ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προοίμιο έντασης του αυταρχισμού οι επιθέσεις στους κομμουνιστές

Προσπάθεια σχεδιασμένης παραπληροφόρησης και αντικομμουνισμού, εκτυλίσσεται τις τελευταίες μέρες στην Καβάλα, με αφορμή τις επαναλαμβανόμενες και απρόκλητες δολοφονικές επιθέσεις που πραγματοποιούν «αναρχικοί» σε βάρος μελών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Διάφοροι «κύκλοι», μέσα σ' αυτούς ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας, τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, φοιτητικές παρατάξεις, αλλά και εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας προσπαθούν να εξισώσουν θύτες και θύματα.

Αυτή την επιχείρηση καταγγέλλει στο λαό και τη νεολαία του νομού η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, και θυμίζει πως τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ είναι αυτοί που δέχτηκαν όλες αυτές τις μέρες αλλεπάλληλες δολοφονικές και απρόκλητες επιθέσεις από τους γνωστούς προβοκάτορες «αναρχικούς», που επιτίθενται με σιδερολοστούς, τοξικά σπρέι και δακρυγόνα, τούβλα και πέτρες και έχουν ορμητήριό τους «τα στέκια τους» σε κτίριο του Δήμου Καβάλας και του ΤΕΙ Καβάλας.

Η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ ξεκαθαρίζει πως «σαφής στόχος αυτών των επιθέσεων είναι η προσπάθεια παρεμπόδισης της πολιτικής παρουσίας και δράσης των κομμουνιστών και τρομοκράτησης του κινήματος. Ταυτόχρονα αποκαλύπτεται όλο και πιο καθαρά ο ιδιαίτερος στόχος για τη δημιουργία άλλοθι για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, στην οποία προχωρά με απόφασή του το Συμβούλιο του ΤΕΙ Καβάλας, με μοναδική διαφωνία του εκπροσώπου των φοιτητών».

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ δεν είναι τυχαία η περίοδος που εκδηλώνεται όλη αυτή η προσπάθεια. Αντίθετα «τη στιγμή που εντείνεται η αντιλαϊκή πολιτική, οξύνονται τα προβλήματα της Παιδείας, ενώ τα ΤΕΙ δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα, βρέθηκαν αυτοί που θα έπαιζαν το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα και φαίνεται ότι κάποιοι πρόθυμα τους ενισχύουν, με την τήρηση των ίσων αποστάσεων».

Υπογραμμίζει πως «η τήρηση ίσως αποστάσεων ή η σιωπή, στις εγκληματικές επιθέσεις που δέχτηκε το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, οι απόψεις περί "βεντέτας" και η ταύτιση επιτιθέμενων και αμυνόμενων, είναι καθαρό ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων αντικειμενικά ισοδυναμούν με συνενοχή».

Καλεί να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τη σύγχρονη ιστορία του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας, που μαρτυρά «πως όταν δέχονταν επιθέσεις οι κομμουνιστές αυτό ήταν προοίμιο παραπέρα έντασης του αυταρχισμού σε όλο το μαζικό λαϊκό κίνημα, τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού». Αν και, όπως σημειώνει, «κάποιοι φαίνεται ότι δεν έχουν διδαχθεί από αυτήν ή επιδιώκουν με τη στάση τους μικροκομματικά οφέλη».

Η ΝΕ Καβάλας του Κόμματος ξεκαθαρίζει πως το ΚΚΕ και η ΚΝΕ υπερασπίζονται, και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν, «το δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση πολιτικών θέσεων, στην ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση των πολιτικών δυνάμεων, στην ελεύθερη πρόσβαση και φοίτηση στα ΤΕΙ.

Κατηγορηματικά και απερίφραστα, για άλλη μια φορά κάνουμε γνωστό, ότι οι κομμουνιστές δουλεύουμε και θα δουλεύουμε πλατιά και ανοιχτά στο λαό, με την πολιτική μας πρόταση. Αυτή τη δράση μας κανείς και καμία προσπάθεια δε θα καταφέρει να την ανακόψει».

ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
Σημαντικές συγκλίσεις...

«Σημαντικές συγκλίσεις» και «κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις», δήλωσε ότι υπήρξαν ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ για το θέμα της «Ολυμπιακής», η γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μ. Ξενογιαννακοπούλου, μετά τη χτεσινή συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Αλ. Αλαβάνο.

Τη δήλωση της γραμματέας του ΠΑΣΟΚ για «σημαντικές συγκλίσεις» ανάμεσα στα δύο κόμματα, δε διέψευσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος. Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ για άμεση ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», ανέφερε ότι πρέπει «να αναζητηθεί μία βιώσιμη αλλά ταυτόχρονα ανταγωνιστική λύση για την Ολυμπιακή». Από την πλευρά του ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε ότι το κόμμα του επιμένει στην «ανάγκη ύπαρξης μιας δημόσιας εθνικής επιχείρησης αερομεταφορών», αλλά με «νέους όρους» χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει το περιεχόμενό τους.

Συγχρόνως η γραμματέας του κόμματος, που επί των κυβερνητικών ημερών του, κατέβαλε κάθε... φιλότιμη προσπάθεια για να απαξιώσει, διαλύσει και ξεπουλήσει την ΟΑ, χτες ισχυρίστηκε ότι μια «βιώσιμη λύση», για το ΠΑΣΟΚ, δεν αποκλείει τη «συμμετοχή του δημόσιου τομέα»... Το ίδιο είχε υποστηρίξει και ο Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ υποτιμώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και αφού προηγουμένως είχε ταχτεί υπέρ της άμεσης ιδιωτικοποίησης του εθνικού αερομεταφορέα.

Στην πρόταση του Αλ. Αλαβάνου να συσταθεί «εξεταστική επιτροπή, που θα διερευνήσει την πραγματική κατάσταση της "Ολυμπιακής" και τις δοσοληψίες μεταξύ "Ολυμπιακής" και κράτους», το ΠΑΣΟΚ, διά στόματος της Μ. Ξενογιαννακοπούλου αντιπρότεινε το ρόλο αυτό να αναλάβει μια «διακομματική επιτροπή για την "Ολυμπιακή"» ή «η Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής», προκειμένου όπως είπε να «υπάρξει μία αποτύπωση της κατάστασης και να γίνει ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον της "Ολυμπιακής"».

Εξάλλου χτες 57 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σε μια επικοινωνιακή κίνηση, στην προσπάθειά τους να αναδείξουν το φιλολαϊκό προφίλ του κόμματός τους, κατέθεσαν «πρόταση νόμου για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης από 180 μέχρι 300 ευρώ στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες».

Στο Παρίσι ο Κ. Καραμανλής

«Εφ' όλης της ύλης» θα είναι οι συνομιλίες που θα έχει σήμερα στο Παρίσι ο Κ. Καραμανλής με τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και τον πρωθυπουργό Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

Ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη «δυσφορία» της γαλλικής κυβέρνησης για την πρόσφατη αγορά των 40 πολεμικών αεροσκαφών «F-16» από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η γαλλική κυβέρνηση έχει φροντίσει να δείξει τη δυσαρέσκειά της και στις σημερινές συνομιλίες εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να αποσπάσει υπόσχεση από τον Κ. Καραμανλή ότι θα προτιμήσει τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη («Ραφάλ») στη νέα παραγγελία που θα γίνει, όπως και τα «Γιουροφάιτερ». Στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρεθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και το Κυπριακό, καθώς και τα εκκρεμή θέματα της ΕΕ, όπως ο προϋπολογισμός 2007-2013 και οι νέες συμβιβαστικές προτάσεις. Ο Κ. Καραμανλής θα επιστρέψει αργά το βράδυ στην Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ