ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Θα συμπορευτούμε με δυνάμεις που βρίσκονται στη λαϊκή δράση

Εκδήλωση με θέμα τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση έγινε προχτές στο Κερατσίνι

«Για το ΚΚΕ οι συνεργασίες, οι συμμαχίες, τα μέτωπα, είναι στρατηγικό καθήκον». Αυτό τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας προχτές το βράδυ σε συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΚΟΠ με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Κερατσινίου.

Σε μια γειτονιά που, όπως και στις άλλες εργατογειτονιές του Πειραιά, όπως σημείωσε ο ομιλητής, έχουν μείνει βαθιά τα σημάδια από τη θετική δράση και προσφορά των κομμουνιστών, αριστερών, ριζοσπαστών αγωνιστών δημάρχων, οι οποίοι συχνά σε δύσκολες εποχές συγκρούονταν με τις δυνάμεις του αστικού κράτους, στην προσπάθειά τους να προσφέρουν (και πρόσφεραν) έργο στους εργάτες, στη νεολαία, στους κατοίκους των δήμων τους.

«Για το ΚΚΕ οι συνεργασίες, οι συμμαχίες, τα μέτωπα, είναι στρατηγικό καθήκον, τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής. Αλλωστε και στο πρόσφατο το 17ο Συνέδριό μας μιλήσαμε πολύ για το λαϊκό μέτωπο. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο μαζικό, στο εργατικό κίνημα, σε θέματα αντιιμπεριαλιστικής, φιλειρηνικής πάλης, σε ζητήματα δημοκρατικών δικαιωμάτων, συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών, συνεργαζόμαστε με πολλές δυνάμεις, οι οποίες δε συμφωνούν σε όλα μαζί μας. Ομως έχουμε κατακτήσει ένα υψηλό επίπεδο συνεργασίας και προχωράμε δημιουργικά. Μ' αυτές τις δυνάμεις, με άλλους αγωνιστές που βρίσκονται στη λαϊκή δράση θα συμπορευτούμε στη μάχη των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών».

Αλλωστε, πρόσθεσε, τα τελευταία χρόνια οι αλλαγές που έγιναν στο θεσμικό πλαίσιο, σε συνδυασμό με την αλλαγή των συσχετισμών, όχι μόνο απογύμνωσαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση από όποια κοινωνικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες είχε κατακτήσει από τη δράση κομμουνιστών και ριζοσπαστών δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, αλλά τη μετέτρεψαν σε μέσο και μοχλό προώθησης αντιλαϊκών αποφάσεων. Σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που, φυσικά, είναι μηχανισμός του κράτους, δρα ως συμπληρωματικός οργανισμός, όχι μόνον του κράτους, αλλά και του μεγάλου κεφαλαίου. Η συνύφανση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το μεγάλο κεφάλαιο προωθείται συστηματικά σε όλους τους τομείς λειτουργίας και δράσης της. Ετσι τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παίρνουν αποφάσεις αντιλαϊκού χαρακτήρα.

Αναφερόμενος στους δημάρχους και τους νομάρχες που στηρίχτηκαν από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τους αντίστοιχους του Συνασπισμού, τόνισε πως στα πλαίσια των ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ επιβάλλουν την εμπορευματοποίηση, την πρόσθετη φορολογία, την ιδιωτικοποίηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ανταποδοτικότητα, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας κλπ. Δε διεκδικούν κονδύλια από το κράτος. Ούτε καν τους παρακρατημένους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Με συστηματικό τρόπο καλλιεργούν συμβιβαστικές συνειδήσεις στους εργαζόμενους, στη νεολαία. Περνάνε την αντίληψη ότι για να λειτουργήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να πληρώνουν οι εργαζόμενοι, ο λαός. Και να πληρώνει για παροχές, τις οποίες το κράτος έπρεπε να τις καλύπτει και σε υψηλή ποιότητα. Κι αυτό γιατί οι εργαζόμενοι τις έχουν πληρώσει και μέσα από τη φορολογία. «Μ' αυτές τις δυνάμεις δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας» επισήμανε ο Σπ. Χαλβατζής.

«Αγωνιζόμαστε, υπογράμμισε, για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση από το λαό για το λαό» και κάλεσε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, στις Δημοτικές, Νομαρχιακές Εκλογές να απεγκλωβιστούν από τα κόμματα του δικομματισμού. Να γυρίσουν την πλάτη στη λογική του συμβιβασμού που καλλιεργεί ο ΣΥΝ. Να υποστηρίξουν, να ψηφίσουν τα ενωτικά, αγωνιστικά ψηφοδέλτια που θα στηρίξει το ΚΚΕ και οι σύμμαχοί του. «Και αυτό, όπως επισήμανε, γιατί τα κόμματα αυτά, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της ακρίβειας, της ανεργίας, αλλά και για την υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών πολέμων, για την προώθηση στη ζωή της πολιτικής της ΕΕ, της νέας τάξης πραγμάτων. Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά συναίνεση, καμιά υποχώρηση στη λογική της υποταγής στους νόμους της αγοράς, στις επιλογές της ΕΕ».

Μετά την ομιλία ακολούθησε πλούσιος διάλογος, ενώ η Ελένη Παπαδοπούλου, νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ Πειραιά, κλείνοντας την εκδήλωση, κάλεσε όλους τους συγκεντρωμένους να πάρουν μαζικά μέρος στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται, την ερχόμενη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη και στις 6 Οκτώβρη στον Πειραιά και στις 12 Νοέμβρη στην Αθήνα.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Ο μάγος και το κοράκι

Ιδού λοιπόν ο αγοραστής με μουστάκι αμφιβόλου βαφής και κοστούμι τριτοκοσμικής κοπής. Παραμιλά ο αντιπρόσωπος των αντιπροσώπων, ο μεσάζων της συμφοράς, για το αν θα αγοράσει και τι, αρχίζοντας από την «Ολυμπιακή».

Τι γυρεύει αυτό το κοράκι μέσα στα πόδια μας; Ποιος οικονομικός όμιλος το έστειλε μόλις μυρίστηκε ψοφίμι; Το Κεφάλαιο ξεπερνά πια σε ταχύτητα τα γραφεία κηδειών. Ποια παιδιά της αρπαχτής ανοίγουν το δρόμο για το κοράκι; Τι είναι όλοι αυτοί που έχουν περάσει στην πράξη, κι εμείς είμαστε καθηλωμένοι στο θέαμα;

Χάρη σε αυτά τα ακραία φαινόμενα έχουμε την αληθινή μας εικόνα μέσα στον καθρέφτη. Είμαστε παραμυθιασμένοι Νεοέλληνες, ανθέλληνες, και δε βλέπουμε πόσο μοιάζουμε στο κοράκι.

Αν ερχόταν ένας μάγος και μας έδειχνε το μέλλον μας, αφού πρώτα τον πετροβολούσαμε, σύμφωνα με τις αιώνιες συνήθειές μας μπροστά στην αλήθεια, θα τα χάναμε. Ενώ η ζωή μας κυλά σαν την άμμο μέσα στην κλεψύδρα, εμείς επαναλαμβάνουμε αταβιστικά τα ίδια λάθη, λες και καμιά εμπειρία δε μέτρησε σε τίποτα. Το κοράκι που ήρθε να αγοράσει την «Ολυμπιακή» μας έχει ζυγίσει και μετρήσει καλά. Κι αυτό είναι το χειρότερο απ' όλα. Τα καθωσπρέπει παιδιά της Νέας Δημοκρατίας είναι υπεύθυνα για όλο αυτό το σκυλολόι που θα αρχίζει να αγοράζει το καθετί. Ως εκ τούτου κάθε συνεργασία με τα καθωσπρέπει παιδιά είναι συνενοχή για την καταστροφή που ετοιμάζεται.


του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902», την εκπομπή «ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ» στις 20.15. «Τι είναι ο ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων, πώς διαγιγνώσκεται και πώς θεραπεύεται;» εξηγεί ο μαιευτήρας γυναικολόγος, Χάρης Χηνιάδης. Επιμέλεια - παρουσίαση: Πόπη Καπετανοπούλου.

Ευχαριστήριο

Η οικογένεια του Κώστα Κάππου ευχαριστεί όλους όσοι συμπαραστάθηκαν με κάθε τρόπο στο μεγάλο της πένθος. Κάνει γνωστό, επίσης, ότι το πολιτικό μνημόσυνο του Κώστα Κάππου θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη. Για την ακριβή ημερομηνία θα υπάρξει ανακοίνωση στον Τύπο.

ΝΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τις τοπικές εκλογές

Συγκέντρωση για την προβολή των θέσεων του ΚΚΕ για το χαρακτήρα των τοπικών εκλογών διοργανώνει η ΝΕ Καρδίτσας του Κόμματος. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 27 Νοέμβρη, στις 8 μ.μ., στο «Παυσίλυπο», με ομιλητή τον Γ. Χαρίτο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ