Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την είχαν «προγραμμένη» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, είχαν δεσμευτεί εγγράφως στο διευθυντήριο των Βρυξελλών για πλήρη «εκκαθάριση» του ομίλου εταιριών της «Ολυμπιακής»

Ρητή δέσμευση ότι θα «εκκαθαρίσουν» πλήρως τον όμιλο εταιριών της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), παρείχαν εγγράφως προς τις Βρυξέλλες τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Το σχέδιο της σημερινής κυβέρνησης για την ΟΑ, αποκαλύπτει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ πανομοιότυπο σχέδιο είχε καταθέσει και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με επιστολή της προς τις Βρυξέλλες, τον Γενάρη του 2004.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για το μέλλον της ΟΑ, αποκαλύπτονται στο επίσημο κείμενο της απόφασης που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 14 Σεπτέμβρη 2005, όπου αναφέρεται: «Πρόθεση των ελληνικών αρχών είναι να εφαρμοστούν στις εταιρίες ΟΑ - Υπηρεσίες και Ολυμπιακές Αερογραμμές - οι διατάξεις περί αφερεγγυότητας και να τεθούν σε εκκαθάριση». Σημειώνεται ότι στην «παλιά Ολυμπιακή» (ΟΑ - Υπηρεσίες) έχουν παραμείνει οι «χρυσοφόροι» τομείς της Τεχνικής Βάσης, της επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών (χάντλινγκ), των εμπορευματικών μεταφορών, των ηλεκτρονικών κρατήσεων εισιτηρίων κλπ.

Παρόμοιο σχέδιο για την τύχη της ΟΑ είχε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το σχέδιο αυτό, που υποβλήθηκε εγγράφως στις Βρυξέλλες τον Γενάρη του 2004 από τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών Ιωάν. Κωνσταντινίδη, προέβλεπε: «Αμεση και πλήρη ιδιωτικοποίηση όλων των εταιριών του ομίλου και λειτουργία της "νέας" Ολυμπιακής (σ.σ.: Ολυμπιακές Αερογραμμές), στα πλαίσια των ιδιωτικών ανωνύμων εταιριών και των ιδιωτικών αεροπορικών εταιριών».

Με το επιχείρημα «τα ίδια έκανε και το ΠΑΣΟΚ», η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να «διασωθεί», αλλά και να δείξει ότι για το ξεπούλημα της ΟΑ υπάρχει «δικομματική πλειοψηφία».

Οπως ήταν αναμενόμενο, η αποκάλυψη της αλήθειας, ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εφαρμόζουν σε «γαλαζοπράσινη» εκδοχή τις αντιλαϊκές πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων - και όχι μόνο - προκάλεσε αναταραχή στις ηγεσίες των δύο κομμάτων που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία. Ετσι:

  • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την επιστολή επί ημερών του «πράσινου» υπουργού Μεταφορών Χρ. Βερελή στην Κομισιόν, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έκθετο μετά από την αποκάλυψη αυτή, ενώ έκανε λόγο και για «υποκρισία του ΠΑΣΟΚ».
  • Ο... αντίλογος του Χ. Βερελή, είναι ότι η κυβέρνηση εξ αρχής είχε σκοπό να οδηγήσει σε αδιέξοδο την ιδιωτικοποίηση της ΟΑ, «προκειμένου να παραδοθεί στον ανταγωνισμό το μερίδιο αγοράς της εταιρίας». Για δε το έγγραφο Κωνσταντινίδη, αν και ομολογεί ότι και το ΠΑΣΟΚ είχε σχέδιο «εκκαθάρισης», ισχυρίζεται ότι «προς εκκαθάριση θα οδηγείτο η παλιά ΟΑ, η οποία θα παρέμενε ως νομική οντότητα, χωρίς δραστηριότητα», μετά το ξεπούλημα των κερδοφόρων δραστηριοτήτων (Τεχνική Βάση, Χάντλινγκ, εμπορευματικές μεταφορές, ηλεκτρονική κράτηση θέσεων κλπ.).

Οπως είναι αυταπόδεικτο και από την τελευταία «κοκορομαχία» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, απλά η απόπειρα ξεπουλήματος της ΟΑ που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει η προηγούμενη κυβέρνηση, συνεχίζεται σήμερα από τη «νέα διακυβέρνηση» της ΝΔ και τίποτα άλλο. Ο καβγάς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δε γίνεται για το «καλό» της εταιρίας και των εργαζομένων σ' αυτή, όπως υποκριτικά υποστηρίζουν οι εταίροι του δικομματισμού. Γίνεται για το ποιος είναι πιο... ικανός και... αποτελεσματικός στις ιδιωτικοποιήσεις!

«Ακανθώδες πρόβλημα» χαρακτήρισε την περίπτωση της ΟΑ, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ομολόγησε ότι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει έτοιμη λύση.

Στο μεταξύ, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών - προλειαίνοντας το έδαφος - διέδιδαν χτες ότι αν αποτύχει ο διαγωνισμός σε 15 μέρες, η κυβέρνηση έχει εναλλακτική λύση για τη συνέχιση λειτουργίας της ΟΑ έως το Φλεβάρη του 2006, με διάδοχο σχήμα, με τη συμμετοχή ιδιωτικών και δημοσίων φορέων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τίτλοι τέλους με ευθύνη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (2009-09-29 00:00:00.0)
Με ...αυτόματο πιλότο στα ιδιωτικά συμφέροντα (2009-01-04 00:00:00.0)
Εγώ θέλω να πουλήσω την ΟΑ! (2005-09-23 00:00:00.0)
Μεθοδεύσεις για την ιδιωτικοποίησή της (2004-10-19 00:00:00.0)
Αντιδρούν στο ξεπούλημα της «Ολυμπιακής» (2003-06-07 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα σχέδια διάλυσης (1998-03-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ