Τετάρτη 25 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντίθεση στις πολιτικές που γεννούν την ανεργία

Συζήτηση με θέμα "Ανεργία - Απασχόληση και Τοπική Αυτοδιοίκηση" στην Καισαριανή

Είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη είναι άνεργοι. Αλλα 60 εκατομμύρια άτομα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Στην Ελλάδα, το ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 10%, με σαφή την... προοπτική ανόδου του. Νούμερα, που απειλούν το ευρωπαϊκό "όραμα" της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης, καθώς ενέχουν "κινδύνους" κοινωνικών εκρήξεων. Νούμερα που ερμηνεύονται από τους κυρίαρχους κύκλους των Βρυξελλών ως ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο αφού ενίσχυσαν, προσπαθούν να το... καταπολεμήσουν. Πώς; Με την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, την ενίσχυση της μερικής απασχόλησης, την προώθηση των ευέλικτων μορφών εργασίας, το μοίρασμα, εν τέλει, της ανεργίας.

Οι εξελίξεις αυτές στις εργασιακές σχέσεις, συζητήθηκαν στη διάρκεια συζήτησης με θέμα "ανεργία - απασχόληση και Τοπική Αυτοδιοίκηση",που διοργάνωσε η Δημοτική Επιχείρηση Πληροφορικής και Ανάπτυξης του Δήμου Καισαριανής και το περιοδικό "Νύξεις".

Στο ερώτημα "πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ανεργίας και η όξυνσή της", καθώς και "ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση αυτή", οι εκπρόσωποι των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ εξαντλήθηκαν, κυρίως, σε προτάσεις διαχείρισης της ανεργίας. Προτάσεις που ανάγουν σε λύση τα διάφορα προγράμματα (όπως τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης) που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Προτάσεις, δηλαδή, που απομονώνουν το πρόβλημα από τη "μάνα" του, τον καπιταλισμό.

"Η ανεργία είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού", είπε στην παρέμβασή της η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Φρόσω Κορτζίδου,σημειώνοντας με έμφαση πως "πρέπει να κάνουμε καθαρό ότι στο υπάρχον κοινωνικό σύστημα, κριτήριο για την άσκηση πολιτικής είναι το κέρδος των λίγων και όχι των πολλών".

Η Φρόσω Κορτζίδου τόνισε πως η όξυνση της ανεργίας είναι φυσικό επακόλουθο των πολιτικών, που χαράζονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και προωθεί η κυβέρνηση, της εφαρμογής, δηλαδή, των νόμων των πολυεθνικών και των κατευθύνσεων του Μάαστριχτ. "Αυτό που επιδιώκουν - σημείωσε - είναι να μοιράσουν την ανεργία. Στην κατεύθυνση αυτή προώθησαν τον "κοινωνικό διάλογο", ζητώντας στην ουσία να συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι στην εκχώρηση εργασιακών κεκτημένων". Κατέληξε, πως ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ανεργίας είναι να στηρίξει τη λαϊκή αντίθεση στις πολιτικές που τη "γεννούν". Να στηρίξει, στις ερχόμενες εκλογές, δυνάμεις που θα συμβάλουν στη δημιουργία μετώπου σύγκρουσης με αυτές τις πολιτικές.

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ καιτου ΕΟΜΜΕΧ. Επίσης, εκπρόσωποι των εργαζομένων του Δήμου, των οικοδόμων, των επαγγελματοβιοτεχνών, οι οποίοι σημείωσαν την ανάγκη συντονισμού του αγώνα τους ενάντια στην επίθεση που δέχονται.

Στην παρέμβασή του ο Γ. Κατημερτζής,επικεφαλής της "Ενωτικής Αγωνιστικής Πορείας", κάλεσε σε αγώνα ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ