ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αγωνιστικός άνεμος φυσάει στο λιμάνι

Με το βλέμμα στραμμένο στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ η αυριανή συγκέντρωση, ενώ χτες οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης πραγματοποίησαν μαχητική παράσταση στο υπουργείο Εργασίας για το εποχιακό επίδομα

Η κεντρική αφίσα του ΠΑΜΕ για το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στις 12 του Νοέμβρη
Η κεντρική αφίσα του ΠΑΜΕ για το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στις 12 του Νοέμβρη
Αγωνιστικός άνεμος φυσάει στο λιμάνι, αλλά και σε κάθε εργατογειτονιά του Πειραιά, καθώς το μήνυμα του αγωνιστικού ξεσηκωμού φτάνει σε κάθε εργαζόμενο και κοινή είναι η απόφαση να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική, παίρνοντας μαζικά μέρος στην αυριανή παμπειραϊκή συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά, στις 7 μ.μ.

Οι περιοδείες σε χώρους δουλιάς, αλλά και σε νυχτερινά σχολεία, σε απογευματινά ΤΕΕ και χώρους όπου συχνάζει η νεολαία στην περιοχή του Πειραιά θα συνεχιστούν και σήμερα, από στελέχη του ΠΑΜΕ.

Στην ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους νέους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση και να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική της λιτότητας, της ακρίβειας, της ανεργίας, των απολύσεων και της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας, που φορτώνει με βάσανα τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι κεφαλαιοκράτες, τα μονοπώλια.

Στο δρόμο για τις 12 του Νοέμβρη

Η αυριανή πανεργατική κινητοποίηση αποτελεί ένα ακόμα αγωνιστικό βήμα των εργαζομένων του Πειραιά, στο δρόμο για το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 του Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στο Πεδίον του Αρεως. Η μάχη για την επιτυχία του Συλλαλητηρίου σε όλη τη χώρα φουντώνει μέρα με τη μέρα, με εξορμήσεις, περιοδείες και πλατιές συσκέψεις συνδικαλιστών και σωματείων, που διοργανώνουν οι τοπικές και κλαδικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ σε κάθε νομό. Στα πλαίσια αυτών των περιοδειών, στελέχη του ΠΑΜΕ θα βρεθούν σήμερα Τετάρτη στην ΕΥΔΑΠ Λαοδικείας του Περισσού, στα κεντρικά της Τράπεζας Πειραιώς και στο υποκατάστημα της «Αλφα Μπανκ» στη Σταδίου. Αύριο Πέμπτη, συνδικαλιστές του Μετάλλου θα περιοδεύσουν στις επιχειρήσεις «ΣΚΟΝΤΑ», «ΣΙΤΡΟΕΝ», «ΓΡΑΝΤΕΞ», «Καούσης» και «Σκλάβος».

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, ανακοινώνει στους εργαζόμενους το αποτέλεσμα της μαζικής τους παράστασης στο υπουργείο Εργασίας
Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, ανακοινώνει στους εργαζόμενους το αποτέλεσμα της μαζικής τους παράστασης στο υπουργείο Εργασίας
Στις δεκάδες ήδη αποφάσεις σωματείων για συμμετοχή στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο, προστέθηκε χτες και το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Ν. Αττικής, που καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου «να πρωτοστατήσουν για την καλύτερη επιτυχία του Συλλαλητηρίου με Γενικές Συνελεύσεις, Επιτροπές Αγώνα, περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς».

Οι εργατοτεχνίτες επέβαλαν το δίκιο τους

Στο πλαίσιο των κλιμακούμενων και πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, οι άνεργοι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας να μην πετσοκοπεί το πενιχρό εποχιακό επίδομα, όπως ανήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση. Αντιπροσωπεία των ανέργων πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον υφυπουργό Γερ. Γιακουμάτο και αποτέλεσμα αυτής της διαμαρτυρίας ήταν, όπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, η κυβέρνηση να αναγκαστεί να δώσει 746 ευρώ επίδομα για φέτος και να δεσμευτεί πως δε θα αλλάξουν οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος.

Οι εργαζόμενοι έθεσαν στον υφυπουργό και τα ζητήματα του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού του κλάδου τους και για τα θέματα αυτά έδωσαν νέο αγωνιστικό ραντεβού στο υπουργείο μετά από δέκα περίπου μέρες. Μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι απαιτούν επίδομα ανεργίας στο 80% του ημερομισθίου, άμεσα επιδότηση όλων των εργατοτεχνιτών πάνω από 55 ετών από τον ΛΑΕΚ τόσων ενσήμων βαρέων, όσων χρειάζονται για να έχουν την τελευταία πενταετία 300 ένσημα το χρόνο.

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, μιλώντας στους συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο, τους κάλεσε να πάρουν μαζικά μέρος στο αυριανό παμπειραϊκό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ «για να υψώσουμε τείχος άμυνας και να στείλουμε κύμα αντεπίθεσης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αποφασιστικό βήμα στην οργάνωση της δουλιάς

Σε συγκεκριμένα μέτρα στην κατεύθυνση της πιο οργανωμένης παρέμβασης σε νέους χώρους δουλιάς και συσπείρωσης νέων εργαζoμένων στο σωματείο, κατέληξε το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, στην τελευταία συνεδρίασή του. Αυτά τα μέτρα θα συζητηθούν στη Γενική Συνέλευση του κλάδου τη Δευτέρα, 17 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (2ος όροφος). Σταθμό σ' αυτήν τη δουλιά, όπως τονίζει και σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, αποτελεί το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη, για την επιτυχία του οποίου θα δώσει τη μάχη με όλες του τις δυνάμεις, όπως αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίασή του.

Πιο συγκεκριμένα το σωματείο αποφάσισε και προχωρά σε δίμηνη καμπάνια εγγραφής νέων μελών. Προχωρά στη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα στις καθαρίστριες, στους «σεκιούριτι» (φύλαξη) και τους εργαζόμενους «κούριερ» και «ντελίβερι» (μεταφορές). Για την καλύτερη οργάνωση της δουλιάς, το σωματείο αποφάσισε επίσης τη δημιουργία Γραμματειών στις γυναίκες, στους μετανάστες και στους νεολαίους εργαζόμενους.

Τέλος, αποφάσισε την ίδρυση δυο Παραρτημάτων του σωματείου. Το πρώτο παράρτημα θα περιλαμβάνει τις περιοχές Πατήσια, Αχαρνών και Κυψέλη. Το δεύτερο Παράρτημα θα περιλαμβάνει τις περιοχές Περιστέρι, Αιγάλεω και Αγ. Βαρβάρα. Οπως τονίζεται και στην ανακοίνωση του σωματείου, πρόκειται για εργατικές συνοικίες και η ίδρυση παραρτημάτων σ' αυτές διευκολύνει την καλύτερη ενημέρωση των μελών του σωματείου, αλλά κυρίως την επαφή και συσπείρωση στο σωματείο νέων εργαζομένων.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στη μάχη για τις 12 του Νοέμβρη

Με κεντρικό ζήτημα την ένταξη της εργαζόμενης νεολαίας στη δουλιά για την επιτυχία του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 12 του Νοέμβρη, συνεδρίασε η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ.

Ο στόχος που μπαίνει για το επόμενο διάστημα είναι η αγωνιστική ενεργοποίηση των Επιτροπών Νέων που έχουν συγκροτηθεί σε σωματεία. Η δουλιά σε χώρους εργασίας, ειδικά εκεί όπου κυριαρχούν οι νεαρές ηλικίες, με συσκέψεις, με εξορμήσεις, με κουβέντα εργαζόμενο τον εργαζόμενο. Κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία, στην οποία οι νέοι εργάτες και υπάλληλοι είναι ακόμα πιο ευάλωτοι, αλλά και στην πολιτική χειραγώγηση των νέων. Ωστε όχι μόνο να παροτρυνθούν στη δράση οι νέοι, αλλά και να αντιληφθούν την αναγκαιότητα του συλλογικού αγώνα.

Αλλωστε, οι εξελίξεις το επιβεβαιώνουν διαρκώς: διευθέτηση χρόνου εργασίας, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων, απελευθέρωση ωραρίου κτλ., όλα τα μέτρα που αποτυπώνουν την όξυνση της αντεργατικής επίθεσης κεφαλαίου, ΕΕ και κομμάτων της ολιγαρχίας προμηνύουν ένα «μέλλον σκλαβιάς» για τις επόμενες φουρνιές της εργατικής τάξης. Η ένταξή τους στα συνδικάτα, η αγωνιστική τους κινητοποίηση μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος γίνεται όλο και πιο επιτακτική, αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια αξιοπρεπή ζωή.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πλούσια διεθνιστική δράση που ανέπτυξε το ΠΑΜΕ όλο το προηγούμενο διάστημα. Με κορυφαίους σταθμούς το καραβάνι αλληλεγγύης στη Συρία και τη συμμετοχή στο 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, εμπειρίες πλούσιες σε διδάγματα, ειδικά για τη νέα γενιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ