Τετάρτη 25 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Χαμένοι από χέρι" οι βαμβακοπαραγωγοί

Πέντε "φρουροί" των μπλόκων, από το Μακρυχώρι Καρδίτσας, "κατακεραυνώνουν" την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που οδήγησε τους βαμβακοπαραγωγούς στην απόγνωση και το αδιέξοδο και δηλώνουν έτοιμοι να ξαναβγούν στους δρόμους για να αγωνιστούν

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκινά η φετινή καλλιεργητική περίοδος για τους βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας και γενικότερα όλης της χώρας. Στα χωριά της "βαμβακομάνας" Καρδίτσας, οι αγρότες μετά τα απανωτά πλήγματα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, τα τελευταία χρόνια, έχουν οδηγηθεί στη χρεοκοπία και την εξαθλίωση. Και μέσα σε όλα αυτά, τους "πλάκωσε" τώρα και αυτούς η υποτίμηση της δραχμής με την "αυτόματη" εκτίναξη του κόστους παραγωγής ακόμα πιο ψηλά, κάνοντας πολύ πιο δύσκολες τις συνθήκες εκκίνησης για τη νέα καλλιέργεια.

Στα χωριά της Καρδίτσας, οι βαμβακοπαραγωγοί κατάντησαν, λίγο πριν μπουν ξανά στα χωράφια τους, να "οργώνουν" καθημερινά το μυαλό τους για το πώς θα καταφέρουν να βρουν λεφτά να αγοράσουν τα πανάκριβα εφόδια που χρειάζονται για να ξανακαλλιεργήσουν, για να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να σταθούν στον τόπο τους. Και αυτό που τους "τρελαίνει" περισσότερο είναι ότι θα δουλέψουν πάλι σκληρά για 7 ολόκληρους μήνες στα βαμβάκια, χωρίς να είναι βέβαιο και αυτή τη χρονιά, αν, τελικά, θα βγάλουν κάποιο κέρδος. Από την άλλη, η κυβέρνηση τούς "βομβαρδίζει" αυτές τις μέρες με δηλώσεις και ανακοινώσεις ότι θα ανέβει η ...επιδότηση, αλλά αυτό που βλέπουν να ανεβαίνει είναι μόνο το κόστος παραγωγής. Οσο για την εξόφληση της επιδότησης στο βαμβάκι για την παραγωγή του 1997, αυτό που φαίνεται είναι ότι θα πληρωθεί (κατά τον Αύγουστο - Σεπτέμβρη) με την παλιά ισοτιμία και δεν πρόκειται να είναι αυξημένη, όπως αφήνει να εννοηθεί το υπουργείο Γεωργίας για λόγους σκοπιμότητας και δημιουργίας εντυπώσεων.

Στο γραφείο του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Μακρυχωρίου Καρδίτσας - μια "πρωτότυπη" λυόμενη ιδιοκατασκευή που φτιάχτηκε πριν ένα χρόνο με τον κόπο και το μεράκι των αγροτών του χωριού - συναντήσαμε τους Θωμά Ζησόπουλο,Θανάση Φειδογιάννη,Γιώργο Μπουτζιουρή,Βασίλη Μπάρα και Θωμά Αραμπατζή,πέντε φρουρούς των μπλόκων σε όλες τις προηγούμενες αγροτικές κινητοποιήσεις. Τα λόγια τους ήταν ένα διαρκές "κατηγορώ" στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας και μια "γροθιά" στα στόματα αυτών που ξεστομίζουν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και "κοροϊδεύουν" με τα προβλήματα της αγροτιάς. Ενα "ράπισμα" στην πολιτική της δικαστικής τρομοκρατίας που έχει στήσει η κυβέρνηση για να "φιμώσει" τους αγώνες της αγροτιάς και να περάσει την καταστροφική πολιτική που επιβάλλουν τα επιτελεία των Βρυξελλών και τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Ενας "όρκος" για συνέχιση του αγώνα μέχρι τη δικαίωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ