Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Ανησυχούν για το «πετσόκομμα»

Αναγκαίος ο συντονισμός της αγωνιστικής δράσης των βαμβακοπαραγωγών, επισημάνθηκε σε σύσκεψη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας

Εντονα ανησυχούν οι βαμβακοπαραγωγοί για το «τι μέλλει γενέσθαι» με την παραγωγή τους, καθώς χιλιάδες τόνοι του προϊόντος κινδυνεύουν να μείνουν εκτός επιδότησης. Υπενθυμίζουμε ότι οι εκτιμήσεις λένε πως η φετινή παραγωγή βαμβακιού - άρχισε να παραδίδεται στα εκκοκκιστήρια από την περασμένη Δευτέρα - που είναι καλή λόγω και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, θα ξεπεράσει τους 1.200.000 τόνους, ενώ, ταυτόχρονα, παραμένουν από πέρσι στις αποθήκες πάνω από 30.000 τόνοι.

Στην Καρδίτσα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, αντιδρώντας άμεσα, συγκάλεσε σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων, όπου συζητήθηκαν οι αρνητικές εξελίξεις στη βαμβακοκαλλιέργεια και η ανάγκη συντονισμού της αγωνιστικής δράσης των αγροτών. Στη σύσκεψη καταγγέλθηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, για δεύτερη χρονιά, φέτος, εφαρμόζει κατά γράμμα τον ολέθριο κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι που ψήφισε η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΚ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο αίτημα του συνεπούς αγροτικού κινήματος, που είναι ν' απορροφηθεί όλη η παραχθείσα ποσότητα, με 362 δρχ. ανά κιλό που είναι η τιμή στόχου, καθώς και να μην πληρώσουν πρόστιμα συνυπευθυνότητας οι μικρομεσαίοι παραγωγοί που καλλιεργούν μέχρι 100 ιδιόκτητα στρέμματα βαμβακιού και μέχρι 150 στρέμματα νοικιασμένα.

Οσον αφορά στο πρόβλημα που παρουσιάστηκε αυτές τις μέρες της εκκοκκιστικής περιόδου σχετικά με τα ποσοστά υγρασίας του βαμβακιού, που προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των αγροτών, ο Β. Μπούτας τόνισε ότι η υγρασία στο εκκοκκισμένο βαμβάκι φτάνει μέχρι και -7%, επομένως στο προϊόν που βρίσκεται στο χωράφι είναι φυσικό αυτή η τιμή να είναι αυξημένη έως και 17%. Και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι σχετικές ποσότητες που παρουσιάζουν την απόκλιση από το όριο του 15% που είναι και το ανώτατο.

Στη σύσκεψη, αποφασίστηκε, επίσης, να ξεκινήσει νέος κύκλος ενημερωτικών επισκέψεων στα χωριά ώστε να αποφασιστούν στη συνέχεια και οι μορφές αγωνιστικής δράσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ