ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Στην Αγκυρα τρέχουν τώρα οι «Εευρωπαίοι»

Ευχαριστίες Ερντογάν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και περιφρόνηση στην αντιδήλωση των «25»

Ραντεβού στην Αγκυρα δίνουν την επομένη της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ο ένας μετά τον άλλο οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ προφανώς για να «εισπράξουν» την υποστήριξή τους στην απρόσκοπτη ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Χτες έφτασε στην Τουρκία ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Ολι Ρεν, ενώ στις 12 του μήνα θα επισκεφθεί την Αγκυρα ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, για συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας φροντίζει να θρυμματίσει την ειδυλλιακή εικόνα που θέλει την Τουρκία να μπαίνει τάχα «με όρους και προϋποθέσεις» στην ΕΕ, ενώ εκφράζει σε όλους τους τόνους την ευγνωμοσύνη της προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αντιμετώπισε με περιφρόνηση την περιβόητη αντιδήλωση των «25» αφήνοντας να διαφανεί ότι αντιμετωπίζει την ΕΕ ως ίσος: «Οσο δεν έχει νομικό χαρακτήρα η δική μας δήλωση, το ίδιο ισχύει και για την αντιδήλωση της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν προτίθεται η Τουρκία να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, με βάση πάντα την αντιδήλωση της ΕΕ, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε: «Στη φάση αυτή δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Οσο δε γίνεται η άρση του αποκλεισμού της ΤΔΒΚ, δεν μπορούμε να το κάνουμε». Επανέλαβε ακόμα ότι «το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, στις 3 του Οκτώβρη, και τόνισε ότι «κατά τη συνομιλία, που είχε διάρκεια μισής ώρας, συζητήσαμε τα άρθρα 2 και 7 του διαπραγματευτικού πλαισίου». Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι το πρόβλημα λύθηκε με την τηλεφωνική συνομιλία που είχε, εν τέλει, με τον Αγγλο πρωθυπουργό, Τ. Μπλερ, το βράδυ της 3ης του Οκτώβρη.

Επίδειξη βέτο...

Ιδιαίτερα ξεκάθαρος ήταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ όσον αφορά στη διατήρηση του δικαιώματος άσκησης βέτο στους διεθνείς οργανισμούς για την ένταξη της Κύπρου, θεωρώντας μάλιστα ως «νομικά ισχυρή» τη σχετική δήλωση της βρετανικής προεδρίας. Η δήλωση της βρετανικής προεδρίας «έχει γίνει μετά από έγκριση του ανώτατου οργάνου λήψης αποφάσεων της ΕΕ, του Συμβουλίου», είπε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ. Μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Γκιουλ αναφέρθηκε στη δήλωση της προεδρίας σχετικά με το άρθρο 7 του διαπραγματευτικού πλαισίου ΕΕ - Τουρκίας, που αφορά στο ενδεχόμενο να ασκήσει η Τουρκία βέτο στην ένταξη χωρών-μελών της ΕΕ σε άλλους οργανισμούς. Με άλλα λόγια, ουσιαστικά, το τουρκικό βέτο για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος υπουργός υπενθύμισε ότι «παρόμοια κατάσταση είχε αντιμετωπιστεί και το 1999 στη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι», επισημαίνοντας ότι «η επιστολή του τότε πρωθυπουργού της Φινλανδίας, Λίπονεν, με την οποία δηλωνόταν ότι το Κυπριακό είναι ανεξάρτητο από την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ήταν απλώς μία προσωπική επιστολή». Ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο για «κατάκτηση» της Αγκυρας, σε αντίθεση, όπως είπε, με άλλα παραδείγματα από το παρελθόν.

Παρέμβαση Κ. Ράις

Την εκτίμηση των ΗΠΑ ότι μια Τουρκία η οποία έχει εισέλθει σε ένα ενταξιακό πλαίσιο που στοχεύει στην πλήρη ενσωμάτωση στην ΕΕ ωφελεί όχι μόνο την ίδια αλλά και την Ευρώπη, όπως και τη «διατλαντική οικογένεια», εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, στη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης που είχε με τους πρέσβεις των «25» στην Ουάσιγκτον. Συμπλήρωσε, δε, ότι οι ΗΠΑ δεν είναι μέρος της ΕΕ και άρα ναι μεν υποστηρίζουν διπλωματικά και με δημόσιες δηλώσεις την ενταξιακή προοπτική της Αγκυρας, αλλά σέβονται τις διαδικασίες της ΕΕ και δεν επεμβαίνουν σε αυτές.

Την ικανοποίηση της Αγκυρας για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας εξέφρασε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ναμίκ Ταν.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δραστήρια υποστήριξη της Ουάσιγκτον κατά τις διαβουλεύσεις γύρω από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Ταν είπε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως, με ένα τηλεφώνημα χτες το απόγευμα, την Αμερικανίδα ομόλογό του, Κοντολίζα Ράις.

Ο Ταν είπε ότι ο Τούρκος υπουργός ανέφερε στην Ράις ότι «θα συνεχιστεί η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ». Ο Τούρκος εκπρόσωπος είπε ότι η συγκεκριμένη αμερικανική υποστήριξη «είναι φυσιολογική» και ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ είναι μια υπερδύναμη με παγκόσμιες ευθύνες και υποστηρίζουν πάντα τις πρωτοβουλίες που μπορούν να συμβάλουν στην παγκόσμια αρμονία».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κουρνιαχτός θριαμβολογίας

Στην «καθιερωμένη» θριαμβολογία, με αφορμή τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, επιδίδεται η κυβέρνηση, ακριβώς για να αποκρύψει από τον ελληνικό λαό την απόλυτη στοίχισή της πίσω από ΕΕ και ΗΠΑ και την «προσαρμογή» των εθνικών συμφερόντων στα συμφέροντα των «ισχυρών συμμάχων».

Αγγίζοντας τα όρια της αυτογελοιοποίησης, τα κυβερνητικά στελέχη μιλούν πάλι για «εθνικές επιτυχίες», ισχυριζόμενα, κόντρα στην ξεροκέφαλη πραγματικότητα, ότι το «διαπραγματευτικό πλαίσιο» κατοχυρώνει τα εθνικά συμφέροντα για το Αιγαίο και στο Κυπριακό. Και αυτό, τη στιγμή που τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη συνεχίζουν τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και την κυβέρνηση της Τουρκίας να δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, τουλάχιστον μέχρι να «λυθεί» το Κυπριακό στη βάση του «σχεδίου Ανάν»...

Κι, όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι το διαπραγματευτικό πλαίσιο και η περιβόητη αντιδήλωση αποτελούν «αδιάψευστη επιβεβαίωση της επιτυχίας της στρατηγικής και των χειρισμών της κυβέρνησης». Σύμφωνα με τον Θ. Ρουσόπουλο η κυβέρνηση «έχει πετύχει τη συμπερίληψη των ελληνικών επιδιώξεων σε νομικά δεσμευτικά κείμενα της ΕΕ», που όμως ειδικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σκόπιμα γενικόλογα, ενώ για το Κυπριακό δεν προβλέπουν ούτε μια ημερομηνία αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Αυτό δεν εμπόδισε τον Θ. Ρουσόπουλο να ισχυριστεί ότι «για πρώτη φορά, διαμορφώνονται σαφείς προϋποθέσεις τόσο για την de facto, όσο και για την de jure αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, αμέσως μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων»(!).

Παρ' όλα αυτά, είχε το θράσος να επιτεθεί σε όσους ασκούν κριτική, λέγοντας ότι «σε αυτές τις ώρες, δυστυχώς επιχειρείται μια μίζερη και τελείως αβάσιμη μικροπολιτική κριτική», εστιάζοντας κυρίως στο ζήτημα της διατήρησης εκ μέρους της Τουρκίας του δικαιώματος άσκησης βέτο για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς, κυρίως στο ΝΑΤΟ, ισχυριζόμενος ότι η σχετική δήλωση της βρετανικής Προεδρίας είναι «μη δεσμευτική νομικά δήλωση». Διαφορετική γνώμη όμως έχει η προεδρία και η Αγκυρα...

Στο μεταξύ, τη διεξαγωγή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για θέματα εξωτερικής πολιτικής ζήτησε με επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής ο Κ. Καραμανλής.

Εκδήλωση της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Τελευταίες εξελίξεις για το πρόβλημα των ναρκωτικών: Το Προεδρικό Διάταγμα για τα Ναρκωτικά». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Οκτώβρη, στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου - πρώην εκλογικό κέντρο). Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν φορείς πρόληψης κατά των ναρκωτικών και φορείς νεολαίας, γονέων και εργαζομένων.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σήμερα η συνέντευξη Τύπου για τις πρώην ΔΕΚΟ

Απευθείας μετάδοση από τον «902» (τηλεόραση και ραδιόφωνο)

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων (πρώην Εκλογικό Κέντρο) της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου, α' όροφος), με θέμα: «Οι εξελίξεις στις πρώην ΔΕΚΟ στα πλαίσια της "απελευθέρωσης" και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Η συνέντευξη θα μεταδοθεί απευθείας από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του «902». Επίσης θα μεταδοθεί σε επανάληψη από την τηλεόραση στις 7 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ