ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2005
Σελ. /32
Το τελευταίο οχυρό

Γρηγοριάδης Κώστας

Οταν στις διάφορες πολιτικές συζητήσεις, πριν τις εκλογές του 2004, μεταξύ απλών ανθρώπων, καταρρίπτονταν το ένα μετά το άλλο τα νεοδημοκρατικά επιχειρήματα, περί δήθεν διαφορετικής πολιτικής της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το τελευταίο οχυρό των στελεχών και μελών της ΝΔ ήταν το εξής: Εντάξει, μπορεί να έχουμε την ίδια πολιτική, αλλά είμαστε «καθαροί». Θα γλιτώσουμε από τις μίζες, τα ρουσφέτια, τις συναλλαγές, τη διαφθορά...

Είκοσι περίπου μήνες μετά τις εκλογές αποδείχνεται στην πράξη, πλέον, ότι η ΝΔ είναι ίδια με το ΠΑΣΟΚ και στον τομέα των ρουσφετιών και των κάθε λογής σχετικών συναλλαγών. Επιβεβαιώνοντας, έτσι, τα όσα χρόνια τώρα λέει και ξαναλέει το ΚΚΕ: Η διαφθορά και η λεγόμενη διαπλοκή είναι αναπόσπαστο και συστατικό στοιχείο της αντιλαϊκής πολιτικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Γεγονός το οποίο αποκαλύπτει και τη μέγιστη υποκρισία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει σηκώσει τώρα ψηλά τη σημαία του αγώνα κατά των ρουσφετιών και της διαφθοράς, «ξεχνώντας» τα επί εικοσαετίας σχετικά κατορθώματα των κυβερνήσεων του κόμματός της...

Προσωπική ήταν η πρόσκληση;

Χτες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλο. Οπως διαβάσαμε, μάλιστα, στο προχτεσινό δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ, όπου προαναγγελλόταν η συνάντηση, η τελευταία έγινε «μετά από πρόσκληση του κου Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον πρόεδρο της Ανώτατης Συνδικαλιστικής Οργάνωσης της χώρας για την ενημέρωσή του στα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων, όπως αυτά διαμορφώνονται αυτήν την περίοδο».

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε προσωπική πρόσκληση στον Χρ. Πολυζωγόπουλο ή την έστειλε στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Και εφόσον έγινε το δεύτερο, γιατί ο τελευταίος επέλεξε να συναντήσει μόνος του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα πρακτική;

Θυμήθηκαν την ΕΦΕΕ

Διάφορα είπε ο Αλ. Αλαβάνος στο φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΝ. Ενα από αυτά ήταν ότι η νεολαία του ΣΥΝ πήρε πρωτοβουλία στο φοιτητικό χώρο (την οποία χαιρέτισε κιόλας) για ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ!

Και γεννιούνται τα ερωτήματα: Πότε ακριβώς έλαβε χώρα η πρωτοβουλία αυτή και δεν την πήρε χαμπάρι κανένας άλλος; Και αν μιλάμε για μελλοντική πρωτοβουλία, πώς θα εκδηλωθεί, μέσω της ΔΑΡΑΣ του ΣΥΝ, που σιγοντάρισε και προώθησε μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΕΑΑΚ) τη διάλυση της ΕΦΕΕ, αλλά και την υπονόμευση κάθε προσπάθειας αναζωογόνησης του φοιτητικού κινήματος, ανάγοντας τον τυχοδιωκτισμό σε επιστήμη; 'Η μήπως το αυξανόμενο συνεχώς κύρος του Συντονιστικού των ΑΕΙ και το πλήθος των φοιτητών που συσπειρώνεται και παλεύει με το πλαίσιο πάλης του, έχει ταρακουνήσει εκείνους που φοβούνται την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος και ψάχνουν τρόπους να βάλουν φρένο στη δράση του;

Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη

Την περασμένη βδομάδα, οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών ανακοίνωσαν την - ομόφωνη παρακαλώ - απόφασή τους να προχωρήσουν, σταδιακά, μέχρι το έτος 2012 στον πενταπλασιασμό των υποχρεωτικών ασφαλιστικών καλύψεων (υλικών ζημιών και σωματικών βλαβών), προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νέο κύμα αυξήσεων στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων, μοτοσικλετών κλπ. Προετοιμάζοντας, μάλιστα, ψυχολογικά τους γιωταχήδες, χαρακτήρισαν το 2006 και 2007 «διετία αυξήσεων» στα ασφάλιστρα.

Το ευτράπελο της ιστορίας είναι πως ενώ τα ασφάλιστρα των ΙΧ αυξάνονται - και μάλιστα αρκετά πάνω από τον επίσημο τιμάριθμο - οι ασφαλιστικές εταιρίες σκαρφίζονται όλο και νέες μεθόδους, για να κουτσουρεύουν τις αποζημιώσεις που πληρώνουν στους κατόχους ΙΧ που είχαν κάποιο ατύχημα. Ετσι, αν κάποιος ιδιοκτήτης ΙΧ πληρώσει στο συνεργείο για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών Α ποσό, η ασφαλιστική εταιρία τον αποζημιώνει με ποσό Β (κατώτερο πάντα του Α) επικαλούμενη την «παλαιότητα» του οχήματος και άλλα διάτρητα επιχειρήματα.

Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής που ακολουθείται - με τις ευλογίες εννοείται των κυβερνώντων - είναι η εκτίναξη των κερδών και των ασφαλιστικών εταιριών, που έχουν το «πάνω χέρι» στην αγορά. Αδιάψευστος μάρτυρας, η πρόσφατη ανακοίνωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, που με περηφάνια πληροφόρησε τους μετόχους της τον ...τριπλασιασμό των προ φόρων κερδών, τα οποία εκτινάχτηκαν στα 10,9 εκατ. ευρώ από 3,8 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2004 (αύξηση 184%)!


Τα ... ταλαιπωρημένα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ταλαιπωρούνται οι Ελληνες πολίτες από τις δυσλειτουργίες του δημοσίου, δήλωσε χτες ο Κώστας Καραμανλής στην κοινοβουλευτική του ομάδα κηρύσσοντας για χιλιοστή φορά τον πόλεμο κατά της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας.

Μάλλον επέλεξε το καλύτερο ακροατήριο για να το κάνει, μια και μόνο οι ...βουλευτές της ΝΔ (άντε και τα μεγαλο-στελέχη του κόμματος) μπορούν πλέον να ακούν τις ίδιες διακηρύξεις χωρίς να τους πιάσουν (φανερά) τα γέλια.

Οσο για τα - σε βάρος των πολιτών - «κατορθώματα» του δημοσίου, προφανώς, ο πρωθυπουργός δε θεωρεί απαράδεκτο να ταλαιπωρούνται οι εργαζόμενοι από τη φορολογία (του δημοσίου), τις ελλιπέστατες συνθήκες της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης (επίσης του δημοσίου), τις μεγάλες ελλείψεις σε στοιχειώδεις υποδομές, όπως σχολεία και τόσα άλλα.

Για την ταλαιπωρία που υφίσταται ο Ελληνας από τον ...ιδιωτικό τομέα (απολύσεις, ελαστικές μορφές εργασίας, εκμετάλλευση παντός είδους) φυσικά δε γίνεται λόγος. Ελεύθερη αγορά έχουμε κι αυτά είναι δεδομένα και μάλιστα δεδομένα-παράγοντες ανάπτυξης...

ΠΑΝΤΩΣ, ΠΡΕΠΕΙ να καθησυχάσουμε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Βύρωνα Πολύδωρα, που δήλωσε ...ανήσυχος για την προβολή του κυβερνητικού έργου από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Προφανώς θέλει κάτι ανάλογο με αυτό που παρεχόταν αφειδώς στην κυβέρνηση Σημίτη.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ας μην ανησυχεί. Το κόμμα του είναι σε πολύ καλό δρόμο, αφού, και την «πίτα» (που πληρώνουν οι φορολογούμενοι) μοιράζει με ...σύνεση, ...σεμνότητα και ...ταπεινότητα στους κεφαλαιοκράτες, και ισορροπεί με τα διάφορα συμφέροντα, και «μεταρρυθμίσεις» συμφέρουσες τους μεγαλοεκδότες και μεγαλόσχημους κάνει.

Θέμα χρόνου είναι το πότε τα γνωστά και μη εξαιρετέα ΜΜΕ θα παράσχουν πλήρη προβολή και στήριξη. Ασχετα αν θα υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων κάθε φορά που θα εμφανίζεται καινούρια «λεία».

Βεβαίως, όλα αυτά δε συμβιβάζονται με τις εξαγγελίες περί διαφάνειας. Συμβιβάζονται όμως ωραιότατα με την ...πραγματικότητα.

Η διέξοδος

Οι φραστικοί τόνοι ανεβαίνουν. Κυβέρνηση και ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ...υπερασπιζόμενοι τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και τα συμφέροντα του πολίτη. Ο Γ. Παπανδρέου ...ανακαλύπτει και καταγγέλλει τη διαφθορά, «ξεχνώντας» τα σχετικά «κατορθώματα» της εικοσαετούς διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ο δε Κ. Καραμανλής «απειλεί» με διακηρύξεις του τύπου «ως εδώ και μη παρέκει», ρίχνοντας όλα τα βάρη στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά δε λέει τίποτε για τα αυξανόμενα συνεχώς φαινόμενα ρουσφετολογίας και διαφθοράς της «νέας διακυβέρνησης». Το ένα κόμμα χρησιμοποιεί τα «κατορθώματα» του άλλου, για να ξεπλύνει τις δικές του αμαρτίες και να εξαγνίσει τις δικές του πρακτικές.

Και τα δυο, όμως, επιχειρούν να κρύψουν την πλήρη συμφωνία τους στην αντιλαϊκή ουσία και το περιεχόμενο της πολιτικής, που πρεσβεύουν, προωθούν και εφαρμόζουν. Επιχειρούν να κρύψουν, επίσης, ότι τα όποια φαινόμενα διαφθοράς και της λεγόμενης διαπλοκής, τα ρουσφέτια και οι κάθε λογής σχετικές συναλλαγές είναι αναπόσπαστοι καρποί της πολιτικής αυτής, όπως και του συστήματος, που η τελευταία υπηρετεί. Πολύτιμη βοήθεια σ' αυτήν τους την προσπάθεια προσφέρει και ο ΣΥΝ, σπέρνοντας αυταπάτες ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση του συστήματος. Στις «κεντροαριστερές» προτάσεις του ΣΥΝ, μπορούν αρμονικά να συνυπάρξουν η αγορά, τα κέρδη, οι καπιταλιστές, οι εργαζόμενοι και όλοι μαζί να εξαλείψουν τις κοινωνικές ανισότητες, να πατάξουν τη διαφθορά και την αδικία, να χτίσουν έναν «άλλο κόσμο»...

Οι εκπρόσωποι του δικομματισμού και οι οραματιστές της κεντροαριστερής διαχείρισης φιλοδοξούν - ο καθένας με τον τρόπο του - να εμφυσήσουν στους εργαζόμενους και γενικότερα στο λαό τη λογική της συναίνεσης, της προσαρμογής και αποδοχής του καπιταλιστικού συστήματος και των φαινομένων του. Την ίδια στιγμή, που η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στην ίδια γραμμή πλεύσης και από το σημείο που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναλώνονται σε διαμάχες για επιμέρους πλευρές διαχείρισης. Την ίδια στιγμή, που και οι δυο διακηρύσσουν την προσήλωσή τους στη λογική του «ευρωμονόδρομου», στην πλήρη, δηλαδή, απελευθέρωση της δράσης του κεφαλαίου, με το ταυτόχρονο πετσόκομμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, «τσακώνονται» για τη μορφή και τους τρόπους άσκησης της πολιτικής αυτής. Η αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια τους τρομάζει και γι' αυτό ακριβώς, μέσα από τις υποκριτικές τους αντιπαραθέσεις, προσπαθούν να κρατήσουν εγκλωβισμένες τις λαϊκές συνειδήσεις, να εμποδίσουν τη ριζοσπαστικοποίησή τους, να τις αποτρέψουν από την υιοθέτηση λογικών ανατροπής, σύγκρουσης και ρήξης με αυτήν την πολιτική, προστατεύοντας, πρώτα και κύρια, τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τη σημερινή κυβέρνηση, ούτε από την αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, γιατί και τα δυο αυτά κόμματα εκπροσωπούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και είναι δέσμια απέναντι στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού αγώνα. Να γυρίσουν την πλάτη τους στους εταίρους του δικομματισμού. Πρέπει να αλλάξουν ριζικά τους συνδικαλιστικούς και πολιτικούς συσχετισμούς στη χώρα, να διαμορφώσουν εκείνες τις προϋποθέσεις για μια εξουσία που θα βρίσκεται πραγματικά στα χέρια του λαού, για μια λαϊκή οικονομία που θα προασπίζει τα συμφέροντά τους.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ