ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Το «χειμωνιάτικο» τελεσίγραφο της Ντελ Πόντε...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Το δικό της τελεσίγραφο (σχεδόν όμοιο με εκείνο των Αμερικανών) έδωσε χτες στους Σέρβους η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε, καλώντας τους να παραδώσουν στο διάστημα Νοέμβρης (10η επέτειος από τη Συνθήκη Ντέιτον) - Δεκέμβρης τρέχοντος έτους τουλάχιστον έξι κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου, με πρώτον στη λίστα τον ε.α. Σερβοβόσνιο στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς...

Η Κάρλα Ντελ Πόντε φρόντισε να προκαλέσει ανάμεικτα συναισθήματα. Ετσι, αφ' ενός, εξέφρασε ικανοποίηση για την «πολύ καλή» ως τώρα «συνεργασία» του Βελιγραδίου με το ΔΠΔ της Χάγης αφού από τον περσινό Οκτώβρη ως τώρα 16 Σέρβοι, κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου ή κατά της ανθρωπότητας, απελάθηκαν («εκουσίως»...) και παραδόθηκαν στις αρχές του δικαστηρίου. Αφ' ετέρου, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της γιατί «άλλοι έξι με πρώτον βεβαίως τον στρατηγό Μλάντιτς παραμένουν ασύλληπτοι»...

Οσο για το Σέρβο πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα, που συναντήθηκε μαζί της; Αυτός έσπευσε να δηλώσει πως η κυβέρνησή του θα κάνει «ό,τι μπορεί για να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι του Δικαστηρίου της Χάγης το συντομότερο δυνατόν»...

Η Ντελ Πόντε σήμερα θα μεταβεί σε Μαυροβούνιο και Κροατία για ανάλογες συστάσεις και παρατηρήσεις...

Ανάβουν τα «αίματα» στο Κόσσοβο...

Στην Πρίστινα πάντως, χτες αρκετές εκατοντάδες νεαρών Κοσσοβάρων Αλβανών διαδήλωσαν μπροστά από το κτίριο της «Βουλής» με συνθήματα υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του προτεκτοράτου. Ανάγκασαν μάλιστα ορισμένους από τους βουλευτές προτού εισέλθουν στο κτίριο να πατήσουν σε κόκκινη μπογιά που είχαν ρίξει - συμβολικά... - έξω απ' τη «Βουλή» για να στείλουν το ακόλουθο μήνυμα σύμφωνα με τον Αλβιν Κούρτι, έναν από τους διαδηλωτές της κινητοποίησης: οι επικείμενες συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο σημαίνουν συμβιβασμούς και οι συμβιβασμοί θα οδηγήσουν στη θυσία του στόχου της ανεξαρτησίας...

Το ίδιο 24ωρο ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Μπέσνικ Μουσταφάι πήρε θέση για το υπό διαπραγμάτευση «στάτους κβο» του προτεκτοράτου στο Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζοντας μία «υπό όρους» ανεξαρτησία της περιοχής, αφού η πλήρης ανεξαρτησία, όπως ισχυρίστηκε, «θα πάρει χρόνο»...

Ευρωκοινοβούλιο για Βοϊβοδίνα...

Στο μεταξύ, το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε την καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε το Ευρωκοινοβούλιο έναντι των σερβικών αρχών για τις «επανειλημμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την έλλειψη νόμου» στη βόρεια σερβική επαρχία της Βοϊβοδίνας σε βάρος της ουγγρικής μειονότητας που αριθμεί περίπου 300.000 άτομα.

Το Ευρωκοινοβούλιο φάνηκε επίσης να απειλεί την Ενωση Σερβίας - Μαυροβουνίου με αναθεώρηση της συνέχισης της «οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας» εάν δεν υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες για το σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων.

Μεταξύ των ευρωβουλευτών που πρωταγωνίστησαν στην έκδοση αυτής της απόφασης ήταν ο Ούγγρος Φιλελεύθερος Δημοκράτης ευρωβουλευτής Ιστβαν Σζεντ - Ιβάνι. Επιπλέον, ο Ούγγρος επίτροπος για ζητήματα φορολογίας Λάζλο Κόβατς, αναφέρθηκε σε επεισόδια βίας κατά της ουγγρικής μειονότητας στη Βοϊβοδίνα, υποστηρίζοντας πως «αν και δε συνιστούν περιπτώσεις κατάφωρης βίας» εντούτοις οι «σερβικές αρχές ερευνούν συχνά αργά και αμελώς τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βοϊβοδίνα».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προχωράει ο «μεγάλος συνασπισμός»

Η εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου με πολιτικές ενάντια στο λαό το κύριο σημείο συμβιβασμού σοσιαλδημοκρατών - χριστιανοδημοκρατών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η «αμοιβαία θυσία» των Αγγελα Μέρκελ και Γκέρχαρντ Σρέντερ θα πρέπει να θεωρείται πλέον μάλλον δεδομένη, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η πρόθεση της CDU να αποδεχτεί τον πρόεδρο του SPD, Φραντς Μιντεφέρινγκ, στη θέση του αντικαγκελάριου αποτελεί μία πολύ σοβαρή βάση για τη συμφωνία σχηματισμού «μεγάλου συνασπισμού», παρότι παραμένει, ωστόσο, το ερώτημα ποιος θα είναι καγκελάριος...

«Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τον "Μίντε" ως αντικαγκελάριο», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, που μετείχε στη δεύτερη Συνάντηση Κορυφής με τους Σοσιαλδημοκράτες για το σχηματισμό κυβέρνησης ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μιντεφέρινγκ μπορεί να αναλάβει το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τους Χριστιανοδημοκράτες.

Οι εκλογές, μεθαύριο, στη Δρέσδη δεν έχουν ουσιαστική σημασία για τα παγγερμανικά αποτελέσματα, το πολύ να κερδίσει το ένα από τα ανταγωνιζόμενα κόμματα - SPD και CDU - μια έδρα και μερικές χιλιάδες ψήφους. Θα έχει όμως για «λόγους γοήτρου», επειδή θα χρησιμοποιηθεί σαν ατού ότι «ο λαός» επιθυμεί να κυβερνήσει το κόμμα που πλειοψήφησε στη Σαξονική πρωτεύουσα.

Ανεξάρτητα από τη φιλολογία, σχετικά με άλλους πολιτικούς του ενός ή του άλλου κόμματος, που ενδεχόμενα θα αναλάμβαναν την ηγεσία της Καγκελαρίας, είναι ενδεικτική η δήλωση του σοσιαλδημοκράτη Μιντεφέρινγκ, για το συμβιβασμό που γίνεται. Θα συμφωνούσε, είπε, σε αύξηση του φόρου πρόσθετης αξίας, όπως προτείνεται από τη Χριστιανοδημοκρατία (CDU) και ότι όταν γίνουν οι σωστές διαπραγματεύσεις των δύο κομμάτων για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης είναι «αναγκαίοι οι συμβιβασμοί, για το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης».

Αλλά, άλλωστε, και στις δύο σχεδόν τετραετίες της Καγκελαρίας Σρέντερ - Φίσερ, πέρα από τις αψιμαχίες με τους πολιτικούς αντιπάλους τους στο Μπούντεσταγκ, υπήρξε στην πραγματικότητα, αλλά όχι και τυπικά, ένας «μεγάλος συνασπισμός». Αυτή τη φορά επιδιώκεται να γίνει και τυπικά με όλους τους κοινοβουλευτικούς κανόνες. Είναι αυτό που λέγεται «πολλά κόμματα», αλλά πραγματικά «δύο πολιτικές» - η μία υπέρ των μονοπωλίων και η άλλη υπέρ των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Αυτό διαπιστώνεται στους διάφορους τομείς της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, στα μέτρα που ψηφίστηκαν με διάφορα ονόματα, όπως Ατζέντα 2010, Χαρτζ 1-4, στη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη επίθεση του κεφαλαίου κατά των εργαζομένων και ανέργων, κατά των συνταξιούχων όπως και στους τομείς της Παιδείας, Υγείας κλπ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο κυκλώνας «Κατρίνα», κόστισε τις ζωές 1.132 ανθρώπων, σύμφωνα με νέο προσωρινό απολογισμό των αρχών που δόθηκε τη δημοσιότητα μετά την εύρεση άλλων έντεκα θυμάτων στη Λουιζιάνα. Ενα μήνα μετά, μόλις 32 από τα θύματα έχουν αναγνωριστεί επισήμως. Επίσης κάτοικοι των παράκτιων περιοχών της πολιτείας του Τέξας καταγγέλλουν ότι σχεδόν μία εβδομάδα μετά το πέρασμα του κυκλώνα «Ρίτα», εξακολουθούν να διαβιούν χωρίς ηλεκτρικό και νερό, καθώς δεν έχει γίνει τίποτα για την αποκατάσταση των ζημιών των δικτύων.

ΜΙΝΣΚ.-- Εντεκα ηγέτες της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης συνυπέγραψαν μια «διακήρυξη συνεργασίας», μετέδωσε χτες το «Belapan». Η κίνηση αποτελεί ένδειξη μιας αποπειρούμενης συγκέντρωσης δυνάμεων με στόχο τη «δημοκρατική αλλαγή», όπως κωδικοποιείται η προσπάθεια ανατροπής του προέδρου της Λευκορωσίας Λουκασένκο, υπέρ της οποίας τοποθετείται - και κατά πάσα βεβαιότητα ενεργεί - η κυβέρνηση Μπους.

ΜΟΣΧΑ.-- Μετά την εξαγορά του 72% της SIBNEFT από την κρατική εταιρία πετρελαίου GAZPROM, έναντι 13,1 δισ. δολαρίων (τα 12 δισ. εκ των οποίων αποτελούν δάνεια από τις CITICORP, MORGAN STANLEY, GOLDMAN SACHS και CREDIT SUISSE) πιθανολογείται ότι ο ιδιοκτήτης της, ο Ρόμαν Αμπραμόβιτς, ενδέχεται να «εγκαταλείψει» τη χώρα. Ωστόσο, ταυτόχρονα εκτιμάται πως ο «μεγαλοεπιχειρηματίας» της νεορωσικής αστικής τάξης μοιάζει μάλλον να έχει στόχο την ενεργότερη ανάμειξή του στην πολιτική.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Εντονα αντιτίθεται η κυβέρνηση της Κίνας στη σχεδιαζόμενη από τις ΗΠΑ πώληση ενός «πακέτου» οπλικών συστημάτων αξίας 15,3 δισ. δολαρίων στην Ταϊβάν - περιλαμβάνει οκτώ ντιζελοκίνητα υποβρύχια, 12 ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη και έξι συστοιχίες πυραύλων «Πάτριοτ». Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο χαρακτήρισε «ανάμειξη στα εσωτερικά της Κίνας» το σχέδιο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Συνελήφθη χτες ο Βλάνταν Μπάτιτς, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας (επί πρωθυπουργίας Τζίντζιτς) ως ύποπτος για διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Οι εισαγγελικές αρχές τον κατηγορούν ότι όταν ήταν υπουργός έδωσε εντολή για την απελευθέρωση ενός προφυλακισμένου, που σε βάρος του εκκρεμούσαν κατηγορίες για εγκληματική δράση.

ΓΕΝΕΥΗ - ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο Αντόνιο Γκουτέρες ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κάλεσε τη σουδανική κυβέρνηση «να λάβει επιτέλους» μέτρα για την προστασία των αμάχων της δυτικής επαρχίας Νταρφούρ, μετά από χτεσινή επίθεση Σουδανών αραβικής καταγωγής σε στρατόπεδο 5.000 προσφύγων στα βορειοανατολικά της περιοχής, με αποτέλεσμα 29 νεκρούς, 10 σοβαρά τραυματίες και τουλάχιστον 80 πυρπολημένα καταφύγια... Διαφορετικά, ο Γκουτέρες, προειδοποίησε με διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας «που χρειάζονται απεγνωσμένα εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι πολίτες»...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ακόμη δύο παιδάκια που πέθαναν την περασμένη βδομάδα στην Κεντρική Ιάβα πιθανολογούνται ως νέα θύματα της «γρίπης των πουλερικών». Αύξηση παρουσιάζει στην Ινδονησία και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα συμπτώματα της ίδιας γρίπης και ανέρχεται πλέον στους 63.

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Την υποστήριξη του κόμματος των Οικολόγων και τεσσάρων βουλευτών Μαορί φάνηκε να κερδίζει χτες η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός (και αρχηγός του Εργατικού Κόμματος) Χέλεν Κλαρκ για το σχηματισμό της τρίτης, κατά σειρά, κυβέρνησής της. Στις εκλογές της 17ης Σεπτέμβρη, οι Νεοζηλανδοί Εργατικοί είχαν νικήσει το αντίπαλο «Εθνικό Κόμμα» με διαφορά μίας έδρας (50-49) στη νεοζηλανδική 122μελή Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ