ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
Κοίτα τι γράφει στην ούγια

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Ποιος τη χάρη των παιδιών... Η ΕΕ έδωσε την κατεύθυνση, το ΠΑΣΟΚ προώθησε «πιλοτικά» τη λύση και η ΝΔ την εφαρμόζει κανονικά. Ετσι, από χτες, είναι γεγονός, ανακοινώθηκε πανηγυρικά στους γονείς ότι από φέτος τα παιδιά, στα πλαίσια της περίφημης «ευέλικτης ζώνης», θα εκπαιδεύονται και στην «επιχειρηματικότητα».

Ετσι, δε θα μένει κανένας παραπονούμενος στην οικογένεια. Ηδη, ο πατέρας ...εκπαιδεύεται, με τρεις κι εξήντα στην «ανάπτυξη» των κερδών του αφεντικού του και η μαμά παίρνει ...ντοκτορά σε θέματα «ανταγωνιστικότητας» με δίωρα και τρίωρα στο σούπερ μάρκετ, σαν καθαρίστρια, αποθηκάρια και ταμίας ταυτόχρονα.

Ορισμένοι, έκπληκτοι, ανακαλύπτουν πως όλα αυτά είναι «νεοφιλελευθερισμός» και «θατσερική» πολιτική. Χρόνια πριν, ξέρανε τι είναι όλα αυτά, απλά το κάνανε γαργάρα, καθώς και ο «έλεγχος στην εξουσία» έχει όρια και νόημα, όσο δε θίγει την πραγματική εξουσία, αυτήν του κεφαλαίου.

Ετσι, φτάσαμε να μας περνάνε ψιλό γαζί και οι μανάβηδες στη λαϊκή. Και γιατί όχι; Οταν η αστική προπαγάνδα έχει απογειωθεί έτσι και τόσο που να αναφέρεται στο τσάκισμα της εργατικής λαϊκής οικογένειας σα να πρόκειται για τα βάσανα της νύφης την ώρα που τη στολίζουν για το γάμο, γιατί να μην προσφέρουν κινητά οι μανάβηδες μαζί με τις ντομάτες;

Βγαίνει ο άλλος και κάνει δήλωση για την «Ολυμπιακή», που ισοδυναμεί με προτροπή «κόβε εισιτήρια μόνο με "Aegean"» και πέφτει χειροκρότημα. Για την ειλικρίνεια, λέει, με την οποία προαναγγέλλει ότι θα εφαρμόσει κατά γράμμα ό,τι και οι προκάτοχοί του.

Να του στείλουμε μερικές, που περισσέψανε από το γαμήλιο πάρτι του «Μάκη», να το νανουρίσουν το παιδί, που έχει χάσει τον ύπνο του, συμπάσχοντας με τους απολυμένους του Λαναρά και τους απλήρωτους του Κεράνη. Κι από κοντά τον Πουπάκη, να του ψιθυρίζει τι έμαθε τόσα χρόνια δίπλα στους πράσινους γίγαντες του εργατοπατερισμού. Και τον «Πάνο» να τον καθησυχάζει ότι, όπου να 'ναι, κατατροπώνονται οι βιομήχανοι, που τολμάνε να κρατάνε ομήρους εργάτες.

Ποια βρεγμένη σανίδα... Αυτήν την κοπριά κανένας Ηρακλής δεν την καθαρίζει.

Μόνον εσύ! Αλλά, ξέρεις, δε γίνεται να καθαρίσεις τόσα άπλυτα, τρέφοντας αυταπάτες ότι ο γαλάζιος λεκές είναι χειρότερος από τον πράσινο ή τον ροζ. Κοίτα την ούγια! Γράφει «στρατηγική της Λισαβόνας»! Απ' την ίδια φάμπρικα βγαλμένη η πολιτική τους. Και η χτεσινή, και η σημερινή, και η προβαλλόμενη ως «εναλλακτική».

Είσαι εκεί ακριβώς, που ή εσύ θα τα διεκδικήσεις όλα, ή αυτοί θα συνεχίσουν να στήνουν «φόρουμ» στο σβέρκο σου για ένα επίδομα θέρμανσης, που θα σου επιτρέψει να αυτοπυρποληθείς πιο φτηνά...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΦΟΝΟ ΣΑ ΝΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΓΑΜΟ

«Ενα ευρώ οι ντομάτες και δώρο κινητό!»(τίτλος στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

«Ο,τι πήραν πήραν οι βιομήχανοι»(τίτλος στο «ΒΗΜΑ»).

ΔΕΝ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ: «Συμπάσχω με τους συμπολίτες μου που ζορίζονται από την οικονομική πραγματικότητα. Καταλαβαίνω ότι παίρνω δυσάρεστες αποφάσεις. Εχω πλήρη συνείδηση. Κοινωνική πολιτική, όμως, με δανεικά δε γίνεται» (η δήλωση Καραμανλή / «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΤΟ ΤΣΑΚΙΣΜΑ: «Η ειλικρίνεια του κ. Κ. Καραμανλή ήταν πρωτοφανής για Ελληνα πρωθυπουργό (...) οι πολίτες στηρίζουν τον κ. Καραμανλή να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις γνωρίζοντας ότι τη λύση στα προβλήματά τους δεν μπορούν να τη δώσουν "ψευτοπαροχές με δανεικά" (...) θα ήταν ανεύθυνο για τον κ. Καραμανλή να μοιράζει χρήμα που πολύ απλά δεν έχει» (ο Π. Αμυράς στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΧΑΡΟΥΛΕΣ Η «AEGEAN»: «Με την επιφύλαξη της οριστικής απόφασης της ΕΕ την Τετάρτη, η ΟΑ με την παρούσα μορφή και δομή δεν μπορεί να λειτουργήσει. Επεξεργαζόμαστε λύσεις για την επόμενη ημέρα, με γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων» (η δήλωση Καραμανλή για την «Ολυμπιακή» / «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΙΣΜΟΣ: «Ο διάλογος του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΔΑΚΕ το Σάββατο το πρωί στην έκθεση ήταν αποκαλυπτικός. "Κώστα, εσύ το βράδυ θα είσαι μέσα ή έξω;" ρώτησε ο Κ. Καραμανλής χαμογελώντας τον Κ. Πουπάκη. "Μέσα πολιτικά, έξω αγωνιστικά, κύριε πρόεδρε" απάντησε ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα» (το ρεπορτάζ στη «ΧΩΡΑ»).

ΤΡΕΜΕ ΛΑΝΑΡΑ: «"Δεν έχει δικαίωμα κανένας επιχειρηματίας να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, θεωρώντας ότι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του είναι όμηροι. Δε θα επιτρέψουμε την αιχμαλωσία ούτε την ομηρία εργαζομένων". Είναι σαφές ότι το φιλεργατικό μένος του υπουργού Απασχόλησης Πάνου Παναγιωτόπουλου πρέπει να ληφθεί υπόψη τόσο σοβαρά όσο η διαβεβαίωση του Καραμανλή πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ θα υλοποιηθούν έως το τέλος της τετραετίας» (δήλωση και σχόλιο στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ: «Η χωρίς προσχήματα στροφή προς τον νεοφιλελευθερισμό και τις θατσερικές συνταγές σηματοδοτήθηκαν από την επίμονη χρησιμοποίηση των όρων - στόχων: "επιχειρηματικότητα", "ανάπτυξη", "ανταγωνιστικότητα", που, όπως είναι γνωστό, σημαίνουν σφίξιμο για τους εργαζόμενους, προκειμένου να δημιουργηθεί ευνοϊκό κλίμα για επενδύσεις κερδοφόρες» (από το κύριο άρθρο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ στην αντιλαϊκή πολιτική

ΤΑ ΝΕΑ: Ψυχρό όχι στους μη προνομιούχους

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σκληρή προσαρμογή

Η ΧΩΡΑ: Δύσκολη πορεία και όποιος αντέξει

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ του πρωθυπουργού

ΕΘΝΟΣ: ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ για Ολυμπιακή και... θέρμανση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΠΙΔΟΜΑ ψυχρολουσίας

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΡΗΞΕΙΣ με τα κατεστημένα

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Διεργασίες ανατροπής

Η ΑΥΓΗ: Από Καραμανλή τίποτα, στους δρόμους το γεγονός

ΤΟ ΒΗΜΑ: Μονιμότητα τέλος

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Σχέδιο πορείας» μεταρρυθμίσεων από Καραμανλή

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ για τον Κοντομηνά

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Πώς ξεκινάς έναν πόλεμο...

«Ενα νέο βιβλίο κυκλοφόρησε πριν από δύο εβδομάδες κι έχει τίτλο: "9/11 Revealed: Changelling The Facts Behind the War on Terror" (...) Το βιβλίο ξεκινάει με μια αναφορά στην περίφημη "Επιχείρηση Νόρθγουντς", ένα σχέδιο με στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για ένα πόλεμο κατά της Κούβας. Ενα αεροπλάνο της πολιτικής αεροπορίας θα απογειωνόταν κανονικά από ένα αεροδρόμιο των ΗΠΑ με επιβάτες στρατιώτες οι οποίοι θα παρίσταναν τους ταξιδιώτες και κάποια στιγμή θα εξαφανιζόταν από τα ραντάρ για να πάρει τη θέση του ένα άδειο από επιβάτες στρατιωτικό αεροσκάφος με εμφάνιση ίδια ακριβώς με το πολιτικό. Μόλις θα έμπαινε στον εναέριο χώρο της Κούβας οι Αμερικανοί θα ανατίνασσαν το στρατιωτικό αεροσκάφος κι ο αμερικανικός λαός θα πίστευε ότι πρόκειται για έργο του Κάστρο. Το σχέδιο σκόνταψε τότε και δεν πήρε ποτέ σάρκα και οστά. Παρ' όλα αυτά δείχνει καθαρά σε πόσο ακραίες λύσεις μπορούν να καταφύγουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και το Πεντάγωνο προκειμένου να εφεύρουν μια αιτία πολέμου (...) Ο Μάικλ Τέιλορ, ιδιοκτήτης εταιρίας η οποία ειδικεύεται σε κατεδαφίσεις, δήλωσε στους συγγραφείς του βιβλίου ότι ο τρόπος που κατέρρευσαν οι πύργοι έμοιαζε με κλασικό δείγμα ελεγχόμενης κατεδάφισης (...) Μπορεί κάλλιστα να μην υπήρχαν αεροπειρατές της Αλ Κάιντα. Οπως άλλωστε δεν υπήρχαν και όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ» (το ρεπορτάζ στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

...και πώς τον τελειώνεις

«Στην 4η επέτειο της τραγωδίας της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το Ρώυτερ φέρνει στο φως ότι το γραφείο του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ προωθεί για έγκριση νέο δόγμα χρήσης πυρηνικών όπλων από τις ΗΠΑ. Θα αφορά "την αντιμετώπιση ενδεχόμενης συντριπτικής συμβατικής στρατιωτικής δύναμης, για τον ταχύ και ευνοϊκό τερματισμό ενός πολέμου"» (η είδηση στα «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ