ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
Συνδιαχειριστές αντιλαϊκών επιλογών

Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει για τα καλά το θέμα των δημοτικών εκλογών, που θα πραγματοποιηθούν στο τέλος του 2006. Εκτός από το ότι η συζήτηση επικεντρώνεται στο ποσοστό με το οποίο θα εκλέγεται κάποιος δήμαρχος (το περιβόητο 42%), κυκλοφορούν ακόμα και διάφορα ονόματα. Είναι προφανές ότι γίνεται από σήμερα η προσπάθεια να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον των εργαζομένων στο ονομαζόμενο «προφίλ» των υποψηφίων και όχι στο ρόλο, το περιεχόμενο, τη δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) και στις θέσεις και τη δράση των υποψήφιων, των παρατάξεων και κινήσεων που εκπροσωπούν, αλλά και των κομμάτων που τις στηρίζουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις προηγούμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ουσιαστικά αποσιωπήθηκαν οι θέσεις και οι προτάσεις των παρατάξεων που στήριζε το ΚΚΕ, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και από την άλλη η προβολή των άλλων υποψηφίων γινόταν ακόμη και για την παρουσία τους σε ...κοσμικές εκδηλώσεις, γάμους και βαφτίσια.

Σήμερα, ποια είναι η δράση των δυνάμεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Κύριο χαρακτηριστικό της δράσης των δυνάμεων που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΥΝ, αναδεικνύεται η συναίνεσή τους στη λειτουργία και τη δράση της ΤΑ για την προώθηση της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Συμφωνούν και από κοινού προωθούν τη χρησιμοποίηση της ΤΑ ως:

  • Μέσο κοινωνικής, οικονομικής και ιδεολογικής στήριξης του συστήματος.
  • Μέσο για την προώθηση και εφαρμογή αντιλαϊκών επιλογών.
  • Φίλτρο για τη διοχέτευση θέσεων, εντυπώσεων, εικόνων που βολεύουν την αστική τάξη.
  • Μηχανισμό ενσωμάτωσης των εργαζομένων στο σύστημα.
Διαχειριστικές διαφορές

Οι διαφορές ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητα αν είναι στη διοίκηση ή στην αντιπολίτευση, βρίσκονται κυρίως και μόνο στη διαχείριση των αντιλαϊκών κατευθύνσεων. Ο ΣΥΝ μετά την κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ στην πλειοψηφία των δήμων και νομών της χώρας στήριξε την επικυριαρχία του ΠΑΣΟΚ στα όργανα της ΤΑ (ΕΝΑΕ, ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ, ΕΣΔΚΝΑ κ.ά.) συμμετέχει στη διοίκησή τους και όχι μόνο συναινεί, από κάθε θέση, στο ρόλο και αυτών των οργάνων, αλλά και συχνά είναι ο εμπνευστής αντιλαϊκών κατευθύνσεων που προωθούνται μέσα από αυτά (π.χ. φορολογική εξουσία, μερική απασχόληση).

1. Αυτές οι δυνάμεις σε αγαστή συνεργασία:

  • Προωθούν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την ΤΑ, με το οποίο επιταχύνεται η πλήρης ενσωμάτωση της ΤΑ στο οικονομικό, διοικητικό, πολιτικό, κοινωνικό σύστημα της ΕΕ. Ακόμη και οι συνεργασίες της θα πρέπει να βρίσκονται υπό τον περιορισμό του σεβασμού, όχι μόνο της εθνικής, αλλά και της νομοθεσίας της ΕΕ.
  • Προωθείται η πλήρης προσαρμογή της ΤΑ στους κανόνες του πολιτικού συστήματος, του νεοφιλελευθερισμού στους νόμους της αγοράς.
  • Διαμορφώνονται οι αλλαγές, ώστε η ΤΑ να λειτουργεί αποτελεσματικά, απλά και μόνο ως διοικητικός μηχανισμός απογυμνωμένος από τα όποια κοινωνικά χαρακτηριστικά του.
  • Ενισχύεται ο ρόλος της ως εκτελεστικού οργάνου της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
  • Δημιουργείται ένα νέο πλαίσιο για την υποχρεωτική μεταφορά στην ΤΑ αρμοδιοτήτων του κράτους, αλλά και για την αναγκαστική υλοποίηση αυτών των αρμοδιοτήτων σε αντιλαϊκή κατεύθυνση.
  • Προωθείται ο περιορισμός δράσης των παρατάξεων και των συνδυασμών, τόσο με τον καθορισμό των λεγόμενων δημοτικών ομάδων, όσο και με τον έλεγχο της δράσης τους.
  • Εντείνεται η προσπάθεια για παραπέρα συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών, και για εφαρμογή της ανταποδοτικότητας παντού.
  • Υποτάσσονται τα πάντα, ακόμη και η σημερινή κουτσουρεμένη αντιπροσωπευτικότητα, στο όνομα της λεγόμενης «αποτελεσματικότητας», που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η εφαρμογή της ανταποδοτικότητας, της πρόσθετης φορολογίας, των ιδιωτικοποιήσεων, της ανταγωνιστικότητας.
  • Προωθείται η εφαρμογή νέων δομών υποκατάστασης, κατάργησης, παράκαμψης των αιρετών οργάνων, για την εφαρμογή αντιλαϊκών επιλογών.
  • Επιβάλλονται μέτρα για τον περιορισμό και το κλείσιμο κάθε διόδου διαφυγής από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.
Στήριξαν αντιλαϊκές επιλογές

2. Οχι απλώς ανέχτηκαν αλλά και από κοινού στήριξαν τις επιλογές για ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών της ΤΑ, τη συνύφανσή της με το κεφάλαιο, αφού αφ' ενός ενέκριναν το νέο θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο η συνύφανση με το μεγάλο κεφάλαιο επιταχύνεται και θεσμοθετείται η ανάθεση σ' αυτό αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και η διαχείριση ολόκληρων τομέων της ΤΑ, και προωθούνται ρυθμίσεις που κατοχυρώνουν την κερδοφορία του, όπως οι «συμβάσεις παραχώρησης», αλλά και ενέκριναν το πρόγραμμα «Θησέας», σύμφωνα με το οποίο βασικό κριτήριο για την επιλογή και έγκριση των έργων της ΤΑ είναι η συνδιαχείριση με τους ιδιώτες.

3. Από κοινού προώθησαν τη μερική απασχόληση στην ΤΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε ομόφωνα από αυτούς στην ΚΕΔΚΕ, πριν την ψήφιση του νόμου στη Βουλή και με εισηγητή τον εκπρόσωπο του ΣΥΝ.

Συμφώνησαν, προώθησαν, προπαγάνδισαν και εφαρμόζουν διατάξεις για αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στην ΤΑ, αλλά και τη χρησιμοποίησή της σαν μέσο για γενικευμένη εφαρμογή της μερικής απασχόλησης, της ανασφάλιστης εργασίας κλπ., σε ευρύτερο πεδίο. Τα προγράμματα απόκτησης εμπειρίας για τους Σχολικούς Φύλακες, τα Τοπικά Σύμφωνα και οι Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Υποταγή στον ευρω-«μονόδρομο»

4. Συνεπείς στη θέση τους για υποταγή στο μονόδρομο της ΕΕ, με απόφαση της ΚΕΔΚΕ από τα χρήματα της ΤΑ, δηλαδή με τα χρήματα των εργαζομένων, ενίσχυσαν την πολιτική της «σύγκλισης», με αποτέλεσμα στο όνομα αυτής της προσφοράς να έχουν παρακρατηθεί γι' αυτόν το σκοπό τεράστια ποσά (σήμερα υπολογίζονται σε 614 εκ. ευρώ). Αυτά τα χρήματα λείπουν από έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες. Αυτά τα ποσά αντισταθμίζονται και συμπληρώνονται στους Δήμους από τέλη και διαφόρων ειδών φόρους και χαράτσια σε βάρος των εργαζομένων.

5. Σε πλήρη συμφωνία και με προεξάρχουσες τις δυνάμεις του ΣΥΝ, προωθούν την ανάθεση στην ΤΑ φορολογικής εξουσίας. Δηλαδή, την επιβολή νέων φόρων στους εργαζόμενους με παράλληλη μείωση ή κατάργηση των πόρων της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και με επιχειρήματα, με τα οποία θέλουν να πείσουν τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους και να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους.

6. Συμφώνησαν στη μετεξέλιξη του ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας σε κατασταλτικό μηχανισμό. Αποδέχτηκαν το πλαίσιο και το ρόλο της, τη λειτουργία της σε ανταποδοτική βάση, κάνοντας ουσιαστικά αυτοσκοπό τον κατασταλτικό της χαρακτήρα. Αποδέχονται τους χαφιέδικους μηχανισμούς των Επιτροπών Πρόληψης της Εγκληματικότητας. (Στο Δήμο της Αθήνας όλες οι άλλες δυνάμεις, εκτός από αυτή που στηρίζει το ΚΚΕ, συμμετέχουν σε αυτές τις επιτροπές. Ακόμη και η παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΝ που τόσο κόπτεται γι' αυτά).

7. Δε διεκδικούν τα παρακρατηθέντα χρήματα της ΤΑ, δηλαδή τα λεφτά των δημοτών. Με κοινή κατεύθυνση και στάση περιορίζονται σε επιστολές και σε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία. Είναι αντίθετοι σε κάθε πρόταση για ενημέρωση του λαού και πολύ περισσότερο για κινητοποίησή του.

8. Από κοινού χρησιμοποιούν την ΤΑ και τα όργανά της σαν μηχανισμούς διαμόρφωσης συνειδήσεων, όχι απλά στους αιρετούς, αλλά και στα πλατιά λαϊκά στρώματα, να αποδεχτούν πολιτικές που λειτουργούν εναντίον τους.

Είναι καθαρό, αλλά πρέπει να γίνει συνείδηση στους εργαζόμενους ότι το περιεχόμενο και ο ρόλος της ΤΑ, οι θέσεις και η δράση των εκλεγμένων και των δυνάμεων που τους στηρίζουν, έχουν άμεση επίπτωση στον τρόπο και στην ποιότητα ζωής τους.

  • Να μην έχουν αυταπάτες για το ρόλο και το περιεχόμενο της ΤΑ, στο αστικό σύστημα.
  • Να αντιμετωπίζουν τους εκλεγμένους, τους υποψήφιους και τους συνδυασμούς τους και τις δυνάμεις που τους στηρίζουν, με κριτήριο τα δικά τους προβλήματα.
  • Να καταλογίζουν την ευθύνη που πρέπει σε αυτές τις δυνάμεις που αναπαράγουν και οξύνουν τα λαϊκά προβλήματα.

Η διεκδίκηση μιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα λειτουργεί προς όφελος του λαού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους αγώνες για τα κοινωνικά, οικονομικά, δημοκρατικά προβλήματα των εργαζομένων. Απαιτεί όχι διαχειριστές της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά εκλεγμένους που θα παλεύουν μαζί με τους εργαζόμενους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής στην ΤΑ, αλλά και γενικότερα και για το άνοιγμα του δρόμου σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.


Σταύρος ΒΑΡΟΥΤΣΗΣ
Υπεύθυνος Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΗΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ