ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2005
Σελ. /32
Η στρούγκα του «μικρότερου κακού»

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Ψεύτικο και αποπροσανατολιστικό είναι το δίλημμα του «λιγότερου κακού», αλλά παλιό και πολυχρησιμοποιημένο. Και συνεχώς έρχεται και ξανάρχεται, αλλάζοντας φορεσιά, αλλά πάντα ίδιο στην ουσία του. Πάντα με τους ίδιους στόχους και επιδιώξεις: Πρώτον, να κρατήσει παγιδευμένες τις συνειδήσεις των λαϊκών στρωμάτων στη στρούγκα του δικομματισμού και του υπάρχοντος πολιτικο-κοινωνικού συστήματος γενικότερα. Δεύτερον, να καταπολεμήσει και να εξοβελίσει τις τάσεις αμφισβήτησης και ρήξης, με τις κυρίαρχες δυνάμεις και λογικές. Και τρίτον, να συμβάλει στον καθορισμό του συσχετισμού δυνάμεων, μεταξύ των εταίρων του δικομματισμού.

Γνωστά είναι σε όλους τα όσα σχετικά έγιναν στις τελευταίες εκλογές (και όχι μόνο σ' αυτές). Μια σημαντική μερίδα λαϊκών στρωμάτων ψήφισε τη ΝΔ, όχι γιατί πείσθηκε ότι η πολιτική της και οι όποιες εξαγγελίες του Κ. Καραμανλή θα αντιμετωπίσουν και θα λύσουν τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, αλλά για να «τιμωρήσουν» το ΠΑΣΟΚ. Για να αποκλείσουν το όποιο ενδεχόμενο της επανεκλογής του στην κυβερνητική εξουσία. Εχοντας την ψευδαίσθηση ότι η ΝΔ είναι «λιγότερο κακό». Αλλη μια μερίδα, επίσης, ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, παρότι κατέκρινε και καταδίκαζε την πολιτική των κυβερνήσεων του τελευταίου. Θεωρούσε το ΠΑΣΟΚ, όμως, «λιγότερο κακό» από την επάνοδο της «επάρατης» στο τιμόνι της χώρας.

Σήμερα, 20 περίπου μήνες μετά τις εκλογές και, καθώς, δυναμώνει συνεχώς η λαϊκή δυσαρέσκεια ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, χωρίς, όμως, να σημειώνει κέρδη το ΠΑΣΟΚ, οι εταίροι του δικομματισμού, τα φιλικά τους ΜΜΕ και οι κάθε λογής «διαμορφωτές» της κοινής γνώμης, κονταροχτυπιούνται μεταξύ τους, με βασικό έπαθλο τον τίτλο του «λιγότερου κακού». Κι έτσι, ο απλός εργαζόμενος καλείται να απαντήσει: Ποιος είναι ο πλέον φαύλος, ρουσφετολόγος, διαπλεκόμενος, κλπ; Ποιος είναι ο λιγότερο «λωποδύτης» στο μοίρασμα του δημοσίου χρήματος στους επιχειρηματίες και την πλουτοκρατία; Ποιος είναι ο ικανότερος στην επεξεργασία και προώθηση των αντιλαϊκών καπιταλιστικών μεταρρυθμίσεων; Η ουσία, βέβαια, δε βρίσκεται στην τέτοια ή την άλλη απάντηση, αλλά στο γεγονός, πως όσο οι εργαζόμενοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερωτήματα αυτά και - κατ' επέκταση - στη λογική του «μικρότερου κακού» και το δικομματισμό, τόσο θα σφραγίζει τη ζωή τους το «κάθε φέτος και χειρότερα».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

Ο ΕΝΑΣ...: «Από την άλλη, ο Γιώργος Παπανδρέου σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του. Ενα από αυτά είναι - σύμφωνα με τους στενούς του συνεργάτες - να αναγάγει σε κεντρικό στοιχείο της πολιτικής του "δεν είμαστε όλοι ίδιοι" που επανέλαβε πολλές φορές στην κεντρική ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο. Οπως πιστεύει, αυτή η θέση είναι απαραίτητο να προβληθεί τώρα που επιδεινώνεται η δημόσια εικόνα της κυβέρνησης εξαιτίας των σκανδάλων διαφθοράς και του οργίου των γαλάζιων προσλήψεων. Πληροφορίες θέλουν επίσης τον πρόεδρο Γιώργο Παπανδρέου να τονίζει με έμφαση από εδώ και πέρα στις δημόσιες εμφανίσεις του ότι "το ΠΑΣΟΚ έχει μια άλλη πρόταση για την κοινωνία και τη χώρα και δεν ταυτίζεται με τις λογικές και τις πρακτικές της ΝΔ"» (Από το ρεπορτάζ του Γ. Παπαχρήστου στα «ΝΕΑ»).

...Ο ΑΛΛΟΣ ΚΑΙ...: «Σε ο,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, αν και ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να μιλήσει με στοιχεία, τα οποία θα ανασυρθούν "από το αρχείο της Ρηγίλλης για το όργιο των προσλήψεων που γίνονταν ακόμη και επί των τελευταίων ημερών του Κ. Σημίτη", όπως μας είπε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος, δε θα το κάνει.

"Ο Κώστας Καραμανλής δεν είναι της λογικής των προσωπικών επιθέσεων" είπε στην "Ε" κορυφαίος υπουργός. Θα ασκήσει κριτική, όμως, γενικώς στα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ και στις παλαιοκομματικές νοοτροπίες που καλλιέργησε με την πολιτική συμπεριφορά των πελατειακών σχέσεων που επέδειξε, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η "ομηρία των 230.000 συμβασιούχων"» (Από το ρεπορτάζ της Χρ. Κοραή στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

...Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ: «Σίγουρα οι αποκαλύψεις για δήθεν γαλάζιους διορισμούς δεν απηχούν στην πραγματικότητα, αφού σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να νοείται "βόλεμα" η ένταξη κάποιου ανέργου σε δίμηνα και τρίμηνα προγράμματα απασχόλησης. Εκείνο που μας ανησυχεί είναι ότι η κυβέρνηση δε σηκώνει το γάντι και δέχεται παθητικά την αντεπίθεση της Χαριλάου Τρικούπη η οποία ταλανίζεται από σοβαρές εσωκομματικές αντιθέσεις» (Από το κύριο άρθρο της «ΧΩΡΑΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μειώσεις τιμών φέρνει ο νέος κοινοτικός κανονισμός - ΑΝΟΙΓΕΙ η αγορά των Ι.Χ.

ΤΑ ΝΕΑ: Επιτροπές για «ψύλλου πήδημα» στο Δημόσιο - Επίδομα... ΝΔ σε 3.000 ημετέρους

Η ΧΩΡΑ: Αυξάνεται 15% το επίδομα για τους ανέργους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΜΕΙΛΙΚΤΟΣ εμφύλιος στη Νέα Διακυβέρνηση για τα λαδώματα - ΤΕΛΩΝΕΣ και Φαρισαίοι

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΗ ΜΕ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ - Εμένα εξέλεξε η βάση του ΠΑΣΟΚ

ΕΘΝΟΣ: ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΓΕΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ - ΚΟΡΟΪΔΙΑ η 6μηνη θητεία

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ σε μισθούς, συντάξεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Με ένα τσιγάρο στο στόμα οι Ελληνίδες!..

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): ΣΦΙΓΓΕΙ τα λουριά ο Καραμανλής

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΔΩΡΙΣΑΝ 300 ΔΙΣ. ΣΕ ΛΑΜΟΓΙΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μετατάξεις σε όλο το Δημόσιο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το κλίμα

«Είναι επίσης σαφές ότι η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να αποκομίσει κομματικά οφέλη γίνεται με γενικεύσεις και υπερβολές που αδικούν το ήθος και το ύφος της νέας διακυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ και τα φιλικά του ΜΜΕ προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα γενικευμένης καχυποψίας και να περάσουν στην κοινή γνώμη το μήνυμα ότι "όλοι είναι ίδιοι", συμψηφίζοντας την αμαρτωλή ιστορία ενός ΠΑΣΟΚικού διεφθαρμένου κράτους, με μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν αποτελούν παρά εξαιρέσεις στους κανόνες διακυβέρνησης που έχει επιβάλλει ο Κώστας Καραμανλής». (Από το κύριο άρθρο του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»)

Η ουσία (1)

«Σε πλήρη ισχύ τίθεται από σήμερα ο εργασιακός νόμος που καθιερώνει το ελαστικό οκτάωρο και την αλλαγή στο καθεστώς των υπερωριών.

Στην πράξη, διευθέτηση του χρόνου εργασίας σημαίνει πως ένας μισθωτός μπορεί να δουλεύει ως 10 ώρες την ημέρα σε περιόδους κατά τις οποίες οι ανάγκες της επιχείρησης είναι αυξημένες...

... Οσον αφορά τις υπερωρίες, η προσαύξηση του καταβαλλόμενου ωρομισθίου λόγω νομίμου υπερωριακής απασχόλησης - δηλαδή υπάρχει η σχετική άδεια - φτάνει το 50% για τις πρώτες 120 ώρες το χρόνο. Αν οι εργαζόμενοι κάνουν πάνω από 120 ώρες νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης, δίνεται προσαύξηση 75% στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο». (Το ρεπορτάζ από την «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»)

Η ουσία (2)

«Στον διπλασιασμό της τιμής 1.500 "φθηνών" φαρμάκων που σήμερα πωλούνται έως 3 ευρώ οδηγεί το νέο σύστημα κοστολόγησης στο οποίο κατέληξε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η λίστα των φαρμάκων που θα εκτοξευθούν περιλαμβάνει παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιαλλεργικές αλοιφές, αντιβιοτικά, σκευάσματα για το στομάχι κ.ά.». (Από το ρεπορτάζ των Χ. Αναγνωστόπουλου - Χρ. Κολώνα στο «ΕΘΝΟΣ»)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ