ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Οχτώβρη 2005
Σελ. /32
Υποκρισία με «παχιά λόγια»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Παγκόσμια Μέρα της Τρίτης Ηλικίας η σημερινή κι άρχισαν τα μηνύματα: «Ο σεβασμός μας προς τους πολίτες της τρίτης ηλικίας αποτελεί την ελάχιστη αναγνώριση της καθοριστικής συμβολής τους στο χτίσιμο της σημερινής Ελλάδας», αναφέρει ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Κι από κοντά ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Η στάση απέναντι στα άτομα της τρίτης ηλικίας είναι βασικό κριτήριο για την επάρκεια κάθε κοινωνικού κράτους και για το ίδιο το επίπεδο πολιτισμού κάθε κοινωνίας».

Οι συνταξιούχοι, πάντως, δεν ξεχνούν το ξύλο που 'φαγαν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου επί πρωθυπουργίας του Α. Παπανδρέου ή το φράξιμο της Ηρώδου του Αττικού με κλούβες, γιατί ο τέως πρωθυπουργός δεν είχε χρόνο να συναντηθεί μαζί τους. Ούτε βέβαια λησμονούν το παγερό ΟΧΙ της κυβέρνησης Καραμανλή στα δίκαια και επείγοντα αιτήματά τους - που ίσως νομίζει ότι πάτσισε μαζί τους με την επιστροφή ενός μέρους των κλεμμένων του ΛΑΦΚΑ.

Η πραγματικότητα που βιώνει η τρίτη ηλικία αποτυπώνεται και στο υπόμνημα που έστειλαν οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ, ΤΑΕ ΟΤΑ και Δημοσίου, στον Κώστα Καραμανλή ενόψει της ΔΕΘ: Πάνω από 800.000 συνταξιούχοι - σε σύνολο 2.000.000 - ζουν με μηνιαίες συντάξεις των 300 έως 500 ευρώ! Για το «κατόρθωμα» αυτό, όμως, οι υπουργοί, νυν και πρώην, καταπίνουν τη γλώσσα τους!

... και η «φαρμακερή» πραγματικότητα

«Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προγραμματίζει και σχεδιάζει την πολιτική για την Τρίτη Ηλικία, με γνώμονα το σεβασμό των δικαιωμάτων, την αξιοπρέπεια, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας» αναφέρει ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος σε άλλο σημείο του μηνύματός του για την Τρίτη Ηλικία.

Ιδού και ένα δείγμα απ' την καθημερινότητα όπου ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Νομού Κέρκυρας σε υπόμνημά του (8/8/2005) προς τον υπουργό Απασχόλησης Πάνο Παναγιωτόπουλο, περιγράφει την «αφαίμαξη και αυτών των ανύπαρκτων συντάξεων»: «Το ΙΚΑ (σ.σ.: καλύπτει υγειονομικά τους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ) μη δυνάμενο να παρέχει τις ανάλογες παροχές προς τους ασφαλισμένους ασθενείς του, τους παραπέμπει στα διάφορα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και σε παραϊατρικές εξετάσεις πληρώνοντας απ' την τσέπη τους τα ζητούμενα ποσά».

Οταν ζητούν απ' το ΙΚΑ πίσω τα λεφτά που πλήρωσαν, εισπράττουν μόλις 10-15%. Ασθενής, αναφέρει ο Σύνδεσμος, που πλήρωσε σε Διαγνωστικό Κέντρο 40 ευρώ, πήρε από το ΙΚΑ 6 ευρώ. Επίσης άλλος συνταξιούχος που πλήρωσε 25 ευρώ, πήρε απ' το ΙΚΑ 2,90 ευρώ.

Κι όταν ο «Ρ» ρώτησε (26/9/2005) τον υπουργό Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη, μέχρι πότε θα χαρατσώνονται οι συνταξιούχοι για τα φάρμακα, ο υπουργός Υγείας απάντησε: «Να ρωτήσετε τον κ. Παναγιωτόπουλο». Κατά τ' άλλα «οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας έχουν και λόγο και ρόλο» για το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση συνολικά.

Απλόχερη στήριξη

Φανταζόμαστε πως η κυβέρνηση θα εκτιμήσει δεόντως - αν δεν το έχει ήδη κάνει... - τη... διακριτική, αλλά απλόχερη υποστήριξη του «Βήματος» στην ουσία και τις βασικές πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής της. Χαρακτηριστική ήταν η χτεσινή πρώτη σελίδα της εφημερίδας. Ο τίτλος του κεντρικού θέματος «κλαιγόταν», επειδή «τα λεφτά φεύγουν έξω» και «κανείς δε θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα», προσφέροντας ουσιαστικά στήριξη στα όσα αντεργατικά μέτρα προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να γίνει ελκυστική η χώρα στις ξένες επενδύσεις. Και το πρωτοσέλιδο σχόλιο καλούσε σε επέμβαση του εισαγγελέα, για να βάλει τάξη στο πρόβλημα της χωματερής Ανω Λιοσίων και των απορριμμάτων. Κατά τ' άλλα, συνεχίζει την προβολή και στήριξη του ΠΑΣΟΚ, όπως και της... αντιπολιτευτικής κριτικής του, περί μιας κυβερνητικής πολιτικής χωρίς σχέδιο, ρουσφετιών, διαφθοράς κλπ.

Σε ποιο μάθημα;

Απ' ό,τι φαίνεται, δεν έχουν πάει χαμένα τα διαβάσματα του αρχιεπισκόπου στον καιρό της χουντικής επταετίας. Προχτές, στη διάρκεια της συνάντησής του με τις Ελληνίδες αθλήτριες του μπιτς βόλεϊ, έβγαλε έναν δεκάρικο, εμπνευσμένο από το τότε γνωστό τρίπτυχο «πατρίς - θρησκεία - οικογένεια». Και το προχώρησε ακόμη παραπέρα, λέγοντας, ουσιαστικά, ότι όποιος δεν εμφορείται από ιδέες φυλετικής και θρησκευτικής καθαρότητας «δεν έχει το δικαίωμα να ζει σ' αυτή τη χώρα και σ' αυτή τη ζωή»..!

Αναρωτιόμαστε σε ποιο μάθημα των προωθούμενων από την κυβέρνηση εκκλησιαστικών... πανεπιστημίων θα συμπεριληφθούν οι προαναφερόμενες ρατσιστικές αντιλήψεις...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ερευνα από ποιον και για ποιον;

Με δυο διαδοχικά πρωτοσέλιδα, ο «Ριζοσπάστης» έθεσε για πολλοστή φορά στο επίκεντρο της συζήτησης το ζήτημα της αντιδραστικής επέλασης των πολυεθνικών στο χώρο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Το παράδειγμα της «Κόκα - Κόλα» και της «ΝΟΥΝΟΥ», είναι μέρος μόνο του κερδοσκοπικού πανηγυριού, που έχει στήσει το μεγάλο κεφάλαιο στα πανεπιστήμια, με κυρίαρχη την ευθύνη της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως αυτή εξειδικεύεται στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι πολυεθνικές ωφελούνται πολλαπλά από τις λεγόμενες «χορηγίες» σε επιστημονικές έρευνες, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα τη στρατηγική επιλογή παράδοσης της εκπαίδευσης στα συμφέροντα του κεφαλαίου, τη μετατροπή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε παραμάγαζα των πολυεθνικών.

Η πλήρης υποταγή της έρευνας στην ανάγκη του κεφαλαίου να αυξήσει την κερδοφορία του εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους εργαζόμενους, τα παιδιά τους, συνολικά για τα λαϊκά στρώματα. Πατώντας στην κρατική υποχρηματοδότηση, οι μεγαλοεταιρίες εμφανίζονται σαν «σωτήρες». Επιβάλλουν τους δικούς τους όρους στην επιστημονική έρευνα, με στόχο να καρπωθούν τα αποτελέσματά της. Οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες και ο ρόλος της επιστήμης στην ικανοποίησή τους αφήνουν παγερά αδιάφορο το κεφάλαιο. Αυτό που «καίει» τις πολυεθνικές, είναι να ενσωματώσουν την έρευνα στη διαδικασία παραγωγής, βελτίωσης και διάχυσης των προϊόντων τους, να υποτάξουν το επιστημονικό δυναμικό στη διαδικασία αναπαραγωγής του κεφαλαίου τους, με στόχο το ακόμα μεγαλύτερο κέρδος.

Εύστοχα, ο «Ρ» χρησιμοποίησε στο φύλλο της Πέμπτης τον όρο «διαφημιστικό πλυντήριο», για να περιγράψει μια πτυχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα πανεπιστήμια. Είναι γνωστό ότι οι μεγαλοεπιχειρήσεις, στο πλαίσιο της λεγόμενης «εταιρικής ευθύνης», ξοδεύουν πακτωλούς χρημάτων για να εξωραΐσουν, στα μάτια των εργαζόμενων, τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα της λειτουργίας τους, τις βαθιά αντιδραστικές σχέσεις εργασίας, ακόμα και να συγκαλύψουν την επικινδυνότητα των προϊόντων που παράγουν. Οσο οξύμωρο και αν ακούγεται, η «Κόκα - Κόλα» ετοιμάζεται να χρηματοδοτήσει έρευνα για τη διατροφή, όταν αποδεδειγμένα το προϊόν της είναι από τα πλέον βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία.

Η σχέση κεφαλαίου - πανεπιστημίων θα βαθύνει τα επόμενα χρόνια, σαν αποτέλεσμα και της προωθούμενης αξιολόγησης των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Οι συνέπειες στη συνείδηση της εργατικής τάξης και του λαού, ιδιαίτερα της νεολαίας, θα είναι αρνητικές, καθώς ποτίζεται με τη στρεβλή αντίληψη ότι το κεφάλαιο είναι απαραίτητο ακόμα και για την «προαγωγή» της έρευνας. Οτι είναι συστατικό και αναντικατάστατο στοιχείο συνολικά της εκπαίδευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η έννοια της «επιχειρηματικότητας» έχει εισβάλει πλέον ακόμα και στο δημοτικό, στοχεύοντας στο μυαλό των ιδιαίτερα μικρών ηλικιών. Είναι υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, της νεολαίας και της διανόησης να βάλουν φρένο με τους αγώνες τους στον αντιλαϊκό και επικίνδυνο κατήφορο, στον οποίο η κυρίαρχη πολιτική κατευθύνει την εκπαίδευση και την έρευνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ