ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Στους συνδικαλιστές ο ρόλος ατμομηχανής της αντιλαϊκής πολιτικής

Με τους συνδικαλιστές να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής και στην προώθηση κάθε αντεργατικής «μεταρρύθμισης», οραματίζεται ο Γ. Παπανδρέου το νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη δευτερολογία του στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματός του το προηγούμενο Σάββατο, όπου συζητήθηκε το πολιτικό πλαίσιο των θέσεων του ΠΑΣΟΚ για την Αυτοδιοίκηση, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα έθεσε εκτός από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σαν βασικό πυλώνα της προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων τους συνδικαλιστές.

Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θέτουν ως βασικό στόχο τη δημιουργία νέων μηχανισμών στην Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι θα ασκούν πολιτικές που μέχρι πρόσφατα ασκούσε το κράτος, προκειμένου να περιοριστούν οι κρατικές κοινωνικές δαπάνες, τις οποίες θα κληθεί να πληρώσει ο λαός. Συγχρόνως, το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει σαν ο κύριος φορέας απορρόφησης της λαϊκής δυσαρέσκειας, από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, προκειμένου να δεχτεί λιγότερες πιέσεις η κεντρική εξουσία.

Ακριβώς σ' αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης, ενέταξε ο Γ. Παπανδρέου και τους συνδικαλιστές, κάνοντας ειδική αναφορά στους «πράσινους» προέδρους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οι οποίοι όπως είπε έχουν κάνει «τεράστια βήματα εξέλιξης και μετεξέλιξης», σ' αυτόν τον τομέα. Ο Γ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι «ο συνδικαλιστικός χώρος μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για το μέλλον της οικονομίας και της κοινωνίας μας», με «ρόλο ουσιαστικής συμμετοχής, για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε με νόημα ότι δεν πρέπει να «μείνει περιχαρακωμένος» «μιας χθεσινής δομής παραγωγής»! Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει και προωθεί τις ευέλικτες σχέσεις εργασίας που ζητάει το μεγάλο κεφάλαιο και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τους συνδικαλιστές «να αναλάβουν νέες ευθύνες, δημόσιες ευθύνες, για το μέλλον ευρύτερα της οικονομίας και της κοινωνίας». Βέβαια, την ίδια στιγμή ισχυρίστηκε ότι αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο «που θα διασφαλίζει την ασφάλεια, τη δουλιά και το μισθό»...

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου, εστιάζοντας την αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση γύρω από θέματα της διαπλοκής, υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει μια «Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα είναι και χώρος όπου θα δοθεί η μάχη της διαφάνειας». Βέβαια, ο ίδιος μετέθεσε όλες τις ευθύνες για τον έλεγχο της εξουσίας στους πολίτες, υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει και «σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση», με στόχο το «κεντρικό κράτος να έχει μικρότερους πόρους» από την Αυτοδιοίκηση.

Εξάλλου, συνεχίζοντας την υποκριτική αντιπαράθεση μεταξύ των εκπροσώπων του δικομματισμού γύρω από το θέμα των προσλήψεων, τις διαφάνειας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, σχολιάζοντας τη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, δήλωσε: «Ο κ. Καραμανλής έκανε και σήμερα μια επίδειξη αναξιοπιστίας σε σχέση με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, αναξιοπιστία σε σχέση με την καθημερινή πρακτική της κυβέρνησής του και των υπουργών του, που κάθε ημέρα φέρνουν στη δημοσιότητα και μια ενέργεια που ξεσηκώνει τη λαϊκή αντίδραση».

Αναφερόμενος στην έκφραση του πρωθυπουργού περί «μηδενικής ανοχής», ο Ν. Αθανασάκης ανέφερε: «Προφανώς ο κ. Καραμανλής απευθύνεται στους υπουργούς του, στους συνεργάτες του, στα στελέχη της διοίκησης. Απ' ό,τι είδα, υποθέτω ότι ο πρώτος που χειροκρότησε τη συγκεκριμένη αναφορά του πρωθυπουργού θα ήταν ο κ. Ρεγκούζας και όλοι μαζί οι υπόλοιποι».


ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
«Τους πήρε ο πόνος» για τους αγρότες!

«Να συμμαζέψει τ' ασυμμάζευτα» της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφάρμοζε όλα τα χρόνια της διακυβέρνησής του, επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να δείξει ότι «το πήρε ο πόνος» για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Αυτό το στόχο είχε και η πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη του κόμματος, που έγινε στη Λάρισα, όπου, από τους αρμοδίους του Κινήματος, υποστηρίχτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα επανασχεδιάσει ένα νέο μοντέλο ευημερίας για τους αγρότες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύσκεψη, παρά το γεγονός ότι αφορούσε το αγροτικό ζήτημα, έγινε με απουσία των αγροτών και με τη συμμετοχή τοπικών κομματικών παραγόντων, ενδεικτικό της απαξιωτικής στάσης που έχουν οι μικρομεσαίοι αγρότες απέναντι στο κόμμα που με την πολιτική του τους οδήγησε στη φτώχεια και την εξαθλίωση και τώρα, που πέρασε στην αντιπολίτευση, θέλει να πιαστεί απ' αυτούς, φορώντας φιλοαγροτικό προσωπείο, για να ξανααναρριχηθεί στην κυβερνητική εξουσία.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε στη σύσκεψη ο Ρ. Σπυρόπουλος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και υπεύθυνος του Αγροτικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «ένα νέο ξεκίνημα», μέσα από το «διάλογο με τους αγρότες» και με βασικό σύνθημα «Η Ελλάδα έχει ανάγκη τους αγρότες και οι αγρότες έχουν ανάγκη το ΠΑΣΟΚ». Κι αφού υπεραμύνθηκε της πολιτικής που εφάρμοσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις του κόμματός του, προσπάθησε, μάταια, να δώσει ιδεολογικό χαρακτήρα στις διαφορές που έχει το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ στα αγροτικά ζητήματα. Μόνο που και ο ίδιος εντόπισε αυτές τις «διαφορές» σε θέματα διαχείρισης κι όχι στην ουσία της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής.

Κάτι που φάνηκε καθαρά όταν είπε ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας σε συνθήκες παγκόσμιας αγοράς, θεωρώντας την παγκοσμιοποίηση ως «πρόκληση», παρά ως «πρόβλημα», όπως άλλωστε θεωρεί και τη νέα αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική ως «εργαλείο» που δίνει δυνατότητες. Εκανε, δε, λόγο για το «μοντέλο» του «πολυλειτουργικού» αγρότη για να εξελιχθεί σε «επαγγελματία». Και ζήτησε από τα αγροτικά στελέχη της Θεσσαλίας να «οργανώσουν το διάλογο με τους αγρότες στην Περιφέρεια, σε κάθε νομό και δήμο, δίνοντας πολιτικές απαντήσεις σε κάθε πτυχή της κυβερνητικής πολιτικής».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η παρέμβαση του Γ. Κουτσούκου, γραμματέα Αγροτικού του ΠΑΣΟΚ, που αναφέρθηκε στην ανάγκη συγκρότησης ενός μηχανισμού σε ολόκληρη την Ελλάδα, με την «οικοδόμηση πυρήνων αγροτών σε κάθε δήμο». Ανάλογη ήταν η θέση του Γ. Αδαμόπουλου, πρώην υφυπουργού, ο οποίος είπε ότι «η κυριαρχία του Θ. Κοκκινούλη από τη μια πλευρά και των Πατάκη και Μπούτα από την άλλη δεν ανατρέπεται με παρωχημένα σχήματα και χωρίς ριζοσπαστικές αλλαγές, τόσο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όσο και στις κρατούσες αντιλήψεις και νοοτροπίες». Τη διοργάνωση πανελλαδικού αγροτικού συνεδρίου στο νομό πρότεινε ο Αρ. Αγραφιώτης, υπεύθυνος αγροτικού τομέα στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ