ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Συνδιοργανώνουν διεθνή διάσκεψη

Το Σάββατο, 1η Οκτώβρη, στην Κωνσταντινούπολη

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, στα πλαίσια των σχέσεων συνεργασίας και αλληλεγγύης, που αναπτύσσουν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην πάλη των δύο λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στις ενώσεις του, όπως το NATO και η ΕΕ, συνδιοργανώνουν διεθνή διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, το Σάββατο 1η του Οκτώβρη, με θέμα «Οι εξελίξεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και η νέα δυναμική της αντιιμπεριαλιστικής πάλης», στην οποία έχουν προσκληθεί κομμουνιστικά κόμματα και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις από διάφορες χώρες.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στη συνάντηση κομμουνιστικά κόμματα και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις από Βέλγιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Δανία, Ιρλανδία, Κύπρο, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Συρία, Τσεχία, Τουρκία, ενώ θα συμμετάσχει και αντιπροσωπεία από το ΚΚ Κούβας. Στη συνάντηση από μέρους του ΚΚΕ θα συμμετάσχει πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ.

Η πρωτοβουλία αυτή θα είναι και η πρώτη ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων μεταξύ κομμουνιστικών κομμάτων για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην ΕΕ μετά τα δημοψηφίσματα και τις προοπτικές που διαφαίνονται. Η συνάντηση αποτελεί επίσης και μια σημαντική παρέμβαση, καθώς πραγματοποιείται μόλις 2 μέρες πριν από τη Σύνοδο της ΕΕ, όπου αναμένεται να αποφασιστεί η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ.

Πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα παραβρεθεί, επίσης, και θα χαιρετίσει, στη μαζική συγκέντρωση ενάντια στην ΕΕ που διοργανώνει το «Πατριωτικό Μέτωπο» - η αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση που στηρίζεται από το ΚΚ Τουρκίας - την Κυριακή 2 του Οκτώβρη στην Κωνσταντινούπολη.

Στη συγκέντρωση θα συμμετάσχουν και οι Ελληνες μουσικοί Στέφανος Ψαραδάκος και Λευτέρης Ψαραδάκος, που θα μεταφέρουν μέσα από τους ήχους της μουσικής το μήνυμα της αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης και φιλίας των δύο λαών. Στην Κωνσταντινούπολη θα μεταβούν και δεκάδες μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τη Βόρεια Ελλάδα.

Συνάντηση Καραμανλή - Βουλγαράκη

Με τη μάσκα του ...αντιρρησία εξακολουθεί να εμφανίζεται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, σχετικά με την Κοινοτική Οδηγία, που επιβάλλει την παρακολούθηση και την καταγραφή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό χτες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για το παραπάνω ζήτημα, τόνισε πως «δεν είναι θέμα αμιγώς του υπουργείου, αλλά της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Επίσης, δήλωσε ότι «σημασία έχουν οι διαδικασίες, που διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα και τη συνταγματικότητα αυτών των ελέγχων και το φίλτρο μέσα από το οποίο κανείς μπορεί να προστατεύσει τα ατομικά δικαιώματα και τις συνταγματικές ελευθερίες».

Ομως, υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός είχε συμφωνήσει πλήρως με τις προτάσεις της βρετανικής Προεδρίας της ΕΕ κατά το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, λίγες μέρες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο, στις αρχές του καλοκαιριού. Προτάσεις που δείχνουν ξεκάθαρα την ανάγκη να παρουσιάζονται οι λαοί ως τρομοκράτες. Με δικαιολογία την απειλή της παγκόσμιας «τρομοκρατίας», ενισχύονται τα μέτρα παρακολούθησης και αστυνόμευσης σε βάρος τόσο του λαϊκού κινήματος όσο και των ελευθεριών τους.

Επίσης, όπως τόνισε ο υπουργός, προγραμματίστηκε μια σειρά από σχέδια νόμου, που θα κατατεθούν στη Βουλή. Σχετικά με την ΕΥΠ, ο Γ. Βουλγαράκης, ανέφερε πως ετοιμάζεται ένα σχέδιο νόμου που «θα δίνει τη δυνατότητα στη Βουλή να μπορεί να εξετάζει και να συζητάει με τον Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών διάφορα ζητήματα, τα οποία, μέσα στο πλαίσιο φυσικά των περιορισμών της διεθνούς ασφάλειας, μπορούν να συζητηθούν».

ΑΙΓΙΝΑ
Εκδήλωση για την Αυτοδιοίκηση

Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις τοπικές εκλογές» διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή 2 Οκτώβρη η Κομματική Οργάνωση Αίγινας του ΚΚΕ στις 11 π.μ. στο μεζεδοπωλείο «Το Γράμμα», στην πλατεία Εθνεγερσίας, δίπλα στο Ταχυδρομείο. Θα παρευρίσκεται η βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη. Θα γίνει συζήτηση για το μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για την πολιτική συνεργασιών στο πλαίσιο της τοπικής κοινωνίας.

Ασκηση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Συμμετέχουν δύο ελληνικά πολεμικά πλοία

Δύο ελληνικά πολεμικά πλοία, η Φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» και το Αρματαγωγό «ΣΑΜΟΣ» θα συμμετέχουν στη ΝΑΤΟική άσκηση «LOYAL MIDAS O5» (πρώην DESTINED GLORY) η οποία θα διεξαχθεί στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σαρδηνίας από 29 Σεπτέμβρη έως 15 Οκτώβρη. «Σκοπός της άσκησης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΓΕΝ, είναι η εξάσκηση των ναυτικών δυνάμεων της συμμαχίας σε αποστολές NRF (σ.σ. ΝΑΤΟικές δυνάμεις ταχείας αντίδρασης) για την αντιμετώπιση μίας σύγχρονης διεθνούς κρίσης».

Συγκέντρωση στα Προπύλαια για την ίδρυση του ΕΑΜ

ΠΟΑΟ και ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδήλωση τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη

Την 64η επέτειο από την ίδρυση του ΕΑΜ, στις 27 Σεπτέμβρη του 1941, θα τιμήσουν οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης, τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη 2005, με συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, ώρα 6 μ.μ., που διοργανώνουν οι κορυφαίες αντιστασιακές Οργανώσεις: Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) και Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ). Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετέχει η Χορωδία και Μαντολινάτα «Η Εύγερος» Κεφαλονιάς.

Καλούνται όλα τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και οι άλλες αντιστασιακές οργανώσεις - μέλη της ΠΟΑΟ να συμμετέχουν με τα λάβαρα του αγώνα. Επίσης όλοι οι αντιστασιακοί, νεολαία και φίλοι της Αντίστασης να πάρουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902», την εκπομπή «ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ» στις 20.15, με θέμα: «Διαβήτης, τι είναι, ποιους πλήττει και πώς αντιμετωπίζεται». Η Πόπη Καπετανοπούλου συνομιλεί με τον Ανδρέα Μελιδώνη, πρόεδρο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ