Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΜΕ»
Οι μικροί ΕΒΕ στη «δαγκάνα» της Λισαβόνας

«Δωράκια» για τις δύο Συνομοσπονδίες (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ), συστάσεις επιτροπών, προαναγγελίες δημιουργίας «συμβουλευτικού σώματος», χάραξη «ολοκληρωμένης πολιτικής» στο πλαίσιο των...«μεταρρυθμίσεων» που ήδη συντελούνται και της πολιτικής της Λισαβόνας. Αυτά τα «όπλα» χρησιμοποίησε χτες η κυβέρνηση στην πρώτη, «εορταστική», συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, για να απαντήσει στα ζητήματα επιβίωσης που θέτουν εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι. Με απλά λόγια, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας διαβεβαίωσε τους μικρούς ΕΒΕ ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική που γεννά, αναπαράγει και οξύνει τα προβλήματά τους!

Τα πράγματα όμως είναι σοβαρά. Και χειροτερεύουν καθώς οι ηγεσίες των δύο πλέον αρμόδιων φορέων για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μικρών ΕΒΕ (της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου), δεν μπορούσαν να σταματήσουν τα «ευχαριστώ» προς τον υπουργό και την κυβέρνηση, αντί να εξεγερθούν για τα μέτρα που λαμβάνονται σε βάρος αυτών που αντιπροσωπεύουν. Κι αυτό συνέβη για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί αυτές οι ηγεσίες έχουν εκφράσει εγκαίρως την ένθερμη στήριξή τους στην εφαρμοζόμενη πολιτική και δεύτερον επειδή το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη σύστασης και τα «πρώτα βήματα» των ερευνητικών Ινστιτούτων που θέλουν να φτιάξουν οι δύο οργανώσεις!!!

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος αποδέχτηκε πλήρως και τις «μεταρρυθμίσεις» της «νέας διακυβέρνησης» και τις επιταγές της Λισαβόνας που επιδιώκει την ύπαρξη αποκλειστικά «βιώσιμων», «καινοτόμων» και ισχυρών «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων! Ο ίδιος πρόσθεσε πως το Συμβούλιο πρέπει να είναι ένα «σοβαρό εργαλείο» για να υποστηριχτεί η «άλλη άποψη» που δε θα περιθωριοποιεί τις ΜΜΕ, καθώς και ότι σήμερα όλα γίνονται για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΣΕΕ Δ. Αρμενάκη, που αυτός τουλάχιστον μίλησε και για τον μικρό έμπορο που βγάζει το μεροκάματο, μόνο που το είπε για να υποστηρίξει ότι δεν μπορεί να χάνει χρόνο με τη... γραφειοκρατία!

Ενδεικτικό για το τι εννοούν όταν μιλούν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ήταν ότι ο μεν υπουργός μίλησε για την ανάγκη σχεδιασμού μιας «ολοκληρωμένης πολιτικής», ο δε γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Σ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ολοκληρωμένη πολιτική» συνιστούν τα ληφθέντα μέτρα!

Εκτός από το θέμα των Ινστιτούτων, ο υπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία Σώματος Συμβούλων Εμπειρογνωμόνων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (θα αποτελείται από συνταξιούχα στελέχη επιχειρήσεων), την εκπόνηση τριετούς Σχεδίου Δράσης για τις ΜΜΕ, εκπόνηση ετήσιας έκθεσης για την κατάσταση των ΜΜΕ και Ενίσχυση της Κλωστοϋφαντουργίας, Ενδυσης, Υπόδησης, Δέρματος και της «βιομηχανικής υπεργολαβίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ