Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Κοσμογονία» για το μεγάλο κεφάλαιο

Την επόμενη βδομάδα η κατάθεση των νομοσχεδίων, που ολοκληρώνουν την παράδοση του τομέα της ενέργειας στους ιδιώτες

Το στόχο της πλήρους εμπορευματοποίησης της ενέργειας στην Ελλάδα, μέσω της δημιουργίας μιας νέας αγοράς, σύμφωνα με τις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου και τις οδηγίες της ΕΕ, εξυπηρετούν τα νομοσχέδια που την επόμενη βδομάδα θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή, τα οποία παρουσιάστηκαν συνολικά χτες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Τα τρία από τα τέσσερα νομοσχέδια, που εγκρίθηκαν την Τετάρτη από την κυβερνητική πολιτική, πάνω στις κατευθύνσεις που πρόσφατα είχαν επικαιροποιηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, αφορούν στην ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία τριών σημαντικών και καθοριστικών για την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας Οδηγιών της ΕΕ, για την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και τα βιοκαύσιμα. Το τέταρτο αφορά στη σύσταση «Εθνικού Συμβουλίου» για την ενεργειακή πολιτική.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας εμφάνισε χτες σαν «καρότο» στην όλη υπόθεση τη δημιουργία «νέων θέσεων εργασίας», σε μια ακόμη εκμετάλλευση της απόγνωσης εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων και των οικογενειών τους. Πρόσθεσε, στο ίδιο πλαίσιο, ότι κατά την εκτίμησή του, τα επόμενα χρόνια θα γίνουν επενδύσεις 3,5 δισ. ευρώ στο χώρο της ενέργειας. Δεν είπε, όμως, ότι πρόκειται για ένα ποσό που σε πολύ μεγάλο βαθμό θα καλυφθεί από δημόσιο χρήμα μέσα από: επιδοτήσεις, υπερτιμολογημένη και υποχρεωτική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τους ιδιώτες, προνομιακή χρήση από τους επιχειρηματίες της υποδομής των μέχρι πρότινος κρατικών εταιριών, φορολογικές απαλλαγές κ.ά. τα οποία προβλέπονται και στα επίμαχα νομοσχέδια. Επιπρόσθετα, κάθε λεπτό του ευρώ που θα «επενδύσουν» οι ιδιώτες θα έχει σαν στόχο πολλαπλάσιο κέρδος που θα προέλθει από την επιβάρυνση των εργαζομένων - καταναλωτών, ενώ το κεφάλαιο θα αποκτήσει άμεσο ενεργειακό έλεγχο εκμεταλλευόμενο κατ' αποκλειστικότητα κάθε μορφή παραγωγής ενέργειας! Χαρακτηριστικός ήταν ο ΓΓ του υπουργείου Ν. Στεφάνου, που είπε ότι «σπάμε το μονοπώλιο της ΔΕΗ», η οποία βεβαία έχει ήδη χάσει το δημόσιο χαρακτήρα της!

«Εφαρμόζουμε πολιτικές που αλλάζουν ριζικά το χώρο της ενέργειας στην Ελλάδα», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και είχε δίκιο με τη διαφορά ότι πρόκειται για βαθιά αντιλαϊκές αλλαγές με ορατό τον κίνδυνο σοβαρών υποχωρήσεων στην ενεργειακή υποδομή και οικονομικού χτυπήματος των λαϊκών νοικοκυριών. Μάλιστα, η πιο άμεση «ριζική αλλαγή» σχετίζεται με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στη ΔΕΗ, σίγουρα για τους νεοπροσλαμβανόμενους, αλλά και για τους ήδη εργαζόμενους. Πρόκειται για προαναγγελθείσα επίθεση που αφήνει αδιάφορη ακόμη και την πλειοψηφία στη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ. Ο λόγος είναι απλός και τον επισήμανε έμμεσα ο Δ. Σιούφας, λέγοντας ότι «τους 20 μήνες της νέας διακυβέρνησης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είχε την πλέον δημιουργική, συστηματική και γόνιμη συνεργασία με τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ». Ο αντεργατικός «πέλεκυς» που επικρέμαται πάνω από τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ δεν εμπόδισε πάντως τον υπουργό να δημαγωγήσει, λέγοντας ότι ...«όλες οι πολιτικές μας έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο, τις ανάγκες του, την καθημερινότητά του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ