ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αποφάσισαν εκλογή δημάρχου - νομάρχη με 42%

Με το 42% των ψήφων θα μπορεί να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή δήμαρχος ή νομάρχης, σύμφωνα με τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο στα τέλη της επόμενης βδομάδας και - όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών - το ποσοστό εκλογής δε θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου, μόνο οι επιμέρους ρυθμίσεις του. Δηλαδή, το ποσοστό των εδρών που θα λαμβάνει η πρώτη σε ψήφους παράταξη, ο τρόπος εκλογής των δημοτικών συμβούλων, το ποσοστό εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο, η απαιτούμενη διαφορά ανάμεσα στις δύο πρώτες σε ψήφους παρατάξεις, κλπ.

Θυμίζουμε ότι μόλις δύο μέρες πριν, ο ίδιος ο Πρ. Παυλόπουλος δήλωνε: «Ως προς το ακριβές ποσοστό και τις λοιπές ρυθμίσεις που αφορούν την εκλογή από την πρώτη Κυριακή ...θα υπάρξει πρόταση της κυβέρνησης και διάλογος με τα κόμματα, με την ΕΝΑΕ, με την ΚΕΔΚΕ, με τους φορείς, ώστε να φτάσουμε σε μία απόφαση και σε μια ρύθμιση η οποία να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση». Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι η πρώτη φορά που το εκλογικό σύστημα γίνεται «λάστιχο» στα χέρια της κάθε κυβέρνησης προκειμένου να εξυπηρετηθούν μικροκομματικοί στόχοι, που δε θίγουν όμως τη λειτουργία του συστήματος. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, κανένα από τα κόμματα του δικομματισμού, ούτε όμως και οι προσκείμενες σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσίες των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, δε μιλούν για το μόνο γνήσιο σύστημα απεικόνισης της λαϊκής βούλησης, την απλή αναλογική.

  • Στο μεταξύ, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Απ. Ανδρεουλάκος, αντίγραφα εγγράφων που εκδίδονται από τα Υποθηκοφυλακεία και τα Κτηματολογικά Γραφεία θα επικυρώνονται πλέον και από τα ΚΕΠ.
ΡΟΔΟΣ
Προβλήματα στην απονομή Δικαιοσύνης

Σημαντικά προβλήματα στη διαδικασία απονομής Δικαιοσύνης παρουσιάζονται στη Ρόδο, λόγω ανεπάρκειας χώρων. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι πολλές φορές χρησιμοποιούνται ως ακροατήρια, γραφεία χωρητικότητας τεσσάρων και πέντε ατόμων το πολύ. Το θέμα έφεραν με Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης και Λ. Κανέλλη, οι οποίοι ρωτούν τον υπουργό Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρα, αν προτίθεται να προχωρήσει στην επέκταση του δικαστικού μεγάρου.

Οπως τονίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου, η επίλυση του σοβαρού, χρόνιου και επείγοντος προβλήματος για εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνη στο νησί, βρίσκεται στην επέκταση του δικαστικού μεγάρου. Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν «ριχτεί στο τραπέζι» είναι και αυτή της επέκτασης του δικαστικού μεγάρου στο παρακείμενο χώρο, όπου στεγάζεται σήμερα η Λέσχη Αξιωματικών του Στρατού και η μεταφορά της στο κτίριο της Λέσχης της Αεροπορίας, αλλά καμιά από τις προτάσεις που έχουν γίνει στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης δε βρήκε ανταπόκριση. Ετσι, το πρόβλημα συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται αφάνταστα οι προσερχόμενοι στα δικαστήρια.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Να κατασκευαστεί γέφυρα στον Αξιό

Το ζήτημα της κατασκευής νέας γέφυρας στον Αξιό ποταμό, έφεραν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας και Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αγγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης.

Οι βουλευτές στην Ερώτησή τους ενημερώνουν τους αρμόδιους υπουργούς, ότι στην περιοχή του Δήμου Χαλάστρας του Δημοτικού Διαμερίσματος Ανατολικού, η παλιά γέφυρα του Αξιού ποταμού, που συνδέει το Ανατολικό με την ευρύτερη περιοχή (Βραχιά, Παρθένη, Αδενδρο, Χαλκηδόνα κ.ά.), είναι εδώ και 2-3 χρόνια κατεστραμμένη.

«Η κατασκευή νέας σύγχρονης γέφυρας κρίνεται απαραίτητη γιατί οι κάτοικοι της περιοχής (αγρότες, επαγγελματίες κλπ.) αναγκάζονται να κάνουν διαδρομή 40 και πλέον χιλιομέτρων για να πάνε στις δουλιές τους, αυξάνοντας έτσι το κόστος και την ταλαιπωρία τους», αναφέρουν οι βουλευτές.

Επιπλέον, τονίζουν ότι «το γεγονός αυτό είναι σε γνώση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, η οποία όμως αδυνατεί να κατασκευάσει τη νέα γέφυρα λόγω υψηλού κόστους».

«Επειδή το έργο αυτό θεωρείται απαραίτητο για τους κατοίκους της περιοχής, ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί, εάν προτίθεται η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει άμεσα την κατασκευή της νέας γέφυρας», καταλήγει η Ερώτηση.

ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
Απορρίφθηκε η αίτηση εξαίρεσης

Απορρίφθηκε και η δεύτερη αίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Αχ. Ζήση, με την οποία ζητούσε την εξαίρεση του αντεισαγγελέα Γ. Σανιδά, ο οποίος διενεργεί την έρευνα για το παραδικαστικό κύκλωμα. Υπενθυμίζεται ότι ο Αχ. Ζήσης φέρεται ως ύποπτος για παράβαση καθήκοντος, ενώ στις αιτήσεις υποστήριζε ότι ο Γ. Σανιδάς μεροληπτούσε σε βάρος του και πως στοχεύει στο να πληγεί το κύρος της συνδικαλιστικής του ιδιότητας, καθώς είναι πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός απέρριψε το αίτημα του Αχ. Ζήση ως απαράδεκτο, χωρίς να το παραπέμψει στο Δικαστικό Συμβούλιο, αποφασίζοντας ο ίδιος, όπως είχε εξάλλου το δικαίωμα. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Γ. Σανιδάς αναμένεται να προχωρήσει την έρευνά του και να κλείσει την υπόθεση, χωρίς να καλέσει για εξηγήσεις τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, αφού ο Αχ. Ζήσης κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα μαζί με την αίτηση εξαίρεσης. Να σημειωθεί ότι σε βάρος του Αχ. Ζήση θα ακολουθήσει και πειθαρχική έρευνα.

Αυξημένα τα κρούσματα ηπατίτιδας

Προοδευτική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης που δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ηπατίτιδας C που είναι η 1η Οκτώβρη.

Το 2004 προσήλθαν στα εξωτερικά ιατρεία με διάγνωση ηπατίτιδα Β, 550 άτομα ενώ χρόνια ηπατίτιδα C διαπιστώθηκε ότι είχαν συνολικά 250 ασθενείς. Σύμφωνα με τον Γεώργιο Κητή, διευθυντή της γαστρεντερολογικής κλινικής του «Παπανικολάου» και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ηπατος, αν και οι δύο ηπατίτιδες μεταδίδονται μέσω αίματος, τα μέτρα θεραπείας και πρόληψης στην ηπατίτιδα Β είναι περισσότερο ικανοποιητικά κυρίως με τη χρήση του εμβολίου. Πρόσθεσε ότι η ηπατίτιδα C εμφανίζεται σε χαμηλότερη συχνότητα σε σχέση με τη Β που μεταδίδεται πιο εύκολα.

Νομοσχέδιο για την οικογενειακή βία

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης η επεξεργασία νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της οικογενειακής βίας και την απαγόρευση κάθε μορφής σωματικής βίας ως μέσου σωφρονισμού των παιδιών. Αυτό ανακοίνωσε χτες στη Βουλή ο Α. Παπαληγούρας με αφορμή τη συζήτηση σχετικής πρότασης νόμου βουλευτών της ΝΔ, η οποία δεν υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για το θέμα της οικογενειακής βίας και είπε ότι η σχετική πρόταση νόμου που συζητήθηκε χτες στη Βουλή δεν είναι ολοκληρωμένη. Το θέμα, είπε, είναι παγκόσμιο και έχει και ταξικά χαρακτηριστικά, αφού για παράδειγμα οι άνεργες γυναίκες είναι πολύ πιο ευάλωτες στην οικογενειακή βία από αυτές που έχουν την οικονομική τους ανεξαρτησία. Το ζήτημα, τόνισε, είναι σύνθετο και χρειάζεται να ξεριζωθούν τα αίτια που το δημιουργούν. Αναφερόμενη στα προτεινόμενα υπό ίδρυση κέντρα στήριξης των γυναικών που κακοποιούνται, ζήτησε να είναι δημόσιου χαρακτήρα και για αυτό το σκοπό πρέπει να υπάρξει και αντίστοιχη οικονομική στήριξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ