ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Κοσμογονία» για το μεγάλο κεφάλαιο

Την επόμενη βδομάδα η κατάθεση των νομοσχεδίων, που ολοκληρώνουν την παράδοση του τομέα της ενέργειας στους ιδιώτες

Το στόχο της πλήρους εμπορευματοποίησης της ενέργειας στην Ελλάδα, μέσω της δημιουργίας μιας νέας αγοράς, σύμφωνα με τις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου και τις οδηγίες της ΕΕ, εξυπηρετούν τα νομοσχέδια που την επόμενη βδομάδα θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή, τα οποία παρουσιάστηκαν συνολικά χτες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Τα τρία από τα τέσσερα νομοσχέδια, που εγκρίθηκαν την Τετάρτη από την κυβερνητική πολιτική, πάνω στις κατευθύνσεις που πρόσφατα είχαν επικαιροποιηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, αφορούν στην ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία τριών σημαντικών και καθοριστικών για την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας Οδηγιών της ΕΕ, για την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και τα βιοκαύσιμα. Το τέταρτο αφορά στη σύσταση «Εθνικού Συμβουλίου» για την ενεργειακή πολιτική.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας εμφάνισε χτες σαν «καρότο» στην όλη υπόθεση τη δημιουργία «νέων θέσεων εργασίας», σε μια ακόμη εκμετάλλευση της απόγνωσης εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων και των οικογενειών τους. Πρόσθεσε, στο ίδιο πλαίσιο, ότι κατά την εκτίμησή του, τα επόμενα χρόνια θα γίνουν επενδύσεις 3,5 δισ. ευρώ στο χώρο της ενέργειας. Δεν είπε, όμως, ότι πρόκειται για ένα ποσό που σε πολύ μεγάλο βαθμό θα καλυφθεί από δημόσιο χρήμα μέσα από: επιδοτήσεις, υπερτιμολογημένη και υποχρεωτική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τους ιδιώτες, προνομιακή χρήση από τους επιχειρηματίες της υποδομής των μέχρι πρότινος κρατικών εταιριών, φορολογικές απαλλαγές κ.ά. τα οποία προβλέπονται και στα επίμαχα νομοσχέδια. Επιπρόσθετα, κάθε λεπτό του ευρώ που θα «επενδύσουν» οι ιδιώτες θα έχει σαν στόχο πολλαπλάσιο κέρδος που θα προέλθει από την επιβάρυνση των εργαζομένων - καταναλωτών, ενώ το κεφάλαιο θα αποκτήσει άμεσο ενεργειακό έλεγχο εκμεταλλευόμενο κατ' αποκλειστικότητα κάθε μορφή παραγωγής ενέργειας! Χαρακτηριστικός ήταν ο ΓΓ του υπουργείου Ν. Στεφάνου, που είπε ότι «σπάμε το μονοπώλιο της ΔΕΗ», η οποία βεβαία έχει ήδη χάσει το δημόσιο χαρακτήρα της!

«Εφαρμόζουμε πολιτικές που αλλάζουν ριζικά το χώρο της ενέργειας στην Ελλάδα», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και είχε δίκιο με τη διαφορά ότι πρόκειται για βαθιά αντιλαϊκές αλλαγές με ορατό τον κίνδυνο σοβαρών υποχωρήσεων στην ενεργειακή υποδομή και οικονομικού χτυπήματος των λαϊκών νοικοκυριών. Μάλιστα, η πιο άμεση «ριζική αλλαγή» σχετίζεται με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στη ΔΕΗ, σίγουρα για τους νεοπροσλαμβανόμενους, αλλά και για τους ήδη εργαζόμενους. Πρόκειται για προαναγγελθείσα επίθεση που αφήνει αδιάφορη ακόμη και την πλειοψηφία στη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ. Ο λόγος είναι απλός και τον επισήμανε έμμεσα ο Δ. Σιούφας, λέγοντας ότι «τους 20 μήνες της νέας διακυβέρνησης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είχε την πλέον δημιουργική, συστηματική και γόνιμη συνεργασία με τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ». Ο αντεργατικός «πέλεκυς» που επικρέμαται πάνω από τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ δεν εμπόδισε πάντως τον υπουργό να δημαγωγήσει, λέγοντας ότι ...«όλες οι πολιτικές μας έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο, τις ανάγκες του, την καθημερινότητά του».


«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
«Κλείστε την » προστάζει η κομισάριος των Βρυξελλών

Ο Πρόεδρος των ΟΑ «κατάπιε» χτες στη Βουλή τις καταγγελίες του για διαπλεκόμενους με την εταιρία, προκαλώντας την αντίδραση της Λ. Κανέλλη, που τον κατηγόρησε ότι αδικεί τη νοημοσύνη των βουλευτών

Από πρόσφατη κινητοποίηση εργαζομένων για την ΟΑ, στο αεροδρόμιο
Από πρόσφατη κινητοποίηση εργαζομένων για την ΟΑ, στο αεροδρόμιο
Σε άτακτη υποχώρηση σε σχέση με όσα κατήγγειλε ένα μήνα πριν για τα συμφέροντα που υπονομεύουν την εταιρία, προχώρησε χτες ο πρόεδρος των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» (ΟΑ) Π. Παπαγεωργίου που κλήθηκε να παρουσιαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Λίγες ώρες πριν ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για τις Μεταφορές, Ζακ Μπαρό, εμφανίστηκε προκλητικά ωμός για τις εξελίξεις στην ΟΑ, αλλά και τις μεθοδεύσεις των Βρυξελλών για την επιβολή του αυθαίρετου και υπέρογκου προστίμου επιστροφής κονδυλίων στο Δημόσιο.

Οπως είναι γνωστό ο Π. Παπαγεωργίου σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» σχετικά με τις εξελίξεις στην εταιρία:

  • Είχε κάνει λόγο για ανταγωνίστριες εταιρίες «των οποίων οι μέτοχοι μπορούν και διαπλέκονται, χρηματοδοτούν κόμματα και υποψηφίους και κάθονται στο "ταμείο" για την είσπραξη των ποικίλων ωφελημάτων τους».
  • Τόνιζε ότι οι ανταγωνιστές επιθυμούν το κλείσιμο της «Ολυμπιακής» ή μέσω εκκαθάρισης να αγοράσουν σε καλή τιμή τα περιουσιακά της στοιχεία.

Το άρθρο αυτό του προέδρου των ΟΑ αποτέλεσε την αφορμή για την κλήση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αλλά χτες ο Π. Παπαγεωργίου διέψευσε τον εαυτό του. Ισχυρίστηκε ότι το συγκεκριμένο άρθρο δεν αναφερόταν στην «Ολυμπιακή» αλλά συμπύκνωνε τον προβληματισμό των φοιτητών του (είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο) για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις διαδικασίες γενικά των ιδιωτικοποιήσεων!

Η θέση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη η οποία είπε ότι με τέτοιες θέσεις αδικείται η νοημοσύνη των βουλευτών που μετέχουν στην επιτροπή. Η βουλευτής του Κόμματος ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία για τον τζίρο της «Ολυμπιακής», την υπερεπάρκεια της πληρότητας των πτήσεών της και τα υπέρογκα τέλη που αυτή πληρώνει στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Ο πρόεδρος των ΟΑ είπε ότι πρέπει να εξαντληθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρίας και ανακοίνωσε ότι αυτή επιβαρύνεται μετά τη μετεγκατάσταση στο «Ελ. Βενιζέλος» 65 εκατομμύρια ευρώ περισσότερο από το παλιό αεροδρόμιο. Σχετικά με το πρόστιμο των 40 εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε στην ΟΑ η ΕΕ, ο Π. Παπαγεωργίου είπε ότι θα δοθεί μάχη και ο ίδιος πιστεύει ότι το πρόστιμο μπορεί να μηδενιστεί. Ως εναλλακτικές λύσεις - εκτός από την ιδιωτικοποίηση - κατά τον πρόεδρο των ΟΑ, είναι η δημιουργία νέου μεικτού σχήματος με ΔΕΚΟ και ιδιωτική διοίκηση και η εκκαθάριση, κάτι που ο ίδιος απεύχεται.

Προκλητικός ο Ζακ Μπαρό

Στο μεταξύ, με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «Μέγκα», ο Ζακ Μπαρό, ούτε λίγο ούτε πολύ:

  • Μίλησε απροκάλυπτα για κλείσιμο της Ολυμπιακής - όπως έγινε με τη βελγική «Σαμπένα» - και σύσταση νέας εταιρίας, η οποία θα αναλάβει το έργο της ΟΑ.
  • Ομολόγησε ότι η νέα εταιρία θα μπορεί να επιδοτείται, τουλάχιστον για τρία χρόνια.
  • Παραδέχτηκε ότι η ελληνική αγορά είναι «ελκυστική» για πολλές αεροπορικές εταιρίες.
  • Ομολόγησε κυνικά ότι αν η ΟΑ είχε ιδιωτικοποιηθεί, η απόφαση της Κομισιόν θα ήταν «λιγότερο αυστηρή».

Υπερασπιζόμενος τη... λύση «Σαμπένα» και για την ΟΑ, ο Ζακ Μπαρό ανέφερε: «Μπορούμε να φανταστούμε πως και η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε μια ή περισσότερες εταιρίες να είναι σε θέση να αναλάβουν δρομολόγια της ΟΑ». Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι πρόσφατες διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας, παρέχουν τη δυνατότητα επιδότησης των νέων αεροπορικών γραμμών για τρία χρόνια, προκειμένου να μπορέσουν να... διαφημιστούν.

«Η ΕΕ δεν είναι καθόλου αρνητική σε τέτοιες κινήσεις (σ.σ.: επιδοτήσεις) από το Δημόσιο, αρκεί αυτές να γίνονται με διαφανή κριτήρια και να μη θέτουν σε κίνδυνο τον υγιή ανταγωνισμό», ανέφερε ο Ζ. Μπαρό.

Τέλος, για τη στάση που θα τηρούσε η Κομισιόν απέναντι στην ΟΑ εάν είχε περάσει σε χέρια ιδιωτών, ο Επίτροπος δεν είχε πρόβλημα να ομολογήσει κυνικά ότι «μια ιδιωτικοποίηση πιο γρήγορη, μια αναδιοργάνωση της εταιρίας πιο ταχεία, θα είχε δίχως αμφιβολία επιτρέψει στην Επιτροπή να φανεί λιγότερο αυστηρή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ