ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δεν αναμένονται σύντομα εξελίξεις

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δεν αναμένει από τον ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, να του ανακοινώσει νέο αντιπρόσωπο στο Κυπριακό, στη διάρκεια της συνάντησής τους μέσα στις επόμενες ημέρες. Τα παραπάνω σημείωσε χτες ο ίδιος στους δημοσιογράφους, στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής και στις εργασίες της 60ής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις, που πραγματοποιούνται ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Εμείς προσπαθούμε ή να βγει μια αντιδήλωση, που να μας ικανοποιεί ή να περιλαμβάνει στοιχεία, τα οποία θα είναι χρήσιμα για το μέλλον».

Επιπλέον, ανέφερε πως θα έχει συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ενώ, όπως είπε, «περιμένουμε ακόμη να καθοριστεί η ημερομηνία της συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Στη διάρκεια των συναντήσεων θα εγείρουμε το Κυπριακό και θέματα, που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις».

Σε ερώτηση, εξάλλου, αν περιμένει από τον Κόφι Ανάν να του ανακοινώσει ποιος θα είναι ο νέος του ειδικός αντιπρόσωπος στο Κυπριακό, ανέφερε τα εξής: «Μα δεν εγείρεται τέτοιο θέμα. Εκείνο, που ξέρω και επίσημα, μας έχουν ενημερώσει, είναι ότι ο ΓΓ μελετά διάφορα ονόματα. Τώρα, για το πότε θα διορίσει κάποιον, ποιος θα είναι, πόσες δυνάμεις θα διαθέτει και πόσο χρόνο θα εξαρτηθεί από τις επαφές, τις οποίες ήδη κάνει (ο Κ. Ανάν), για να μπορέσει να σχηματίσει την εκτίμηση αν είναι δυνατή η επανέναρξη μιας πιο προωθημένης πρωτοβουλίας. Η δήλωση του ΓΓ σ' εμένα (στη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης) ήταν πως η προσπάθειά του για επανέναρξη των συνομιλιών θα είναι συνεχής και θα προσπαθήσει με παρασκηνιακές μόνο επαφές να διερευνήσει το έδαφος».

Στη συνέχεια, ο Κύπριος πρόεδρος υποστήριξε πως «αυτό γίνεται σε ανταπόκριση της δικής μας εισήγησης, ότι κάθε νέος γύρος συνομιλιών αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι πάρα πολύ καλά προετοιμασμένος, γιατί κανένας δεν επιθυμεί να οδηγηθούμε σε νέο αδιέξοδο. Θα είναι εντατική η προσπάθεια για να διευρυνθούν οι δυνατότητες ύπαρξης εποικοδομητικών συνομιλιών, αν και όταν αρχίσουν». Σε άλλη ερώτηση, αν αυτό θα είναι και το μήνυμα, το οποίο θα στείλει στους αντιπροσώπους των «πέντε» στη διάρκεια του γεύματος, που θα είχε μαζί τους αργά χτες το βράδυ, απάντησε ότι «η συνάντηση - γεύμα με τους πέντε είναι χωρίς ημερήσια διάταξη και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων».

Τέλος, για τις διαβουλεύσεις, που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όσον αφορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, παρατήρησε τα εξής: «Εμείς, προσπαθούμε ή να βγει μια αντιδήλωση, που να μας ικανοποιεί ή να περιλαμβάνει στοιχεία, τα οποία θα είναι χρήσιμα για το μέλλον.

Οπως ξέρετε, η δήλωση της ΚΟΡΕΠΕΡ είναι μια πολιτική δήλωση. Εχει τη σημασία της, βεβαίως. Και όταν έγινε η συνάντηση στην Ουαλία, η γενική εντύπωση των μελών, που έλαβαν μέρος, ήταν πως έπρεπε να ετοιμαστεί μια αντιδήλωση, που να αντανακλά τις απόψεις, οι οποίες είχαν εκτεθεί από τα κράτη - μέλη. Εκτοτε, βέβαια, γνωρίζετε τις διεργασίες, που γίνονται παρασκηνιακά. Δεν είμαστε, όμως, ακόμη σε θέση να πούμε ποια θα είναι η τελική τοποθέτηση των αντιπροσώπων των άλλων χωρών».

Ο Κ. Χρυσοστομίδης

Η παραπομπή σε βάθος χρόνου θεμάτων που έχουν άμεση επίδραση δεν είναι ικανοποιητική, τόνισε χτες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας πληροφορίες που φέρουν τη βρετανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη Γαλλία να συμφώνησαν σε κείμενο της αντιδήλωσης στη διακήρυξη της Αγκυρας, το οποίο παραπέμπει στην αναγνώριση όλων των κρατών - μελών της Ενωσης πριν την προσχώρηση της Τουρκίας.

Η Λευκωσία δεν έχει ακόμη στη διάθεσή της το προσχέδιο της αντιδήλωσης, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου και επέκρινε τη βρετανική Προεδρία επειδή δεν περιλαμβάνει στις διαβουλεύσεις ένα κράτος - μέλος που ενδιαφέρεται άμεσα από το περιεχόμενο της αντιδήλωσης.

Είπε επίσης ότι η κυπριακή κυβέρνηση συνδέει το θέμα της αντιδήλωσης με το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας και εκτίμησε ότι η θέση της Γαλλίας σε σχέση με τις θέσεις της Κύπρου δεν έχει διαφοροποιηθεί «παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια συμφωνία, μια κατανόηση (understanding) μεταξύ Γαλλίας και βρετανικής Προεδρίας».

Σε ερώτηση, αν οι όροι της Γαλλίας ικανοποιούν τις θέσεις της Κύπρου, ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε πως οι όροι της Γαλλίας είναι όροι που έθεσε η γαλλική κυβέρνηση για δικές της επιθυμίες συμπερίληψης στην αντιδήλωση και επανέλαβε ότι αυτοί δεν αποτελούν το πλήρες κείμενο της αντιδήλωσης.

«Αναμένεται να δούμε με ποιο τρόπο θα παρουσιαστεί το τελικό προσχέδιο της αντιδήλωσης, έτσι ώστε να εκφράσει άποψη και η κυπριακή κυβέρνηση», σημείωσε ο Κ. Χρυσοστομίδης.

Δηλώσεις Ο. Ρεν

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Ολι Ρεν, εξέφρασε χτες στις Βρυξέλλες την επιθυμία του να δει την Τουρκία να αναγνωρίζει το συντομότερο την Κύπρο.

«Η επίσημη αναγνώριση από την Τουρκία πρέπει να γίνει. Οσο το συντομότερο τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο Ρεν ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ρεν επέμεινε και πάλι στην ανάγκη οι τουρκικές αρχές να εφαρμόσουν σε όλα τα κράτη - μέλη, μεταξύ των οποίων και στην Κύπρο, την τελωνειακή ένωση της Αγκυρας με την Ευρώπη. Χαρακτήρισε «λυπηρή» την τουρκική δήλωση. «Αυτή η δήλωση δεν μπορεί να θέσει εν αμφιβόλω την πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου (της τελωνειακής ένωσης)», δήλωσε ο επίτροπος αναφερόμενος στο θέμα των λιμανιών.

Επιστολή Ταλάτ στον Κ. Ανάν

Τυχόν αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ενθαρρύνει τους Ελληνοκύπριους και θα καταστήσει αδύνατη την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, υπό την «ομπρέλα» των Ηνωμένων Εθνών, ισχυρίζεται, σε επιστολή του στον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Οπως έγραψε χτες η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρισλι», ο Μ. Ταλάτ έχει δηλώσει στην εφημερίδα πως η επιστολή διαβιβάστηκε στον Κ. Ανάν στις 12 Αυγούστου 2005 και με αυτή ζητεί από τα Ηνωμένα Εθνη να «παρέμβουν και να προειδοποιήσουν και τα άλλα κράτη για το ενδεχόμενο αυτό».

ΚΑΒΑΛΑ
Καταδίκη των δολοφονικών επιθέσεων των «αναρχικών».

Για άλλη μια φορά, οι αποκαλούμενοι ως «αναρχικοί» επιτέθηκαν σε μέλη της ΚΝΕ προχτές το βράδυ. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός σύσσωμο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Καβάλας καταδικάζει απερίφραστα τις δολοφονικές επιθέσεις των αποκαλούμενων «αναρχικών» στα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, που συνεχίζονται εδώ και καιρό. Καλούν το λαό και τη νεολαία της Καβάλας να καταδικάσει τα γεγονότα.

Η καταδίκη των γεγονότων εκφράζεται και με σχετικά δελτία Τύπου, όπου υπογράφουν οι ταξικές δυνάμεις της Καβάλας που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ο Σύλλογος Γυναικών Καβάλας, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στην Καβάλα, η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας, το Σωματείο Εμποροραπτών - Ραπτριών Καβάλας, το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών νομού Καβάλας, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επισιτιστών Θάσου, το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών επαγγελμάτων Λιμεναρίων και Περιχώρων.

Οι ταξικές δυνάμεις αποδοκιμάζουν τις εγκληματικές ενέργειες σημειώνοντας ότι αυτές μοναδικό στόχο έχουν να φιμώσουν και να αποπροσανατολίσουν. Οι μέθοδοι είναι γνωστές από χρόνια, είναι δοκιμασμένες και αποτυχημένες τονίζουν και υπογραμμίζουν ότι τα φαινόμενα αυτά πρέπει να απομονωθούν από όλους τους εργαζόμενους και το λαό της Καβάλας.

Το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων και ιδιαίτερα της νεολαίας προκαλούν ανησυχία στην άρχουσα τάξη και το σύστημα, όμως για την εργατική τάξη αποτελεί παρακαταθήκη, στήριγμα για να αντιπαλέψει την αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται από τους ευρωλάτρες της ΕΕ.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902», την εκπομπή «ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ» στις 20.15. Η Πόπη Καπετανοπούλου συνομιλεί για τη χειρουργική αντιμετώπιση της οσφυοϊσχιαλγίας, με τον νευροχειρουργό Χαράλαμπο Σεφέρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ