ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
Αυτή είναι η αλήθεια

Γρηγοριάδης Κώστας

Να «αποκαταστήσουμε την αλήθεια», ζητάει με επιστολή του στην εφημερίδα μας ο Αλέκος Καλύβης, Συντονιστής της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΑΠ) και αναπληρωτής Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, για σχόλιο της στήλης, όπου - ανάμεσα σε άλλα - σημείωνε «τη συμβολή του ΣΥΝ, στο πλάι της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, σε όλη αυτή την πορεία (σ.σ. της ΓΣΕΕ), με την υπογραφή των κατάπτυστων Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΕΓΣΕΕ) και των ψίχουλων που παρουσιάζονται ως αυξήσεις, τη συμμετοχή στον "κοινωνικό διάλογο" και την επιχείρηση ταξικού ευνουχισμού της εργατικής τάξης, την καταγγελία του ΠΑΜΕ, ως φορέα μαξιμαλιστικών αιτημάτων και διάσπασης, κλπ., κλπ.».

Μας εγκαλεί, λοιπόν, ο κ. Καλύβης, επειδή - όπως λέει - η ΑΠ «δεν έχει εγκρίνει την υπογραφή ούτε μιας ΕΣΣΕ από αυτές που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, τις οποίες έχει καταψηφίσει». Ούτε κι εμείς γράψαμε, όμως, ότι έχει εγκρίνει την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων. Εξάλλου, γνωρίζουμε ότι στο παρά πέντε της υπογραφής των ΕΓΣΕΕ παρουσιάζονταν στα λόγια, ως διαφωνούντες, ενώ συμμετείχαν κάθε φορά σε όλα και συμπορεύονταν με την ηγεσία της ΓΣΕΕ σε όλη την προηγούμενη πορεία. Χρειάζονται, όμως, κι άλλες αποδείξεις, για τη σύμπλευση της ΑΠ, με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όταν ο Συντονιστής της πρώτης δε βρίσκει ούτε λέξη να πει για όλα τα υπόλοιπα, που αναφέρονται στο σχόλιο;

Θράσος άνευ ορίων

Πλήρη ασυδοσία, όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού που εργάζεται στους αγροτοκτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς της χώρας, θέλει να έχει η γαλαζοπράσινη ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ. Με πρόσφατη ανακοίνωσή της που απευθύνεται τόσο προς τον πρωθυπουργό όσο και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητά την κατάργηση κάθε διάταξης που προστατεύει έστω και κατ' ελάχιστο τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού των συνεταιρισμών, με αιτιολογία, «την επιβάρυνση των συνεταιρισμών με σημαντικό κόστος». Ζητά για παράδειγμα να μπορεί να απολύει όσους εργαζόμενους θέλει και όποτε θέλει, αλλά και να πάψει η υποχρέωση των συνεταιριστικών οργανώσεων να μισθώνουν για τις φορτοεκφορτώσεις των προϊόντων τους, τα σωματεία των φορτοεκφορτωτών. Και όλα αυτά με περίσσιο θράσος και κυνισμό. Είναι αυτό που λέμε, «δώσε θάρρος στον χωριάτη»...

Καθαρή θέση

«Αν η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ αποφασίσουν να το κάνουν αυτό κάπου, είναι δικό τους πρόβλημα και δε μας αγγίζουν τα κόλπα τους, που έχουν σκοπό να εμφανίσουν φιλολαϊκό πρόσωπο, ενώ δεν έχουν. Σε αντιστάθμισμα θα επιχειρήσουν να κλέψουν ψήφους σε άλλη περιοχή.

Εμείς έχουμε καθαρή θέση: Καμιά συνεργασία, γενική ή τοπική, με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΝ. Παντού πλατιές συνεργασίες, με πρόγραμμα φιλολαϊκό, με δυνάμεις ριζοσπαστικές, κινήματα, αγωνιστές».

Είναι η απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, σε συνέντευξή της στο χτεσινό «Εθνος» και στην ερώτηση: «Αν έρθει η ΝΔ και σας πει "ότι στη Νίκαια δεν κατεβάζω υποψήφιο και σας στηρίζω" τι θα πείτε;». Ο δημοσιογράφος, όμως, επιμένει: «Ποιες είναι οι προϋποθέσεις από το ΚΚΕ, για να ανοίξει διάλογος με το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ;». Και η απάντηση: «Διάλογος, δηλαδή αντιπαράθεση από την πλευρά μας γίνεται: Στη Βουλή, στις ΤV, στα ραδιόφωνα. Τι δείχνει; Οτι και οι δυο βαδίζουν στον ευρωμονόδρομο, ενώ το ΚΚΕ εναντίον του ευρωμονόδρομου. Την πολιτική του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει η ΝΔ. Ο ΣΥΝ είναι αφερέγγυος, γιατί στηρίζει τις θεμελιώδεις επιλογές του κεφαλαίου. Αρα δε χρειάζεται να συναντηθούμε σ' ένα γραφείο, για να μάθουμε ο ένας τον άλλο».

Προγράμματα ελεημοσύνης...

Δε θα καταλήγαμε σε «λαθεμένα συμπεράσματα», εάν διαβάζαμε με προσοχή τα δελτία Τύπου της Νομαρχίας και τις σχετικές δηλώσεις, μας λέει ο νομάρχης Αθηνών, κ. Σγουρός, σε επιστολή του σχετικά με σχόλιο της στήλης, που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο. Κι αυτό, γιατί - όπως σημειώνει - «ζήτησα και αλλαγή φιλοσοφίας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ηλικιωμένων. Ζήτησα λοιπόν να ενισχυθούν προγράμματα όπως το "Βοήθεια στο Σπίτι", ώστε οι ηλικιωμένοι να παραμένουν με αξιοπρεπείς συνθήκες στο οικείο περιβάλλον και όχι να αναγκάζονται να προστρέχουν στους ιδιωτικούς Οίκους Ευγηρίας».

Προφανώς, παίζει με τις λέξεις ο κ. νομάρχης. Ετσι ή αλλιώς, όμως, οι λαϊκές οικογένειες έχουν ιδία γνώμη, για τα διαβόητα προγράμματα κοινωνικής ελεημοσύνης, όπως το «Βοήθεια στο σπίτι» και μπορούν να κρίνουν. Πόσο, μάλλον, όταν στην όλη ιστορία του τρόπου υλοποίησης και χρηματοδότησής τους και, επομένως, των σημερινών τραγικών αδιεξόδων, έχει σοβαρές ευθύνες - εκτός της προηγούμενης και της νυν κυβέρνησης - και η ηγεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Ας μας επιτρέψει, λοιπόν, να επιμένουμε στα συμπεράσματά μας.

Τα σχολικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΠΡΑΓΜΑ (κάθε χρόνο) να βλέπει κανείς την έναρξη της σχολικής χρονιάς σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Δυστυχώς όμως, η εικόνα των μαθητών που ξαναβρίσκονται στις αυλές των σχολείων - όπου υπάρχουν κι αυτές, δηλαδή - είναι και το ...μόνο ευχάριστο.

* * *

Από την άλλη, η εικόνα των στοιχείων, για την κατάσταση στην Παιδεία, από όπου και να το πιάσεις, είναι απογοητευτική και θλιβερή, ενώ τουλάχιστον βαρετές και εξοργιστικές είναι οι αντιπαραθέσεις των πρώην και των νυν κυβερνώντων, για το ποιος είχε τα ...λιγότερα οργανικά κενά και τη χειρότερη κτιριακή υποδομή.

* * *

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ένα «made in USA» μοντέλο εξετάζει, λέει, η Μαριέττα Γιαννάκου, προκειμένου να αντικαταστήσει το υπάρχον σύστημα εξετάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Νέα πειράματα πάνω στην ίδια σαθρή βάση και, κυρίως, πάνω στην πλάτη των μαθητών και των γονιών τους.

* * *

Δε μας διευκρίνισε, πάντως, αν πρόκειται να προστεθούν και τίποτε «αμερικανόπνευστα» μαθήματα στη διδακτέα ύλη. Οπως, για παράδειγμα, το ...«Παρακολουθήστε και καρφώστε τον διπλανό σας» ή η «Αντιτρομοκρατική Μεθοδολογία»!

* * *

ΩΣΤΕ «ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ» οι εργαζόμενοι από τις εξαγγελίες Καραμανλή στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, κατά τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρήστο Πολυζωγόπουλο; Προφανώς, το «εξοργισμένοι» ή το «αγανακτισμένοι» δεν του έκανε...

* * *

Θα τη στενοχωρήσουμε την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, αλλά οι εργαζόμενοι δεν ταλανίζονται από τις όποιες ...προσδοκίες ή αυταπάτες διαθέτει η ίδια. Βλέπουν να εφαρμόζεται η ίδια πολιτική, να επαναλαμβάνονται οι ίδιες εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ και του Σημίτη.

* * *

Απλώς, οι λέξεις αλλάζουν. Οι τότε κυβερνώντες έκαναν σύνθημα τον εκσυγχρονισμό, οι τωρινοί σηκώνουν τη σημαία των μεταρρυθμίσεων. Και οι πρώτοι, και οι δεύτεροι, υπόσχονταν και υπόσχονται, ότι θα 'ρθει κάποια στιγμή η μέρα της ανταμοιβής και για τους εργαζόμενους. Και στο μεταξύ, οι λίγοι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι πολλοί φτωχοί ακόμη περισσότεροι και φτωχότεροι...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η συμμαχία της συναίνεσης

Το διάστημα που προηγήθηκε των κινητοποιήσεων στη ΔΕΘ και ιδιαίτερα το τελευταίο τριήμερο στη Θεσσαλονίκη, ήταν αποκαλυπτικό της γραμμής που υπηρετούν μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα οι παρατάξεις της συναίνεσης (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση). Γραμμή που βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζομένων, αφού υποβοηθάει την κυβέρνηση να βαθύνει απρόσκοπτα την αντιλαϊκή της επίθεση.

Η ΠΑΣΚΕ, στα σωματεία όπου πλειοψηφεί, διαλαλούσε σε όλους τους τόνους τον αντικυβερνητικό χαρακτήρα του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ. Εξυπηρετώντας καθαρά μικροκομματικές σκοπιμότητες, προσπάθησε λίγο έως πολύ να παρουσιάσει τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι εργαζόμενοι σαν αποτέλεσμα μόνο της 18μηνης διακυβέρνησης της ΝΔ. Κουβέντα δε βρήκε να πει για το ΠΑΣΟΚ της προηγούμενης εικοσαετίας, που σε τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από τη σημερινή κυβέρνηση!

Αλλά επειδή η δημαγωγία έχει κοντά ποδάρια, δεν κατάφερε να κρύψει την πολιτική συγγένεια με την παράταξη της ΔΑΚΕ: ο λόγος περί «ανταγωνιστικότητας» περίσσεψε στο πλαίσιο της ΓΣΕΕ, ενώ ακόμα και το πολύ συγκεκριμένο αίτημα των μισθολογικών αυξήσεων παρουσιάστηκε εσκεμμένα με τον πιο γενικόλογο και ανώδυνο για το κεφάλαιο τρόπο, με τη φράση «ζητάμε σταδιακή σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Προφανώς, η... πλειοδοσία θα εξαργυρωθεί με την υπογραφή μιας ακόμα κατάπτυστης Σύμβασης με τους βιομηχάνους, τους αμέσως επόμενους μήνες.

Η ΔΑΚΕ δεν κρύβει ούτε στα λόγια τη στήριξή της στον πυρήνα των αναδιαρθρώσεων που προωθεί η κυβέρνηση. Δεν «κρέμασε» όμως τους «συνεταίρους» της στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει για την κυρίαρχη πολιτική η «ενότητα» του συνδικαλιστικού κινήματος στη βάση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Η αποχώρησή της από τη συγκέντρωση λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία προς τη ΔΕΘ, εξυπηρετεί εσωκομματικές σκοπιμότητες και σε τίποτα δεν αλλάζει την κατ' ουσίαν συμφωνία με το συναινετικό πλαίσιο της ΓΣΕΕ, στο βαθμό που αυτό παραμένει ανώδυνο για την κυβέρνηση και το κεφάλαιο.

Η θέση της «Αυτόνομης Παρέμβασης» - όπως τα στελέχη της την παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη - είναι η εξής: Συνδιαμόρφωσε τα αιτήματα της ΓΣΕΕ, διαφωνεί όμως με το πολιτικό πλαίσιο. Ανακαλύπτει όψιμες αγωνιστικές κορόνες στην ΠΑΣΚΕ, συμμετείχε όμως στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Εκτιμά ότι η ΔΑΚΕ αναπτύσσει σήμερα έναν κυβερνητικό συνδικαλισμό, αντίστοιχο με αυτό που επί χρόνια καλλιεργούσε η ΠΑΣΚΕ, διαδήλωσε όμως από κοινού χάριν της «ενότητας». Δε συμφωνεί με τις «διασπαστικές» τακτικές του ΠΑΜΕ, που αποδυναμώνουν - όπως ισχυρίζεται - το κίνημα και βοηθούν (!) την κυβέρνηση, συμμετείχε όμως και σ' αυτή τη συγκέντρωση - φιέστα που έστησε από κοινού με εκείνους που χαρακτηρίζει όψιμους, κυβερνητικούς και εργοδοτικούς!

Αυτή είναι η συμμαχία που επιβεβαίωσε τους όρκους πίστης στην «ενότητα» και ενόψει της ΔΕΘ. Μια ενότητα των εκπροσώπων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό όσο πιο αποφασιστικά την αποδυναμώνουν, με την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, τόσο πιο αποτελεσματικό θα γίνεται στην πάλη του το συνδικαλιστικό κίνημα.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ