ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέοι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ

Ισραηλινοί στρατιώτες σε μια ανάπαυλα πριν ξαναρχίσουν το καταστροφικό τους έργο

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες σε μια ανάπαυλα πριν ξαναρχίσουν το καταστροφικό τους έργο
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ-ΡΑΜΑΛΑ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών εξαπέλυσε, χτες, ο ισραηλινός στρατός κατά της Λωρίδας της Γάζας, αν και δεν έχει δοθεί ούτε καν πρόσχημα από τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις μετά την απόφασή τους να τερματίσουν τις επιθέσεις τους από τη Γάζα για να «διασφαλίσουν τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού». Στόχος των χτεσινών αεροπορικών επιδρομών έγινε, κυρίως, η περιοχή βορείως της πόλης της Γάζας αλλά και η ίδια η πόλη, που για ώρες έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα ξημερώματα 4 κύματα επιδρομών συγκλόνισαν την περιοχή ενώ νωρίς το απόγευμα ακολούθησε ένα πέμπτο. Στο ενδιάμεσο το ισραηλινό πυροβολικό έπληξε την ευρύτερη περιοχή της παραλίας της πόλης της Γάζας ενώ ισχυρές ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις παραμένουν συγκεντρωμένες στην περίμετρο της Λωρίδας της Γάζας. Δεν έγινε γνωστό αν υπάρχουν θύματα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη, ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τη δράση του και στη Δυτική Οχθη. Εισέβαλε σε παλαιστινιακές πόλεις και προχώρησε στο σφράγισμα γραφείων αλληλεγγύης των «Χαμάς» και «Τζιχάντ» σε Τουλκαρέμ, Καλκίλια, Βηθλεέμ, Χεβρώνα, Ραμάλα. Μέσα από τα 15 αυτά γραφεία διακινούνταν χρήματα προς τις οργανώσεις της «Χαμάς» που προορίζονταν, όπως η ίδια διατείνεται, για το φιλανθρωπικό της έργο και προέρχονταν από μουσουλμάνους όλου του κόσμου αλλά και ανάλογου χαρακτήρα ιδρύματα της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων. Στελέχη της «Χαμάς» προειδοποίησαν πως η ροή χρημάτων προς την οργάνωση «δεν μπορεί να σταματήσει ό,τι και να κάνει το Ισραήλ».

Συναντήσεις, αναβολές, απειλές

Ο Σάεμπ Ερακάτ, ανώτερος διαπραγματευτής της Παλαιστινιακής Αρχής, απηύθυνε έκκληση προς «τη διεθνή κοινότητα αλλά και τον Πρόεδρο Μπους» να παρέμβουν γιατί «η κατάσταση αρχίζει να βγαίνει εκτός ελέγχου». Οπως επιβεβαιώθηκε, χτες, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μ. Αμπάς, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Τζορτζ Μπους, στις 20 του Οκτώβρη. Αντίθετα, αναβλήθηκε επ' αόριστον η προγραμματισμένη, για την Κυριακή, συνάντηση μεταξύ Αμπάς και Σαρόν, γεγονός που, απλώς, επιβεβαίωσε την επιδείνωση της κατάστασης.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, αρνούμενος να απαντήσει γιατί συνεχίζονται οι επιδρομές αφού δε γίνονται παλαιστινιακές επιθέσεις, προειδοποίησε ότι «δεν αποκλείονται ακόμη και βομβαρδισμοί πόλεων», συμπληρώνοντας, απλώς, ότι θα ειδοποιηθούν εγκαίρως οι πολίτες. Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον, την οποία επικαλέστηκε η Παλαιστινιακή Αρχή, επί της ουσίας «δικαίωσε» τον ισραηλινό στρατό για τη «σκούπα» που εξαπέλυσε στη Δυτική Οχθη κατά πολιτικών στελεχών της «Χαμάς», τα οποία είναι ή θα είναι υποψήφιοι σε τοπικές και βουλευτικές εκλογές, αντιστοίχως. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρκέστηκε να αναρωτηθεί «αν θα επιτρεπόταν στην "Αλ Κάιντα" να συμμετάσχει σε εκλογές στις ΗΠΑ».

«Συνεχίζεται η κατοχή»

Οι επιδρομές κατά της Λωρίδας της Γάζας και οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη αποδεικνύουν ότι η κατοχή και ο πόλεμος κατά των Παλαιστινίων δεν τελείωσε ποτέ και ότι η ισραηλινή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας ήταν μόνο ένας ελιγμός. Αυτό υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚ Ισραήλ, το οποίο, για άλλη μια φορά, επιμένει στη θέση του για πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, άνευ όρων. Επισημαίνει, δε, πως η «επιτυχημένη αποχώρηση από τη Γάζα αποδεικνύει ότι η πλήρης διάλυση των εποικισμών είναι μόνο θέμα πολιτικής βούλησης, που δεν υπάρχει εκ μέρους της ισραηλινής ηγεσίας».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Δικαιολογίες» από Μπους - Στρο

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέες επιθέσεις κατά Ιρακινών αστυνομικών και στρατιωτών εξαπολύθηκαν, χτες, και μάλιστα σε μία από αυτές ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε γυναίκα καμικάζι. Στο Ταλ Αφάρ, μια νεαρή γυναίκα ανατινάχτηκε ανάμεσα σε δεκάδες υποψήφιους αστυνομικούς, σκοτώνοντας 7 και τραυματίζοντας 37. Την ευθύνη ανέλαβε η φερόμενη ως οργάνωση της «αλ Κάιντα» στο Ιράκ. Συνολικά, στις υπόλοιπες επιθέσεις σε Σαμάρα, Βαγδάτη, Μπαακούμπα σκοτώθηκαν 2 πολίτες, 1 αστυνομικός, 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν δεκάδες αστυνομικοί.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο Ιράκ, ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι «είναι φυσικό να υπάρξει κλιμάκωση των επιθέσεων, εφόσον πλησιάζει η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το σύνταγμα». Ο Μπους επανέλαβε την άποψη ότι «οι τρομοκράτες απεχθάνονται τις δημοκρατικές διαδικασίες» και «προέβλεψε» περαιτέρω κλιμάκωση της βίας.

Για «μαύρες μέρες στο Ιράκ» έκανε λόγο και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, που εκτίμησε ότι θα υπάρξει κλιμάκωση της βίας λόγω «της προόδου της δημοκρατίας», συμπληρώνοντας ότι τα βρετανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στη χώρα μέχρις ότου «εδραιωθεί μια εκλεγμένη κυβέρνηση και υπάρξει ηρεμία». Δε δίστασε, μάλιστα, να παραλληλίσει το Ιράκ με τη Γερμανία μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Καταγγέλλει το «Ρόιτερς»

Επιστολή προς τον γερουσιαστή Τζον Ουόκερ, επικεφαλής της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, απέστειλε ο διευθυντής του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ρόιτερς», Ντέιβιντ Σλέσινγκερ, όπου καταγγέλλει τη «συμπεριφορά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ». Υπενθυμίζεται ότι από την εισβολή στο Ιράκ, το Μάρτη του 2003, έχουν σκοτωθεί 66 δημοσιογράφοι και δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί, συλληφθεί κλπ. Το «Ρόιτερς» έχει χάσει 3 δημοσιογράφους - εικονολήπτες, εκτιμά ότι ένας 4ος έχει, επίσης, δολοφονηθεί από ελεύθερο σκοπευτή, ενώ κρατείται, χωρίς εξηγήσεις μέχρι νεοτέρας, άλλος ένας εικονολήπτης του.

  • Σε 3 χρόνια φυλάκιση και ατιμωτική απόταξη από το στρατό καταδικάστηκε η 22χρονη Αμερικανίδα οπλίτης Λίντι Ινγκλαντ, που κρίθηκε ένοχη για κακοποίηση κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γράιμπ. Η Ινγκλαντ υποστήριξε ότι «παρασυρόταν» από τον λοχία Τσαρλς Γκάρνερ, πατέρα του παιδιού που γέννησε πριν μερικούς μήνες. Ο ισχυρισμός της δεν έγινε αποδεκτός, αν και τελικά της επιβλήθηκε πολύ μικρότερη ποινή από ό,τι αναμενόταν και από ό,τι έχει επιβληθεί στον Γκάρντερ (10 χρόνια).
ΓΑΛΛΙΑ
Δακρυγόνα και κομάντος κατά απεργών

ΜΑΣΣΑΛΙΑ.--

Τεταμένα παραμένουν τα πνεύματα ανάμεσα σε απεργούς ναυτικούς και λιμενεργάτες και στους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας στο λιμάνι της Μασσαλίας. Νωρίς χτες το πρωί, 50 Γάλλοι κομάντος κατέβηκαν από ελικόπτερα στο κατάστρωμα του επιβατηγού πλοίου «Pascal Paoli», το οποίο είχαν καταλάβει απεργοί την Τρίτη το απόγευμα. Το πλοίο, όπου δεν υπήρχαν επιβάτες, ετοιμαζόταν να δέσει στο λιμάνι της Μπαστιά, στην Κορσική. Οι απεργοί συνελήφθησαν και κινδυνεύουν με κάθειρξη 20 χρόνων, αν καταδικαστούν για πειρατεία πλοίου.

Η επιδρομή των κομάντος επιδείνωσε περαιτέρω την ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στο λιμάνι της Μασσαλίας, όπου τις προηγούμενες ημέρες, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε απεργούς και αστυνομικούς. Οι εργαζόμενοι στις πορθμιακές κρατικές γραμμές SNCN, που διαθέτουν κυρίως οχηματαγωγά πλοία και συνδέουν τη Μασσαλία με τα περισσότερα λιμάνια της Βόρειας Αφρικής και την Κορσική, διαμαρτύρονται για την απόφαση ιδιωτικοποίησής τους. Ο επίδοξος ιδιοκτήτης, η «Butler Capital Partners», προετοιμάζει τουλάχιστον 400 απολύσεις, για αρχή...

Διαμαρτυρία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Για τις συλλήψεις διαδηλωτών στις ΗΠΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα πραγματοποιούν σήμερα το μεσημέρι στις 12, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη. Αφορμή της πρωτοβουλίας αυτής στάθηκαν οι συλλήψεις στην Ουάσιγκτον (24-26 Σεπτέμβρη) φιλειρηνιστών διαδηλωτών ενάντια στο συνεχιζόμενο πόλεμο και και την κατοχή στο Ιράκ.

Η δικαιολογία που προβάλλουν οι αμερικανικές αρχές για τις συλλήψεις; Συμμετοχή σε «διαδήλωση χωρίς άδεια»! Ενώ στους συλληφθέντες έχει επιβληθεί και πρόστιμο 75 δολαρίων! Βέβαια οι διαδηλωτές αρνούνται να το καταβάλλουν, ενώ η Σίντι Σιχάν, η μητέρα Αμερικανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Ιράκ, που θα δικαστεί στις 16 Νοέμβρη, με επιστολή της καλεί σε αλληλεγγύη και νομική βοήθεια για μην περάσουν οι αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές απαγορεύσεις.

ΣΟΦΙΑ.-- Διαπραγματεύσεις για την εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στη Βουλγαρία αρχίζουν την 4η Οκτωβρίου, δήλωσε χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας και υπουργός Εξωτερικών Ιβάιλο Κάλφιν. Η διαπραγμάτευση, κατά κυβερνητικά στελέχη, αφορά τους όρους της εγκατάστασης των βάσεων στο μεγάλο λιμάνι Μπουργκάς στην παραλία της Μαύρης Θάλασσας. Οι βάσεις θα λειτουργούν με μόνιμη παρουσία 2-3.000 Αμερικανών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ