ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32

Βερέλη...

δίχως πάτο

«Μάθε παιδί μου γράμματα»...

Eurokinissi

Βάσει του νομοσχεδίου της κυρίας Γιαννάκου, οι υποψήφιοι φοιτητές των εκκλησιαστικών Πανεπιστημίων, για να γίνουν δεκτοί στις σχολές, πρώτα θα περνούν και από προφορική συνέντευξη από μια επιτροπή, ώστε να ελεχθεί το... θρησκευτικό τους φρόνημα.

***

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι πάει το πρώτο παιδάκι στην επιτροπή και το ρωτάνε «τι ξέρεις, παιδάκι μου, για τον Αγιο Κωνσταντίνο» και κείνο, αντί να πει «ζήτω ο Αγιος και μεγάλη η χάρη του», απαντήσει ότι:

*

«Σκότωσε τον πεθερό του τον Μαξιμιανό, σκότωσε το γαμπρό του τον Λικίνιο, τον ανήλικο ανιψιό του και το γιο του Λικίνιου, τον Λικινιανό, σκότωσε τη γυναίκα του, τη Φαύστα και το γιο του, τον Κρίσπο»!

*

Σ' αυτή την περίπτωση, το παιδάκι... περνάει;

***

Ας υποθέσουμε, τώρα ότι πάει άλλο παιδάκι και το ρωτάνε «τι ξέρεις, παιδάκι μου, για τον Μέγα Θεοδόσιο» και κείνο αντί να πει ότι «ήταν τερματοφύλακας του Ολυμπιακού» απαντήσει ότι:

*

«Ο Μέγας Θεοδόσιος ήταν αυτός που για την προώθηση του χριστιανισμού έβαλε φωτιά και κατέκαψε την Αλεξανδρινή βιβλιοθήκη, έσφαξε τους άμαχους πληθυσμούς της Αντιόχειας και της Θεσσαλονίκης γιατί ήταν "ειδωλολάτρες", κατεδάφισε τους αρχαίους ναούς, κομμάτιασε τα αρχαία αγάλματα και τα έργα τέχνης, έβαλε λουκέτο στο μαντείο των Δελφών, κατάργησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και γενικώς απαγόρευσε με φωτιά και λεπίδι τη φιλοσοφία σαν αίρεση».

*

Σ' αυτή την περίπτωση το παιδάκι... περνάει;

***

Αν τώρα πάει τρίτο παιδάκι, και το ρωτήσουν «τι έγινε, παιδάκι μου, το 529 μ.Χ.;» κι αντί εκείνο να πει «ήμουνα μικρός τότε, πού να θυμάμαι... εγώ διάβαζα», απαντήσει ότι:

*

«Ο Ιουστινιανός, μέγας χριστιανός και καλός άνθρωπος, έβγαλε διάταγμα με το οποίο έθεσε σε διωγμό την επιστήμη, καταργώντας όλες τις φιλοσοφικές σχολές της Αθήνας, δήμευσε τις περιουσίες όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, έκαψε τα βιβλία και απαγόρευσε στους διανοούμενους να διδάσκουν τις "αντιχριστιανικές" αιρέσεις τους».

*

Ούτε αυτό το παιδάκι... περνάει;


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Πατήρ, ΠΑΣΟΚ και ... άθλιον πνεύμα

Τελικά, υπάρχει ένα θέμα (ένα!) στο οποίο οι ΠΑΣΟΚοι να φερθούν σαν κανονικοί άνθρωποι; Χωρίς στρεψοδικίες, χωρίς ψέματα, χωρίς τη γνωστή τους «γενναιότητα» να «βγάζουν την ουρά τους απέξω», χωρίς να κάνουν τον «Κινέζο»;

*

Την ώρα που δείχνουν «οργίλοι» κατά του νομοσχεδίου που αναγορεύει το σκοταδισμό σε επιστήμη, κάνουν σαν να μην ξέρουν τίποτα για το «φόνο» (όπως τότε που ψήφιζαν μαζί με τη ΝΔ τη σύμφυση κράτους-Εκκλησίας και στο νέο Σύνταγμα).

*

Εφτασαν να αφήνουν να διαρρεύσει στις φιλικές τους εφημερίδες ότι «ναι μεν το νομοσχέδιο είχε συνταχθεί επί Ευθυμίου στο υπουργείο Παιδείας, αλλά το είχε απορρίψει ο Σημίτης»! Δηλαδή, για να διασωθούν δεν έχουν πρόβλημα να «δώσουν» έναν δικό τους (τον Ευθυμίου) για να τη βγάλει καθαρή (στο πρόσωπο του Σημίτη) το «όλον ΠΑΣΟΚ», δηλαδή, αυτοί!

*

Αλλά τότε τι να υποθέσουμε; Οτι ο Ευθυμίου παράκουσε τον Σημίτη και συνέχισε να προωθεί το νομοσχέδιο, μέχρι που ο πρώην υπουργός το παρέδωσε στην κ. Γιαννάκου, κάνοντας «προσωπική πολιτική» στο υπουργείο Παιδείας; Μα τότε, αν αυτό υποστηρίζουν, εκείνο που μας λένε είναι ότι ο «καταλληλότερος» Σημίτης ήταν ένας «ανικανότερος» που δεν ήξερε τι έκαναν κάτω από τη μύτη του οι υπουργοί του;

*

Επιπλέον: Η ιστορία με το συγκεκριμένο θέμα (τη μετατροπή των εκκλησιαστικών σχολών σε Πανεπιστήμια) ξεκινάει από το 1997. Επί Αρσένη στο υπουργείο συστήθηκε επιτροπή που εξέτασε το ζήτημα, αλλά το θέμα κόλλησε με αφορμή την υπόθεση των ταυτοτήτων. Μετά, επί Ευθυμίου, φτιάχτηκε νέα επιτροπή που παρέδωσε το πρώτο της πόρισμα το 2003 και απέμενε ένας ακόμα κύκλος εξέτασης του ζητήματος, στον οποίο εμπλεκόταν και το Φανάρι, που κόλλησε λόγω εκλογών.

*

Επομένως, αφού ο Σημίτης (και το ΠΑΣΟΚ) είχε «απορρίψει» τη σημερινή εξέλιξη

(πότε; τότε που στις συσκέψεις στο Μαξίμου έδινε το «πράσινο φως» με την επισήμανση ο χειρισμός του ζητήματος να γίνει ως θέμα ...«χαμηλής πτήσης»!)

γιατί τις είχε επί 7 χρόνια τις επιτροπές (και με Αρσένη και με Ευθυμίου) για να του συντάξουν το νομοσχέδιο... Ε;;;


«Πριν αλέκτορα... »!

Συνεχίζεται για καιρό και επί καθημερινής βάσης η δημοσίευση στην «Απογευματινή» ενός πονήματος του αρχιεπισκόπου με θέμα την «προσχώρηση των αρχαίων Ελλήνων στον χριστιανισμό».

*

Ηδη από την εισαγωγή κιόλας, το ψέμα είναι θεόρατο, ικανό να κάψει τρεις στρατιές αγγέλων στην κόλαση ένεκα ψευδομαρτυρίας. Οι αρχαίοι Ελληνες ουδέποτε «προσχώρησαν» στο χριστιανισμό. Αντίθετα, εκείνο που ...προσχώρησε ήταν το σπαθί των χριστιανών στο «δόξα πατρί» του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, το οποίο οι χριστιανοί το έκοψαν φέτες (με το σπαθί) και το καταδίκασαν στα μπουντρούμια (και την πυρά).

*

Αυτό και μόνο το ψέμα (περί «ελληνοορθοδοξίας από αρχαιοτάτων χρόνων») είναι αρκετό για να αποδειχτεί τι είδους «αλήθειες» θα διδάσκονται σαν «Επιστήμη» στα ιδρύματα της Εκκλησίας.

*

Από κει και πέρα, κάτι άλλες «αλήθειες», όπως αυτά που έγραψε ο κ. Χριστόδουλος και δημοσιεύτηκαν μόλις χτες στην «Απογευματινή» και συγκεκριμένα ότι

*

«παρά τα λεγόμενα από τους παραμυθολόγους του νεοπαγανισμού δεν υπήρξε πραγματική σύγκρουση μεταξύ χριστιανών και φιλοσόφων» (!)

ή

«κανείς (σ.σ.: εκ των αρχαίων φιλοσόφων) δεν είπε ότι ο χριστιανισμός επιτίθεται κατά της φιλοσοφίας και των σχολών της» (!)

*

έχουν μια ιδιαίτερη αξία:

*

Ερχονται ανήμερα κιόλας (πριν αλέκτορα φωνήσαι!) της ανακοίνωσης του νομοσχεδίου για να δείξουν όλο το εύρος εκείνης της «αλήθειας» που το ελληνικό κράτος επιδιώκει να την αναγάγει σε ...ακαδημαϊκό θέσφατο!

1821 H Τρίπολη πέφτει στα χέρια των Ελλήνων επαναστατών, καθώς ο Εμμανουήλ Δούνιας από την Κυνουρία ξεγελά έναν Τούρκο φρουρό, ανεβαίνει στα τείχη, στρέφει το μεγάλο κανόνι προς την πύλη και με μια βολή την γκρεμίζει. Μετά απ' αυτό, οι επαναστάτες, που με επικεφαλής τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη πολιορκούσαν την πόλη, πραγματοποιούν έφοδο. Οι οδομαχίες μεταξύ των Τούρκων και των επαναστατών κράτησαν δυο μέρες έως την τελική κατάληψη της Τρίπολης.

1863 Ψηφίστηκε η Ενωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.

1922 Απόπειρα δολοφονίας κατά των μελών της ΚΕ του ΣΕΚΕ(Κ) και της ηγεσίας της ΓΣΕΕ στις φυλακές Συγγρού.

1928 Στη Ρώμη, όπου μετέβη ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος, υπογράφεται σύμφωνο φιλίας και διαιτησίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Ο Βενιζέλος διαβεβαιώνει τον Μουσολίνι ότι το «ζήτημα Δωδεκανήσων δεν υφίσταται μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας».

1932 Βουλευτικές εκλογές. Το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών - Αγροτών εκλέγει 10 βουλευτές και τριπλασιάζει τις ψήφους του σε σχέση με το 1928.

1973 Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών στο Σαντιάγο της Χιλής ο Πάμπλο Νερούδα.

Εκ της Ζ Οικουμενικής Συνόδου

Θα πείτε ότι η Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος, όπου οι «Αγιοι Πατέρες» εξέδωσαν «ανάθεμα» (!) για «τοις τα ελληνικά δεξιούσι μαθήματα» έγινε το 787 μ.Χ., οπότε «τι τα θες τι τα γυρεύεις»...

*

Θα πείτε ότι από τότε που το ιερατείο έθεσε στο στόχαστρο τους «μαλλιαρούς» - δημοτικιστές, τους οποίους η δικτατορία του Πάγκαλου, μετά από παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου το 1925, εκδίωξε σαν «επικίνδυνους» (ανάμεσά τους οι εκπαιδευτικοί Γληνός, Ιορδανίδης, Δελμούζος, Ρόζα Ιμβριώτη, Παπαμαύρος, Βάρναλης) κοντεύει να περάσει ένας αιώνας...

*

Εμ, έλα όμως, που δεν πάει και πολύς καιρός που έξω από τη Σχολή Ευελπίδων, υπέρμαχοι του ιερατείου είχαν ανάψει φωτιές, καίγοντας βιβλία, ούτε από τότε (εντελώς πρόσφατα) που η Ιεραρχία και ο λάβρος κατά των «φωταδιστών» κ. Χριστόδουλος συνηγόρησαν υπέρ της δικαστικής δίωξης κατά των δημοτικών τραγουδιών της Αποκριάς!

*

Τι άλλα προσόντα χρειάζονται για να έχεις Πανεπιστήμιο...

Οι συστατικές επιστολές από τον κατά τόπο επίσκοπο, που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, με τις οποίες θα εισάγονται οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια της Εκκλησίας, θα είναι - σαν να πούμε - όπως εκείνη η συστατική επιστολή του κ. Χριστόδουλου στον Βαβύλη;...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ