ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Κοινή στρατηγική για Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ

Συμφωνία επί των στρατηγικών επιδιώξεων διαπίστωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης μετά την τρίωρη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής στο οποίο, όπως είναι γνωστό, συμμετέχουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Την ίδια στιγμή, ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις που δρομολογούν την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της τουρκίας στην ΕΕ, παρά την κατηγορηματική άρνηση της Αγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Καθώς κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ έχουν αποδεχτεί ως στρατηγικό στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τα κόμματα αυτά που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής είναι υποχρεωμένα να εμφανίζονται ικανοποιημένα και να προβάλλουν τις, χωρίς αντίκρισμα, δηλώσεις και ψηφίσματα κατά της Τουρκίας που υιοθετούν τα, χωρίς δύναμη, ευρωπαϊκά όργανα, όπως το Ευρωκοινοβούλιο, την ίδια στιγμή που η πολιτική απόφαση για το άνοιγμα της πόρτας της ΕΕ είναι δεδομένη και ομόφωνη. Ταυτόχρονα, καθώς είναι ολοφάνερο ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξελίσσεται δίχως το παραμικρό αντάλλαγμα προς την Ελλάδα, τα κόμματα αυτά εντείνουν τις αντιπαραθέσεις τους για ζητήματα τακτικής και χειρισμών.

Ετσι, λοιπόν, χτες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής το κλίμα φορτίστηκε, καθώς ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής εμφανίστηκε «ενδεδυμένος» με τις πατριωτικές ανησυχίες που όψιμα φόρεσε το κόμμα του, όταν βρέθηκε στην αντιπολίτευση.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, μετά τη συνεδρίαση έκανε λόγο για «μεγάλο βαθμό συναίνεσης στους στρατηγικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής», αλλά και για «διαφοροποιήσεις, διαφωνίες και επιφυλάξεις», όσον αφορά στους χειρισμούς των θεμάτων αυτών.

«Ισως σήμερα για πρώτη φορά ακούστηκαν και κάποιες έντονες φωνές που δεν ταιριάζουν με το πνεύμα, στο οποίο διεξάγονται συνήθως οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο κλίμα που επικράτησε στη διάρκεια της συζήτησης.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, αρμόδιος για την Εξωτερική Πολιτική, δήλωσε μετά το τέλος της τρίωρης συνεδρίασης πως «δεν υπάρχει καμία απολύτως συναίνεση σε μια πολιτική παράδοσης των όπλων, μειωμένων προσδοκιών για τη χώρα και τον ελληνισμό και χαμένων ευκαιριών».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να στηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, αλλά επισήμανε ότι στο διαπραγματευτικό πλαίσιο δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και ασφαλιστικές δικλίδες «που να κατοχυρώνουν τα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, που συμμετείχε εκπροσωπώντας τον Συνασπισμό, μίλησε για περίοδο ρευστότητας στην Ευρώπη και για κακό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας και τόνισε ότι «η συζήτηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δε θα πρέπει να επηρεάζεται από αυτούς τους παράγοντες».

Τάχτηκε και αυτός υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση «με απαραίτητες προϋποθέσεις τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας και το σεβασμό στο ευρωπαϊκό Δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο».

Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι

Οι Ευρωπαίοι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν κατέληξαν ούτε χτες σε συμφωνία επί του κειμένου του Διαπραγματευτικού Πλαισίου της Τουρκίας και το παρέπεμψαν στους υπουργούς Εξωτερικών, οι οποίοι θα συναντηθούν εκτάκτως την Κυριακή, για να επικυρώσουν την ειλημμένη πολιτική απόφαση που περιγράφει τη διαδικασία εξέλιξης των συνομιλιών ένταξης της Τουρκίας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η αυστριακή αντιπροσωπεία εμμένει στο να καταστεί σαφές ότι η κατάληξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπορεί να είναι η προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά θα μπορούσε να είναι και η εναλλακτική της «προνομιακής σχέσης».

Μετά τη σημερινή αδυναμία του COREPER να καταλήξει σε συμφωνία, η συζήτηση θα έρθει στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν την Κυριακή το βράδυ στο Λουξεμβούργο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής θα πρέπει να επιτευχθεί συμβιβαστική συμφωνία, ώστε να καταστεί εφικτή η προγραμματισμένη για τις 3 Οκτωβρίου έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η Βιέννη επιμένει, επίσης, στην άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κροατία, που έχουν «παγώσει», εξαιτίας της μη συνεργασίας του Ζάγκρεμπ με το ICTY για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του στρατηγού Αντε Γκοτόβινα, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου από τη Χάγη.

Να θυμίσουμε πως προχτές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να αναβάλει τη συζήτηση και την επικύρωση της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν υπέρ της αναβολής της επικύρωσης, ενώ στην ψηφοφορία για το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία απείχαν.

Η Αγκυρα

Εν τω μεταξύ, η Αγκυρα εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση που υιοθέτησε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την οποία την καλεί να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και υποστήριξε πως το θέμα αυτό πρέπει να διευθετηθεί από τους ιστορικούς.

«Επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε πως μια συζήτηση του θέματος σε πολιτικό επίπεδο δε θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα κανενός», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία επικρίνεται η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Το υπουργείο υπογραμμίζει πως «η Τουρκία υποστήριξε πάντα πως οι αμφιλεγόμενες περίοδοι της Ιστορίας πρέπει να αποτιμώνται από τους ιστορικούς» και υπενθυμίζει στο πλαίσιο αυτό πως έχει θέσει τα επίσημα αρχεία της στη διάθεση των ερευνητών όλων των χωρών.

Ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου Μπουλέντ Αρίντς κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι θέλει να θέσει σε δοκιμασία την «υπομονή» της Τουρκίας, επιβάλλοντας «δύο μέτρα και δύο σταθμά» σχετικά με τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902», την εκπομπή ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ, στις 20.15, που μας ταξιδεύει στην Κούβα. Η συνεργασία του «902» με την κουβανική τηλεόραση, μας βοηθάει να επισκεφθούμε το εργαστήριο VIOCEN, όπου παράγονται βιολογικά φάρμακα και εμβόλια, καθώς και το εργαστήριο CENSA, που δραστηριοποιείται κυρίως στην Κτηνιατρική και τη Φυτολογία.

Υπενθυμίζουν τη θέση τους για δημοψήφισμα οι Γάλλοι

Η Γαλλία εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να είναι «σαφώς ελεγχόμενη», δήλωσε χτες ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι το θέμα της τουρκικής ένταξης θα υποβληθεί στην κρίση του γαλλικού λαού με δημοψήφισμα.

«Εκφράσαμε την ευχή η συνολική διαδικασία, από τη στιγμή που αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, να ξεκινήσει στις 3 Οκτώβρη, να αποτελέσει αντικείμενο προσεκτικής μέριμνας, να είναι μία ανοιχτή, ελεγχόμενη διαδικασία και οι αξιώσεις να σημειώνονται με σαφήνεια σε κάθε ένα από τα στάδια του φακέλου. Αυτό το καταφέραμε», πρόσθεσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

«Εγώ τάσσομαι υπέρ μιας διαδικασίας δεσμεύσεων, υπό τον όρο φυσικά ότι θα εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις προκειμένου αυτή η ένταξη να μπορέσει να πραγματοποιηθεί», πρόσθεσε, υποβαθμίζοντας τις αποκλίσεις που παρατηρήθηκαν πάνω στο θέμα αυτό στους κόλπους της δεξιάς κυβερνητικής πλειοψηφίας της Γαλλίας.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός κατέληξε ότι αφού ολοκληρωθεί αυτή η «σαφώς ελεγχόμενη διαδικασία», «στο τέλος του δρόμου» οι Γάλλοι θα κληθούν να αποφασίσουν με δημοψήφισμα, σύμφωνα με την επιθυμία που εξέφρασε ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ