ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ «Ρ» ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Σεληνιακό τοπίο - απειλή για τη δημόσια υγεία

Λυματολάσπη και σκουπίδια πνίγουν την περιοχή, υποθηκεύοντας καθημερινά την υγεία εργαζομένων και κατοίκων

Ηταν Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2005, ώρα 10 το πρωί, όταν αποφασίσαμε να μπούμε στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) των Ανω Λιοσίων, ένα χώρο που δεν απέχει πλέον πολύ από το να θυμίζει την κόλαση του Δάντη. Μπροστά μας μια τεράστια έκταση, βουνά ολόκληρα από τόνους και τόνους θαμμένων σκουπιδιών, που υψώνονται συνεχώς, αφού εδώ η περιοχή έχει καταδικαστεί να είναι ο μοναδικός αποδέκτης των απορριμμάτων όλης σχεδόν της Αττικής επί δεκαετίες. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τώρα σ' αυτόν το χώρο πέφτει πλέον και η λυματολάσπη της Ψυττάλειας. Αλλού ανεπεξέργαστη, σε χώρο που θυμίζει χαβούζα, αλλού σε φάση επεξεργασίας, με την περιβόητη εδαφοποίηση και αλλού χωνεμένη...

Ολα αυτά μαζί με τη σκόνη και μια αφόρητη δυσοσμία που αναδίνεται, είναι μια κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στη χωματερή, που νιώθουν στο πετσί τους οι χιλιάδες κάτοικοι των γειτονικών δήμων, οι οποίοι αγωνίζονται για την απομάκρυνσή της. Ολα αυτά μαζί αναδεικνύουν το αδιέξοδο που έχει φτάσει η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, ελέω των πολιτικών που ακολουθήθηκαν και ακολουθούνται χρόνια τώρα. Ολα αυτά δύσκολα θα τα καταλάβει κανείς αν δεν τα ζήσει από κοντά...

Μπήκαμε στον πειρασμό αυτού του οδοιπορικού, με αφορμή το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στη χωματερή προχώρησαν στην κινητοποίηση, καθώς η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από αφόρητη, με τη δυσοσμία από τα σκουπίδια, αλλά και από την εδαφοποίηση της λυματολάσπης, να τους πνίγει κάθε ανάσα. Μπήκαμε και διαπιστώσαμε με τα μάτια μας και την όσφρησή μας το πόσο δίκιο έχουν. Το πόσο δικαιολογημένος είναι ο αγώνας τους. Ενας αγώνας κοινός με τους κατοίκους ολόκληρης της Δυτικής Αθήνας.

Τον επεκτείνουν σε διπλανή περιοχή

«Καλλιεργητής» εδαφοποίησης... λυματολάσπης!
«Καλλιεργητής» εδαφοποίησης... λυματολάσπης!
Μπαίνοντας από την είσοδο της χωματερής του ΧΥΤΑ δε θα αντικρίσει κανείς σκουπίδια, όπως θα περίμενε. Διασχίζεις μια τεράστια χωμάτινη έκταση μέχρι που συνειδητοποιείς ότι εκεί που πατάς δεν είναι τίποτε άλλο από βουνά θαμμένων σκουπιδιών. Αφού διασχίσεις όλη αυτή την περιοχή φτάνεις τελικά στο τελευταίο «κύτταρο» του ΧΥΤΑ, όπως ονομάζεται, με τα εκατοντάδες γλαρόπουλα να περιφέρονται στο χώρο. «Το πολύ σε δύο μήνες θα έχει γεμίσει και αυτό», θα πουν οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές.

Τα φορτηγά που πέρναγαν εκείνη την ώρα έκαναν τη γη κυριολεκτικά να τραντάζεται. «Είναι επειδή από κάτω είναι θαμμένα σκουπίδια. Δεν έχει μείνει ούτε ένα μέτρο γης που να μην έχει χρησιμοποιηθεί», μας απαντούν για να μας καθησυχάσουν! Και επειδή αυτό το μέρος βολεύει και εξυπηρετεί πολλούς, φρόντισαν, αφού δεν μπορούν να ρίξουν άλλα σκουπίδια, να τον επεκτείνουν. Ο νέος ΧΥΤΑ που χωροθετήθηκε δεν είναι τίποτα άλλο παρά επέκταση του σημερινού. Οταν ρωτήσαμε πού θα είναι ο νέος ΧΥΤΑ που χωροθετούν, απλά σήκωσαν το χέρι και μας είπαν ότι είναι ακριβώς πίσω από το τελευταίο αυτό κύτταρο. Η μόνη διαφορά, μας λένε, είναι ότι διοικητικά δεν ανήκει στα Ανω Λιόσια, αλλά στο... Δήμο της Φυλής!

Λάσπη και δυσοσμία...

Η έκταση της εδαφοποίησης λυματολάσπης και στο βάθος το τελευταίο «κύτταρο» εναπόθεσης σκουπιδιών
Η έκταση της εδαφοποίησης λυματολάσπης και στο βάθος το τελευταίο «κύτταρο» εναπόθεσης σκουπιδιών
Μέσα σε αυτήν την κορεσμένη περιβαλλοντικά κατάσταση του ΧΥΤΑ ήρθε να προστεθεί και η λυματολάσπη της Ψυττάλειας και οι εργασίες της επεξεργασίας της από τις αρχές του καλοκαιριού. Η αλήθεια είναι ότι η λυματολάσπη πήγαινε εδώ και χρόνια στη χωματερή με συμφωνία του Δήμου και του ΕΣΔΚΝΑ με την ΕΥΔΑΠ. Απλά την έριχναν στο ΧΥΤΑ σε στρώματα ανάμεσα στους σωρούς σκουπιδιών και συγκεκριμένα στο κομμάτι που έπαθε πέρσι και πρόπερσι, δυο φορές, κατολίσθηση. Μάλιστα, όπως μας κατήγγειλαν και οι εργαζόμενοι, η λυματολάσπη ήταν και ο βασικός λόγος της καθίζησης.

Σήμερα - ή τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ΕΥΔΑΠ - τη ρίχνουν κυριολεκτικά χύμα σε μια τεράστια χαβούζα, η οποία είναι ήδη ξεχειλισμένη, παρά το αρχικό της μεγάλο βάθος. Την ημέρα που την επισκεφτήκαμε δεν είχαν φέρει άλλες ποσότητες και είχε ξεραθεί η πάνω - πάνω στρώση, ενώ είχαν ρίξει ασβέστη για προφανείς λόγους. Με το που πλησιάζουμε τη χαβούζα δεχόμαστε επίθεση από εκατοντάδες μυγάκια, που παραμένουν κολλημένα πάνω μας ακόμα και όταν φτάνουμε στα γραφεία του ΕΣΔΚΝΑ, δηλαδή στην είσοδο.

Εκεί όμως που η κατάσταση είναι κυριολεκτικά ανυπόφορη είναι στα περίπου 200 στρέμματα (αντί για 60 που έλεγαν στην αρχή) που γίνεται η επεξεργασία της με την περιβόητη μέθοδο της εδαφοποίησης. Ιδιαίτερα στο χώρο που γίνεται το ανακάτεμά της με κλαδιά και χώμα. Το ειδικό μηχάνημα έχει ένα κενό στη μέση περνάει πάνω από τις στρώσεις λάσπης, χώματος, κλαδιών, αλλά και σκουπιδιών και τα ανακατεύει. Το σύννεφο σκόνης που αφήνει πίσω του αναδίνει μια απίστευτη δυσοσμία. Ιδιαίτερα τις μέρες του καύσωνα, όπως έλεγαν οι εργαζόμενοι, η κατάσταση ήταν απερίγραπτη. Η ίδια δυσοσμία και λίγο πιο δίπλα, στις στρώσεις του μείγματος που παραμένει και «χωνεύεται» για 40 ημέρες, με ανθρώπους με άσπρες στολές και μάσκες (τους... «καλλιεργητές» της εδαφοποίησης, θα λέγαμε) να περνάνε και να κάνουν μετρήσεις. Αυτή η απερίγραπτη δυσοσμία έχει απλωθεί σε όλη την περιοχή και ανάλογα με τη φορά του αέρα πνίγει, άλλοτε λιγότερο άλλοτε περισσότερο, τα Ανω Λιόσια, το Μενίδι, το Ζεφύρι, την Πετρούπολη και άλλους δήμους.

Οι επιπτώσεις στην υγεία

Μια χαβούζα λυματολάσπης της Ψυττάλειας, που «φυτεύτηκε» στα Ανω Λιόσια
Μια χαβούζα λυματολάσπης της Ψυττάλειας, που «φυτεύτηκε» στα Ανω Λιόσια
Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον εργάζονται καθημερινά για πολλές ώρες δεκάδες εργαζόμενοι, εισπνέοντας κάθε βλαβερή ουσία που υπάρχει και παράγεται, χωρίς να γνωρίζουν τις επιπτώσεις στην υγεία τους. Ιδιαίτερα με την επεξεργασία της λυματολάσπης, όπως καταγγέλλουν, οι λιποθυμίες, οι ζαλάδες και το τσούξιμο των ματιών έγινε καθημερινό φαινόμενο. «Από τη μέρα που ξεκίνησε αυτή η επεξεργασία η κατάσταση έγινε αφόρητη, αναφέρουν. Και το χειρότερο είναι ότι δε γνωρίζουμε απολύτως τίποτα για το τι εισπνέουμε καθημερινά. Εχουμε ρωτήσει επανειλημμένα, αλλά κανείς μέχρι σήμερα δε μας έχει απαντήσει».

Τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων στο ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων από τα σκουπίδια, αλλά και από τη λυματολάσπη, επιβεβαίωσε μιλώντας στο «Ρ» ο Γιατρός Εργασίας Σπύρος Δρίβας. Οσον αφορά τα σκουπίδια, τόνισε, έχουν διαπιστωθεί πολλά κρούσματα Ηπατίτιδας Α και δερματοπάθειες, ενώ η εισπνοή βιοαερίου που παράγεται από την ταφή των απορριμμάτων αν και είναι σε μικρές ποσότητες μπορεί να δημιουργήσει μελλοντικά αναπνευστικά προβλήματα. Ειδικότερα για τη λυματολάσπη, επισήμανε ότι δημιουργεί γενικά διάφορες μολυσματικές ασθένειες, ενώ σημείωσε ότι οι χημικές και τοξικές ουσίες που περιέχει προκαλούν ερεθισμούς στα μάτια (τσούξιμο) και στο δέρμα (φαγούρα). Ακόμα πιο σοβαρές είναι οι επιπτώσεις από τα βαριά μέταλλα που έχει διαπιστωθεί ότι περιέχει η λάσπη, όπως Μόλυβδο, Κάδμιο, Χρώμιο κ.ά. καθώς δημιουργούν, όπως σημείωσε, τοξικές ασθένειες, οι οποίες εμφανίζονται όμως αρκετά χρόνια μετά και ανάλογα με την ποσότητα που τελικά έχει πάρει κάποιος.


Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος

Το ΚΚΕ από το 1996 έθεσε με πολλούς τρόπους το ζήτημα και στη Βουλή και με σχετική αρθρογραφία, αλλά και με τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το Νοέμβρη μάλιστα του 2004, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα παρουσίασε τις προτάσεις του με το χαρακτηριστικό τίτλο: «Απορρίμματα ώρα μηδέν». Εκεί, μεταξύ των άλλων, πρότεινε:

  • Να χωροθετήσει άμεσα η κυβέρνηση τους νέους χώρους για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και ταφής των απορριμμάτων, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, με βάση τις τεκμηριωμένες μελέτες, επιστημονικοτεχνικά και χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, με όρους διαφάνειας (όσο μπορεί να υπάρξει αυτή) και συμμετοχής όλων των εμπλεκομένων φορέων.
  • Να προχωρήσει, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, η αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών σε όλη τη χώρα.
  • Τόνισε την αντίθεσή του ενάντια στην καύση των απορριμμάτων, και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης μέρους ή του συνόλου της καθαριότητας.
  • Να δημοσιευτεί, επιτέλους, ο σχεδιασμός και οι τεχνικές προδιαγραφές, να προχωρήσει η χωροθέτηση και να αρχίσουν τα έργα διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων.
  • Να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή της νομοθεσίας για την ολοκληρωμένη ενδο - και εξωνοσοκομειακή διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων.
  • Ειδικά για την Αττική, να αποκλειστεί η ενιαία περιοχή των Ανω Λιοσίων, Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Φυλής, ως χωροταξικά και ρυπαντικά υπερκορεσμένη, από την περαιτέρω αναζήτηση των υποψηφίων ΧΥΤΑ, χωρίς το δεύτερο τεράστιο εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης (με την όποια τεχνολογική του μορφή) να τοποθετείται πάλι στη Δυτική Αττική. Η εξεύρεση χώρων να μην περιοριστεί μόνο στα όρια του νομού Αττικής, αλλά να επεκταθεί και στην ευρύτερη περιοχή στο πλαίσιο μιας πιο ολοκληρωμένης και κοινής αντιμετώπισης του προβλήματος.
  • Να αρχίσει άμεσα η διαδικασία της οριστικής παύσης λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων με την έναρξη των έργων σταδιακής αποκατάστασης του ΧΥΤΑ ΙΙ και την ολοκλήρωση της αποκατάστασης των προηγούμενων τμημάτων του ΧΥΤΑ.
  • Να εκλογικευτούν τα αντισταθμιστικά ποσά που πληρώνει ο λαός για τη διαχείριση απορριμμάτων.
Τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων

Τεράστιες είναι οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων από το 1992 και μετά, αλλά και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει καταλήξει πλέον το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

Ειδικότερα για το αδιέξοδο ευθύνονται:

  • Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που επέδειξαν μια τέλεια απραξία την τελευταία 15ετία, ακυρώνοντας τον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων που προέβλεπε τρεις Ολοκληρωμένους Χώρους Διαχείρισης (ΟΕΔΑ).
  • Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επειδή δε φρόντισαν έγκαιρα να ολοκληρωθεί μαζί με τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας και η μονάδα ξήρανσης της λυματολάσπης, παρά τις σημαντικές υπερβάσεις που υπήρξαν στο έργο.
  • Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ΕΣΔΚΝΑ και η ΤΕΔΚΝΑ (όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ) που από το 1994 επέδειξαν απόλυτη σύμπλευση με τις κυβερνήσεις τόσο στο θέμα της ανατροπής του αρχικού περιφερειακού σχεδιασμού, όσο και στη διαιώνιση της κατάστασης που έχει μεταβάλλει σε σκουπιδότοπο ολόκληρης της Αττικής το Θριάσιο, ενώ παράλληλα δε διεκδίκησαν ποτέ μια ουσιαστική λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.
  • Αμοιρες ευθυνών δεν είναι και αρκετές δημοτικές αρχές της περιοχής που κάλυψαν και καλύπτουν όλες αυτές τις επιλογές.

Και βέβαια πίσω από αυτές τις επιλογές, τις καθυστερήσεις και υπαναχωρήσεις, προφανώς κρύβονται και τεράστια συμφέροντα που ήθελαν και θέλουν να προκριθούν άλλες μέθοδοι διαχείρισης, όπως η καρκινογόνα καύση κλπ.

Ολοι αυτοί το τελευταίο διάστημα είτε σιωπούν, είτε προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο. Η ίδια η κυβέρνηση, προσπαθώντας να κρατήσει αποστάσεις, έβαλε «μπροστά» τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ Κ. Κωστούλα, ο οποίος με χτεσινές του δηλώσεις:

  • Κατηγόρησε τον ΕΣΔΚΝΑ ότι υπηρετεί σκοπιμότητες και ότι βρίσκεται πίσω από το θόρυβο που ξεσηκώθηκε για τη λυματολάσπη, επειδή θέλει το χώρο που γίνεται η εδαφοποίησή της για να τον χρησιμοποιήσει για χωματερή, μετά την ακύρωση της σύμβασης για την κατασκευή ενός κυττάρου ΧΥΤΑ στη θέση Σκαλιστήρη Φυλής, από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Επίσης τον κατηγόρησε για ολιγωρία στη λειτουργία του εργοστασίου κομποστοποίησης των Ανω Λιοσίων που θα απορροφούσε 300 τόνους λυματολάσπης την ημέρα. Τέλος τον κατηγόρησε ότι δε διαχειρίστηκε τη λυματολάσπη σωστά, όπως είχε συμβατική υποχρέωση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στο ΧΥΤΑ η χαβούζα.
  • Κατηγόρησε επίσης τον τοπικό δήμο ότι θέλει να τρενάρει τη ζωή του ΧΥΤΑ, επειδή έχει οικονομικά συμφέροντα. Είπε χαρακτηριστικά ότι πέρσι από τη διαχείριση των σκουπιδιών είχε όφελος 25 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ ισχυρίστηκε ότι η εδαφοποίηση δεν αναδύει καμία οσμή, ότι αυτή οφείλεται αποκλειστικά στα σκουπίδια, και ότι η εδαφοποίηση στα Α. Λιόσια αποτελεί μονόδρομο ως το Δεκέμβρη. Μέχρι τότε, δήλωσε, ότι θα έχουν βρεθεί άλλες εναλλακτικές μέθοδοι για την επεξεργασία της λυματολάσπης, χωρίς να κατονομάσει ποιες θα είναι αυτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ