ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Αυξάνεται με ρυθμό 1 δισ. ευρώ το μήνα!

Στα 58,5 δισ. ευρώ έφτασε τον Ιούλη του 2005 το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων των νοικοκυριών (καταναλωτικών, στεγαστικών, κλπ.), ροκανίζοντας κάθε μήνα περισσότερα χρήματα από το ισχνό εισόδημά τους

Με ρυθμούς της τάξης του 1 δισ. ευρώ το μήνα συνεχίζει να διογκώνεται η μάζα του δανεισμού των νοικοκυριών στις τράπεζες. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η οποία αποδείχνεται ο καλύτερος κράχτης της πραμάτειας των τραπεζών και εφαλτήριο διόγκωσης των υπέρογκων κερδών τους. Είναι φανερό το γεγονός ότι ο τραπεζικός δανεισμός αποτελεί έναν ακόμη μοχλό ανακατανομής εισοδημάτων σε βάρος των λαϊκών τάξεων και σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και των προτεραιοτήτων του.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των νοικοκυριών, στο τέλος Ιούλη του 2005, ήταν αυξημένα κατά 26,8% συγκριτικά με πέρσι, έναντι αύξησης 3,5% περίπου που εμφανίζει ο επίσημος πληθωρισμός. Ο πολλαπλάσιος ρυθμός αύξησης των δανείων σε σχέση με τον τιμάριθμο και τις ακόμη χαμηλότερες αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις αποτελεί δείκτη ανακατανομής και απομύζησης λαϊκών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο δανείων των νοικοκυριών τον Ιούλη του 2005 διαμορφώθηκε σε 58,55 δισ. ευρώ, από 46,9 δισ. ευρώ τον Ιούλη του 2004. Στα στοιχεία της ΤτΕ, όπου εμφανίζεται συνολικό υπόλοιπο 57,6 δισ. ευρώ (και ρυθμός αύξησης 24,7%), πρέπει να προστεθούν 952,4 εκατ. ευρώ, ποσό, που, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, αποτελεί «τιτλοποιήσεις καταναλωτικών δανείων» και καταχωρίζεται ξεχωριστά. Οι «τιτλοποιήσεις» είναι το νέο «φρούτο» που χρησιμοποιούν από φέτος ορισμένες τράπεζες. Επί της ουσίας αποτελεί μορφή δανεισμού των τραπεζών από άλλους μεγαλορεντιέρηδες. Οι τράπεζες δίνουν ένα μέρος του τοκογλυφικού επιτοκίου που απέσπασαν από τα νοικοκυριά στους δανειστές τους, γεγονός που αποδείχνει το μέγεθος της εφαρμοζόμενης τοκογλυφικής πρακτικής τους σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων. Με τις «τιτλοποιήσεις» οι εκδότριες τράπεζες αυξάνουν τη ρευστότητά τους, εκχωρώντας και προεισπράττοντας από τρίτους (άλλες τράπεζες, «θεσμικούς» ρεντιέρηδες, κ.ά.) τα ποσά των μελλοντικών οφειλών που έχουν τα νοικοκυριά. Είναι φανερό βέβαια ότι τα ποσά των «τιτλοποιήσεων» αποτελούν μέρος του σημερινού ανεξόφλητου υπόλοιπου των νοικοκυριών.

Από τα επιμέρους στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει ότι φέτος τον Ιούλη:

  • Το ανεξόφλητο υπόλοιπο για στεγαστικά δάνεια φτάνει σε 37,2 δισ. ευρώ (από 29,8 δισ. ευρώ τον Ιούλη του 2004) με ποσοστό αύξησης 24,9%
  • Τα καταναλωτικά δάνεια (μαζί με τις «τιτλοποιήσεις») διογκώθηκαν στα 19,85 δισ. ευρώ (από 14,98 δισ. ευρώ). Ο ρυθμός αύξησης στο τελευταίο 12μηνο φτάνει σε 32,5%
  • Οι επιχειρήσεις χρωστούν 69,6 δισ. ευρώ (αύξηση 6,4). Το συνολικό υπόλοιπο για επιχειρήσεις και νοικοκυριά φτάνει σε 128,2 δισ. ευρώ, ξεπερνά δηλαδή το 73% του ΑΕΠ που θα παραχτεί μέσα στο 2005.
«ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΜΕ»
Οι μικροί ΕΒΕ στη «δαγκάνα» της Λισαβόνας

«Δωράκια» για τις δύο Συνομοσπονδίες (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ), συστάσεις επιτροπών, προαναγγελίες δημιουργίας «συμβουλευτικού σώματος», χάραξη «ολοκληρωμένης πολιτικής» στο πλαίσιο των...«μεταρρυθμίσεων» που ήδη συντελούνται και της πολιτικής της Λισαβόνας. Αυτά τα «όπλα» χρησιμοποίησε χτες η κυβέρνηση στην πρώτη, «εορταστική», συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, για να απαντήσει στα ζητήματα επιβίωσης που θέτουν εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι. Με απλά λόγια, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας διαβεβαίωσε τους μικρούς ΕΒΕ ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική που γεννά, αναπαράγει και οξύνει τα προβλήματά τους!

Τα πράγματα όμως είναι σοβαρά. Και χειροτερεύουν καθώς οι ηγεσίες των δύο πλέον αρμόδιων φορέων για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μικρών ΕΒΕ (της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου), δεν μπορούσαν να σταματήσουν τα «ευχαριστώ» προς τον υπουργό και την κυβέρνηση, αντί να εξεγερθούν για τα μέτρα που λαμβάνονται σε βάρος αυτών που αντιπροσωπεύουν. Κι αυτό συνέβη για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί αυτές οι ηγεσίες έχουν εκφράσει εγκαίρως την ένθερμη στήριξή τους στην εφαρμοζόμενη πολιτική και δεύτερον επειδή το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη σύστασης και τα «πρώτα βήματα» των ερευνητικών Ινστιτούτων που θέλουν να φτιάξουν οι δύο οργανώσεις!!!

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος αποδέχτηκε πλήρως και τις «μεταρρυθμίσεις» της «νέας διακυβέρνησης» και τις επιταγές της Λισαβόνας που επιδιώκει την ύπαρξη αποκλειστικά «βιώσιμων», «καινοτόμων» και ισχυρών «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων! Ο ίδιος πρόσθεσε πως το Συμβούλιο πρέπει να είναι ένα «σοβαρό εργαλείο» για να υποστηριχτεί η «άλλη άποψη» που δε θα περιθωριοποιεί τις ΜΜΕ, καθώς και ότι σήμερα όλα γίνονται για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΣΕΕ Δ. Αρμενάκη, που αυτός τουλάχιστον μίλησε και για τον μικρό έμπορο που βγάζει το μεροκάματο, μόνο που το είπε για να υποστηρίξει ότι δεν μπορεί να χάνει χρόνο με τη... γραφειοκρατία!

Ενδεικτικό για το τι εννοούν όταν μιλούν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ήταν ότι ο μεν υπουργός μίλησε για την ανάγκη σχεδιασμού μιας «ολοκληρωμένης πολιτικής», ο δε γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Σ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ολοκληρωμένη πολιτική» συνιστούν τα ληφθέντα μέτρα!

Εκτός από το θέμα των Ινστιτούτων, ο υπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία Σώματος Συμβούλων Εμπειρογνωμόνων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (θα αποτελείται από συνταξιούχα στελέχη επιχειρήσεων), την εκπόνηση τριετούς Σχεδίου Δράσης για τις ΜΜΕ, εκπόνηση ετήσιας έκθεσης για την κατάσταση των ΜΜΕ και Ενίσχυση της Κλωστοϋφαντουργίας, Ενδυσης, Υπόδησης, Δέρματος και της «βιομηχανικής υπεργολαβίας».

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ
«Στάχτη στα μάτια» για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που σημειώθηκαν σχετικά με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και το πογκρόμ εθελούσιας εξόδου των εργαζομένων της, η κυβέρνηση, φαινομενικά, άρχισε να τα «μαζεύει»! Ετσι με δηλώσεις υπουργών της προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού και να κρύψει τις πραγματικές της επιδιώξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, ο οποίος δήλωσε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ (στην πράξη το θυμούνται όταν τους συμφέρει), «προβλέπει ειδικά για την ΕΥΔΑΠ, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ, και επειδή διαχειρίζεται ένα ευαίσθητο κοινωνικό αγαθό, όπως το νερό, να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας της».

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει το αλαλούμ που δημιουργήθηκε το προηγούμενο διάστημα (με τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος να δηλώνει πως «δε γνωρίζει το θέμα» και τον υπουργό Οικονομία ότι «προς το παρόν δεν εξετάζεται» η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ) ο Γ. Σουφλιάς ήταν... αφοπλιστικός! «Το θέμα το γνωρίζει καλύτερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ», δήλωσε, δηλαδή ο ίδιος...

Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να εφησυχάζει με δηλώσεις του τύπου αυτού, καθώς η κυβέρνηση πιστή στα δόγματα του φιλελευθερισμού είναι έτοιμη να ανοίξει και το θέμα της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, εξυπηρετώντας μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που έχουν βάλει στο μάτι κερδοφόρους τομείς της επιχείρησης. Και αυτό θα το πράξει, όταν προφανώς κρίνει ότι είναι ώριμες οι συνθήκες.

Πληθαίνουν τα παράπονα καταναλωτών

Η λεηλασία που υφίστανται τα λαϊκά εισοδήματα από την καθημερινή ακρίβεια και τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις, η υπερχρέωση των νοικοκυριών, προκειμένου να τα φέρουν βόλτα με τα καθημερινά έξοδα, σε συνδυασμό με την κερδοσκοπία των τραπεζών σε κάθε είδους δανεισμό συγκεντρώνουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά των καταγγελιών και παραπόνων καταναλωτών που κατέγραψε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) στο διάστημα από το Γενάρη μέχρι και τον Αύγουστο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό παραπόνων στο σύνολο των 10.726 συγκέντρωσε ο φόρος δεύτερης κατοικίας (15,23%). Ακολουθούν οι πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια (ποσοστό 11,56%), τα ελαττωματικά προϊόντα (11,9%), τα γυμναστήρια (9,85%), οι αυξήσεις τιμών (9,53%) και τα ακατάλληλα τρόφιμα (7,40%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ