ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Αναβολή της συζήτησης του αντικομμουνιστικού ψηφίσματος

Την αναβολή της συζήτησης για το αντιδραστικό ψήφισμα «καταδίκης του κομμουνισμού» (για το Γενάρη του 2006) αποφάσισε χθες στο Παρίσι η Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η αναβολή έγινε κατορθωτή μετά τις σοβαρές αντιδράσεις που προκάλεσε η όλη αντικομμουνιστική επιχείρηση και αποτελεί οπωσδήποτε μια πρώτη θετική εξέλιξη.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μετά από μιαν έντονη αντιπαράθεση στην παραπάνω Επιτροπή, μέχρι το τέλος στη λεγόμενη «καταδίκη του κομμουνισμού» επέμεναν βασικά μόνο βουλευτές των χωρών της Βαλτικής, όπου, όπως είναι γνωστό, μεγάλες μερίδες του πληθυσμού (30% στην Εσθονία και 20% στη Λετονία) στερούνται πολιτικών δικαιωμάτων, όπου ισχύουν ήδη αντικομμουνιστικές απαγορεύσεις και περιορισμοί δράσης για τους κομμουνιστές, ενώ ακολουθείται και επίσημη πολιτική διαστρέβλωσης της Ιστορίας και δικαίωσης των ναζί.

Το «παρών» στη συνεδρίαση της Επιτροπής στο Παρίσι έδωσε ο πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, που είναι μέλος αυτής της Επιτροπής. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Μοσκόφσκι Κομσομόλετς», ο Β. Κουπτσόφ, αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, σημείωσε πως η παρέμβαση του Ζιουγκάνοφ στην Επιτροπή θα στηριζόταν στη θεμελιακή συνεισφορά της ΕΣΣΔ και των κομμουνιστών στην Αντιφασιστική Νίκη, γεγονός που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Οπως σημειώνουν τα ρωσικά ΜΜΕ, συνολικά η ρωσική αντιπροσωπεία, δηλαδή και οι βουλευτές της «Ενιαίας Ρωσίας», του κόμματος που στηρίζει τον Πρόεδρο Πούτιν, τάσσονται ενάντια στο αντικομμουνιστικό ψήφισμα. Οπως σχετικά δήλωσε ο Κονσταντίν Κοσάτσεφ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας και βουλευτής της «Ενιαίας Ρωσίας» (επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης): «Ασχετα από τις πολιτικές μας διαφορές, τασσόμαστε ενάντια στην καταδίκη του κομμουνισμού αυτού καθαυτού. Είμαστε αντίθετοι και θεωρούμε εντελώς απαράδεκτο να γίνεται προσπάθεια ταύτισης του κομμουνισμού με το ναζισμό, ως δύο κατευθύνσεις του ολοκληρωτισμού».

Εννοείται πως η αναβολή για τον προσεχή Γενάρη, κάθε άλλο παρά θα πρέπει να αδυνατίσει τη συνέχιση της πάλης για την πλήρη απόρριψη του σχετικού αντικομμουνιστικού ψηφίσματος. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η προσπάθεια των «εγκεφάλων» του ψηφίσματος θα στραφεί πλέον στην προσπάθεια «καλλωπισμού» του, δηλαδή αφαίρεσης των πιο χοντροκομμένων διατυπώσεων, ώστε αυτό να γίνει πιο «ευκολοχώνευτο» στην ψήφιση.

Καταδικάζουν

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του, το ΚΚ Πολωνίας καταδικάζει την προσπάθεια έγκρισης του αντικομμουνιστικού ψηφίσματος. Ανακοίνωση καταδίκης εξέδωσε, επίσης, η τάση «Είμαστε κομμουνιστές», που συσπειρώνεται γύρω από το περιοδικό L' ERNESTO της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης της Ιταλίας. Την ετοιμότητά του να εμποδίσει με κάθε τρόπο την ψήφιση του αντικομμουνιστικού ψηφίσματος δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας, Β. Εξνερ. Ενάντια στο ψήφισμα τάχθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος, που συμμετέχει στην Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Επίσης, 30 δημοκράτες αγωνιστές της Ελλάδας συνυπογράφουν την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, προς τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ρενέ βαν ντερ Λίντεν. Σημειωτέον ότι και αυτή η επιστολή άσκησε σημαντική επίδραση στη χτεσινή εξέλιξη για αναβολή.

Σήμερα «δικάζονται» οι ηλεκτρονικοί χαφιέδες

Στις 9 π.μ., στο κτίριο 13 της πρ. Σχολής Ευελπίδων

Σήμερα στις 9 το πρωί, εκδικάζεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας (κτίριο 13, αίθουσα 2) η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» και προσωπικοτήτων της κοινωνικο-πολιτικής ζωής της χώρας, εναντίον των καμερών παρακολούθησης, οι οποίες εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα με αφορμή την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Συγκεκριμένα, με την αίτηση ζητείται να παύσει η λειτουργία των ηλεκτρονικών χαφιέδων και να ξεκινήσει η αποκαθήλωσή τους από τους δρόμους της Αθήνας.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων δεν είναι μια μεμονωμένη ενέργειά της ενάντια στους μηχανισμούς παρακολούθησης. «Η προσπάθειά μας αυτή εντάσσεται και στηρίζεται στη γενικότερη πάλη των μαζικών φορέων, των συνδικάτων και του λαϊκού κινήματος ενάντια στον αυταρχισμό, στην κρατική και στην εργοδοτική τρομοκρατία και στόχο έχει την ανάπτυξη μαζικού αγώνα για την παύση λειτουργίας και την αποκαθήλωση των καμερών», σημειώνει.

Παράλληλα, υπογραμμίζει το γεγονός ότι σε ανάλογη προσφυγή στην Πάτρα, το εκεί Πρωτοδικείο έκρινε ότι «η λειτουργία των επίμαχων καμερών συνιστά ανεπίτρεπτη προσβολή των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων...» και απαγόρευσε τη λειτουργία τους.

«Η εκφρασμένη αντίθεση του λαϊκού κινήματος πρέπει να διατρανωθεί και με τη μαζική παρουσία στο δικαστήριο κατά την εκδίκαση της αίτησης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Θυμίζουμε εδώ ότι πέρα από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση» η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων φέρει και τις υπογραφές των: Αρβανίτη Κωνσταντίνου Δημοσιογράφου, Βακάλη Ευαγγέλου Προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Βασιλακόπουλου Ιωάννη Πρώην Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Βρεττού Αγγελου Δικηγόρου, Διακογιάννη Ε. Ιωάννη Δημοσιογράφου, Διάκου Κωνσταντίνου Δικηγόρου, Ζαφειρίου Ελένης Δικηγόρου, Ζορμπαλά Αλεξάνδρας Δικηγόρου, Θεοδωρόπουλου Θεοδώρου Δικηγόρου, Κακουλίδη Γεωργίου Ποιητή, Καλαμούκη Ευθυμίου Δημοσιογράφου, Καλτσώνη Δημητρίου Δρ. Νομικής, Καράτσαλου Χρήστου Συνδικαλιστή, Κατρούγκαλου Γεωργίου Επ. Καθηγητή Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Κατσιάβα Ευαγγέλου Δικηγόρου, Κοιλάκου Σταμάτη Οικονομολόγου, Κοκκινάκη Εμμανουήλ Δικηγόρου - Μέλους του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Κόρακα Ευστρατίου πρώην Ευρωβουλευτή, Κριτσίλη Βιολέτας Δικηγόρου, Μαγκάκη Γεωργίου - Αλεξάνδρου Καθηγητή Ποινικού Δικαίου - τ. Υπουργού, Μπελαντή Δημητρίου, Μπόση Μαρίας Διεθνολόγου, Μπουραζέλου Μαρίας Δικηγόρου, Νάκη Ιωάννη Συνδικαλιστή, Νικολόπουλου Ηλία Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, Πανούση Ιωάννη Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Παπαμάργαρη Θεοχάρη Συνδικαλιστή, Παριανού Γεωργίου Δικηγόρου, Ρεμπή Αγγελου Συνταξιούχου Εφέτη, Ρούση Γεωργίου Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, Σκεπετάρη Χριστόφορου Μέλους Διοίκησης ΓΣΕΕ, Σμυρνιώτη Χάρη Μέλους του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Σουλελέ Χρήστου Μέλους Διοίκησης ΑΔΕΔΥ, Σουλιώτη Δημητρίου Συνδικαλιστή, Σταυρόπουλου Ιωάννη Συνδικαλιστή, Τουμασάτου Κωνσταντίνου Δικηγόρου, Τσιούνη Νικολάου, Τσώλη Αλέξη Συνδικαλιστή, Φραγκιαδάκη Μαρίας Μέλους Διοίκησης της ΠΟΣΠΕΡΤ, και Χρύση Αλεξάνδρου Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου.

Ξεπερασμένες ιδέες και συστήματα

«Ξεπερασμένες» είναι σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης οι «προσεγγίσεις» όλων όσοι ασκούν στην κυβέρνηση κριτική επειδή «ενισχύει την επιχειρηματικότητα», γκρεμίζοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα των εργαζομένων. «Αμα λένε ότι θίγονται τα κεκτημένα και όχι το επιχειρηματικό κεφάλαιο κλπ., αυτό είναι μια άλλη διαδικασία, αλλά ξέρω ότι η κλασική διαίρεση της οικονομίας πλέον δεν ισχύει... Αυτές είναι προσεγγίσεις οι οποίες είναι ξεπερασμένες», είπε χαρακτηριστικά χτες στον «Φλας» ο Γ. Βουλγαράκης.

Ο υπουργός δεν πρωτοτυπεί ούτε κάνει του κεφαλιού του. Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στη συνέντευξή Τύπου στη ΔΕΘ χαρακτήρισε «ιδεοληψίες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» τις απόψεις που δε συμπίπτουν με την πολιτική της ολόπλευρης στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, ώστε να υπάρξει διέξοδος από την κρίση! Επικαλέστηκε, μάλιστα, ο πρωθυπουργός τις παγκόσμιες εξελίξεις, δηλαδή την κυριαρχία του ιμπεριαλισμού, οι οποίες, όπως είπε, «επιβεβαιώνουν την ορθότητα των δικών μου απόψεων».

Βέβαια, ο Κ. Καραμανλής έρχεται δεύτερος. Το ΠΑΣΟΚ ήταν που έδωσε μεγάλες μάχες για να συκοφαντήσει τις σοσιαλιστικές ιδέες και τους αγώνες του εργατικού κινήματος, κηρύσσοντας το ρεαλισμό και την προσαρμογή στην πραγματικότητα, ξηλώνοντας ταυτόχρονα συστηματικά το ένα μετά το άλλο δικαιώματα των εργαζομένων. Η διαφορά με τον σημερινό πρωθυπουργό είναι ότι αυτός δηλώνει εξαρχής ότι το κάνει «από ιδεολογία».

Εδώ και πολλά χρόνια γίνεται συστηματική δουλιά προκειμένου να διαπαιδαγωγήσουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν την ηγεμονία του κεφαλαίου και να συμφιλιωθούν με τις αλυσίδες τους. Μόνο το κεφάλαιο μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, αποφάνθηκε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας περίπου περήφανος που τα δίνει όλα στους κεφαλαιοκράτες για να ανταποκριθεί στην «κοινωνική αποστολή» τους...

Ξέρουν βέβαια πολύ καλά οι γαλαζοπράσινοι διαχειριστές πως δεν μπορούν να καταργήσουν την ταξική πάλη ούτε να γράψουν το τέλος της ιστορίας, έστω και αν πολλοί πιστεύουν ότι η παντοδυναμία του καπιταλισμού θα είναι αιώνια. Αργά ή γρήγορα θα μάθουν ότι αυτό που πραγματικά είναι ξεπερασμένο είναι το εκμεταλλευτικό σύστημα που υπηρετούν...


Π. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ