ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΤΡΑ - ΤΕΙ
Πρέπει να αποσυρθεί το αντικομμουνιστικό σύγγραμμα

Την απόφασή τους να μην επιτρέψουν να εντάσσονται στη διδακτέα ύλη των ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας προπαγανδιστικές αθλιότητες και αντιεπιστημονικά εκτρώματα διατράνωσαν χτες σπουδαστές, μέλη και φίλοι της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας (ΠΚΣ) στο ΤΕΙ Πάτρας. Οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας ολοένα και αυξάνονται μετά την αποκάλυψη ότι στο Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων του ΤΕΙ Πάτρας, διδακτικό εγχειρίδιο - υπό μορφή άσκησης - συσχετίζει τον «εκδημοκρατισμό» της Κούβας με την επιδείνωση της υγείας και το θάνατο του Φ. Κάστρο!

Στα πλαίσια αυτά, αντιπροσωπεία της ΠΚΣ προχώρησε χτες σε διαδοχικές παραστάσεις διαμαρτυρίας τόσο στον πρόεδρο του ΤΕΙ Πάτρας, Γιάννη Γεωργόπουλο, όσο και στον προϊστάμενο του Τμήματος Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων του ΤΕΙ Πάτρας, αναπληρωτή καθηγητή Ιωάννη Μητρόπουλο, ο οποίος και υπογράφει την «επιστημονική» επιμέλεια του βιβλίου. Και οι δύο προσπάθησαν ουσιαστικά να... τραβήξουν την «ουρά» τους απέξω χωρίς να δεσμευτούν για οτιδήποτε στην απαίτηση της αντιπροσωπείας να αποσυρθεί άμεσα το αντικομμουνιστικό σύγγραμμα.

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Γ. Γεωργόπουλος αρνήθηκε να πάρει θέση για το ζήτημα και ανέφερε πως το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί στο Συμβούλιο του ΤΕΙ, το οποίο είναι και το μόνο αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει, όπως ισχυρίστηκε. Στις επίμονες παραινέσεις των σπουδαστών να τοποθετηθεί υπεύθυνα για το άθλιο σύγγραμμα που διδάσκεται στο ΤΕΙ απάντησε: «Και δεν το καίτε (σ.σ. το ίδρυμα). Σπίτι μου είναι;»!!!

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Θανάσης Πάνος, συνδικαλιστής της ΠΚΣ, ανέφερε σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει: «Η ΠΚΣ δε θα σταματήσει εδώ. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μαζί με τους υπόλοιπους σπουδαστές ώστε αυτό το αντικομμουνιστικό παραλήρημα να απομακρυνθεί οριστικά από τη διδακτέα ύλη. Αύριο (σ.σ. σήμερα), θα καταθέσουμε γραπτή πρόταση στο Συμβούλιο του Τμήματος Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων αλλά και στο Συμβούλιο του ΤΕΙ, με αίτημα να αποσυρθεί το συγκεκριμένο αντιεπιστημονικό σύγγραμμα».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Επικίνδυνη προσέγγιση πολυεθνικών σε βάση δεδομένων γενετικού υλικού

Οταν οι πολυεθνικές εταιρίες εισχωρούν μέσα σε σχολεία και πανεπιστήμια, όταν χρηματοδοτούν και παραγγέλνουν επιστημονική έρευνα σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα όχι μόνο για την εκπαίδευση των παιδιών του λαού, αλλά γενικότερα για όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώνεται από το σημερινό θέμα που αποκαλύπτει ο «Ρ», όπου μια φαινομενικά αθώα πανεπιστημιακή έρευνα, από αυτές που όχι μόνο μπορούν αλλά επιβάλλεται να γίνονται με ευθύνη του κράτους, για να εξασφαλίζεται η υγεία του λαού, εξαρτά τη χρηματοδότησή της από την «Coca-Cola»(!) την ώρα που παράλληλα δημιουργεί μια τεράστια βάση δεδομένων με γενετικό υλικό χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους, χωρίς καμιά ρητή εγγύηση για το πού και ποιος θα μπορεί να έχει (ή να μην έχει) πρόσβαση σε αυτό.

Κι αυτό συμβαίνει σε μια χρονική συγκυρία που βοά ο κόσμος από το ένα μετά το άλλο τα διατροφικά σκάνδαλα και την τεράστια ευθύνη που έχουν οι πολυεθνικές αυτού του κλάδου. Αυτές οι ίδιες που εμφανίζονται αθώα - αθώα και ως χρηματοδότες της έρευνας για την υγιεινή διατροφή!

Το Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, προχωράει σε έρευνα με τίτλο «Διατροφή και κληρονομικότητα στην παιδική ηλικία», για το σκοπό της οποίας απευθύνεται σε γονείς μαθητών του Δημοτικού, ζητώντας τους να συμμετέχουν εθελοντικά μαζί με τα παιδιά τους στη μελέτη. Ομως στο πλαίσιο της έρευνας θα γίνει λήψη αίματος, στο οποίο θα γίνει και έλεγχος γενετικού υλικού (DNA).

Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα θα γίνει σε 700 περίπου δημοτικά σχολεία, κυρίως σε τάξεις έως τη Δ' Δημοτικού, δηλαδή σε ένα δείγμα χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους. Θα χρηματοδοτηθεί από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, κονδύλια της ΕΕ και... εταιρίες. Ασφαλείς πληροφορίες φέρνουν ως ενδιαφερόμενη για να χρηματοδοτήσει τη συγκεκριμένη έρευνα και την «Coca-Cola»!

Και τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι πολλά και σοβαρά. Για παράδειγμα, πώς διασφαλίζεται ότι μια τόσο μεγάλη βάση δεδομένων με γενετικό υλικό χιλιάδων ανθρώπων δε θα βρεθεί σε λάθος χέρια;

Ας φανταστούμε - χωρίς να υπάρχει ουδεμία υπόνοια για τους ερευνητές και το προσωπικό που θα συνδράμει στην έρευνα - ότι αν έστω και ένα μέρος της βάσης δεδομένων που θα δημιουργηθεί με καταγεγραμμένο το γενετικό υλικό χιλιάδων ανθρώπων... παραπέσει, αυτό θα αποτελέσει το ιδανικότερο πελατολόγιο π.χ. για μια ασφαλιστική εταιρία, καθώς θα μπορεί να μάθει τι ασθένειες θα παρουσιάσουν στο μέλλον και για να πουλήσει τα ανάλογα ασφαλιστικά προγράμματα.

Σοβαρότατο επίσης ερώτημα είναι τι κέρδος επιδιώκει να έχει μια πολυεθνική που τα προϊόντα της καταγγέλλονται ως «διατροφικό τερατούργημα» από τη συγκεκριμένη έρευνα; Προτίθεται να τη χρηματοδοτήσει... από την καλή της την καρδιά, θα εξασφαλίσει και τα αποτελέσματα της έρευνας; 'Η, η χρηματοδότηση θα λειτουργήσει μόνο σαν διαφημιστικό πλυντήριο; Και τελικά η έρευνα έχει σκοπό να εξάγει κάποια ουσιαστικά επιστημονικά συμπεράσματα ή να βελτιώσει τα προϊόντα συγκεκριμένων εταιριών;

Σύμφωνα με την επιστολή του πανεπιστημίου προς τους γονείς «η συμμετοχή στη μελέτη περιλαμβάνει τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων διατροφής, διατροφικών συνηθειών και άσκησης, ιστορικού υγείας της οικογένειας, καθώς και μετρήσεις ύψους, βάρους και περιεκτικότητα του σώματος σε λίπος. Επίσης θα γίνει λήψη αίματος για πλήρη εργαστηριακό έλεγχο, που θα περιλαμβάνει αιματολογικούς, βιοχημικούς, ορμονολογικούς και γενετικούς παράγοντες» (η υπογράμμιση δική μας).

Ως δέλεαρ στην επιστολή του πανεπιστημίου τονίζεται ότι το σύνολο των εξετάσεων και αποτελεσμάτων για τους γονείς και τα παιδιά που θα συμμετάσχουν είναι δωρεάν και υπόσχεται ότι με τη συγκεκριμένη έρευνα: «θέλουμε να βοηθήσουμε εσάς και τα παιδιά να διαμορφώσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα τους επιτρέψει να μειώσουν τον μελλοντικό κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή»...

Το πρόγραμμα φαίνεται να έχει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ενώ η λήψη αίματος θα γίνει από παιδιάτρους του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Ομως αποτελεί ερώτημα αν αυτοί οι φορείς διασφαλίζουν και εγγυώνται με την έγκρισή τους, την προστασία των προσωπικών δεδομένων που θα ληφθούν από τους συμμετέχοντες και με ποιο τρόπο.

Και γιατί μια τέτοια σοβαρή έρευνα δε γίνεται απευθείας από το κράτος (π.χ. υπουργείο Υγείας) με την αποκλειστική του ευθύνη και την εγγύηση ότι δε θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων με γενετικό υλικό; Γιατί αφήνεται στη συγχρηματοδότηση διαφόρων ιδιωτικών φορέων με αμφίβολα κίνητρα και δικαιώματα επί του ερευνητικού υλικού και των αποτελεσμάτων της έρευνας;

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Εμείς μόνο χρηματοδοτούμε»

Απαντητική επιστολή στο δημοσίευμα του «Ρ» για το αντιδραστικό σύγγραμμα «Ορθολογική Λήψη Αποφάσεων» του Αμερικανού επίκουρου καθηγητή Andrew Lang Golub, που αποτελεί αντικείμενο διδασκαλίας σε τμήμα του ΤΕΙ Πάτρας, απέστειλε το υπουργείο Παιδείας. Το σύνολο της επιστολής δεν είναι παρά μια καλομελετημένη προσπάθεια του υπουργείου να μην πάρει σαφή θέση και βγει το ίδιο από αυτήν την υπόθεση τελείως... λάδι.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Με αφορμή σημερινό (σ.σ. χτεσινό) δημοσίευμα της εφημερίδας σας που αναφέρεται σε σύγγραμμα που διδάσκεται στο τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων του ΤΕΙ Πάτρας, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Το εν λόγω σύγγραμμα διανέμεται στους σπουδαστές του συγκεκριμένου τμήματος ΤΕΙ από το 2002 χωρίς, μέχρι σήμερα, να έχουν διατυπωθεί προς το υπουργείο Παιδείας, ή άλλο Εποπτευόμενο Φορέα αντιδράσεις εκ μέρους σπουδαστικών οργανώσεων ή σπουδαστών για το περιεχόμενό του.

Στο κείμενο του σχετικού δημοσιεύματος αναφέρεται ανακριβώς ότι το εν λόγω σύγγραμμα διδάσκεται "μέσα στα σχολεία".

Είναι γνωστό σε όλους ότι τα συγγράμματα που διανέμονται σε σπουδαστές των ΤΕΙ αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην εκπαιδευτική διαδικασία του εν λόγω τμήματος.

Θεωρούμε σκόπιμο στο σημείο αυτό να ενημερώσουμε το αναγνωστικό σας κοινό για τη διαδικασία με βάση την οποία εισάγονται, εγκρίνονται και εν τέλει διανέμονται τα συγγράμματα στους σπουδαστές των ΤΕΙ.

Η διαδικασία προβλέπεται ως εξής:

α) Ο αρμόδιος καθηγητής εισάγει και προτείνει προς έγκριση σε τριμελή επιτροπή καθηγητών του αρμόδιου τμήματος οποιοδήποτε σύγγραμμα αυτός κρίνει ως πλέον κατάλληλο για τη διδασκαλία των σπουδαστών του μαθήματός του

β) Η τριμελής επιτροπή, αφού εγκρίνει το εν λόγω σύγγραμμα, εν συνεχεία το εισάγει προς το Συμβούλιο Καθηγητών του ΤΕΙ

γ) Το Συμβούλιο, αφού πρώτα εξετάσει και κρίνει το εν λόγω σύγγραμμα, αποστέλλει προς την Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας την απόφασή του προκειμένου η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου να προχωρήσει μόνο στην κοστολόγησή του, χωρίς να έχει δικαίωμα να παρέμβει, να κρίνει, ή να εγκρίνει το περιεχόμενο του εν λόγω συγγράμματος, ή την ορθότητα της απόφασης του συμβουλίου των καθηγητών του ΤΕΙ που εισηγείται τη διάθεση του εν λόγω συγγράμματος προς τους σπουδαστές.

Κατά συνέπεια, ο ισχυρισμός που περιλαμβάνεται στο εν λόγω δημοσίευμα της εφημερίδας σας περί τεράστιας ευθύνης του υπουργείου Παιδείας "που επιτρέπει να διδάσκονται τέτοια αντιεπιστημονικά ανοσιουργήματα" είναι εσφαλμένος καθώς εκ του Νόμου απαγορεύεται η οποιαδήποτε παρέμβαση στις αποφάσεις των Συμβουλίων των Καθηγητών των ΤΕΙ».

Απάντηση στην απάντηση: Το υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται να φοράει το πρόσωπο του χρηματοδότη και κατά τα άλλα να «ποιεί την νήσσαν». Δηλαδή το υπουργείο της Παιδείας, ένας φορέας υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής στην Παιδεία, υποστηρίζει ότι δεν έχει ιδέα τι διδάσκεται μέσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δεν παίρνει μυρωδιά από το περιεχόμενο της διδασκαλίας, της επιστημονικής μεθοδολογίας κλπ. Ο ρόλος μου είναι χρηματοδοτικός, λέει το υπουργείο και από εκεί και πέρα γίνεται Πιλάτος στη θέση του Πιλάτου και «νίπτει τας χείρας του» ρίχνοντας την ευθύνη όπου μπορεί.

Ετσι η ευθύνη σαν μπαλάκι κάνει... βόλτες. Πάει - και δικαίως - στο ΠΑΣΟΚ, που ήταν κυβέρνηση το 2002, όταν το σύγγραμμα ξεκίνησε να διανέμεται. Γεγονός όμως που, όσο και αν για μια ακόμα φορά αποδεικνύει ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ βάδιζε την πεπατημένη των αστικών κυβερνήσεων, ανοίγοντας την πόρτα στην αντίδραση, δεν αναιρεί τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ που κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της εξακολουθεί ένα τόσο αντιδραστικό σύγγραμμα να αποτελεί αντικείμενο διδασκαλίας.

Ευθύνη ρίχνει στους καθηγητές και τα όργανα διοίκησης του ΤΕΙ, που αποφασίζουν ποιο είναι το σύγγραμμα που θα διδάσκεται. Και προφανώς υπάρχουν ευθύνες, ωστόσο το ίδιο το υπουργείο ανοίγει το δρόμο να διδάσκεται στην εκπαίδευση ότι να 'ναι, να επιλέγεται ένα σύγγραμμα που δεν πληροί ούτε στο ελάχιστο επιστημονικά και μεθοδολογικά κριτήρια.

Και, τέλος, με εξαιρετική ανηθικότητα, ρίχνει την ευθύνη στους σπουδαστές, λέγοντας ουσιαστικά ότι φταίνε αυτοί που δεν αντέδρασαν νωρίτερα.

Από όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά το ΚΚΕ, όταν λέει ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, ότι το περιεχόμενο και η ουσία της μόρφωσης είναι θέμα πρώτα και κύρια πολιτικής βούλησης. Ετσι και το υπουργείο διαμορφώνει το πλαίσιο εκείνο που το εξυπηρετεί ώστε να μπορεί να διώχνει τις ευθύνες της μόρφωσης των παιδιών από πάνω του, να διαμορφώνει καταστάσεις που επιτρέπουν τέτοια αντιδραστικά συγγράμματα να αποτελούν μέσο διδασκαλίας.

Ξεπροβάλλει η ανάγκη όλα όσα προκύπτουν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όλα όσα αφορούν στο περιεχόμενο της διδασκαλίας να αποτελούν αντικείμενο της πάλης των σπουδαστών, φοιτητών, μαθητών, καθηγητών, γονιών και γενικότερα όσων εμπλέκονται της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τα αντανακλαστικά όλων να σηκώνουν όποιο ζήτημα προκύπτει από το πιο μικρό που πιθανόν να φαίνεται ανούσιο, μέχρι το πιο χοντροκομμένο, είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να ξεκινήσει και να προχωράει με γοργούς ρυθμούς, ενταγμένη στην καθημερινή πάλη, τον καθημερινό αγώνα.

Οι σελίδες του «Ρ», όπως και τις προηγούμενες μέρες, θα φιλοξενήσουν όλα τα σχετικά με το περιεχόμενο των σπουδών, της μόρφωσης, της γνώσης, ό,τι σχετίζεται με την Παιδεία του λαού μας. Είμαστε ακόμα μόνο στην αρχή...

«Σκίστε τις σελίδες»!

Εξω από κάθε έννοια επιστημονικότητας η απάντηση, με την οποία ο καθηγητής Ι. Μητρόπουλος επιχείρησε να υπερασπίσει το σύγγραμμα που διδάσκει

Αποκαλυπτικότερος όλων, στη χτεσινή εξέλιξη, ήταν ο ίδιος ο καθηγητής Ι. Μητρόπουλος που διδάσκει το βιβλίο στο Τμήμα. Οταν οι σπουδαστές τού ζήτησαν να αποσύρει το σύγγραμμα, τον άκουσαν έκπληκτοι να δηλώνει: «Αυτό το παράδειγμα δεν μπορεί να ακυρώσει ολόκληρο το σύγγραμμα».

Και σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τους είπε πως «εγώ το παράδειγμα που μου αναφέρετε δεν το διδάσκω» και ότι «αν θέλετε, μπορείτε να σκίσετε τις συγκεκριμένες σελίδες»!

Ετσι, απλά, με μια φράση που λίγο απέχει από το να χαρακτηριστεί φασιστική ως προς τη λογική της, καθηγητής που θέλει να λογίζεται και «επιστήμονας» ξεστόμισε το «σκίστε τις σελίδες»! Σα να μην καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα δεν αφορά σε ένα βιβλίο και τις αντιδραστικές ιδέες που αυτό περιέχει, αλλά αυτή καθαυτή την κατακρεούργηση της ίδιας της έννοιας της επιστήμης, που ακυρώνεται από το γεγονός ότι συνολικά το εκπαιδευτικό σύστημα, υποταγμένο στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, επιχειρεί να εκβιάσει ως επιστημονικό εύρημα μια προεπιλεγμένη πολιτική επιλογή. Στο προκείμενο ζητείται από σπουδαστές να μάθουν «να κρίνουν ορθολογικά» τις πιθανότητες δημοκρατικής εξέλιξης, έχοντας σαν δεδομένα ότι ο ηγέτης της Κούβας είναι δικτάτορας κι ότι η δημοκρατία θα υπάρξει όταν αυτός πεθάνει!

Κι ο καθηγητής απαντά στην αυτονόητη διαμαρτυρία: «Σκίστε τις σελίδες»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ