Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι εξελίξεις στις πρώην ΔΕΚΟ και οι θέσεις του ΚΚΕ

Η εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνέντευξη του Κόμματος

Οξύτατη κριτική στις πολιτικές ιδιωτικοποίησης των πρώην ΔΕΚΟ, που εφάρμοσαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στα πλαίσια των στρατηγικών επιλογών της ΕΕ, άσκησε χτες η Γενική Γραμματέας του Κόμματος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα «Οι εξελίξεις στις πρώην ΔΕΚΟ και οι θέσεις του ΚΚΕ». Παράλληλα, η Αλέκα Παπαρήγα απηύθυνε κάλεσμα προς τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές, αλλά και γενικότερα το λαϊκό κίνημα, αγωνιστικής συσπείρωσης στην κατεύθυνση της διεκδίκησης μιας άλλης πολιτικής με στόχο τη δημιουργία ενιαίων, αποκλειστικά κρατικών φορέων σε όλους τους τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η ενέργεια, οι μεταφορές, η διαχείριση και η διανομή νερού, οι οποίοι θα αποτελούν λαϊκή περιουσία και θα υπηρετούν τις ανάγκες του λαού.

Στην εισαγωγική της ομιλία η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε πως το ΚΚΕ δεν είναι όψιμος πολέμιος των ιδιωτικοποιήσεων και των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, υπενθυμίζοντας ότι από «το 1991 ρίξαμε το σύνθημα ούτε μια μετοχή στους ιδιώτες, όταν τα άλλα κόμματα αμπελοφιλοσοφούσαν ότι δεν πειράζει αν ένα 10 ή 20% πάει στους ιδιώτες, που έχουν πείρα στο μάνατζμεντ». Σχολιάζοντας τη διγλωσσία και το φαρισαϊσμό των άλλων κομμάτων παρατήρησε: «Η ευρωπαϊκή καπιταλιστική ενοποίηση ούτε μας ζάλισε, ούτε μας φόβισε. Ξέραμε με ποιον έχουμε να κάνουμε. Προτιμήσαμε να πάμε κόντρα στο ρεύμα που διαμόρφωναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και από κοντά και ο ΣΥΝ».


Η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος εξήγησε πως οι παρατηρούμενες, κατά καιρούς, διαφορές στους ρυθμούς πωλήσεων των κρατικών επιχειρήσεων δε συνδέονται με διαφορές στις επιλογές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά με ενδοκοινοτικές αντιθέσεις και αντιφάσεις, ενώ και οι δύο περιβάλλουν τις βάρβαρες επιλογές τους «με ψεύτικα, προκλητικά επιχειρήματα, ότι τάχα γίνονται για το καλό των εργαζομένων».

Αναφερόμενη στο εν εξελίξει πρόγραμμα «αποκρατικοποιήσεων», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε πως άμεσος στόχος της ΝΔ είναι η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, με βάση το μοντέλο του ΟΤΕ. Την ίδια τύχη, είπε, επιφυλάσσει η κυβέρνηση και στον ΟΣΕ και στην ΕΥΔΑΠ, ενώ στη συνέχεια προσβλέπουν στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και των μεγάλων αεροδρομίων της χώρας. Στο σημείο αυτό κατήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σήμερα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκεί κριτική σε δευτερεύοντα θέματα, από τη θέση της κυβέρνησης, πριν από λίγα χρόνια, είχε ανακοινώσει λίστα 3.000 ιδιωτικοποιήσεων. Ως προς την ουσία των «διαφορών» μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αυτή, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, συνίσταται «αν τα χρήματα θα κλαπούν από τη δεξιά ή την αριστερή τσέπη». Βεβαίως, όπως πρόσθεσε, και «ο ΣΥΝ είναι απολύτως εκτεθειμένος γιατί από την αρχή που άρχισε ο χορός των ιδιωτικοποιήσεων, φιλοσοφούσε με την τοποθέτηση ότι σημασία έχει πώς λειτουργεί μια επιχείρηση και όχι το πολύ ή λίγο κράτος».

Τα πιο χαρακτηριστικά ψέματα


Στη συνέχεια της εισήγησής της η Αλέκα Παπαρήγα, με συγκεκριμένα παραδείγματα και επιχειρήματα, ανέτρεψε ένα προς ένα τα ψέματα που προβάλλουν οι θιασώτες των ιδιωτικοποιήσεων, στην προσπάθειά τους να αμβλύνουν τις λαϊκές αντιδράσεις.

Σ' αυτά τα πλαίσια στιγμάτισε τα αποπροσανατολιστικά επιχειρήματα, όπως:

  • Η αποκρατικοποίηση σημαίνει δήθεν την αποχώρηση του καπιταλιστικού κράτους ή τη μείωση της παρέμβασής του!
  • Με τη μετοχοποίηση των ΔΕΚΟ και τις συμπράξεις με επιχειρηματικούς ομίλους αντιμετωπίζεται το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας!
  • Ο λαός πληρώνει τις κρατικές επιχειρήσεις ενώ δεν πληρώνει όταν αυτές είναι ιδιωτικές!
  • Με τις αποκρατικοποιήσεις καταργείται το μονοπώλιο!
  • Με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αναβαθμίζεται η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, κλπ., κλπ.

Με στέρεα επιχειρήματα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απέδειξε ότι οι μόνοι που κερδίζουν από την εκποίηση των κερδοφόρων τμημάτων της δημόσιας περιουσίας είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις στις επιχειρήσεις αυτές ισοδυναμούν με αύξηση της εκμετάλλευσης όλων των εργαζομένων και αυτών που δουλεύουν στις πρώην ΔΕΚΟ και όλων των άλλων.

Στα πλαίσια αυτά κάλεσε τους εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους, να αντισταθούν και να μην παρασυρθούν στα βραχυπρόθεσμα και αμφισβητούμενα οφέλη της εθελούσιας εξόδου.

Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ αλλά και το λαϊκό κίνημα συνολικά σε αγωνιστική συσπείρωση, στους παρακάτω γενικούς άξονες:

  • ΟΧΙ στο πλαίσιο «απελευθέρωσης» της ΕΕ
  • ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση
  • Ενιαίοι αποκλειστικά κρατικοί φορείς σε όλους τους τομείς στρατηγικής σημασίας, π.χ., στην ενέργεια, στις μεταφορές, στη διαχείριση και διανομή του νερού, κλπ., οι οποίοι θα αποτελούν λαϊκή περιουσία, θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Αυτό σημαίνει:

-- Σταθερή, πλήρης απασχόληση

-- Ασφάλεια των εργαζομένων

-- Προστασία περιβάλλοντος

-- Κατοχύρωση της επικοινωνίας, των μεταφορών, της ενέργειας, κλπ., ως κοινωνικών αγαθών και όχι ως εμπορευμάτων

-- Φθηνή και γρήγορη πρόσβαση των εργαζομένων στις σχετικές υπηρεσίες.

Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε, τέλος, ότι η ανάπτυξη των αγώνων προς μια τέτοια κατεύθυνση δε θα φέρει άμεσα ολοκληρωμένα αποτελέσματα, αλλά θα αποτελέσει επένδυση για το άμεσο μέλλον, ώστε να γίνει προεόρτιο νέων ριζοσπαστικών αγώνων, και κατέληξε: «Αν αυτή τη στιγμή η μεγάλη πλειοψηφία του λαού ορθώσει το ανάστημά της, αποδείξει ότι δεν είναι διατεθειμένη να την κοροϊδεύουν και να την τρομοκρατούν οι συνεργαζόμενοι ανταγωνιστές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τότε μπορεί να μπει κάποιος φραγμός, μπορεί να κερδηθεί χρόνος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Είναι συνένοχοι στην ιδιωτικοποίηση (2006-12-13 00:00:00.0)
Σε βάρος του λαού οι ιδιωτικοποιήσεις (2006-09-15 00:00:00.0)
Δημόσιες και ιδιωτικές ΔΕΚΟ (2004-06-19 00:00:00.0)
Το δημοσιονομικό πρόβλημα (2004-02-08 00:00:00.0)
ΔΥΟ ΓΑΪΔΑΡΟΙ ΜΑΛΩΝΑΝΕ... (1998-12-22 00:00:00.0)
Ιδεολογική εκστρατεία για τις ιδιωτικοποιήσεις (1998-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ