ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Μεταρρυθμίσεις» και όποιος αντέξει...

Τη στοχοπροσήλωσή του στο μονόδρομο των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» επαναβεβαίωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, προαναγγέλλοντας ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Αδιάκοπη και ανελέητη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και νέα σκανδαλώδη προνόμια στην πλουτοκρατία είναι το «διά ταύτα» των εξαγγελιών του Κ. Καραμανλή από τη ΔΕΘ.

Οι αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» που στόχο έχουν την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, η άγρια λιτότητα και η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, των ΔΕΚΟ είναι οι πυλώνες της βάρβαρης πολιτικής που εφαρμόζει και η κυβέρνηση Καραμανλή, οδηγώντας σε βαθιά οπισθοδρόμηση και ανέχεια τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

«Προχωρούμε στο δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων». Με αυτή τη φράση-σλόγκαν ο Κ. Καραμανλής μιλώντας χτες το βράδυ στα εγκαίνια της 70ής ΔΕΘ ξεκαθάρισε ότι θα επιμείνει στην πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, δίνοντας ταυτόχρονα μια πρόγευση για τα όσα θα πει στην αποψινή του βασική ομιλία. Επίσης, θα ρίξει μεγάλο βάρος προκειμένου να πείσει ότι ο «μονόδρομος των μεταρρυθμίσεων» είναι η μοναδική ρεαλιστική διέξοδος στα προβλήματα του λαού, επιχειρώντας στη βάση αυτή να εξασφαλίσει «συμμαχίες», αλλά κυρίως την ανοχή και την εξαπάτηση των λαϊκών στρωμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι, με την πολιτική που εφαρμόζει, «θέτουμε τις βάσεις για να πετύχουμε το κοινό όραμα όλων των πολιτών: Καλύτερη ζωή για όλους τους Ελληνες».

Περισσότερο σαφής ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος, απαντώντας στη «μαύρη βίβλο» του ΠΑΣΟΚ, αποφάνθηκε: «Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος που οδηγεί σε ένα πραγματικά ανθρώπινο, δίκαιο, κοινωνικό κράτος»!

Χώρα-ορμητήριο των πολυεθνικών

Ο Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε εκφραστής του οράματος της εγχώριας πλουτοκρατίας που θέλει τη χώρα ως ορμητήριο των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Περιγράφοντας το ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο της «νέας τάξης» είπε επί λέξει: «Είναι η χώρα που έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί ως έδρα των στρατηγείων και των ερευνητικών κέντρων, μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, που διεισδύουν στις γειτονικές χώρες»! Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια αμφιβολιών για ποια «στρατηγεία» εννοεί, αμέσως μετά έκανε λόγο για τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και «σε μεγάλους διεθνείς (οικονομικούς, πολιτικούς και αμυντικούς) οργανισμούς», εννοώντας το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ, κ.ο.κ.

Στο πλαίσιο αυτό ενέταξε την «ανάπτυξη» της Βόρειας Ελλάδας, η οποία επιδιώκεται να παίξει πιο ενεργό ρόλο στη διείσδυση των πολυεθνικών στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Το στόχο αυτό υπηρετούν πρώτα τα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα και τα δίκτυα ενέργειας, την «πρόοδο» των οποίων παρουσίασε ο πρωθυπουργός.

Αυτό όμως που ήταν ιδιαίτερα προκλητικό από αυτά που είπε ο Κ. Καραμανλής για την «ανάπτυξη» της Βόρειας Ελλάδας ήταν η ανοιχτή υποστήριξή του στη φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες κυνηγώντας ακόμα μεγαλύτερα υπερκέρδη. «Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι οι Ελληνες επιχειρηματίες επενδύουν με αυτοπεποίθηση στα γειτονικά Βαλκάνια», τόνισε ο Κ. Καραμανλής χαιρετίζοντας τη «μετανάστευση» περίπου 3.500 επιχειρήσεων προς τις βαλκανικές χώρες και την απώλεια τουλάχιστον 30.000 θέσεων εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Καυχήθηκε επίσης επειδή «η Ελλάδα είναι η πρώτη επενδυτική δύναμη στην ΠΓΔΜ, στην Αλβανία και στη Σερβία-Μαυροβούνιο, ενώ είναι δεύτερη στη Βουλγαρία και τρίτη στη Ρουμανία».

Οι προτάσεις του για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Μακεδονίας και της Θράκης αποτελούν αντίγραφο των προτάσεων που του παρουσίασαν πριν λίγες μέρες οι βιομήχανοι της περιοχής, με εξαίρεση τη ζώνη του ελεύθερου (δουλ)εμπορίου για την οποία απέφυγε να κάνει την παραμικρή αναφορά. Πάντως, τόσο το υπό κατάρτιση «στρατηγικό σχέδιο Ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας» όσο και η «Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης» τον ίδιο στόχο υπηρετούν, τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων». Οταν έφτασε όμως στα μεγάλα προβλήματα, δεν είχε παρά ωραία λόγια και χιλιοειπωμένες υποσχέσεις. Ετσι για το οξύτατο πρόβλημα της σχολικής στέγης, περιορίστηκε να μιλήσει για πρόγραμμα ύψους 95 εκατ. ευρώ που «αναπτύσσεται», ενώ μεθαύριο ξεκινά η σχολική χρονιά με το 40% των σχολείων να είναι σε διπλοβάρδια. Εξίσου προκλητικός ήταν και για το πρόβλημα της Υγείας, για το οποίο υποστήριξε ότι «δίνεται επιτέλους λύση στο πρόβλημα των ράντζων». Δεν παρέλειψε να αναφέρει στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του την ίδρυση του (ιδιωτικού) Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εκπαιδεύσουν στελέχη για τις «εκδημοκρατισμένες» χώρες των Βαλκανίων.

Μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας είναι τα πέντε μεγάλα έργα υποδομής (Εγνατία Οδός, Μετρό Θεσσαλονίκης, Υποθαλάσσια αρτηρία, Μαλιακός-Κλειδί της ΠΑΘΕ, επέκταση του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης), στα οποία αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για έργα που κατασκευάζονται εδώ και πολλά χρόνια και από τα οποία κερδίζουν πολλαπλώς οι πολυεθνικές.

Εμπαιγμός και κοροϊδία για τους αγρότες ήταν η λακωνική αναφορά του Κ. Καραμανλή στον «αγροτικό τομέα», επιχειρώντας να πείσει ότι η λύση είναι η νέα ΚΑΠ και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας...

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με δρώμενα στο κέντρο της πόλης

Ανάμεσα στις δεκάδες παρεμβάσεις που έκαναν και χτες οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλιάς, κλιμακώνοντας τη μάχη για το σημερινό συλλαλητήριο, ξεχώρισε η μαζική εξόρμηση των εμποροϋπαλλήλων στο κέντρο της πόλης. Με δρώμενα μίμων, που εκτυλίχτηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία του εμπορικού κέντρου, πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία για την απελευθέρωση του ωραρίου και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, μεταφέροντας παράλληλα το αγωνιστικό κάλεσμα στο μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Στην οδό Ερμού μπροστά από το άγαλμα του Λαμπράκη, στο «Λαμπρόπουλο» και στο «Ζάρα» στην οδό Τσιμισκή οι μίμοι αναπαριστούσαν μία ζωή, όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν ωράριο, σταματάνε μόνο για ύπνο και φαγητό. Μία ζωή όπου η κόπωση, η θλίψη και η δυστυχία εξοντώνουν την ανθρώπινη φύση. Την ίδια στιγμή οι ταξικές δυνάμεις, με την προκήρυξη και την ντουντούκα, καλούσαν τους εμποροϋπαλλήλους και το λαό της Θεσσαλονίκης να πάρει την υπόθεση του αγώνα στα δικά του χέρια.

Ανάλογη μαζική πανεξόρμηση θα γίνει και σημερα το πρωί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στόχοι της πλουτοκρατίας επικίνδυνοι για τους λαούς

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενο στη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, σε ανακοίνωσή του, τονίζει:

«Το όραμα της κυβέρνησης "να λειτουργεί η Ελλάδα ως έδρα των στρατηγείων, των ερευνητικών κέντρων και των μεγάλων Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, που διεισδύουν στις γειτονικές χώρες", εκφράζει τον κοσμοπολίτικο μεγαλοϊδεατισμό, που υπόσχεται στο κεφάλαιο νέα μέτρα για την αύξηση των κερδών του. Σε αυτό το πλαίσιο επιχειρεί η κυβέρνηση να "στεγάσει" στη Θεσσαλονίκη όλα τα είδη των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Πρόκειται για στόχους της πλουτοκρατίας που είναι επικίνδυνοι για τους λαούς, και τον ελληνικό, που θα δεχτεί νέα επίθεση.

Τα περί: "αποτελεσματικότερης στήριξης στις επιχειρήσεις που κινούνται εκτός συνόρων", καθώς και τα ηχηρά "χειροκροτήματα" του πρωθυπουργού προς τους εφοπλιστές, ας τα κρίνουν και ας προβληματιστούν όσοι ψήφισαν τη ΝΔ, ελπίζοντας πως θα είναι διαφορετική από το ΠΑΣΟΚ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ