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας; Οτι κάποιοι, που ενδημούν στους οντάδες της εξουσίας, «τα παίρνουν». Σιγά μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου! Λες και δεν το ξέρουν ακόμα και οι πέτρες σε τούτο τον τόπο. Λες και δεν υπήρξε πρωθυπουργός, σε τούτη τη χώρα, που χαρακτήρισε «δωράκι» τα 500 εκατομμύρια δραχμές που «σούφρωσε» κολλητός της εξουσίας. Λες και δεν ακούγεται κι από επίσημα χείλη ότι «όποιος έχει το δάχτυλο στο μέλι, θα το γλείψει». Προς τι, λοιπόν, ο σαματάς; Προφανώς, για πολιτική εκμετάλλευση.

Σε μια κομματική σύσκεψη, λοιπόν, ο Κοκκινούλης φέρεται να κατήγγειλε ότι κάποιοι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χρηματίζονται. Γιατί το έκανε; Οχι, βεβαίως, επειδή κόπτεται για την πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο βίο, αλλά, μάλλον, γιατί ήθελε να θίξει τον υπουργό Μπασιάκο, με τον οποίο φαίνεται να έχει προσωπικές διαφορές. Ο Κοκκινούλης δεν είναι «αντικυβερνητικός». Αντιθέτως, αυτός και η «παρέα» του κάνουν ό,τι μπορούν για να περάσει η αντιαγροτική πολιτική και για την υπονόμευση των αγροτικών αγώνων. Τούτες τις μέρες, περιοδεύει, καθημερινά, στα χωριά προβάλλοντας την κυβερνητική θέση υπέρ της νέας ΚΑΠ και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην αγροτική οικονομία.

Η καταγγελία Κοκκινούλη βγήκε στη δημοσιότητα. Την πήρε το ΠΑΣΟΚ και την έκανε «λάβαρο» για να χτυπήσει την κυβέρνηση σε «ευαίσθητο σημείο» της, μια και ο Καραμανλής βγήκε πρωθυπουργός με τη «σημαία» του «καθαρού» που θα πατάξει τη διαφθορά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Κι ήρθε μετά η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί την «καταγγελία» του αγροτοσυνδικαλιστή της και τη «βλακεία» του βουλευτή της, για να επιβάλει τη «σιγή» σε όσους τυχόν από τους κόλπους της και το κόμμα της είχαν κατά νου ότι θα μπορούσαν κάπου να διαφοροποιηθούν από όσα λέει και, κυρίως, από όσα πράττει τώρα και τα χειρότερα που θα πράξει, στη συνέχεια, σε βάρος του λαού.

Το ίδιο κάνει και το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας από τον Σγουρίδη ν' απολογηθεί για την ψήφο του υπέρ του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Διότι, ο βουλευτής του δεν έκανε τίποτα το παράλογο. Απλώς, ψήφισε ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που κινείται ακριβώς στο πλαίσιο της πολιτικής την οποία εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του κόμματός του. Δεν υπολόγισε, όμως, ότι ο αρχηγός του θέλει, τώρα, να δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ ασκεί «καθολική αντιπολίτευση» και δεν ανέχεται τέτοιου είδους «παρεκτροπές».

Η διαφθορά στο δημόσιο βίο δεν αφορά κάποια πρόσωπα, αλλά είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα, που τη γεννά και τη θρέφει. Δεν αντιμετωπίζεται ούτε με τις «μαγκιές» του Κοκκινούλη, ούτε με τις «παλικαριές» του Καραμανλή και του Παπανδρέου. Για ν' αντιμετωπιστεί χρειάζεται να χτυπηθεί η γενεσιουργός αιτία της, ν' ανατραπεί, δηλαδή, αυτό το σύστημα. Και η ανατροπή του θα 'ρθει με την πάλη του λαού για τη λαϊκή εξουσία. Ετσι θα γίνει...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ