Σύμπτωμα της ραγδαίας εμπορευματοποίησης της Υγείας
Μια κερκόπορτα ακόμα στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση και η Διοίκηση του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», καθώς σχεδιάζει να καθιερώσει το εισιτήριο των τριών ευρώ και για τα επείγοντα περιστατικά, που μέχρι τώρα ισχύει μόνο στα τακτικά ιατρεία.
Ως αιτιολογικό για την απόφασή της αυτή η Διοίκηση παρουσιάζει το σκεπτικό ότι με αυτό τον τρόπο θα ανακόψει τη μεγάλη προσέλευση στα επείγοντα δερματολογικά ιατρεία του νοσοκομείου, τα οποία εφημερεύουν σε 24ωρη βάση και δέχονται πάνω από 200 περιστατικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα εισιτήρια προτεραιότητας που διανέμονται κάθε πρωί στα επείγοντα ιατρεία εξαφανίζονται μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας. Τα τρία ευρώ θα πληρώνονται - κατά τη Διοίκηση - μέχρι τις 8.30 το βράδυ. Ετσι δεν αποκλείεται να μετατεθεί η ουρά για μετά το βράδυ που δε θα ισχύει το χαράτσι.
Επιπλέον καθημερινά γίνονται και 400 προγραμματισμένα ιατρεία για δερματολογικά περιστατικά. Ετσι, εκτός απ' το χαράτσι, η Διοίκηση του «Ανδρέας Συγγρός» επιχειρεί και μια άλλη ανατροπή: Προσπαθεί να μεταθέσει προγραμματισμένα ιατρεία στα επείγοντα, επικαλούμενη το μεγάλο όγκο των περιστατικών.
Με αυτές τις επιλογές, η Διοίκηση προσπαθεί να κατευνάσει και τη δικαιολογημένη απ' την υπερεντατικοποίηση της εργασίας αγανάκτηση των γιατρών. Μόνο που με αυτόν τον τρόπο ούτε θ' ανακουφίσει τους γιατρούς γιατί τους ετοιμάζει δουλιά απ' την «πίσω πόρτα» και ταυτόχρονα θα επιβάλλει χαράτσια στα λαϊκά στρώματα που έχουν το δικαίωμα και την ανάγκη των δωρεάν υπηρεσιών Υγείας.
Τεράστιες οι ευθύνες της πολιτικής του δικομματισμού σημειώνει το ΕΚΛ, αντιπροσωπεία του οποίου περιόδευσε στο χώρο
Στις συναντήσεις, συζητήθηκαν τα μεγάλα προβλήματα του νοσοκομείου, που είναι:
Στα πλαίσια των συναντήσεων συζητήθηκαν και τα προβλήματα των Κέντρων Υγείας, που υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η λειτουργία των δύο μεγάλων νοσοκομείων της περιοχής, καθώς:
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΚΛ μετά την περιοδεία, τονίζει πως γι' αυτήν την κατάσταση «ευθύνη φέρουν τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και προηγούμενες κυβερνήσεις», υπογραμμίζοντας ότι «η υποχρηματοδότηση της Υγείας, η ανάθεση τομέων, υπηρεσιών και λειτουργιών σε ιδιώτες, καθώς και εξωτερικά, ιδιωτικά συμφέροντα είναι αυτά, που σήμερα εμποδίζουν την κάλυψη των ελλείψεων του Νομαρχιακού Νοσοκομείου και καθορίζουν την πολιτική στον τομέα της Υγείας».
Και προβάλλοντας το διεκδικητικό του πλαίσιο για Δημόσια, Δωρεάν Υγεία για όλους, καλεί τους φορείς, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τη νεολαία της Θεσσαλίας να πάρουν θέση δίπλα του, για να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Μετά τη θύελλα που ξεσηκώθηκε ανάμεσα στους φαρμακοποιούς για την κατάργηση της απλής αναλογικής στις εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και των 54 τοπικών συλλόγων - μελών του ΠΦΣ, ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης αναγκάστηκε να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία.
Χτες, κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για την αιμοδοσία - στο οποίο είχε κατατεθεί η επίμαχη τροπολογία - ο Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωσε, χωρίς να αιτιολογήσει, την απόσυρση της τροπολογίας. Υπενθυμίζεται ότι τώρα ισχύει η απλή αναλογική και η τροπολογία προέβλεπε τον αποκλεισμό των παρατάξεων που δε συμπλήρωσαν το 50% συν ένα απ' την κατανομή των εδρών στη δεύτερη κατανομή.
Ως δικαιολογία στην αιτιολογική έκθεση ο υπουργός Υγείας παρουσίασε αίτημα του ΔΣ του ΠΦΣ - κάτι που δεν υπήρξε ούτε ως συζήτηση. Η επιχειρηθείσα κυβερνητική παρέμβαση εκδηλώθηκε ενόψει των εκλογών στον ΠΦΣ στις 24/9/2005 και με σκοπό να ενισχύσει τον εκλεκτό της κυβέρνησης Δ. Βαγιωνά που είναι και διορισμένος πρόεδρος στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και - προφανώς - κατόπιν δικής του υπόδειξης συντάχτηκε η αντιδημοκρατική τροπολογία, καθώς η παράταξη που υποστήριξε στις προηγούμενες εκλογές η ΝΔ κατέρχεται τριχοτομημένη σε αυτές τις εκλογές.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει την ανάγκη να ενισχυθεί η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών στις εκλογές του ΠΦΣ που απ' την πρώτη στιγμή αντιτάχτηκε στην τροπολογία και πήρε πρωτοβουλίες για την έμπρακτη καταδίκη της.
Την επιστροφή όλων των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ σε μια δόση, σύνταξη όχι μικρότερη από 1.050 ευρώ, καμία συμμετοχή στα φάρμακα, κλπ., απαιτεί η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, με ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό. Η Ενωση των συνταξιούχων χαρακτηρίζει προκλητικές τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τα νέα πρόσθετα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων, για τη συνέχιση της σκληρής λιτότητας και συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Δηλώνει ότι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ Πειραιά δε θα ανεχτούν άλλο αυτήν την κατάσταση και θα πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Ερώτηση στη Βουλή για τη λειτουργία του Τμήματος Χημειοθεραπειών στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Γιάννης Πατσιλινάκος προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νικήτα Κακλαμάνη.
Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, αναφέρεται στην Ερώτηση, εκτελούνται χημειοθεραπείες στο τμήμα Α` Βοηθειών του νοσοκομείου, που έχει συνολικά οκτώ κλίνες. Οι συνθήκες, υπογραμμίζουν οι βουλευτές, είναι ακατάλληλες και για τους ασθενείς που χρειάζονται χημειοθεραπεία και για τους εργαζόμενους, αφού απουσιάζουν στοιχειώδη μέτρα, π.χ. απαγωγείς κλπ.
Ετσι, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει για τη δημιουργία κατάλληλου χώρου και συνθηκών για τις χημειοθεραπείες, αλλά και για τη στελέχωση του τμήματος με εξειδικευμένο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό.