Τετάρτη 25 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ"
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα σχέδια διάλυσης

Μαζική συμμετοχή στη χτεσινή 3ωρη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρίας

Με την καθολική τους συμμετοχή στη χτεσινή 3ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας και τη μαζική τους παρουσία στη συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" (ΟΑ) στη λεωφόρο Συγγρού, οι εργαζόμενοι στην εταιρία εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στο κυβερνητικό σχέδιο διάλυσης του εθνικού αερομεταφορέα και το ξεθεμελίωμα εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Την ίδια ώρα, εκπρόσωποί τους είχαν συνάντηση με τη διοίκηση της ΟΑ.

Η στάση εργασίας άρχισε στις 12 μ. και αφορούσε όλες τις εταιρίες του ομίλου της ΟΑ, σύμφωνα με απόφαση της ΓΣΕΕ, η οποία προγραμματίζει, επίσης,24ωρη πανελλαδική απεργία την πρώτη βδομάδα του Απρίλη, ενώ ανάλογη πρωτοβουλία εξήγγειλε ότι θα αναλάβει και το ΕΚΑ, με απεργία και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, σε συντονισμό και με τους άλλους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, για να αποτρέψουν το σχέδιο της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου, να χρησιμοποιηθεί ο εθνικός αερομεταφορέας σαν "πιλότος" για το ξεπούλημα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτό εκφράστηκε και με την ομόφωνη απόφαση του έκτακτου συνεδρίου της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), που συγκλήθηκε προχτές Κυριακή, στο ψήφισμα του οποίου αναφέρεται ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι "αντιδραστικά, αντεργατικά και αντισυνταγματικά" και ανοίγουν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα.

Στη χτεσινή συνάντηση οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απαίτησαν να αποσυρθεί το κυβερνητικό σχέδιο διάλυσης και πρόβαλαν συγκεκριμένα μέτρα, που αποτελούν ουσιαστικές προτάσεις για ανάπτυξη της δημόσιας ΟΑ. Συγκεκριμένα:

  • Μετεγκατάσταση στα Σπάτα με όλες της τις δραστηριότητες, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους.
  • Ανάπτυξη της ΟΑ, με βάση τις προτάσεις της ΟΣΠΑ και άλλων φορέων, που είχε παλιότερα αποδεχτεί και το ΠΑΣΟΚ.
  • Εναρξη συζήτησης για την αποτροπή και αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την "απελευθέρωση" των υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης ("χάντλινγκ"), που για την ΟΑ είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα δραστηριότητα, με ετήσια έσοδα άνω των 35 δισ. δραχμών.

Απαίτησαν, επίσης, την καταβολή από το Δημόσιο των 35 δισ. δραχμών για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, των 12,5 δισ. οφειλών του Δημοσίου και των κομμάτων, την παροχή των οφειλόμενων εγγυήσεων του Δημοσίου, για την ανανέωση του στόλου (378 εκατ. δολάρια), την άμεση εφαρμογή των γενικών διατάξεων του Κανονισμού Προσωπικού, που συμφωνήθηκε μεταξύ ΟΑ και ΟΣΠΑ και άμεση συζήτηση της διοίκησης με τα σωματεία, για την κατάληξη των ειδικών διατάξεων και την άμεση αναπροσαρμογή του κομίστρου του ελληνικού Τύπου, που προκαλεί ετήσια ζημιά στην ΟΑ, περίπου 2,5 δισ. δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ