ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
«Οι τρεις δεκαετίες ήταν η αρχή»...

Το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» αναδείχτηκε σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους τόπους του Φεστιβάλ. Οι περισσότεροι έφυγαν μ' ένα καλό βιβλίο στο χέρι
Το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» αναδείχτηκε σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους τόπους του Φεστιβάλ. Οι περισσότεροι έφυγαν μ' ένα καλό βιβλίο στο χέρι
Μπορεί να έπεσε η αυλαία του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», αλλά ο απόηχός του παραμένει ζωντανός και αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για το κίνημα της νέας γενιάς, τους αγώνες του, για την προσπάθεια που κάνει το ίδιο το ΚΚΕ να βάλει στο επίκεντρο της δράσης του τη νεολαία και τα προβλήματά της. «Μαθαίνουμε την αλήθεια, αλλάζουμε τον κόσμο» ήταν το αισιόδοξο μήνυμα που έστελνε από κάθε γωνιά της, για τέσσερις μέρες, η μεγάλη πολιτεία του 31ου Φεστιβάλ.

Ο χώρος της Πανεπιστημιούπολης, στα Ιλίσια πλημμύρισε από κόσμο, από νιάτα, πλημμύρισε από την αίσθηση ότι πράγματι «οι τρεις δεκαετίες ήταν η αρχή»... Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ απέδειξε ότι μπορεί να ανανεώνεται, να μεγαλώνει, να εμπλουτίζεται χρόνο με το χρόνο. Απέδειξε ότι μπορεί να συνταιριάζει με δημιουργικό τρόπο την τέχνη με τον πλούσιο πολιτικό προβληματισμό, να γεννά και να ζυμώνει αιτήματα, συνθήματα, να ωριμάζει και ταυτόχρονα να παραμένει ζωντανό, σύγχρονο, νεανικό.

Ετσι και φέτος, το Φεστιβάλ δεν έμεινε στην περιγραφή των προβλημάτων της νέας γενιάς, δεν έμεινε στην καταγγελία και την αποκάλυψη για τα ψέματα και την παραπληροφόρηση που απλόχερα πλασάρει το σύστημα στη νέα γενιά. Προχώρησε παραπέρα, απευθύνοντας ηχηρό αγωνιστικό κάλεσμα στη νεολαία, δείχνοντας το δρόμο της διεξόδου, το δρόμο της συμμαχίας με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, την πάλη για λαϊκή οικονομία και εξουσία.

Ενα πολύβουο μελίσσι όλη η πολιτεία του Φεστιβάλ
Ενα πολύβουο μελίσσι όλη η πολιτεία του Φεστιβάλ
Εκατοντάδες από τους χιλιάδες νέους που πέρασαν τις πύλες του Φεστιβάλ από την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη έως και την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη θέλησαν να «γνωριστούν με την ΚΝΕ», να γνωρίσουν καλύτερα τις θέσεις και τη δράση της, να συμμετέχουν πιο ενεργά και πιο συχνά στις δραστηριότητες της Οργάνωσης. Πολλοί από αυτούς εντάχθηκαν ήδη στις γραμμές της ΚΝΕ, έκαναν το σημαντικό βήμα ένταξης στην οργανωμένη ζωή και δράση.

Παράλληλα, οι δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες του Φεστιβάλ και μόνο με την επίσκεψή τους στο χώρο της μεγάλης γιορτής, έφυγαν με ισχυρή την πεποίθηση ότι ...«η σπορά μένει και καρπίζει», ότι «ετούτα τα παιδιά έρχονται από πολύ μακριά, τραβούν πολύ μακριά», τραβούν με αποφασιστικότητα στο μέλλον, στο μέλλον που δεν μπορεί να είναι η βαρβαρότητα του καπιταλισμού, αλλά ο «νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός».


Οπου κι αν γυρνούσες το μάτι ομάδες νεολαίων να συζητούν. Αρκετοί επέλεξαν και να ενταχθούν στις γραμμές της ΚΝΕ
Οπου κι αν γυρνούσες το μάτι ομάδες νεολαίων να συζητούν. Αρκετοί επέλεξαν και να ενταχθούν στις γραμμές της ΚΝΕ

Την τιμητική του είχε και ο «Ριζοσπάστης». Τόσο που να μας δεσμεύει ακόμα περισσότερο αυτή η σχέση με τα νέα παιδιά
Την τιμητική του είχε και ο «Ριζοσπάστης». Τόσο που να μας δεσμεύει ακόμα περισσότερο αυτή η σχέση με τα νέα παιδιά

Αμεσος διάλογος

Ενας ιδιότυπος «διάλογος» εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια της προχτεσινής ομιλίας της Αλέκας Παπαρήγα την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, με τους νεολαίους που είχαν κατακλύσει το χώρο.

Ετσι, από την αρχή ακόμη, όταν η ομιλήτρια αναφέρθηκε στην ιστορία της νεολαιίστικης πάλης και τη συνεισφορά του ΚΚΕ σε αυτή, η απάντηση ήταν: «Εννιά δεκαετίες αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία». Και όταν διάβαζε τα λόγια του σ. Χαρίλαου «είναι σπορά σου λέω...», οι νεολαίοι το διατράνωσαν: «ΚΝΕ - ΚΝΕ δυνατή, πρωτοπόρα μαζική».

Και αργότερα, όταν μίλησε για την Μπολιβαριανή διαδικασία στη Βενεζουέλα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και που πρόκειται να αντιμετωπίσει και σημείωνε πως «ο γνήσιος διεθνισμός δεν μπορεί να είναι ουδέτερος απέναντι στην ταξική πάλη», το σύνθημα ήρθε να συμπληρώσει την ομιλία: «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών». Οταν η Αλέκα Παπαρήγα, μίλησε για το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα και το πώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν αναγάγει σε «επιστήμη από την πλευρά τους» τη διάβρωση των κοινωνικών συνειδήσεων, οι συγκεντρωμένοι νεολαίοι πρόσθεσαν: «ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, στηρίζουν το κεφάλαιο και την πλουτοκρατία». Μιλώντας, στη συνέχεια για την Παιδεία και τις επιδιώξεις κεφαλαίου και κυβερνήσεων, η τοποθέτηση με το σύνθημα ήταν σαφής: «Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Και όταν η Αλέκα Παπαρήγα, ανέφερε τη «ρήση» του Μπους ότι «πραγματικός εχθρός δεν είναι η τρομοκρατία, αλλά η ριζοσπαστική ιδεολογία», οι νεολαίοι διατράνωσαν: «Τρομοκράτες δεν είναι οι λαοί, είναι το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί». Λίγο πριν το τέλος της ομιλίας και όταν η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε για το ζήτημα των συμμαχιών η νέα γενιά απάντησε: «Εργάτες - αγρότες - φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές» και «ΚΚΕ ισχυρό, Μέτωπο Λαϊκό».

Με το τέλος της ομιλίας, τα συνθήματα δόνησαν την Πανεπιστημιούπολη: «Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», «Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική και τώρα και πάντα στην πρώτη τη γραμμή», «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο Σοσιαλισμός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ