ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΣΥ
Διέξοδος στην οργάνωση του αγώνα

Κάλεσμα προς τους μικρομεσαίους αγρότες. Από το 2006, ο νέος κανονισμός για το βαμβάκι, που είναι πολύ χειρότερος από τον προηγούμενο

Να οργανώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες την πάλη τους ενάντια στις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν και να διεκδικήσουν μια άλλη φιλοαγροτική πολιτική που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, καλούν με ψήφισμά τους, τους μικρομεσαίους αγρότες, οι συμμετέχοντες στην Πανελλαδική Σύσκεψη για το βαμβάκι που οργάνωσε η ΠΑΣΥ την Κυριακή στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης. Με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο που ψηφίστηκε, αποφασίστηκε όλες οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο να ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης των μικρομεσαίων αγροτών με τοπικές και νομαρχιακές συσκέψεις και συγκεντρώσεις. Ακόμη με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και διεκδίκησης, με στόχο Πανελλαδική κινητοποίηση στις 12 του Νοέμβρη.

Στην Πανελλαδική Σύσκεψη της ΠΑΣΥ για το βαμβάκι πήραν μέρος και μίλησαν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων, αγροτικών συνεταιρισμών και αγρότες από πολλές βαμβακοπαραγωγές περιοχές της χώρας μας. Την κύρια εισήγηση από μέρους της γραμματείας της ΠΑΣΥ έκανε ο Γιώργος Γκικόπουλος, ενώ τοποθετήθηκαν και τα στελέχη της ΠΑΣΥ Χαρίλαος Αρχοντής, Βαγγέλης Μπούτας, Γιάννης Πατάκης, Γιώργος Ρίσκος, που αποτέλεσαν και το προεδρείο της Σύσκεψης.

Οπως τόνισαν, ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών με διαφορετικά προϊόντα αιχμής ανά περιοχή θα πρέπει να είναι ενωμένος και να επιδιώκει το συντονισμό του και με τα άλλα λαϊκά στρώματα της υπαίθρου. Κάλεσαν όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, μέσα από την πολύχρονη πείρα τους, να βγάλουν πολύπλευρα συμπεράσματα για την ΚΑΠ και τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να την επιβάλουν σαν μονόδρομο, σημειώνοντας ότι η ΠΑΣΥ είναι ριζικά αντίθετη με τον παλαιό και το νέο κανονισμό για το βαμβάκι και δεν ψάχνει για διαχειριστικές λύσεις, που ρίχνουν στάχτη στα μάτια των μικρομεσαίων αγροτών.

Επίσης, υπογράμμισαν ότι βασικό αίτημα για τη φετινή σοδειά, για την οποία ισχύει για τελευταία φορά ο παλαιός κανονισμός, είναι η απαλλαγή από το πρόστιμο συνυπευθυνότητας όλων των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών, που καλλιέργησαν μέχρι 100 στρέμματα ιδιόκτητα ή 150 ενοικιαζόμενα, έτσι ώστε η πραγματική τους παραγωγή να πληρωθεί με την τιμή στόχου 1,06 ευρώ/κιλό ή 362 δρχ./κιλό.

Αρνητικές επιπτώσεις

«Από το 2006, στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, θα εφαρμοστεί νέος κανονισμός, που είναι πολύ χειρότερος από τον προηγούμενο, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η καλλιέργεια και η παραγωγή, να υποβαθμιστεί η ποιότητά του, να κλείσουν πολλά εκκοκκιστήρια και να επηρεαστεί αρνητικά η συνολική οικονομία όλων των βαμβακοπαραγωγών περιοχών της χώρας», τόνισε στην εισήγησή του ο Γ. Γκικόπουλος και συνέχισε: «Η βασική αιτία για τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας είναι η αποσύνδεση του 65% των επιδοτήσεων, που έχει σαν συνέπεια το συνδεδεμένο κομμάτι της επιδότησης μαζί με την εμπορική τιμή να μην καλύπτει το κόστος παραγωγής, ειδικά στις περιπτώσεις που τα χωράφια είναι ενοικιασμένα. Με το σύστημα της συνδεδεμένης και αποσυνδεδεμένης επιδότησης όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί θα αντιμετωπίσουν σύντομα το παρακάτω δίλημμα. Να αφήσουν ακαλλιέργητα τα χωράφια τους και να περιοριστούν στο εισόδημα των 96,6 ευρώ/στρέμμα ή 32.916 δρχ./στρέμμα, που θα έχει και ορισμένες περικοπές. Ή να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, με κίνδυνο να μην καλύψουν τα έξοδα καλλιέργειας, με αποτέλεσμα να ξοδέψουν και ένα μέρος της αποσυνδεδεμένης επιδότησης. Αυτά τα πραγματικά αδιέξοδα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να τα συγκαλύψουν και να εξωραΐσουν τη νέα ΚΑΠ, για να δικαιολογήσουν και την ψήφισή της».

Στην αρχή της σύσκεψης, χαιρετισμό απηύθυνε από μέρους του ΠΑΜΕ ο Θόδωρος Κυριακίδης, ο οποίος εξέφρασε τη θέληση για ενεργό και μόνιμη στήριξη από την εργατική τάξη στο δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ανέφερε ότι στο εργοστάσιο Λιπασμάτων στην Ιωνία, όπου εργάζεται, συστήθηκε επιτροπή που παλεύει για λιπασματοβιομηχανία προς όφελος των εργαζόμενων και των αγροτών (Ενιαίο Κρατικό Φορέα Λιπασματοβιομηχανίας) και όχι όπως γίνεται σήμερα να κερδοσκοπούν οι έμποροι. Ακόμη, ζήτησε τον κοινό αγώνα εργαζόμενων -αγροτών, για να αλλάξει πολιτική η εταιρία.

Τη σύσκεψη παρακολούθησαν, επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, εκπρόσωποι της ΤΑ κ.ά.

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Στο πλαίσιο των διεκδικήσεων της ΠΑΣΥ που ψήφισαν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη αναφέρεται ότι θα πρέπει να προστατευτεί η εγχώρια παραγωγή, να υπάρξει έλεγχος των τιμών των αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων, προστασία της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, εκτέλεση από το κράτος βασικών αγροτικών έργων υποδομής κυρίως αρδευτικών και αντιπλημμυρικών κλπ.

- Να αναπτυχθεί πολύπλευρα η αγροτική οικονομία της χώρας μας, σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες και τις ανάγκες του λαού μας σε τρόφιμα, με σεβασμό στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, γι' αυτό λέμε όχι στα μεταλλαγμένα.

- Να αλλάξει ο προσανατολισμός των συνεταιρισμών να ασχοληθούν πρώτα και κύρια με την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων και να παίξουν καθοριστικό οικονομικό και κοινωνικό ρόλο στην ύπαιθρο, βάζοντας στο περιθώριο τους εμποροβιομήχανους που εκμεταλλεύονται αγρότες και καταναλωτές.

- Να αλλάξει ο χαρακτήρας και ο προσανατολισμός των οργανισμών και υπηρεσιών του δημόσιου τομέα και από διαχειριστικός των κοινοτικών επιδοτήσεων να γίνει αναπτυξιακός παραγωγικός, με έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά, που σημαίνει: Κατασκευή από το κράτος όλων των βασικών αγροτικών έργων υποδομής που μειώνουν ουσιαστικά το κόστος παραγωγής, δημιουργία κρατικών βιομηχανιών παραγωγής βασικών αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων, ορθολογική διαχείριση, εμπλουτισμό και προστασία του υδάτινου δυναμικού της χώρας, ΑΤΕ κρατική με αναπτυξιακά κοινωνικά χαρακτηριστικά, που θα στηρίζει ουσιαστικά τους συνεταιρισμούς και τους μικρομεσαίους αγρότες, πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής κλπ.

ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΗΛΙΟΥ
Μαστίζονται από τη μικροκαρπία

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Η ενίσχυση των μηλοπαραγωγών της Ζαγοράς είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας.

Στο κείμενο της Ερώτησης τονίζεται: «Σε αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί οι μηλοπαραγωγοί της Ζαγοράς εξαιτίας της μικροκαρπίας. Χρόνο με το χρόνο, το εισόδημά τους ελαττώνεται με αποτέλεσμα δεκάδες παραγωγοί να βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και να αντιμετωπίζουν ακόμη και πρόβλημα επιβίωσης. Ιδιαίτερα άσχημη είναι η κατάσταση για τους παραγωγούς της Γ' Ζώνης (ορεινή), όπου σύμφωνα και με διαπιστώσεις των γεωπόνων της Ν.Α. Μαγνησίας, η ζημιά κυμαίνεται από 60% έως 100%. Στη Β' Ζώνη, η μείωση της παραγωγής κυμαίνεται από 30 - 60% και στην Α' Ζώνη έως 30%. Η ανάγκη στήριξης των οικογενειών αυτών και η ενίσχυση του εισοδήματός τους, αλλά και η αναστολή των υποχρεώσεών τους προς τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία είναι αναγκαία, ώστε να μπορέσουν στοιχειωδώς να ανταποκριθούν στις ανάγκες επιβίωσης».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό «εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να παρέμβει, ώστε να ανασταλούν οι υποχρεώσεις των μηλοπαραγωγών προς τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία και να ενισχύσει το εισόδημα των μηλοπαραγωγών Ζαγοράς που έχει πληγεί, εξαιτίας της μικροκαρπίας».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Υποσχέσεις για ψευτοαποζημιώσεις

Στο «περίμενε» για την καταβολή των αποζημιώσεων βρίσκονται οι παραγωγοί όλης της χώρας που επλήγησαν κατά τους θερινούς μήνες από τις σφοδρές κακοκαιρίες που σημειώθηκαν κύρια στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ε. Μπασιάκου:

  • Κατά τα τέλη του Οκτώβρη θα δοθούν τα πρώτα χρήματα για τις καταστροφές που υπέστησαν ορισμένες μόνο καλλιέργειες (κεράσια και κηπευτικά)
  • Στα τέλη του Νοέμβρη υπολογίζεται να δοθούν οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές σε καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων και σπαραγγιών
  • Μόλις ξεκίνησαν οι εκτιμήσεις από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ σε αμπελοκαλλιέργειες, ελιές, βαμβάκια, ρύζια, κηπευτικά και άλλες καλοκαιρινές καλλιέργειες. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες αποζημιώσεις, θα δοθούν με το νέο έτος. Φυσικά ακόμη και όταν δοθούν αυτές οι αποζημιώσεις ελάχιστα θα καλύπτουν το πραγματικό μέγεθος των ζημιών που υπέστησαν οι παραγωγοί.

Τώρα, όσον αφορά τα χρήματα που προέρχονται από τα κονδύλια των ΠΣΕΑ και αφορούν τις ζημιές στον εξοπλισμό και τις υποδομές, ο Ε. Μπασιάκος δεν έκανε την παραμικρή αναφορά, η εμπειρία όμως παλιότερων ετών «δείχνει» ότι θα αρχίσουν να καταβάλλονται μετά το πέρας τουλάχιστον μιας διετίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ