ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με τις αντιπροσωπείες των Οργανώσεων Νεολαίας

Χθες, Παρασκευή, 16 Σεπτέμβρη, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ, καλωσόρισε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ τις αντιπροσωπείες της ΠΟΔΝ και κομμουνιστικών και αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων Νεολαίας, που συμμετέχουν στο 31ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας συζήτησε αναλυτικά με τους εκπροσώπους των Οργανώσεων Νεολαίας για τις Θέσεις του ΚΚΕ, για τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις που κατέθεσε το 17ο Συνέδριό του για το διεθνές κομμουνιστικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Μετέφερε τις εντυπώσεις από την πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ σε Κούβα - Βενεζουέλα, καθώς και τη θετική εκτίμηση του ΚΚΕ για τη δράση της ΠΟΔΝ και το πρόσφατο 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που έγινε τον περασμένο Αύγουστο στο Καράκας, ενώ επανέλαβε τη σταθερή αλληλεγγύη των Ελλήνων κομμουνιστών με τους λαούς που αγωνίζονται και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της νεολαίας.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Ξεπούλημα πάση θυσία

Να ξεπουλήσει την «Ολυμπιακή Αεροπορία» πάση θυσία επιδιώκει η κυβέρνηση, αδιαφορώντας προκλητικά τόσο για τις βαρύτατες καταγγελίες που διατυπώνονται πανταχόθεν ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, όσο και για τις δυσμενέστατες επιπτώσεις που θα έχει η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας σε κοινωνικό, οικονομικό και εθνικό επίπεδο.

Ως πρώτο βήμα, η κυβέρνηση προχώρησε χτες στην κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο να κινηθούν διαδικασίες κατάσχεσης και άλλα ασφαλιστικά μέτρα από πιστωτές του ομίλου εταιριών της ΟΑ. Σύμφωνα με την τροπολογία - προσθήκη στο σχέδιο νόμου «Ρύθμιση Θεμάτων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης», μέχρι και τις 28 Φλεβάρη 2006 «δεν επιτρέπονται οι διαδικασίες και η λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών μέτρων, καθώς και των προσωρινών διαταγών, εντός ή εκτός της χώρας, σε βάρος των εταιριών "Ολυμπιακές Αερογραμμές ΑΕ" και "Ολυμπιακή Αεροπλοΐα ΑΕ" και οποιουδήποτε περιουσιακού τους στοιχείου...».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε - περισσότερο για τον αποπροσανατολισμό του κόσμου - ότι θα υπάρξει επαφή με τους υποψήφιους αγοραστές για να διερευνηθούν οι προθέσεις τους, μετά την καταδικαστική απόφαση των Βρυξελλών.

Πάντως, ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης για το μέλλον της εταιρίας, είναι και η ...δυσαρέσκεια που εκφράζουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Μεταφορών για την απόφαση των Βρυξελλών. Οχι επειδή είναι «βαριά», αλλά επειδή αφήνει περιθώρια για την επιβίωση της εταιρίας. Τα ίδια στελέχη δεν κρύβουν ότι θα προτιμούσαν την «ταφόπετρα» στην εταιρία να τη βάλει η ίδια η ΕΕ, ώστε να μην επωμιστεί το κόστος η κυβέρνηση.

Παρεμβάσεις από Εβερτ και Μητσοτάκη

Η ιδιωτικοποίηση της ΟΑ είναι το πιθανότερο σενάριο σύμφωνα με τον Μ. Εβερτ, ο οποίος μάλιστα «αποκάλυψε» ότι η κυβέρνηση σκόπιμα κυκλοφόρησε το σενάριο της «εκκαθάρισης εν λειτουργία» προκειμένου να περάσει ανώδυνα την ιδιωτικοποίηση!

«Το πλέον πιθανό σενάριο βλέπω πως είναι η ιδιωτικοποίηση, χωρίς όμως να χάσει τη νομική της οντότητα η εταιρία και χωρίς να επιβαρυνθούν από την ενέργεια οι εργαζόμενοι», είπε μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι αυτό που προέχει είναι «να βρεθούν αξιόπιστοι αγοραστές και όχι τυχάρπαστοι». Σε ερώτηση, γιατί η κυβέρνηση βιάστηκε να μιλήσει για «εκκαθάριση» της ΟΑ ο Μ. Εβερτ είπε ότι «ήταν κίνηση τακτικής»(!) και συμπλήρωσε: «Αν δεν είχε δείξει μια τέτοια πρόθεση με όρους και προϋποθέσεις για εκκαθάριση, δε θα είχαμε φτάσει στην ηπιότερη - απ' ό,τι αναμέναμε - απόφαση. Διαφορετικά θεωρώ ότι θα ήταν πολύ σκληρότερη».

«Πολύ δύσκολη» χαρακτήρισε την υπόθεση της ΟΑ ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι «όπως είναι σήμερα, δεν μπορεί να επιβιώσει». «Αν μπορεί να γίνει καλύτερη, το εύχομαι», συμπλήρωσε σε δηλώσεις που έκανε χτες στο Ρέθυμνο. Δεν παρέλειψε να επιρρίψει τις ευθύνες για την κατάσταση στην «Ολυμπιακή» όχι τόσο στις προηγούμενες κυβερνήσεις όσο στους εργαζόμενους «που δε δέχονται ποτέ να δουλέψουν με τους ίδιους όρους, που δούλευαν οι εργαζόμενοι στις άλλες μεγάλες αεροπορικές εταιρίες του κόσμου»!

Το ΤΕΕ

Ανυπολόγιστες και δυσβάστακτες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις θα έχει η ιδιωτικοποίηση ή εκκαθάριση της ΟΑ, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Μεταξύ των επιπτώσεων αυτών, αναφέρει: Τον κίνδυνο απαξίωσης και μελλοντικής κατάργησης πολλών μικρών περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς καμιά ιδιωτική εταιρία δε θα «πετά» σε «μη επικερδείς προορισμούς». Την απώλεια συσσωρευμένης και διεθνώς αναγνωρισμένης τεχνογνωσίας που έχει σήμερα η Τεχνική Βάση της ΟΑ. Το σημαντικό κόστος που θα πρέπει να καταβάλλει το κράτος στο αεροδρόμιο Σπάτων, αφού βάσει της σύμβασης παραχώρησης, η ΟΑ είναι ο κύριος χρήστης του αεροδρομίου, αποδίδοντας εξαιρετικά υψηλό τίμημα κάθε χρόνο για «ενοικιοστάσιο».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Στη ΔΕΘ για... μαϊμού αντιπολίτευση

Σήμερα το απόγευμα θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της 70ής Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενος από πολυμελές κλιμάκιο στελεχών του κόμματός του.

Με τη διήμερη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη ο Γ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να αναδείξει τις διαφορές της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση. Θα προσπαθήσει να εμφανίσει το κόμμα του σαν υπερασπιστή των λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά την ίδια στιγμή θα ταχτεί υπέρ της συνέχισης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων, της «αποκρατικοποίησης» της παιδείας, της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» και της υλοποίησης κάθε απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Βέβαια, για τις αντιπολιτευτικές του ανάγκες, ο Γ. Παπανδρέου θα διανθίσει τις ομιλίες του με φραστικές «κορόνες» περί υπεράσπισης του «κοινωνικού κράτους», το οποίο θα εντάξει στη λογική της «αλληλεγγύης» και της «φιλανθρωπίας». Συγχρόνως ο Γ. Παπανδρέου με την παρουσία του θέλει να τονώσει και το «ηθικό» των στελεχών και των μελών του κόμματός του, γι' αυτό ακριβώς το λόγο ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ στη Βόρεια Ελλάδα ετοιμάζει υποδοχή στο αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κάνει την πρώτη του ομιλία.

Εξάλλου σήμερα το βράδυ ο Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε εκπροσώπους των «παραγωγικών τάξεων», στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», ενώ αύριο Κυριακή, θα επισκεφτεί τα περίπτερα της ΔΕΘ και θα συναντηθεί με τη διοίκηση και τους εκπροσώπους των εργαζομένων της έκθεσης. Το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

ΚΡΗΤΗ - ΡΕΘΥΜΝΟ
Εκδήλωση για τη νεολαία

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η δράση του ΚΚΕ για τα προβλήματα της νεολαίας», οργανώνει η ΝΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ, με αφορμή την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος για τη Νεολαία. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα στο «Κέντρο Νέων».

ΑΓΡΙΝΙΟ
Για τον Χαρίλαο Φλωράκη

Εκδήλωση για τον Χαρίλαο Φλωράκη πραγματοποιεί τη Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου και ώρα 7 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης με ομιλητή τον Γιώργη Μωραΐτη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ